Dřevostavba

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
hoblik
Kontaktovat uživatele:

Re: Dřevostavba

#31 Příspěvek od hoblik »

Jo jo, naši předci byli asi úplně blbý, když na horách na stabilním podloží stavěli roubenky, které tam stojí i dvěstě let a odolávají horskému podnebí :lol: :lol:
Líbí se mi, jak nadáváte na dřevo, a skoro každý, kdo máte dům, máte střešní konstrukci ze dřeva :D
Jo, a neberte to jako zaujatou poznámku, bydlím ve vlastnoručně zrekonstruovaném rodiném zděném domku, který jsem šest let rekonstruoval. No a abych nevyšel z tempa začal jsem s roubenkou :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
JMalik

#32 Příspěvek od JMalik »

pedro006 píše:Tak pro mě největší argument byl fakt, že nenávidím zedničinu. Teda nějaký drobný betonování skousnu, ale představa, že bych stavěl celej dům, potom sekal šlice pro elektroinstalaci, odpady atd., tak to bych asi nedal. A vzhledem k tomu, že jsem "dřevorubec", volba byla jasná.

To je argument a dokážu to pochopit. Ale jistě ne technické zdůvodnění, proč to dělat ze dřeva, když pomineš, že by jsi to nedělal vlastoručně.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#33 Příspěvek od JMalik »

hoblik píše:Jo jo, naši předci byli asi úplně blbý, když na horách na stabilním podloží stavěli roubenky, které tam stojí i dvěstě let a odolávají horskému podnebí :lol: :lol:
Líbí se mi, jak nadáváte na dřevo, a skoro každý, kdo máte dům, máte střešní konstrukci ze dřeva :D
Jo, a neberte to jako zaujatou poznámku, bydlím ve vlastnoručně zrekonstruovaném rodiném zděném domku, který jsem šest let rekonstruoval. No a abych nevyšel z tempa začal jsem s roubenkou :D

Předci než by do hor vynosili zdící materiál, tak porazili klacky kolem a postavili to z toho, protože byli leniví. Už praotec Čech to zapíchnul u Řípu, místo aby pokračoval dál na západ a ušetřil nás nějakých problémových politických období :wink:
No, roubenku má kamarád, takovou o které píšeš - na horách, v Krkonoších, 150let starou. Ze začátku dost romantika, loni se přestěhoval níž do údolí. Druhý kámoš dodělal roubenku před rokem. Dole, v okolí Příbrami. Bude to super jako penzion, nebo hotel. Jako chatu, chalupu, domeček k občasnému přebývání bych to bral. Jako místo trvalého pobytu to má závažná slabší místa. Klidně to můžeme probrat po detailech, pokud máš zájem.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
pepin

#34 Příspěvek od pepin »

JMalik píše:
pedro006 píše:Tak pro mě největší argument byl fakt, že nenávidím zedničinu. Teda nějaký drobný betonování skousnu, ale představa, že bych stavěl celej dům, potom sekal šlice pro elektroinstalaci, odpady atd., tak to bych asi nedal. A vzhledem k tomu, že jsem "dřevorubec", volba byla jasná.

To je argument a dokážu to pochopit. Ale jistě ne technické zdůvodnění, proč to dělat ze dřeva, když pomineš, že by jsi to nedělal vlastoručně.

já ho naprosto chápu, jako krejčí mám zase blízko ke stanum :D
oplu
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od oplu »

Podle mě nejvíce záleží na kvalitě výroby a stavby. Pokud bude dřevostavba kvalitní, tak proč ne od mojí sestřenice stavěli dřevostavbu a jsou nesmírně spokojení. Moja bydlí také v RD, ale cihlovém, který stavěli její prarodiče svépomocí a s pomocí dědiny a to je barák tak na zbourání a postavení nového, všechno křivé, nekvalitní, ročně protopí snad 40m3 dřeva.
hoblik
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od hoblik »

JMalík :Jako místo trvalého pobytu to má závažná slabší místa. Klidně to můžeme probrat po detailech, pokud máš zájem.

