DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
No právě, a když se u 3S použijí 8 palcové, tak to není dobré? Jak jsem psal, v silném větru to létalo luxusně. Sice jsem nestopoval čas, ale mám pocit, že dlouho to ve vzduchu nepobylo. Když začaly blikat červené diody, tak jsem šel radši na přistání. Proto pokud bych preferoval letový čas s 3S, tak radši ty větší 10 palcové?
Ahoj, chystám se tuhle potvoru taky opatřit - jak je to s těmi orig. vrtulemi, v cem je problém, že se tam cpou ty graupnerky?
Vůbec netuším, proč je někdo nedoporučuje. Vyfotil jsem pro srovnání:
- gardenroute
10kove vrtule se jiz na Phantoma nevejdou, 9kove ano. Diskutuje se o tom hodne na Rcgroups.com, zkouseji se jak 9" carbonove, tak drevene Zinger a samozrejme i plastove vrtule. Zatim pro to asi chybi to spravne nastaveni pro zisky. Ja bych take asi radeji 9ky, protoze maji mit vetsi "zdvih" (pisu to spravne ?), a zvysit vydrz baterii.
Na webu jsou (napr. cinske CF na eBay nebo tady tyto) jsou jiz k dostani 9" vrtule, ktere jsou jiz primo pro Phantoma, tzn. vc. onoho "zamku" (otvor neni kulaty) v naboji vrtule. A jsou to takove ty "lopaty".
S temi 8" Graupnery nevim, docela draho jsem je sehnal na Slovensku, ale s jejich pouzitim se zatim rozcarovan, zkusebni let rozhodne pro me nebyl nejakym pokrokem oproti setovym vrtulim (pomerne maly zdvih a takova divna citlivost na ovladani). Graupnery maji zasadne jiny profil, ja to chci na foto a video a na to asi G. nebudou.
Minuly tyden jsem si konecne poridil magnetickou vyvazovacku vrtuli, a byl jsem prekvapen, jak hodne jsou Graupnery z vyroby nevyvazene oproti setovym cinskym vrtulim (jsou z HK). A hlavne jsem G. nedokazal kloudne vyvazit, na ty setovky stacil smirgl papir, Graupnery jsou takrka vsechny nevyvazene v oblasti naboje a na to jsem nemel lepidlo (napr. to tavne). Snad az je vyvazim, budou se chovat lepe
Na webu jsou (napr. cinske CF na eBay nebo tady tyto) jsou jiz k dostani 9" vrtule, ktere jsou jiz primo pro Phantoma, tzn. vc. onoho "zamku" (otvor neni kulaty) v naboji vrtule. A jsou to takove ty "lopaty".
S temi 8" Graupnery nevim, docela draho jsem je sehnal na Slovensku, ale s jejich pouzitim se zatim rozcarovan, zkusebni let rozhodne pro me nebyl nejakym pokrokem oproti setovym vrtulim (pomerne maly zdvih a takova divna citlivost na ovladani). Graupnery maji zasadne jiny profil, ja to chci na foto a video a na to asi G. nebudou.
Minuly tyden jsem si konecne poridil magnetickou vyvazovacku vrtuli, a byl jsem prekvapen, jak hodne jsou Graupnery z vyroby nevyvazene oproti setovym cinskym vrtulim (jsou z HK). A hlavne jsem G. nedokazal kloudne vyvazit, na ty setovky stacil smirgl papir, Graupnery jsou takrka vsechny nevyvazene v oblasti naboje a na to jsem nemel lepidlo (napr. to tavne). Snad az je vyvazim, budou se chovat lepe
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Tak tipuju, že při změně na jiný typ vrtulí, by se ty zisky měly asi upravit, ne? Já zatím Ph. ani neměl napíchlího na PC, takže ani nevím, co je tam za firmware. Má smysl jej upgradovat?
- gardenroute
Smysl to rozhodne ma, zrovna vcera vysel dost dulezity upgrade 3.12 pro NAZA (opravdu bych doporucil - pise se o tom myslim i ve vlakne k NAZA) a take pres Assistenta musis aktivovat IOC, pokud to chces pouzivat.
Stahni si primo z DJI noveho Assitanta a USB driver pro Phantoma, nainstaluj a novy Assistant ti automaticky nabidne jak stazeni, tak instalaci noveho firmware (hodne odstranenych chyb, vylepseneho chovani letadla a novych funkcionalit).
Stahni si primo z DJI noveho Assitanta a USB driver pro Phantoma, nainstaluj a novy Assistant ti automaticky nabidne jak stazeni, tak instalaci noveho firmware (hodne odstranenych chyb, vylepseneho chovani letadla a novych funkcionalit).
