F45 - Vše o tomto vrtulníčku

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Fanda38

F-45 začatečník

#1022 Příspěvek od Fanda38 »

Ahoj F-45kaři jsem začátečník a mám problem budu rád když mi s ním pomužete,tak po mírném pádu se mi začal točit kolem své osy,nejde vytrimovat.zadní motorek. Doufám ze to nebude hlavní deska mam vrt. jen krátce asi 5 baterek/letu/
OrDa

Re: F-45 začatečník

#1023 Příspěvek od OrDa »

Mohl jsi napsat, kam se točí. Pokud se samovolně otáčí ve směru, kam ho točí zadní vrtulka, pak máš smůlu a je to gyro nebo regulátor zadního motorku. Pokud v opačném smyslu, jako že je zadní vrtulka slabá, pak máš šanci, že je problém v motorku zadní vrtulky nebo prokluzuje vrtulka, je povytažený konektor nebo něco takového.
Funkci gyra ověříš takhle nějak: Všechno zapneš, jako když chceš létat, vrtulník šikovně chytíš zdola a zvedneš nad hlavu (aby ses rotorem nesekl do obličeje). Potom vysílačem přidáš otáčky asi do půlky výchylky kniplu (tedy asi tak, jako když se startuje) a potom vrtulníkem prudce otočíš kolem svislé osy (na obě strany). Musí okamžitě zareagovat změnou otáček zadního rotoru. Především ve směru proti tahu zadní vrtulky musí být slyšet, že razantně zabírá.
Pokud nereaguje a točí pořád stejně, je to deska.
Fanda38

Re: F-45 začatečník

#1024 Příspěvek od Fanda38 »

OrDa píše:Mohl jsi napsat, kam se točí. Pokud se samovolně otáčí ve směru, kam ho točí zadní vrtulka, pak máš smůlu a je to gyro nebo regulátor zadního motorku. Pokud v opačném smyslu, jako že je zadní vrtulka slabá, pak máš šanci, že je problém v motorku zadní vrtulky nebo prokluzuje vrtulka, je povytažený konektor nebo něco takového.
Funkci gyra ověříš takhle nějak: Všechno zapneš, jako když chceš létat, vrtulník šikovně chytíš zdola a zvedneš nad hlavu (aby ses rotorem nesekl do obličeje). Potom vysílačem přidáš otáčky asi do půlky výchylky kniplu (tedy asi tak, jako když se startuje) a potom vrtulníkem prudce otočíš kolem svislé osy (na obě strany). Musí okamžitě zareagovat změnou otáček zadního rotoru. Především ve směru proti tahu zadní vrtulky musí být slyšet, že razantně zabírá.
Pokud nereaguje a točí pořád stejně, je to deska.

Dík moc.
50koruny

Re: F45 - Vše o tomto vrtulníčku

#1025 Příspěvek od 50koruny »

zdravím.mám celkom problém.na zadnom motore sa mi asi po 30 sekundách letu komplet zoderie pastorek.asi objednám komplet celý chvost ale aj tak.tušíte niekdo, čo je s tým?
Plha

#1026 Příspěvek od Plha »

50koruny píše:zdravím.mám celkom problém.na zadnom motore sa mi asi po 30 sekundách letu komplet zoderie pastorek.asi objednám komplet celý chvost ale aj tak.tušíte niekdo, čo je s tým?

------
Zdravím na fóru,
řešení je SS motor vyhodit a osadit střídavým Turnigy 2211-2300kv. Pomohl mi uživatel srabsrab dodáním naprogramovaného ATTINY převodníku PWM na PPM a zakoupením už flashnutého ESC z RCTIMER (viz obr). Zatím jsem zkoušel jen tak v ruce reakce ocasu a jsou prakticky stejně rychlé a razantní jako na orig. SS motorek na ocase F-45. Vyzkoušet venku počasí zatím nedovoluje.
Přílohy
Montáž ESC a převodníku na boku F-45.jpg
Motorek s vrtulkou.jpg
Hotově flashnuté ESC.jpg
BorgMcz
Kontaktovat uživatele:

#1027 Příspěvek od BorgMcz »

Plha píše:Zdravím na fóru,
řešení je SS motor vyhodit a osadit střídavým Turnigy 2211-2300kv. Pomohl mi uživatel srabsrab dodáním naprogramovaného ATTINY převodníku PWM na PPM a zakoupením už flashnutého ESC z RCTIMER (viz obr). Zatím jsem zkoušel jen tak v ruce reakce ocasu a jsou prakticky stejně rychlé a razantní jako na orig. SS motorek na ocase F-45. Vyzkoušet venku počasí zatím nedovoluje.

Ahoj a nehodil by jsi k tomu par odkazu na ty spravne veci a pripadne na navod vyroby toho prevodniku. Diky
Stránky o elektro bastlení a digitální modelové železnici - http://www.dccmm.cz
Plha

#1028 Příspěvek od Plha »

Tak zdravím,
AC motorek mají na

:http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__39947__Turnigy_2211_Brushless_Indoor_Motor_2300kv_NL_warehouse_.html

převodník PWM na PPM modulaci (schema) jsem převzal od příspěvku uživatele srabsrab několik stránek dozadu a udělal malý plošňáček. Jelikož neumím programovat kontroler ATTINY, požádal jsem tohoto pána a on mi laskavě dodal už nahratý IC.