Myslím, že je zbytečný se dohadovat o tom, co je lepší. Každý má o svém bydlení jinou představu a jiná očekávání. Někdo je spokojený uprostřed sídliště, někdo na samotě u lesa :D
http://jakovlev.rajce.idnes.cz/
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Milan Nes »

hoblik píše:Jo jo, naši předci byli asi úplně blbý, když na horách na stabilním podloží stavěli roubenky, které tam stojí i dvěstě let a odolávají horskému podnebí :lol: :lol:

tady je spis problem to kdy zacaly bejt dostupne kvalitni cihly ... ono susena hlina na slunci neni ten orgac, navic vetsinou nebyla dostupna vhodna hlina na paleni a cihly byly drahe
zati drevo bylo dostupne hned za barakem

ono zase kdo by dneska byl ochotnej bydlet v roubence ... to sou jablka a hrusky a vubec nema cenu se prit

ja sam uvazoval o drevostavbe, ale protoze si umim udelat sam zateplovak tak vim ze pujdu do minimalni "cihly" tedy bloku, nejake 250 nebo 300 spis 250 ky + kontaktni zateplovak z polystyrenu kvuli cene a mam hotovo ... 250 "cihla" + 100 nebo 150 polystyren
tepelne pohoda - akumulujue to v pohode a je klid ... kdyz mi vypadne kotel tak barak jeste dva dny dojede, navrhnu si to pro solarni zisky aby mi to neco naakumulovalo samo a budu spokojen

jinak nerikam ze drevostavba je spatna, je to o preferencich, taky sem nekolik drevostaveb projektoval, dokonce sem autorem jednoho typoveho systemu na drevostavby :-d
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
tomashr

#38 Příspěvek od tomashr »

Milan Nes píše:ono zase kdo by dneska byl ochotnej bydlet v roubence ... to sou jablka a hrusky a vubec nema cenu se prit

No třeba já klidně - měl jsem možnost vidět poněkud modernizovanou a vysloveně se mi to líbilo a podle majitele nebyly ani žádné provozní problémy. Mě spíš moc nelákají takové ty "moderní" dřevostavby ve stylu PS mezi dřevotřískou, na to ještě sádrokarton - to je takový divný bastl.

Jinak mám určitou zkušenost z chat a fakt je, že dřevostavba doplněná o izolaci polystyrénem má opravdu výhodu v rychlosti reakci na topení. Ona prostě tolik neakumuluje do konstrukce, přitom ale nijak moc neutíká teplo ven (a v létě dovnitř), což je podle mého názoru častěji výhoda než nevýhoda.

Další výhoda je ve větší flexibilitě, snadnější realizaci rozvodů, jak tu psal pedro atd. Ovšem přirozeně to má i nevýhody, některé tu už padly.
Podle mě je u běžně velkého rodinného domku (Krejčířovu vilu asi můžeme vynechat :lol: ) v podstatě fuk, jestli se to řeší jako dřevo nebo zděné, pokud se to udělá dobře, tak funguje oboje, naopak pokud se to zprasí, tak obě verze stojí zaprd.
midge

#39 Příspěvek od midge »

Otázku dřevostavba kontra klasická stavba nastíním ze zcela z jiného pohledu.
Pracuji pro pojišťovny a chodím po pojistných událostech. Statistika říká, že naprosto nejčastější škoda je prasklá přívodní hadička k vodovodní baterii, WC apod. Zatímco v klasické stavbě konstrukce většinou vyschnou pomalu samovolně, při nejhorším se otlučou obklady a dlažby a udělají znovu a vymaluje se, ve dřevostavbě je to doslova tragédie. U dřevostavby se totiž vždy jedná o mnohovrstevný nasákavý sendvič z různých OSB desek, hober, tepelných izolací, navíc důsledně utěsněný pomocí parotěsných folií. Voda, která se vždy do těchto "důsledně utěsněných konstrukcí" dostane, nemá šanci vyschnout a postupuje dál a dál, zanechávajíc za sebou zcela zničené konstrukce, vznikají plísně, dřevomorka apod. Většinou to dopadne tak, že kvůli úniku 2 kýblů vody se musí rozebrat půl baráku a postavit znovu. Už jsem viděl i dům, kde únik vody byl na rozvodu vody skrytém v konstrukci, takže majitel domu o něm nevěděl, než si voda našla cestu skrz ten labyrint folií. Po otevření konstrukce za mé přítomnosti byla zjištěná totálně zničená nosná dřevěná konstrukce, napadená dřevokazným hmyzem. Jednalo se o atypický architektonický zázrak, který se musel téměř celý zbourat. Ono, když musíš chodit kvůli tomu 2-3 měsíce na WC jen v práci, tak máš potom dost času na to rozmýšlet, zda dřevostavba, nebo klasická stavba. To nemluvím ani o typových stavbách jako je RD Rýmařov. Do takového domu bych ti vůbec nedoporučil zavádět vodu a topení jedině elektrické, nebo krbem (to pak ale zase můžeš vyhořet).
Jsem stavař a po těchto zkušenostech bych do dřevostavby nešel. Když dřevostavbu, tak chatu v horách, ale bez vody !
Pokud Tě můj příspěvek neodradil, doporučuji po každém spláchnutí na WC běžet k domovnímu uzávěru a zavřít přívod vody do domu.
tomashr

