FUNCUB 1400mm
Re: FUNCUB 1400mm
23.3cm
Michal
Michal
Děkuji, chci to zkusit napasovat na jiné samodomo letadlo. A tento rozměr jsem se nikde nedočetl.
Díky
Díky
Zdravím zkušenější majitele FC,
zajímal by mě váš názor na zpevnění předku kvůli vibracím. Samozřejmě, že ten můj tím trpí taky, a hned při prvním letu jsem na plnej ceres uklepal lože
Vše jsem opravil, zatáh, zajistil a pro jistotu vyměnil a vyvážil novou vrtuli, unašeč i hřídel ale … je to tam pořád. Nejsou sice vibrace ale (destruktivní) rezonance. Momentálně mám objednanou 3listou vrtuli – prý pomáhá. Stejně ale uvažuju nějaké solidnější úpravě. Jde použít nějaké jiné tvrdší lože? Nebo se vykašlat na uložení motoru a spíš zpevnit ten houbovitej čumák (přepážka, lamino…) ? V US nabízí morganmill luxusní lože pro zadní montáž, ale do ciziny se jim posílat nechce …
zajímal by mě váš názor na zpevnění předku kvůli vibracím. Samozřejmě, že ten můj tím trpí taky, a hned při prvním letu jsem na plnej ceres uklepal lože
Já s tímhle problém neměl.
Motorovou přepážku jsem měl nejdřív původní, plastovou. Pak jsem ji vyměnil za dělanou, hliníkovou. Vibrace jsem neměl. Možná že někde něco rezonovalo, ale určitě ne neklepala přepážka tak, aby mi upadla.
Takže já v tomhle asi neporadím, neb si to nedokážu vysvětlit.
Pořádně vyvaž vrtuli, zkontroluj zda není ohnutá osa motoru a nemá se co klepat.
Motorovou přepážku jsem měl nejdřív původní, plastovou. Pak jsem ji vyměnil za dělanou, hliníkovou. Vibrace jsem neměl. Možná že někde něco rezonovalo, ale určitě ne neklepala přepážka tak, aby mi upadla.
Takže já v tomhle asi neporadím, neb si to nedokážu vysvětlit.
Pořádně vyvaž vrtuli, zkontroluj zda není ohnutá osa motoru a nemá se co klepat.
Udělal jsem co se dalo, povyměňoval díly, zatáh na prasáka s Loctitem, přepážka je dural ... ale stejně to nakonec vypadá takhle
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g-FS-FYpi_U[/youtube]
...no až tak brutálně ne - mně to až do cca 85% plynu mi chodí normálně a slušně si zalítám. Ale ten zvuk znám dobře
Po neděli zkusím ty 3 listy, uvidíme 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g-FS-FYpi_U[/youtube]
...no až tak brutálně ne - mně to až do cca 85% plynu mi chodí normálně a slušně si zalítám. Ale ten zvuk znám dobře
Jaký motor a jakou vrtuli tam máš?
Ten rachot jsem takhle nikdy nezažil. Spíš mi drnčely kolečka.
Ten rachot jsem takhle nikdy nezažil. Spíš mi drnčely kolečka.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Zkontroluj vyvážení vrtule, jestli nemáš nakopnutý unašeč, ohlou hřídel motoru, ložiska, nevyvážený motor...
OK2WY
Vsechny rotujici dily jsou nove, osazeni neni zadny extrem: 11x5,5 a NTM 35-42 1000kv. ... ale ted vecer pred vikendem mi to nedalo a znovu jsem to rozebral a psa zrejme nasel. Ero jsem koupil mirne olitnute po lete a i kdyz je vse jak nove, plastove bocnice uchyceni motoru jsou obe nacate! Ten dil se zavitem se pomalu odlamuje od zbytku
Jsou v tom znacne vule a uplne vidim jak mi motor jednou vyleti z era ven
Poradne to prilepim vterinakem k trupu a z nejakeho plastu vyrobim dlahy. Verim, ze je to slabe konstrukcni misto a doporucuji obcasnou kontrolu.
Ano, to by mohla být příčina.
Edit, ještě jedna věc.
FC má docela divně řešené vyosování motoru. Nejdřív se musí nastavit stavěcí šrouby - já to měl na červíky. Až pak se dotahuje přepážka. Pokud to děláš obráceně, nebo pokud přepážku utahuješ moc, tak může dojít k nadměrnému namání právě těch míst, co máš zlomené.
Edit, ještě jedna věc.
FC má docela divně řešené vyosování motoru. Nejdřív se musí nastavit stavěcí šrouby - já to měl na červíky. Až pak se dotahuje přepážka. Pokud to děláš obráceně, nebo pokud přepážku utahuješ moc, tak může dojít k nadměrnému namání právě těch míst, co máš zlomené.
Příčinu vibrací jsem asi odhalil a zdá se i odstranil. Byly to poškozené plastové bočnice.

