Lankové ovládání směrovky
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Kinematika lankovýho ovládání směrovky
Někde to tu bylo ale nedaří se mi nalézt správnou hledací frázi.
Mám problém, směrovka má posunutou osu pák o 4 mm dozadu proti ose otáčení a páky mají ramena 40 mm na každou stranu. Páka na servu je s úplně stejnou geometrií jako směrovka, stejnej úhel a rameno. Bohužel, v krajních výchylkách je lanko volnější. Ne že by se prověsilo ale dotykem se to pozná. Namaloval jsem si kinematiku pomocí kružítka a úhloměru pro středovou a krajní polohu a dýlka lanek je stále stejná a tak mě není jasný, kde je problém. Konstrukční nepřesnosti nebo oměření geometrie na směrovce?
Díky
Jirka
Mám problém, směrovka má posunutou osu pák o 4 mm dozadu proti ose otáčení a páky mají ramena 40 mm na každou stranu. Páka na servu je s úplně stejnou geometrií jako směrovka, stejnej úhel a rameno. Bohužel, v krajních výchylkách je lanko volnější. Ne že by se prověsilo ale dotykem se to pozná. Namaloval jsem si kinematiku pomocí kružítka a úhloměru pro středovou a krajní polohu a dýlka lanek je stále stejná a tak mě není jasný, kde je problém. Konstrukční nepřesnosti nebo oměření geometrie na směrovce?
Díky
Jirka
-
JardaRůžička
Re: Kinematika lankovýho ovládání směrovky
Chce to páku na směrovce (nebo servu, to je jedno) udělat ne přímou, ale "prolomenou do V" ve směru lanek. Úhel musíš vylaborovat, když to přeženeš, budou se lanka při výchylce naopak příliš napínat.
Ahoj, to může být drobnou konstrukční nepřesností. Nic si z toho nedělej, za letu je směrovka "napínána" aerodynamicky. Na akrobatech se mi běžně o kousíček lanka povolí (že je to i vidět) ale pokud to není moc, tak to není třeba řešit.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
JardaRůžička píše:Chce to páku na směrovce (nebo servu, to je jedno) udělat ne přímou, ale "prolomenou do V" ve směru lanek. Úhel musíš vylaborovat, když to přeženeš, budou se lanka při výchylce naopak příliš napínat.
Celeron píše:Páka na servu je s úplně stejnou geometrií jako směrovka, stejnej úhel a rameno
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Nedávno jsem to dělal na SU29
Je opravdu lepší mít páku na sevu do U
A pak je to o zkoušení, jestli se ti povoluje ve výchylce, tak jestli můžeš, zkusil bych páku na SOP posunout blíž k servu.
Dělám to tak, že to hned nezalepuju.
Páku na SOP bodnu vteřinákem a zkouším posunovat.
Jestli to máš takhle málo uvolněné, bude se jednat o 1mm posunutí.
Záleží jak máš dlouhé páky atd, pak taky záleží jestli takovou drobnost vůbec řešit.
Je opravdu lepší mít páku na sevu do U
A pak je to o zkoušení, jestli se ti povoluje ve výchylce, tak jestli můžeš, zkusil bych páku na SOP posunout blíž k servu.
Dělám to tak, že to hned nezalepuju.
Páku na SOP bodnu vteřinákem a zkouším posunovat.
Jestli to máš takhle málo uvolněné, bude se jednat o 1mm posunutí.
Záleží jak máš dlouhé páky atd, pak taky záleží jestli takovou drobnost vůbec řešit.
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
download/file.php?id=28634&mode=view
tak nejak?
tak nejak?
jyrry.webnode.cz
-
JardaRůžička
HonzaS : Já vidím, co tam Celeron píše - jenže to je právě třeba změnit, jinak se ta lanka (zákonitě) budou povolovat i nadále.
-
JardaRůžička
Ano, tak. Je to právě kvůli dopínání lanek při výchylce. Vzato do detailu, Celeron to má podle popisu právě naopak (ty 4 mm posunu páky na směrovce), to je důvod povolování.jyrry píše:tak nejak?
Celeron píše:směrovka má posunutou osu pák o 4 mm dozadu proti ose otáčení
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:http://rcmania.cz/download/file.php?id=28634&mode=view
tak nejak?
No a jak to máš na směrovce? Dej prosím fotku, samotná strana na servu není vypovídající.
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lankové ovládání směrovky
Pánové, když jsem to ovládání namaloval ve středový a krajový pozici, tak pokud jsou obě páky do V se stejným ramenem, úhlem a smyslem položení V, tak délka lanka je stále stejná. Nic se neprověšuje, ale když to přeženu s našponováním, ve středu "hraje" vyšším tónem, než na kraji.
Udělal jsem pokusnou páku na servo s možností posuvu úhlu V a zjistil jsem, že stačilo posunout zavěšení lanka na 1 straně cca 1 mm dozadu a už zase lanka chodí opačně, na středu volnější, na krajích festovější. Takže je to celý dost citlivý a problém je nejspíš od naměření nepřesností na páce směrovky. Příště nesmím být tak pintlich.
Jirka
Jirka
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Takže čepy na páce směrovky jsou za osou otáčení směrovky. Mám to stejně jako Ty.
Jirka
Jirka
zajímavé čtení, díky. ještě mě napadlo, v místě křížení na lanka nasadit navléknout tu bílou trubičku plastového bovdenu, která je uvnitř červené a vteřinovým lepidlem je slepit, udělat takové "X". potom, jestli by se v tomto místě nekompenzovalo prověšení druhého lanka. úhel se musí vychytat. lankový náhon směrovky dělám do šohaje, páku už mám zalepenou a teď jak ten zbytek. moc nevím jak přesně udělat vstup lanek do trupu, aby jsem ho poničil co nejmíň. napadlo mě místo lanka natáhnout nit venkem k servu a tím zjistit výšku, kde bude díra do trupu. ten druhý rozměr asi taky tak nějak, nebo je na to nějaký fígl?
Lankový náhon směrovky.
Ahoj, prosím o radu, zda se musí, nebo zda by se měli lanka ke směrovce křížit, nebo zda je mohu nechat podélně s trupem což by mi vyhovovalo. A jestli je v tom nějaký rozdíl? Děkuji
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lankový náhon směrovky.
je to jedno. pokud ti vycházejí rovně tak je dej rovně. Na UL letadle je mám taky rovně
oni by se lanka ani správně křížit neměly protože v místě křížení dochází k jejich otěru a spoj se musí kontrolovat (myšleno na velkých letadlech) modely tolik asi nikdy nenalétají aby došlo k prodření lan.
oni by se lanka ani správně křížit neměly protože v místě křížení dochází k jejich otěru a spoj se musí kontrolovat (myšleno na velkých letadlech) modely tolik asi nikdy nenalétají aby došlo k prodření lan.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft