Výběr nového rádia MX-16 nebo Aurora

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
xook69

Re: Výběr nového rádia MX-16 nebo Aurora

#16 Příspěvek od xook69 »

semi píše:Taky se chystám na změnu a MX20 jsem taky zvažoval. Problém u MX-20 je ten, že nemá reproduktor, hlasový výstup jej jen do sluchátek.
FrSky má i reproduktor a české hlášky si myslím taky nebudou problém.

No u mě je spíš problém, že je to fakt brutální cena. Ten reproduktor jsem tušim někde na fóru viděl dobastlený přímo do rádia. Zase se mi s tim nákupem nechce moc čekat, jelikož mám možnost slevy na tu MX-16 a taky na to mám teď naškudleno v prasátku. U toho Frsky nevim, jak je to s kvalitou atp, ale asi to bude v pohodě. Chci si pořídit rádio, kterýmu můžu věřit a nebudu se ve vzduchu bát, že mi vypadne signál nebo se něco jinak podělá u 3m konstrukčního větroně nebo nějakýho rychlejšího motoráka..
Optic 6 40 MHz, Graupner MX16 HoTT, ASW 28, Cessna 182, Tom, Šplíchal Mustang etc..
semi
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od semi »

xook69 píše:No u mě je spíš problém, že je to fakt brutální cena. Ten reproduktor jsem tušim někde na fóru viděl dobastlený přímo do rádia. Zase se mi s tim nákupem nechce moc čekat, jelikož mám možnost slevy na tu MX-16 a taky na to mám teď naškudleno v prasátku. U toho Frsky nevim, jak je to s kvalitou atp, ale asi to bude v pohodě. Chci si pořídit rádio, kterýmu můžu věřit a nebudu se ve vzduchu bát, že mi vypadne signál nebo se něco jinak podělá u 3m konstrukčního větroně nebo nějakýho rychlejšího motoráka..

Tento aspekt je jasný. FrSky nebudí takovou důvěru jako třeba Futaba,Jeti, Graupner atd., nicméně jsem ještě nezaznamenal (v diskusích) nějaké problémy s FrSky, ale to bude asi tím, že se o tomto systému u nás nepíše tolik jako o známých značkách.
Mohl by někdo napsat kdo má FrSky ACCT.
KMX, Edge RCF, Veloxity, MC, DF
DS-14
mior
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od mior »

Ak si používal Optika, tak kúp tú Auroru, filozofia programovania Ti bude blízka...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Elfew
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Elfew »

Proc nevzit v uvahu i DX8? Od minuleho updatu ma plnohodnotny mod pro vetrone a je to opravdu povedene radio za ty penize.

Navic prijimace koupis z HK za par dolaru.

Osobne jsem dal dx8 prednost pred futabu tfg8 (ci jak se to pise) pred Vanoci, kdy jem vybiral nove radio. (duvod - futaba tfg8 vypada jako detska hracka, a nesedela mi v rukach).
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jyrry »

semi píše:..... Problém u MX-20 je ten, že nemá reproduktor, hlasový výstup jej jen do sluchátek.....

coz az tak nevadi, reprak by musel mit dost vykon, aby byl venku dostatecne slyset. Delal jsem s tim par pokusu a kdyz se mi to v dilne zdalo dostatecne, venku to skoro zanikalo. Radsi (kdyz uz) si na ucho povesim sluchatko (mam z Lidlu, s raminkem na zahaknuti) a slysim perfektne co pani povida i kdyz vedle mele par kolegu :-)
Jinak alarmy z vestaveneho pipaku jsou slyset dost.
jyrry.webnode.cz
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od mihlit »

jyrry: Já mám z venku MX-20 přilepený ten bílý repráček ve válečku z ebaye a hlasité je to venku dostatečně. Netřeba napínat uši.
paegas123

#22 Příspěvek od paegas123 »

mihlit píše:jyrry: Já mám z venku MX-20 přilepený ten bílý repráček ve válečku z ebaye a hlasité je to venku dostatečně. Netřeba napínat uši.