Takže jsem je nejdřív zpevnil plastovými dlahami …

…, zajistil profilem z tvrdé balzy a nakonec jsem celej čumák zpevnil dvěma bambusovýma podélnicema (v EPP). Pak jsem v pondělí využil jediného letového dne a voilá – chodí jak z praku!

Takže jsem je nejdřív zpevnil plastovými dlahami …

…, zajistil profilem z tvrdé balzy a nakonec jsem celej čumák zpevnil dvěma bambusovýma podélnicema (v EPP). Pak jsem v pondělí využil jediného letového dne a voilá – chodí jak z praku!

No hurá, tak ať ti to lítá.
Poprosim o radu - predelavam si FunCuba na druhou vysilacku, chtel bych poradit s temito hodnotami:
- jaky uhel naklonu pouzivate pro klapky - vzlet a pristani?
- hodnoty pro naklon ocasnich ploch a ploch na kridlech berete v potaz ten co je doporuceny v manualu?
- pouzivate nejakou kompentazi vyskovky pri sklopeni klapek? Pokud ano, tak kolik stupnu...
Pripravuji si to na sezonu a tak kdyz jsem se do toho uz pustil tak bych to rad vyladil, za kazdou radu predem dekuji!
- jaky uhel naklonu pouzivate pro klapky - vzlet a pristani?
- hodnoty pro naklon ocasnich ploch a ploch na kridlech berete v potaz ten co je doporuceny v manualu?
- pouzivate nejakou kompentazi vyskovky pri sklopeni klapek? Pokud ano, tak kolik stupnu...
Pripravuji si to na sezonu a tak kdyz jsem se do toho uz pustil tak bych to rad vyladil, za kazdou radu predem dekuji!
Zdravím
Plánuji si pořídit toto éro, ale zatím se nevyznám v tom, čím jej osadit.
Rád bych šel nějakou střední cestou... Na něco jako AXI 2814/20 za ceny v CZ prostě nemám.
Poradíte někdo prosím, co si objednat (třeba i na HK) na pohodové lítání- zatím
bez nějakých divočinek?
Určitě máte zkušenosti s tím, co se vám osvědčilo a nebo, co by jste dnes udělali jinak-proč?
Dosud jsem létal jen s větroněm A200 Scorpio...
Díky za vaši pomoc.
Plánuji si pořídit toto éro, ale zatím se nevyznám v tom, čím jej osadit.
Rád bych šel nějakou střední cestou... Na něco jako AXI 2814/20 za ceny v CZ prostě nemám.
Poradíte někdo prosím, co si objednat (třeba i na HK) na pohodové lítání- zatím
Určitě máte zkušenosti s tím, co se vám osvědčilo a nebo, co by jste dnes udělali jinak-proč?
Dosud jsem létal jen s větroněm A200 Scorpio...
Díky za vaši pomoc.
Třeba tohle s vrtulí 13/4 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
http://ar1.rajce.idnes.cz/
AR1 píše:Třeba tohle s vrtulí 13/4 http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
a ty to máš namontované, nebo to jen tipuješ?
Naposledy upravil(a) Makey dne pon 17.08.2015 10:02, celkem upraveno 2 x.