Tlusté odtokovky

Modelářství má stejně jako každý složitější obor lidské činnost i teoretickou rovinu. Nemyslí se tím kecání "co vše postavím", ale spíše pokusy využít matematiku, učebnice místo intuice při vlastním návrhu modelu.
Zpráva
Autor
VTjr

Re: Tlusté odtokovky

#16 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:utesnene, to robi obrovsky rozdiel

Myslel som si to. 8)
Ako to tesníte? Je tam pruh fólie namiesto pántu, alebo tesníte tie pánty nejakými pásmi pásky? Videl som riešenie, že boli pásky nalepené na pevnej česti krídla a presahovali na kormidlo, ale už bez lepivej plochy. Pretlak vzduchu pod profilom ich pritláčal k u kormidlu.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr

#17 Příspěvek od VTjr »

Inak získal som nedávno staršie, ale funkčné F3A (2x2m), ktoré postavil pan Cerha. A tam sú všetky odtokovky maximálne ostré (asi 1mm). Tiež som preštudoval množstvo starších plánov tak F3A ako aj F2B a aj tam je všetko ostré. Aj svoje modely, ktoré som staval v minulosti, som sa snažil urobiť vždy tak, aby to bolo pokiaľ možno čo najostrejšie. :?
Asi sa to začalo robiť tupé len pomerne nedávno. Vzhľadom k mojej dlhoročnej modelárskej pauze som tu zmenu asi nemohol včas zaregistrovať. :mrgreen:
igorb

#18 Příspěvek od igorb »

mame to tak, ze klapka ma fugu asi 1mm a je prelepena obycajnou lepiacou paskou vytvarovanou do U tak, ze ten spodok toho U je v ose pantov, takze sa nelepriepa, neodliepa ked sa klapka hybe, proste sa v tom bode to U roztvara a zaviera ... ziadna veda

no a stym odporom je to jasne, normalne ma klapkovy profil s klapkou v nule a nulovym uhlom nabehu maly odpor, vyklopena klapka odpor zvecsi, zvecseny uhol nabehu ten odpor zvecsi este viac a pokial sa na hrane vzniknutej na osi pantov kvoli zohnutemu povrchu kvoli vyklopenej klapke odtrhne prudenie tak ten odpor vzrastie prenikavo ... takze riesenie je mat v nule ten uhol "negativny" na ose tych pantov bud vdaka tvaru profilu predtym, alebo tvaru klapky za tym ktora "vycuhuje" z profilu bud kvoli hrubej odtokovke, alebo preto ze klapka sama o sebe zaprofilovana (pametnici budu pametat uputany model JUNO zo starych modelarov) tak 1/ zblbne sa tvar profilu tak, ze stupne jeho odpor bez klapky 2/ klesne jeho odpor s klapkou (vsetko voci tomu predchdzajucemu "normalnemu" profilu) ... tym sa znizi rozdiel odporov bez a s klapkou a tym sa znizi aj brzdenie v obratoch ... vyskusane, funkcne
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

radegast píše:zdravím pánové,
okomentujete někdo aerodynamickou výhodu tohoto konstrukčního řešení,jenž je k vidění převážně u křídel a kormidel akrobatických speciálů?Také profil SOP ve tvaru "rybičky"
Dík

Aerodynamicky je to vždy ztráta .
Tou "rybičkou", nebo useknutím odtokovky na tlustším ukončení se řeší účinnost kormidla, případně flutter.
Jestliže přechází např. utěsněné kormidlo VOP do břitového ukončení, tak je to nejvýhodnější aerodynamické řešení. Ale může se stát, že se přijde na to, že tahle aerodynamická konfigurace vybuzuje příliš brzy netlumené kmity celé VOP. Potom se to řeší tak, že se zvýší tloušťka odtokové hrany VOP. V extrému to může dojít až do té "rybičky". ( Asi před dvěma rokama se přesně tohle řešilo na konkrétním dospělém letadle)
Na modelech se tohle může stát taky, ale prvotní snahou je to, co píše TomasC = brždění v sestupné části obratů.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
VTjr

#20 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:mame to tak, ze klapka ma fugu asi 1mm a je prelepena obycajnou lepiacou paskou vytvarovanou do U tak, ze ten spodok toho U je v ose pantov, takze sa nelepriepa, neodliepa ked sa klapka hybe, proste sa v tom bode to U roztvara a zaviera ... ziadna veda