Taky to tak mám a na stupeň hlasitosti 5 to řve jak sviňa.
BoŠ

#23 Příspěvek od BoŠ »

Konkrétní typ rádia ti neporadím, byť sám mám MX16HoTT. Je třeba ale vzít do úvahy, že zažitá praxe investice do kvalitního rádia s možností výměny modulů s výhledem, že vydrží několik let (až deseti), je v současné době, dle mého, za zenitem, jelikož s rostoucí dostupností RC modelů a vybavení a vzhledem k faktu, že již delší dobu existuje silný tlak různých, převážně čínských, výrobců na cenu RC komponent, jdou ceny všeho RC vybavení šupem dolů. Takže nyní koupíš za 7 tisíc MX-16, a za rok dva bude za stejnou cenu dostupná pravděpodobně mnohem lépe vybavená souprava od stejného výrobce (chci se vyhnout pojmu "stejné kvality", protože o té si myslím své). Neboli - já jsem nyní zainvestoval do 16ctky s tím, že rok, dva , možná i tři mi to vydrží, no a pak koupím jinou (má předchozí Hitec Flash 5x mi sloužila cca 12 roků - holt jsem lítal jen elektrolety, kde jsem se obešel bez mixů - většina mixů se dala nahradit páčkováním),která bude modernější, třeba na jiné frekvenci se zabudovaným přenosem pro FPV - vývoj se určitě nezastaví, výrobci určitě zaznamenali zvyšující se zájem o FPV - obdobně to proběhlo, vlastně stále probíhá s telemetrií.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
xook69

#24 Příspěvek od xook69 »

BoŠ píše:Konkrétní typ rádia ti neporadím, byť sám mám MX16HoTT. Je třeba ale vzít do úvahy, že zažitá praxe investice do kvalitního rádia s možností výměny modulů s výhledem, že vydrží několik let (až deseti), je v současné době, dle mého, za zenitem, jelikož s rostoucí dostupností RC modelů a vybavení a vzhledem k faktu, že již delší dobu existuje silný tlak různých, převážně čínských, výrobců na cenu RC komponent, jdou ceny všeho RC vybavení šupem dolů. Takže nyní koupíš za 7 tisíc MX-16, a za rok dva bude za stejnou cenu dostupná pravděpodobně mnohem lépe vybavená souprava od stejného výrobce (chci se vyhnout pojmu "stejné kvality", protože o té si myslím své). Neboli - já jsem nyní zainvestoval do 16ctky s tím, že rok, dva , možná i tři mi to vydrží, no a pak koupím jinou (má předchozí Hitec Flash 5x mi sloužila cca 12 roků - holt jsem lítal jen elektrolety, kde jsem se obešel bez mixů - většina mixů se dala nahradit páčkováním),která bude modernější, třeba na jiné frekvenci se zabudovaným přenosem pro FPV - vývoj se určitě nezastaví, výrobci určitě zaznamenali zvyšující se zájem o FPV - obdobně to proběhlo, vlastně stále probíhá s telemetrií.

No já jsem si vzal nakonec taky tu MX-16, konkrétní důvody prozradím později. Létám asi podobně jako ty. Doteď jsem to osm let honil přes Optica. Na elektrolety jsem prakticky nic nepotřeboval, mix byl nutný jen na samokřídlo. Teď jsem začal víc létat větroně a hlavně mi začala překážet ta dlouhá anténa. Neočekávám, že mi tohle rádio vydrží stejně jako Optic (ten bude nadále využíván na houbolety na chalupě), ale určitě bude lepší, hlavně v nastavení. Těším se na telemetrii. FPV do budoucna by byla super věc. Prozatím je to drahé (to byla i telemetrie), tak snad časem...
Optic 6 40 MHz, Graupner MX16 HoTT, ASW 28, Cessna 182, Tom, Šplíchal Mustang etc..
xook69

#25 Příspěvek od xook69 »

Takže volba nakonec padla na Graupner MX-16 HOTT

důvody proč jsem vzal MX-16 a ne Auroru:

počet kanálů u mě nehrál roli (osm mi stačí)
ceny přijímačů víceméně stejné
cena setu taktéž stejná
na Auroře se mi nelíbí ten kabel z VF modulu
programově je možná Aurora o něco lepší (více letových režimů atp, ale moc jsem to nezkoumal, jelikož mi stačí pár základních věcí, které měl i Optic, jen je chci mít lépe nastavitelné)
ovládání přes dotykový displej - na mobil a tablet super, u vysílače mám radši knoflíky
telemetrie - graupner má obrovskou výhodu, že k připojení vario není potřeba ta mamutí ústředna (tohle hodně rozhodlo)
komunikace se mnou - MX-16 rovnou mluví, k Auroře se zase musí něco kupovat
komunikace s PC - ke Graupneru je rozhraní rovnou dodáno v balení, takže se nemusí kupovat, líbí se mi vyjímatelná paměťová karta

celkově shrnuto - systém od Graupnera se mi zdá momentálně lépe dotažený, ale jinak si myslím, že je to na velice podobné úrovni
kesi
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od kesi »

O čem to je ten hlasový výstup, hoďte mi link když tak, díky!

kesi

PS: telemetrie by šla mimo mě myslím, neměl bych čas čučet na displej. :roll:
Ebon

#27 Příspěvek od Ebon »