Chtěl jsem to upgradnout, ale pak nebyl čas, jeli jsme na návštěvu a samozřejmě s plánem si zalítat. Dal jsem třikrát baterku, na druhý let moc nabitá nebyla, protože se začalo blýskat musel jsem ji vzít jak byla, jestli jsem chtěl něco natočit na mikrokameru nouzově přigumičkovanou na držák Gopro. Jello efekt docela dost veliký, ale to mi nevadilo, já si chtěl zalítat, natočit video byl vedlejší produkt. Možná nevyvážené motory a možná i vrtule a ten vítr... Lítal jsem cik cak, takže záběry hodně zmatené, ale to byl první pokus a hlavním cílem bylo si zalítat.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M1qNsYgJ6qA[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=M1qNsYgJ6qA[/youtube]
-
salamander
Na prvé točenie je to do cela dobré, otáčanie má byť čo najpomalšie lebo obraz rýchlo beží, netreba sa náhliť.
Ja lietam s obručou kvôli ochrane, http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fr59uW8w34 a aj vo vetre sa dobre drží.
Keď sa robí upgrade netreba to znovu nastavovať ? Podľa mňa keď to dobre lieta nechce sa mi do toho vŕtať a problém je aj angličtina .
Jedine návod po lopate by ma musel navigovať ako to urobiť.
Vrtule mám zatiaľ tie biele lopaty ale vyvážené na magnet. vyvažovačke. Keď bude kamera tak uvidím či to nemá vibrácie.
Ja lietam s obručou kvôli ochrane, http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... fr59uW8w34 a aj vo vetre sa dobre drží.
Keď sa robí upgrade netreba to znovu nastavovať ? Podľa mňa keď to dobre lieta nechce sa mi do toho vŕtať a problém je aj angličtina .
Jedine návod po lopate by ma musel navigovať ako to urobiť.
Vrtule mám zatiaľ tie biele lopaty ale vyvážené na magnet. vyvažovačke. Keď bude kamera tak uvidím či to nemá vibrácie.
Je fakt, že jsem mohl mezi kamerku a držák dát něco tlumivého, prostě to aspoň zkusit, ale nebyl čas. Jinak to otáčení na místě bylo fakt zbytečně rychlé, ale to jsem nemohl tušit, nehledě na to, že v té dálce a výšce se to špatně odhaduje (a byl to celkově můj 4. let s Ph.). S FPV by to bylo samozřejmě o něčem jiném. Mimochodem když jsem byl v nejdál od sebe a nejvýš, tak už jsem si nebyl moc jistý, jestli letím správným směrem. Musel bych risknout RTH, ale netuším, jestli by to dopadlo dobře, protože do bodu návratu to bylo do mírně do kopce a ke všemu byly v cestě stromy, takže nevím, jestli by tu výšku 20 metrů udržovala koptéra po celou trasu návratu, nebo by ji dala jen v místě aktivace a pak letěla ve stejné výšce. Zas je fakt, že bych pak při návratu mohl toto přerušit a zapnutím rádia převzít řízení.
Ty ochranné obruče jsi sehnal kde? Ne že bych je chtěl, ale jen pro info. Vůbec jsem netušil, že něco ve stylu AR Drone pro Ph. existuje. Pro sichr dobré, já to snad už potřebovat nebudu, mám na malé quadře natrénováno poměrně dost.
Právě z důvodů, že jsem měli odjíždět, jsem ten novější firmware nakonec nenahrával. Taky se mi do toho nechtělo drbat. Nějaký návod je v sekci NAZA na straně 55 poslední příspěvek a taky se dá dohledat na YT a kdovíkde ještě. Zatím to nechám tak, počkám, jestli jsou v něm vychytané mouchy (nedávno slavnostně vydaný nový za nedlouho stahovali, než pustili tento) a teprve pak bych do toho šel. Lítá se mi s tím dobře. Lítám hlavně v GPS ATTI, protože to ovládání je luxus, kam chci, tak to letí. Pustím kniply a stojí, pohoda.
Vyvažovačku zatím nemám, spíš teď vybírám baterky. Máš tip na nějaké, nebo máš jen jednu?
Jo a nezmínil jsem jednu věc. S mQX jsem létal na čas - na DX6i jsem si nastavil countdown a spokojenost. Tady to signalizuje slabý aku červeným blikáním, ale pokud je koptéra daleko, tak to nemusí být vidět. Jak to řešíte? Máte nějaký pípák? Pak mě napadlo, že si asi vezmu z kuchyně minutér, kde si nastavím čas a bude. Aspoň taková nouzovka. Zrovna při točení toho videa jsem tu výstrahu nezaregistroval a bylo to zrovna poprvé, co už to šlo samo dolů...
Ty ochranné obruče jsi sehnal kde? Ne že bych je chtěl, ale jen pro info. Vůbec jsem netušil, že něco ve stylu AR Drone pro Ph. existuje. Pro sichr dobré, já to snad už potřebovat nebudu, mám na malé quadře natrénováno poměrně dost.