ESC kontroler flashnutý FW od SimonK pro použití na kvadrokoptéry jsem koupil, jak už jsem napsal na:
http://www.rctimer.com/product_780.html

Ostatní mechanické práce na malém soustruhu. Včera jsem tam dal na motorek tu původní vrtulku, která má přece jen větší účinnost. Měl jsem z tohoto upgradu obavy, bylo to však jednoduché. K obr. Montáž ESC a převodníku: je tam ten bílý vodič co vede od převodníku a je připájený na G mosfet co reguloval původní DC ocasní motorek. Servisní trojlinka BEC od ESC je zkrácená a připájená do destičky převodníku. Servo na tomto obr. bylo chycené jen jedním šroubkem a povolovalo se. Zafixoval jsem ho nahoře přepážkou se 3 šroubky M2. Vodiče od ESC (černý a červený) vedou k napájení a 3 fáze z ESC ocasní trubkou k motorku, fáze případně prohodit pro správný smysl otáčení, to jen pro úplnost...
Tak sehnat potřebné věci a pustit se do toho.... :D
BorgMcz
Kontaktovat uživatele:

#1029 Příspěvek od BorgMcz »

Plha píše:Tak zdravím,
AC motorek mají na .......
...... pustit se do toho.... :D

Ahoj, co popisuješ nebude problém, ani to programování, na to jsem vybaven. Ale poradíš, kde jsi přišel k tomu držaku motoru?
Stránky o elektro bastlení a digitální modelové železnici - http://www.dccmm.cz
Plha

#1030 Příspěvek od Plha »

Ocas je prodloužen asi o 8cm a zdvihnutý tak aby zachycení reakce rotoru bylo zhruba v úrovni rotoru. Heli tak není nakloněna za letu do strany. Kolínko a zakončení pro motorek vytočené z hořčíku na soustruhu. Prodloužením ocasu se zmenší energetická náročnost pro stabilizaci ocasu, předek jsem ale musel dovažoval. Plha.
Přílohy
Zdvihnutý ocas.jpg
OrDa

#1031 Příspěvek od OrDa »

Plha píše:Ocas je prodloužen asi o 8cm a zdvihnutý tak aby zachycení reakce rotoru bylo zhruba v úrovni rotoru. Heli tak není nakloněna za letu do strany. Kolínko a zakončení pro motorek vytočené z hořčíku na soustruhu. Prodloužením ocasu se zmenší energetická náročnost pro stabilizaci ocasu, předek jsem ale musel dovažoval. Plha.

Pokud jde o náklon, je nutný pro potlačení boční síly ocasní vrtulky. Bez náklonu se vrtulník rozběhne ve směru tahu vrtulky. Pokud chceš náklon odstranit, přidej ocas s vrtulkou i dopředu (s tahem v opačném směru, než zadní).
Plha

#1032 Příspěvek od Plha »

Hmmm, to jako mám k zadnímu ocasu přidat ještě "přední" ocas? Takové stvoření jsem ještě neviděl ani u skutečného (velikého) vrtulníku. Myslím, když kompenzuji akci rotoru reakcí osového tlaku ocasní vrtulky ve stejné výškové hladině mělo by tělo vrtulníku být v letu svisle. Např. vrtulníky Huey (co lítaly ve Vietnamu) měly zadní vrtuli právě dost zdvihnutou právě kvůli tomuto potlačení "křivosti" za cenu dvou kardanů a dvou ztrátových převodovek. Ovšem také pro oddálení zadní vrtule od terénu, to se taky hodilo. Jen můj názor, ten můj po této úpravě (zvednutý ocas) lítá rovně nebo téměř rovně ve visu v úrovni očí když na mě ta bílá dioda svítí. :D
Plha

#1033 Příspěvek od Plha »

50koruny píše:zdravím.mám celkom problém.na zadnom motore sa mi asi po 30 sekundách letu komplet zoderie pastorek.asi objednám komplet celý chvost ale aj tak.tušíte niekdo, čo je s tým?

---
Zadní převodovka bývá z výroby promazaná silikonovou vazelínou. Po zvíření prachu např. při startu z asfaltu nebo betonu se tento promísí s mazivem a máš z toho brusnou pastu na mosazný pastorek a brzo je "vymalováno". Já proto ten hlavní převod (zuby) nemažu.
OrDa

#1034 Příspěvek od OrDa »

Plha píše:Hmmm, to jako mám k zadnímu ocasu přidat ještě "přední" ocas? Takové stvoření jsem ještě neviděl ani u skutečného (velikého) vrtulníku. Myslím, když kompenzuji akci rotoru reakcí osového tlaku ocasní vrtulky ve stejné výškové hladině mělo by tělo vrtulníku být v letu svisle. Např. vrtulníky Huey (co lítaly ve Vietnamu) měly zadní vrtuli právě dost zdvihnutou právě kvůli tomuto potlačení "křivosti" za cenu dvou kardanů a dvou ztrátových převodovek. Ovšem také pro oddálení zadní vrtule od terénu, to se taky hodilo. Jen můj názor, ten můj po této úpravě (zvednutý ocas) lítá rovně nebo téměř rovně ve visu v úrovni očí když na mě ta bílá dioda svítí. :D

Kroutící moment rotoru se mění podél osy rotace?
Plha

#1035 Příspěvek od Plha »

Kroutící moment rotoru JE v ose rotace rotoru. Mění se v případě přidávání a ubírání "plynu". Kroutící moment je stejný od hnacího ozub. kola až po hlavu rotoru. Mě nevyšplouchneš, jsem fyzik.
Zamčeno

Zpět na „Heli - začátečník“