Dřevostavba

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Dřevostavba

#16 Příspěvek od JMalik »

Úplně mě stačí představa sádroše vyseklého všude uvnitř na to, abych od toho mazal obloukem pryč.
Další věci už nemusím vůbec řešit.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pedro006

#17 Příspěvek od pedro006 »

Možná to bude vypadat, že si budu hájit své, ale já bydlím v dřevostavbě cca 4,5 roku - tedy pátou zimu a nemůžu si stěžovat. Obytná plocha je cca 120 m + garáž. Na vytápění používám krbovou vložku s rozvodem teplého vzduchu se spotřebou dřeva okolo 8m2 na topnou sezónu, jako druhý zdroj tepla topné rohože v podlahách ( používáme cca3 týdny v roce, jen když teplota venku klesne pod -15). Je pravda, že jsem stavěl svépomocí přibližně 1,5 roku a jsem na ten dům opravdu hrdý!!! Nebudu hanit zděné stavby, ale já bych neměnil.
MINIMOA 2m, ASK-21 2,6m, L13 Blaník 3,2m , SCOUT 1,2m, CX-450, SK 450, Futaba
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

pedro006 píše:Možná to bude vypadat, že si budu hájit své, ale já bydlím v dřevostavbě cca 4,5 roku - tedy pátou zimu a nemůžu si stěžovat. Obytná plocha je cca 120 m + garáž. Na vytápění používám krbovou vložku s rozvodem teplého vzduchu se spotřebou dřeva okolo 8m2 na topnou sezónu, jako druhý zdroj tepla topné rohože v podlahách ( používáme cca3 týdny v roce, jen když teplota venku klesne pod -15). Je pravda, že jsem stavěl svépomocí přibližně 1,5 roku a jsem na ten dům opravdu hrdý!!! Nebudu hanit zděné stavby, ale já bych neměnil.

V čem je to lepší než zděná stavba?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pedro006

#19 Příspěvek od pedro006 »

JMalik píše:
pedro006 píše:Možná to bude vypadat, že si budu hájit své, ale já bydlím v dřevostavbě cca 4,5 roku - tedy pátou zimu a nemůžu si stěžovat. Obytná plocha je cca 120 m + garáž. Na vytápění používám krbovou vložku s rozvodem teplého vzduchu se spotřebou dřeva okolo 8m2 na topnou sezónu, jako druhý zdroj tepla topné rohože v podlahách ( používáme cca3 týdny v roce, jen když teplota venku klesne pod -15). Je pravda, že jsem stavěl svépomocí přibližně 1,5 roku a jsem na ten dům opravdu hrdý!!! Nebudu hanit zděné stavby, ale já bych neměnil.

V čem je to lepší než zděná stavba?

Asi jsi nepochopil můj příspěvek. Já jsem ani jednou nenaznačil, že je to lepší, než zděná stavba. Jen jsem chtěl reagovat na házení hnoje na dřevostavby. Ale jako jeden z největších rozdílů vidím náklady a úsilí na vytápění. Pro představu např. včera jsem přišel z práce kolem 16,30h a teploměr doma ukazoval 17 stupňů, zatopil jsem a v 18,00 bylo v celém domě (kromě garáže) 22,5 stupně. Opravdu jsem se chtěl jen vyjádřit :P
spetrs

#20 Příspěvek od spetrs »

Vigo píše:... ve stavebnictví se objevuje nadstandardní procento idotů, lhářů a totálních debilů ...

Zvláštní. Taky mám takovou zkušenost.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Milan Nes »

ja bych do drevostavby nesel, financne nevypada dneska uz tak uzasne a je otazkou proc do ni jit ...

v USA se to bere jinak, tam lide v prumeru ziji na jednom miste kratce, takze se casto stehuji ale u nas je pro cloveka muj dum muj hrad a zivotnost 60-80 let je opodstatnena

vyhoda drevostavby - rychlost vystavby + uspora plochy (pokud srovnas stejne plosne velkej dum
cihla + zateplovak nebo jen cihla a drevostavba usetris vyznamnou plochu i to je duvod proc vychazely drive vic vyhodne)

pak je otazkou jestli berete drevostavbu jako stavbu z prefa panelu nebo klasiku ala US staveni
kde se udela Frame a ten potluce

ja osobne bych nechtel drevostavbu, protoze drevo je proste material co pracuje, u nas to kazdej osuli a staci se podivat jaka je zivotnost VSECH nateru proti houbam atp ... a ja navic nemam rad konstrukce do kterych clovek proste nevidi