Určitě dobré riešenie pre modely s elektropohonom (aj ja to pri nich tak používam). Pri spalováku by som sa trochu obával, že sa do pásky dostane olej a celé sa to potom znehodnotí. Alebo je to len zbytočná planá obava?
...
...normalne ma klapkovy profil s klapkou v nule a nulovym uhlom nabehu maly odpor, vyklopena klapka odpor zvecsi, zvecseny uhol nabehu ten odpor zvecsi este viac a pokial sa na hrane vzniknutej na osi pantov kvoli zohnutemu povrchu kvoli vyklopenej klapke odtrhne prudenie tak ten odpor vzrastie prenikavo ... takze riesenie je mat v nule ten uhol "negativny" na ose tych pantov bud vdaka tvaru profilu predtym, alebo tvaru klapky za tym ktora "vycuhuje" z profilu bud kvoli hrubej odtokovke, alebo preto ze klapka sama o sebe zaprofilovana ...
...
... vyskusane, funkcne

To je celkom logické aerodynamické vysvetlenie. Len zaujímavé, že sa to tak nerobilo aj dávnejšie. Keď pozrieme modely z obdobia slávy Prettnerovho Curare, tak všetci všetko mali ostré, Gábrišov Supermaster takisto. :wink:
igorb

#21 Příspěvek od igorb »

no pretoze som to vymyslel ja :- ))))))))

... nie, kecam, nevymyslel, len prisiel na to preco to funguje, Gabris osobne si myslel o tom ze je to lenivost autora modelu ... zacali to pouzivat americania, uz na zmienenom June a obdlznikovy profil klapky na Stilette. Akurat sa nevedelo preco a ako funguje (viem ze nevedeli, osobne autorov poznam). Niekedy v 90 rokoch sa mi dostal do ruky analyzator profilov, tak som sa s tym pohral a vec bola jasna, urobil som kalkulator co zostrotil celu aerodynamiku F2b modelu a odvtedy pouzivame tamten profil, tamten model a nic lepsie proste teraz nie je, vcitane toho "opacneho" profilu klapky ... ked si pozries historiu tak zistis ze sice boli uspesne modely s ostrymi odtokovkami, ale boli to vzdy "jednokusovky" ... typu ze niekto postavil model a sadol mu, ale ktokolvek to zopakoval (casto aj v pripade autora), proste to nefungovalo ... naopak tamtie modely typu Juno a Stiletto boli drziaky, vcitane vsetkych ich klonov s rovnakou aerodynamikou, postavis a leti, to je podstata ... no a tento moj model to uz je extrem, pomaly nie je co stelovat, ak tam das elektriku a nic neposeres pri stavbe tak to je istota : -))

... no yo som sa zase pochvalil :- ))))))))))))

a co sa tyka tej pasky a spalovaka, nerobi to neplechu, proste to pocase vymenis a vybavene, mal som to na spalovakoch dlho a vymienal maximalne po roku .. samozrejme ked to lepis, musi byt kridlo odmastene a pouzit treba slusnu pasku, nie nejaku teskovinu ... no a pri cisteni to nemacat v benzine
igorb

#22 Příspěvek od igorb »

yo a prettner mal klapky len na pristavanie pokial si dobre pametam ... mal ich dokonca kombinovane s brzdou (teda aspon na prvych modeloch) takze tam to nemalo celkom zmysel, navyse to boli tazko podmotorovane modely, bol rad ked to rozhulil na potrebnurychlost ... pametam sa z procesingov v bratislave ze tie modely atakovali maximalnu vahu 5kilo a boli tam 10ccm motory, navyse ani zdaleka nepotrebovali ist s koeficientom vztlaku do extremu (myslim pocas letu) ... u nas sa chodi so vztlakom daleko cez 2

ALE ... je znama vec ze na uputnacoch bez vztlakovych klapiek je pouzitie "fake" klapky (cize profil mensi ako treba rozsireny o placatu cast za profilom) tiez pozitivna vec, model sa sprava slusnejsie, je sice otazka ci to nie je prave tym spomenutym zmenenim tvaru profilu (relativne vecsi polomer nabezky a relativne vpred posunuta maximalna hrubka) ale proste funguje to, je mozne ze je to prave tento efekt 1/ jednak "zhrubnutej" odtokovky 2/ vytvorenie pozitivneho zlomu ktory za urcitych okolnosti moze zabranit ciastocnemu odtrhnutiu pri odtokovke ... ten trik sa ale pouziva bezne na profiloch ktore maju mat maly profilovy odpor, ale musia fungovat do velkych vztlakov ... pylonaci poznaju (lietaju rychlo, ale musia va otocke zabrat), a ked som sa bavil s R/C kombatistami a odporucil take riesenie namiesto NACA profilov (je to v podstate ten isty rezim lietania), tak to tiez zafungovalo dobre
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od TomasC »

V dřívějších dobách se létal o hodně jiný styl akrobacie "jet style". Tam není rozdíl v rychlosti tak vidět, resp. při vyšší rychlosti to prostě lépe brzdí.