Právě z důvodů, že jsem měli odjíždět, jsem ten novější firmware nakonec nenahrával. Taky se mi do toho nechtělo drbat. Nějaký návod je v sekci NAZA na straně 55 poslední příspěvek a taky se dá dohledat na YT a kdovíkde ještě. Zatím to nechám tak, počkám, jestli jsou v něm vychytané mouchy (nedávno slavnostně vydaný nový za nedlouho stahovali, než pustili tento) a teprve pak bych do toho šel. Lítá se mi s tím dobře. Lítám hlavně v GPS ATTI, protože to ovládání je luxus, kam chci, tak to letí. Pustím kniply a stojí, pohoda.
Vyvažovačku zatím nemám, spíš teď vybírám baterky. Máš tip na nějaké, nebo máš jen jednu?
Jo a nezmínil jsem jednu věc. S mQX jsem létal na čas - na DX6i jsem si nastavil countdown a spokojenost. Tady to signalizuje slabý aku červeným blikáním, ale pokud je koptéra daleko, tak to nemusí být vidět. Jak to řešíte? Máte nějaký pípák? Pak mě napadlo, že si asi vezmu z kuchyně minutér, kde si nastavím čas a bude. Aspoň taková nouzovka. Zrovna při točení toho videa jsem tu výstrahu nezaregistroval a bylo to zrovna poprvé, co už to šlo samo dolů...
-
salamander
Tú obruč som vyrezal el. pílkou vypichovačkou – tak nejak sa volá, s tvrdeného polystyrénu , zachránila spustu vrtúľ, stačila nejaká nerovnosť a bol na boku, na skúšku som ho oprel o stenu ale hrozilo že to odtrhne ledky.
V noci alebo už za šera to fantasticky svieti – žiari, pri točení to vypadá ako UFO.
Bateriek mám viacej väčšinou 2200-ky od 165-200gr. ale dokúpil som 2-3250-ky váha 240g.
Čas sa nepatrne predĺžil , zhltne to ta váha, tá vačšia je na podvozku viď. video .
Lietam odhadom, zo začiatku letu ho pustím aj ďalej , po 4-5 min. ho držím pri sebe a sledujem ledku .
Ešte sa riadim podľa plynu , keď je za stredom čiže v ¾ – nách tak už dlho nevydrží, potom to ide prudko dole, je to nastavené dosť vysoko cca 3.84 V.
Lietam s gps-atti ale pri väčšej výške a diaľke som išiel do klesania a dáko divoko sa rozhúpal a prestal reagovať na vysielačku.
Prvá myšlienka bola- je v háji, roztrieska sa pri páde, pozriem na vysielačku a páčka bola na ATTI, dáko nedopatrením som do páčky ťukol a prepol z GPS ATTI na ATTI.
Pár metrov nad zemou ho GPS skrotilo, páčku som zablokoval páskou.
Po 20-tej baterke začal blbnúť, otáčal sa do prava a musel som ho držať páčkou aby stál, s kalibroval som vysielačku aj kompas a problém bol vyriešení, kopteráci radili dokonca dať to na PC ale toto bolo najjednoduchšie .
Prostredie kde sa točilo to video je veľmi pekné, omnoho lepšie ako keď niekto točí paneláky a koptera mu robí nechcenú akrobáciu.
V noci alebo už za šera to fantasticky svieti – žiari, pri točení to vypadá ako UFO.
Bateriek mám viacej väčšinou 2200-ky od 165-200gr. ale dokúpil som 2-3250-ky váha 240g.
Čas sa nepatrne predĺžil , zhltne to ta váha, tá vačšia je na podvozku viď. video .
Lietam odhadom, zo začiatku letu ho pustím aj ďalej , po 4-5 min. ho držím pri sebe a sledujem ledku .
Ešte sa riadim podľa plynu , keď je za stredom čiže v ¾ – nách tak už dlho nevydrží, potom to ide prudko dole, je to nastavené dosť vysoko cca 3.84 V.
Lietam s gps-atti ale pri väčšej výške a diaľke som išiel do klesania a dáko divoko sa rozhúpal a prestal reagovať na vysielačku.
Prvá myšlienka bola- je v háji, roztrieska sa pri páde, pozriem na vysielačku a páčka bola na ATTI, dáko nedopatrením som do páčky ťukol a prepol z GPS ATTI na ATTI.
Pár metrov nad zemou ho GPS skrotilo, páčku som zablokoval páskou.
Po 20-tej baterke začal blbnúť, otáčal sa do prava a musel som ho držať páčkou aby stál, s kalibroval som vysielačku aj kompas a problém bol vyriešení, kopteráci radili dokonca dať to na PC ale toto bolo najjednoduchšie .