jednou sme meli realizaci kam do drevostavby zateklo - mokra mineralka = nulove tepelne vlastnosti a byl to totalni humus to dat nejak dohromady

dalsi radost je to jak stavebni firmy u drevostaveb provadeji parotesne souvrstvi ... to by se jeden pos ... a pak je lahudka to po 5-10 letech odkryt a zjistit ze pulka krovu je sezrana
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Milan Nes »

jak zde nekdo uvedl ano vyhoda drevostaveb je nastup topeni, zase rychle vystydnuti pokud neni kombinovana konstrukce s akumulacnima souvrstvima nebo treba jednou stenou na kterou jde slunecni zareni + se sama akumuluje treba z topeni
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
pedro006

#23 Příspěvek od pedro006 »

Kdo z vás, co dřevostavby haníte, měl možnost v nějaké pobývat. Všichni tady jen popisujete nedostatky vzniklé odfušováním stavební firmou. Já nikoho nepřesvědčuju o nepřekonatelné dokonalosti dřevostaveb, jen jsem spokojený s tím co mám... :lol:
JMalik

#24 Příspěvek od JMalik »

pedro006 píše:
Asi jsi nepochopil můj příspěvek. Já jsem ani jednou nenaznačil, že je to lepší, než zděná stavba. Jen jsem chtěl reagovat na házení hnoje na dřevostavby. Ale jako jeden z největších rozdílů vidím náklady a úsilí na vytápění. Pro představu např. včera jsem přišel z práce kolem 16,30h a teploměr doma ukazoval 17 stupňů, zatopil jsem a v 18,00 bylo v celém domě (kromě garáže) 22,5 stupně. Opravdu jsem se chtěl jen vyjádřit :P

Já jediný hnůj co jsem na to hodil, bylo to o tom sádrokartonu, a to ti zdůvodním. Když ti tam zateče voda (nebo to z 1.p vyplavíš vanou, pračkou......), tak klasickou stavbu znovu vymaluješ. Ten sádroš si vytrháš ven.
Náklady na vytápění? Klasickou stavbu můžeš zizolovat úplně stejně.
Já prostě nevidím důvod proč v ČR, SR stavět ze dřeva. Ale klidně se nechám argumentama přesvědčit, pokud to bude lepší, srovnatelné, ekonomicky podstatně výhodnější......
LittleFalco

#25 Příspěvek od LittleFalco »

Treba ja jsem tu moznost mel. Dost cestuji, tak spim poruznu. V drevenem hotelu jsem spal i v Kanade, v severnim teritoriu. Zima mi tam nebyla. Ale stale mam pocit, ze spim ve vetsi unimobunce :roll:
Stale plati, ze "My home is my castle". Kdyz jsi v drevostavbe spokojeny, proc ne.
Zpátky doma, v kopcích :-)
pedro006

#26 Příspěvek od pedro006 »

JMalik píše:
pedro006 píše:

Já jediný hnůj co jsem na to hodil, bylo to o tom sádrokartonu, a to ti zdůvodním. Když ti tam zateče voda (nebo to z 1.p vyplavíš vanou, pračkou......), tak klasickou stavbu znovu vymaluješ. Ten sádroš si vytrháš ven.
Náklady na vytápění? Klasickou stavbu můžeš zizolovat úplně stejně.
Já prostě nevidím důvod proč v ČR, SR stavět ze dřeva. Ale klidně se nechám argumentama přesvědčit, pokud to bude lepší, srovnatelné, ekonomicky podstatně výhodnější......

Tak ještě jednou. Nemám potřebu ani chuť někoho přesvědčovat o tom, že je to lepší, nebo tamto horší. Jen jsem se vyjádřil a na tom trvám. Jsem spokojenej!!!
Pišta
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Pišta »

No já teda opravuju několik let rodinný dům, cca 130 m2, vnitřky už mám hotový, přistavěl jsem verandu - zděnou z pálenejch, částečně hotová fasáda - teda na hrubo. Barák cca 200 let starej. Jinak zdi poctivých 60 cm - pálená cihla, jen ve stodole pár šutrů. No ještě to nějakej pátek vezme. Do dřevostavby bych asi nešel, už z výše zmiňovaných důvodů, dřevo furt pracuje, když se k tomu připočtou škůdci, časté změny počasí
a pod. Vono v améru, kde mají v některých oblastech slunečno 350 dní v roce to bude asi jiný. I když tam mají samozřejmě i oblasti se stejným klimatem jako u nás (pro hnidopichy). :lol: Jenže když jim tam foukne malý tornádo a poskládá jim bejvák, tak to mají za týden znova postavený, tak to má asi svoje opodstatnění. V našich končinách se nahlíží na dům jako na něco, co se předává další generaci, majetek a grunt, obvykle v něm strávíme většinu života.
Futaba včíl 9Z opět 35 Mhz PCM
Alonso68
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Alonso68 »