#40 Příspěvek od tomashr »

Midge - jo, to ale právě popisuješ to, co jsem označil trochu ironicky jako "moderní dřevostavbu", kdy je to poskládané z x vrstev, kde je v podstatě dřeva minimum a to ještě převážně v podobě dřevotřísky. Tam tvému popisu naprosto věřím :(

Pokud ale jde o klasičtější řešení, kdy je povrch opravdu dřevo a inovace je nanejvýš v polystyrénu na izolaci atd, tak to pak není z reakcí na vodu až tak divoké a místy to může být i lepší než u zděné stavby.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Milan Nes »

jinak bacha na kombinaci drevo + zateplovak polystyrenem jak tu nekdo psal .. to je taky cesta do pekla ...
polystyren je defakto paroteska (velkej difuzni odpor) a kondenzace na lici polystyren / drevo maji houby atp vyslovene rady ...

je to komplikovane, vse ma sve plusy a minusy a to je duvod proc se realizuji porad obe koncepce

hlavni problem je ten, ze ceske stavebnictvi je opravdu silne kafe, je to dneska hruza sehnat poradneho remeslnika, profesanta tlak je prakticky vhradne na cas+penize a kvalita je hodne daleko, staci se podivat na kriteria vyberovych rizeni ... je vtipne ze treba vec majici vazbu na kvalitu a to zkusenosti s podobnymi realizacemi se velmi nenapadne vypousti a proto muze vyhrat projekt na Provadeci projekt stavby vyskove budovy spolecnost ktera do te doby neudelala ani rodinnej domek, ale byla o 50%-150% levnejsi nez konkurence - bez komentare ...
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
nostromo

#42 Příspěvek od nostromo »

Diky vsem za pomoc a nazory. Nakonec zvitezila cihla :wink:
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od lubo1 »

Neviem poradiť čo je lepšie.....
Mne v susedstve vyrástlo predvlani takáto drevenica... Je mi to veľmi sympatické. Jednak to bolo postavené za pár týždňov a nieje to žiadna veľká hacienda.
Ono možno v našich končinách sme zvyknutý na "tisícročné" stavby a aj tak každá generácia maximálne po 30 rokoch prestavuje a každý tvrdí, že jednoduchšie by bolo postaviť nové bývanie
Takúto drevenicu nieje problém zrecyklovať a postaviť novú.....
Přílohy
DSC02328.JPG
http://lubo111.rajce.idnes.cz
otass

#44 Příspěvek od otass »

To že rupne voda v baráku je problém jak ve zděném tak v roubeném tak i v moňťáku. Ve zděném je to asi problém menší něž u těch dvou dálších, ale problém to je.
Ohledně izolací. To se prostě musí udělat pořádně. Buď to uděláš sám nebo to musíš prostě hlídat tak, že na tý stavbě budeš koukat lidem přes rameno a budeš je pr..at za každou maličkost. K tomu dospěla dnešní doba.
Jakej barák si kdo postaví je čistě otázka vkusu. Dnes už to není o tom že u nějakého typu výrazně ušetříš.

Já osobně tvořím poloroubenku protože se mi to prostě líbí a mám rád dřevo. Do moňťáku bych nešel a pouze zděnej sem prostě nechtěl. Se zedničinou pomáhám sousedovi zedníkovi, roubený a střechu mi dělala firma (oboje bez problému) a vnitřek prostě dělám sám. Snažím se to udělat jak nejlíp umím a co nevím tak se zeptám (jen na letadla mi nějak nezbývá čas). A že dřevo oproti cihlám pracuje je asi každému jasný. Někdo se stím srovná, někdo ne. Já s tím počítám.

Každopádně než se člověk rozhodne v jakým typu domu stráví zbytek života a co bude dlooouho splácet, tak je dobrý do pár baráků se jít podívat (stavební firmy mají ukázkové domy), pokoukat po výstavách a číst, číst a číst. Napsat si na papír vše pro a proti a hlavně nespěchat. Kdo by chtěl poloroubenku, může se u mě stavit na kukendu.
Optima II /2,4 GHz..Solius /2,4 GHz.
Šlehač NE SoloPro 328
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“