Prostredie kde sa točilo to video je veľmi pekné, omnoho lepšie ako keď niekto točí paneláky a koptera mu robí nechcenú akrobáciu.
Jeste jeden dotazek - je mozne aspon ve vertikani rovine naklapet kameru? Nebo je tam uplne "natvrdo"?
Ten setový držák je nastavitelný v jedné ose, od oka se nastaví úhel, kterým kamera zabírá. Samozřejmě jsou k dostání gimbaly, které vyrovnávají náklony a drží kameru v rovině. Doufám, že si to nepletu, mám pocit, že jsem k Ph. takový viděl.
salamander píše:Bateriek mám viacej väčšinou 2200-ky od 165-200gr. ale dokúpil som 2-3250-ky váha 240g.
Hmm, to jsem si taky myslel, že kvůli váze baterky s větší kapacitou ten letový čas nebude až zas o tolik delší. Je u těch baterek důležité dodržet vybíjecí proud? Setová má 20C, ale nemá uvedeno špičkový. Když koupím s 25C a špičkovým 35C, bude ten špičkový dostačovat?
- gardenroute
Marek_Km píše:....Ty ochranné obruče jsi sehnal kde? Ne že bych je chtěl, ale jen pro info. Vůbec jsem netušil, že něco ve stylu AR Drone pro Ph. existuje....Právě z důvodů, že jsem měli odjíždět, jsem ten novější firmware nakonec nenahrával. Taky se mi do toho nechtělo drbat. Zatím to nechám tak, počkám, jestli jsou v něm vychytané mouchy (nedávno slavnostně vydaný nový za nedlouho stahovali, než pustili tento) a teprve pak bych do toho šel. Lítá se mi s tím dobře. Lítám hlavně v GPS ATTI, ...Máš tip na nějaké, nebo máš jen jednu?
....Jo a nezmínil jsem jednu věc. S mQX jsem létal na čas - na DX6i jsem si nastavil countdown a spokojenost. Tady to signalizuje slabý aku červeným blikáním, ale pokud je koptéra daleko, tak to nemusí být vidět. Jak to řešíte? Máte nějaký pípák?...
DJI (vyrobce Phantoma) zacalo prodavat original ochranne "obruce", mel by je mit k dodani kazdy prodejce.

Novy firmware se zda byt bez problemu, je to hlavne vylepseny ten predchozi, se kterym meli nekteri jedinci potize (ja napr. vubec zadne), hlavne je vylepseny a velmi stabilni start (bez tendenci k prevraceni), vylepsena celkova stabilita, zmena LED signalizace atd.. Testoval jsem vcera a dnes na chalupe, zda se to dobre.
Ja litam hlavne v rezimu ATTi, je do vyrazne rychlejsi a prodluzuje dobu baterie (bez kamery cca 9 min. - pri "rychlostnim" letani). GPS ATTi pouzivam hlavne pri osazene kamere, pri pristavani a vubec manevrech v male vysce, vetru, ci pobliz objektu. A samozrejme v nouzi
Na timeout baterie jsem si poridil maly kuchynsky timer Electrolux, prilepeny oboustrannou adhez. paskou na Tx, na kterem si nastavim vetsinou 8 minut (cas pro let s kamerou).
- gardenroute
Marek_Km píše:Ten setový držák je nastavitelný v jedné ose, od oka se nastaví úhel, kterým kamera zabírá. Samozřejmě jsou k dostání gimbaly, které vyrovnávají náklony a drží kameru v rovině. Doufám, že si to nepletu, mám pocit, že jsem k Ph. takový viděl.
Jo, jo, ten setovy kamerovy drzak, nebo lepsi original GoPro je samozrejme naklapeci...
S gimbaly je to trochu slozitejsi, mimoch. to i na tomto foru resi samostatny thread, zejmena ty nove s brushless motory (obdobne, jako jsou u Ph. ty hnaci), s temito pohony jsou nove gimbaly naprosto uzasne, bohuzel je zrovna nyni doba, kdy se teprve zacinaji objevovat, jiz se da koupit rada cinskych, primo DJI jiz nyni (i u betatesteru z ruznych RC for) zacalo zkouset svuj novy DJI H3 2D GoPro Brushless Gimbal (na Youtube je jiz rada videii od betatesteru a my byt k disp. 6/2013) a nekolik modelu chystaji ruzni evropsti asembleri s controllerem AlexMos.
Stare gimbaly s klasickymi servy asi nema uz smysl vubec kupovat, je to "nebe a dudy"
Ceny jiz od cca 250 USD, DJI u sveho anoncuje cenu pod 1 tis. USD... Vypada ale hodne dobre, a je vc. DJI PMUv2, ktera umi i OSD pro FPV...