Taky bydlím v dřevostavbě, kolaudováno v létě 2012. Jedná se o bungalow 3+kk, 83m2 obytné plochy, pro dva lidi. (děti už bydlí samostatně) Firma dodala hrubou stavbu včetně zateplení, střechy a fasády za 3 týdny na připravenou desku. Kompletní vnitřky kromě podlah jsem si dělal sám.
Šel bych do toho klidně znovu. Uvnitř je vše rovné, vše sedí skoro na mm, tahání instalací -kabelů, trubek, topení v dutých příčkách a předstěnách byla radost. V létě se nepřehřívá, z důvodu malé akumulace není problém v noci vyvětrat, stěny se nerozpálí a neakumulují. Má to nevýhodu v zimě, rychle vychládá, rychle se vytopí. Kombinujeme elektrokotel a krbovky s výměníkem a el.podlahovku.
Dodavatelé dřevostaveb se dost různí, je potřeba sledovat složení stěn, dimenzování nosných hranolů, skladbu izolace. Já mám všechny SDK podloženy dřevoštěpkou, takže praskání SDK se po dvou zimách neprojevilo.
Pokud vydrží 40 let, budu spokojený, kdo přijde po mě, ať to zbourá buldozerem a postaví si něco aktuálního. Rodiče postavili před 40 lety zděný domek, podle dnešních měřítek už je úplně mimo. To samé bude po 40 letech s těmi dnešními zděnými domy, jen bourání bude obtížnější než u dřevostavby.
JMalik

#29 Příspěvek od JMalik »

pedro006 píše:Tak ještě jednou. Nemám potřebu ani chuť někoho přesvědčovat o tom, že je to lepší, nebo tamto horší.....

Co se čertíš :wink: Tady to přece není o tom, že má někdo nějaký problém v čem ty konkrétně bydlíš.
Mě osobně třeba skutečně zajímají důvody, proč tuhle stavbu v našich podmínkách zvolit.
Roubenka u polárního kruhu, v tundře..., tam je to jasné. Plave to s tím nestabilním podložím, mají tam pomalu rostoucí klacky dřeva s vysokou hustotou přesně na tohle vhodné, než tam namícháš beton a seženeš zdící materiál, tak máš postavenou vesnici roubenek. Tady se to staví na stabilním podloží, z "balsy" a nestačí šroubovací závitové tyče na sesedání stavby.
Ze dřeva se dá stavět taky třeba v Japonsku, na Floridě, ....kde když přijde větřík a rozhází ty lehké krabičky, tak to postaví rychle znovu.
Skutečně hledám argumenty proč dřevostavbu tady, uprostřed Evropy.
pedro006

#30 Příspěvek od pedro006 »

JMalik píše:
pedro006 píše:Tak ještě jednou. Nemám potřebu ani chuť někoho přesvědčovat o tom, že je to lepší, nebo tamto horší.....

Co se čertíš :wink: Tady to přece není o tom, že má někdo nějaký problém v čem ty konkrétně bydlíš.
Mě osobně třeba skutečně zajímají důvody, proč tuhle stavbu v našich podmínkách zvolit.
Roubenka u polárního kruhu, v tundře..., tam je to jasné. Plave to s tím nestabilním podložím, mají tam pomalu rostoucí klacky dřeva s vysokou hustotou přesně na tohle vhodné, než tam namícháš beton a seženeš zdící materiál, tak máš postavenou vesnici roubenek. Tady se to staví na stabilním podloží, z "balsy" a nestačí šroubovací závitové tyče na sesedání stavby.
Ze dřeva se dá stavět taky třeba v Japonsku, na Floridě, ....kde když přijde větřík a rozhází ty lehké krabičky, tak to postaví rychle znovu.
Skutečně hledám argumenty proč dřevostavbu tady, uprostřed Evropy.

Tak pro mě největší argument byl fakt, že nenávidím zedničinu. Teda nějaký drobný betonování skousnu, ale představa, že bych stavěl celej dům, potom sekal šlice pro elektroinstalaci, odpady atd., tak to bych asi nedal. A vzhledem k tomu, že jsem "dřevorubec", volba byla jasná.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“