A namotorování současných F3Aček je taky trošku jinde než dřív. Měřil jsem spotřebu za různých režimů:
5A - F3Ačko drží ve vzduchu. Natažené, ale neklesá.
12A - libovolná akrobacie v rovině. Výkruty, záda, atd..
25A - F3A se uvisí
75A - plný plyn a 5kg zrychluje k nebi
igorb

#24 Příspěvek od igorb »

ja mam spicku 60A ktora trva zlomok sekundy (prave v tom momente ked tomu vylezu klapky) ... inak mam priemer 20A a to sa nehram pocas letu s plynom :- )))
VTjr

#25 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:...a to sa nehram pocas letu s plynom :- )))

ale sa s nim za Teba hrá governor a merače g-čiek, pokiaľ si dobre pamätám z predchádzajúcich diskusii. :wink:

Ale inak veľká vďaka za veľmi dobré vysvetlenie. Som rád, že sa našiel niekto, kto sa týmto seriózne zaoberal. Nechcem zhazovať amíkov, ale oni sú zväčša takí pragmatici - funguje to, tak to používame a je nám jedno prečo je to tak. To potom musí prísť občan postkomunistickej krajiny, nejaký Slovák s nemeckým priezviskom, ktorému nedá spať prečo je to tak. :lol:
A s tým štýlom je to skutočne tak, ako píše TomasC. Keď porovnám vtedajšie zostavy a spôsob ich prevedenia s dnešnými, tak som presvedčený, že to Curare s desinou by asi s mnohými prvkami malo problém. Dnes sa obraty nadväzujú jeden na druhý, vtedy sa takmer do každého do obratu nalietavalo. Takže asi ani ten 20 ročný Cerhov model nebude to pravé orechové. Ale možno sa mýlim. Ešte dávam do poriadku nejaké drobné chyby a potom uvidím. Mo a mám toho Frenzyho s hrubočiznými odtokovkami :lol:
Ale ja sa nechystám súťažiť, ale lietať si akrobaciu len pre radosť. V tom sa proti Tebe aj s adminovi líšim. Nemám ambície a reálne ani čas a asi ani schopnosti. A bohužial už asi ani vek. V 52 rokoch je ťažké začínať s takými náročnými kategóriami. :( Rekreačne áno ale súťažne? To chce celého človeka a podporu rodiny. Tu však príliš veľkú nemám. Kvoli tej 25ročnej pauze si na to žena nezvykla a dnes je to brané len ako nákladná zábava a plýtvanie časom dospelého postpubertiaka :mrgreen:
igorb

#26 Příspěvek od igorb »

jasne, tie spicky su od governoru, myslel som tym nehranim sa s plynom skorej to ze my nemame dlhe stupania kam sa da uvalit, a zase klzat dole, my mame konstantnu rychlost na malom priestore
VTjr

#27 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:ALE ... je znama vec ze na uputnacoch bez vztlakovych klapiek je pouzitie "fake" klapky (cize profil mensi ako treba rozsireny o placatu cast za profilom) tiez pozitivna vec, model sa sprava slusnejsie...

Tak na svojom prvom upútancovi Galaxia, som to tak mal. Nebol to ale zámer, ale bolo to preto, lebo som ešte nevedel dobre obrúsiť odtokovku. Len nemám pocit, že by mi to nejak prospelo v letovom prejave. Prvý let bol 3/4 kola a tvrdé pristátie na brucho (model ale celý, len zlomená plastová vrtuľa a roztiahnutý podvozok - nebol z duralu len z mäkkého hliníka). Druhé lietanie už bolo do konca nádrže. Ale nemal som na dvapolku, mal som tam jedenapolku MK-16 (predchodca MK-17). Takže som bol rád, že ta Galaxia vôbec letela, o nejakých premetoch ani reči. :lol:
igorb

#28 Příspěvek od igorb »

no ... ja som nepovedal ze to zachrani vsetko :mrgreen:
VTjr

#29 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:no ... ja som nepovedal ze to zachrani vsetko :mrgreen:

Ja som zas nepovedal, že som tým chcel niečo zachraňovať :lol:
Bol to jeden z mojich prvých poriadnych lietajúcich modelov a zlepil som to tak ako som vedel.
VTjr

#30 Příspěvek od VTjr »

igorb píše:... my mame konstantnu rychlost na malom priestore

To viem a o to je to F2B náročnejšie na rýchle a presné reakcie. S tým by sa dali porovnať jedine halové akrobaty. S RC vonku máš možnost podľa možnosti meniť veľkosť obratov a priestoru v ktorom lietaš.
Keď som si pozrel niektoré Tvoje videá, tak mi klesla sánka. Máš môj obdiv, to myslím úprimne. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Aerodynamika, teorie, výpočty, návrhy“