Já bych se přidal také k tomuto tématu, řeším úplně stejné dilema nového radia, jen preferovaná letadla jsou motoráky.
Je tu někdo s dobrou náladou a chutí odpovědět na tisíckrát omílanou otázku, co by z toho volil? Co jsem zde prolezl, tak většina vyzdvihovaných výhod je vztahovaná k větroňům (zejména mixy), ale ty nejsou můj šálek kávy.

xook69 vyzvihl výhody z jeho pohledu pro MX-16, což je můj mírný favorit. Mě by zajímali případné výhody od obhájce Aurory v její prospěch a ještě bych poprosil o detailnější zamyšlení nad telemetrií, kde velmi preferuji krom sledování napájení přijímače také sledování napájení motoru. Ptám se proto, že s telemetrií nemám žádné zkušenosti, ale vidím v ní velmi praktický krok vpřed a rád bych se vyhnul dodatečným krabičkám v letadle. Čím jednoduší, tím lepší (hlavně v tom vidím menší potenciál pro komplikace).
Díky
paegas123

#28 Příspěvek od paegas123 »

to Kesi: Hlasový výstup je právě o tom že ti to telemetrické údaje přeříká. Příkladem ti to řekne sílu signálu, napětí jednotlivých článků aku, napětí aku celkově, napětí přijímače ,stopky ,teplota přijímače atak dále. Todle jsou jen udaje co sleduji já pomocí jednoduchého telemetrického čidla napětí za cca 300kč a přijímače.

to Ebon: Telemetrie Hott je právě hodně dobrá v tom že se všechno větvý přes klasickej Y kabel prostě nepotřebuješ žádné ustředničky a podobně. Prostě jen čidlo třeba Vario (cca 1000kč) připojíš k přijímači a máš udaje na displeyi nebo pokud připojíš sluchátka nebo repráček tak ti to paní řekne i Česky:-)
Pokud chceš něco vědět tak se klidně ptej třeba i přes SZ
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od jyrry »

k tomu hlasovemu vystupu (HOTT) jeste doplnim, ze pani nemele porad a vsechno, ale nastavim si CO chci aby mi rikala a KDY mi to ma rikat - opakuje vybrane informace treba v pravidelnem casovem intervalu (nastavitelnem) nebo mlci a promluvi az po aktivaci navolenym spinacem.
Je asi jasne, ze za letu se k pupku podiva jen malokdo, proto ten hlasovy vystup.
Jinak kdo nerad posloucha zenskou, nemusi to pouzit a nastavi si na sledovane veliciny alarmy a vysilac mu vestavenym pipakem oznami dosazene urovne - pouzivam na motorakach hlidani napeti pohonne baterky.
Mam i lehke male zarizenicko na mereni proudu a napeti - http://www.sm-modellbau.de/shop/index.php?cPath=18 - pak se mohu dozvedet i vyletanou kapacitu (lepsi nez jen napeti), obsahuje to jeste vario a mereni otacek, to ale nepouzivam, jen jsem si s tim hral. Jinak je to vhodne hlavne do vetrone nebo mensiho motoraku - je to podstatne skladnejsi nez origo Graupner/SJ telemetricky modul.
jyrry.webnode.cz
BoŠ

#30 Příspěvek od BoŠ »

jyrry píše:k tomu hlasovemu vystupu (HOTT) jeste doplnim, ze pani nemele porad a vsechno, ale nastavim si CO chci aby mi rikala a KDY mi to ma rikat - opakuje vybrane informace treba v pravidelnem casovem intervalu (nastavitelnem) nebo mlci a promluvi az po aktivaci navolenym spinacem.
Je asi jasne, ze za letu se k pupku podiva jen malokdo, proto ten hlasovy vystup.
Jinak kdo nerad posloucha zenskou, nemusi to pouzit a nastavi si na sledovane veliciny alarmy a vysilac mu vestavenym pipakem oznami dosazene urovne - pouzivam na motorakach hlidani napeti pohonne baterky.
Mam i lehke male zarizenicko na mereni proudu a napeti - http://www.sm-modellbau.de/shop/index.php?cPath=18 - pak se mohu dozvedet i vyletanou kapacitu (lepsi nez jen napeti), obsahuje to jeste vario a mereni otacek, to ale nepouzivam, jen jsem si s tim hral. Jinak je to vhodne hlavne do vetrone nebo mensiho motoraku - je to podstatne skladnejsi nez origo Graupner/SJ telemetricky modul.

Plně s tebou souhlasím, modul vypadá slušně (až na tu němčinu v nastavení senzoru :-)). Právě jsem ho zabudoval do houboletu (Toro 900), o víkendu budu testovat. Info do sluchátek mi plně vyhovuje, pokud by na letišti měl každý aktivní reprák, tak by to dopadlo jak v Babylonu.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“