Novinky u dovozu zboží z Činy od 2011

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#106 Příspěvek od TomasC »

Hranice ČR nebo EU??
jidole
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od jidole »

http://aktualne.centrum.cz/finance/nakupy/clanek.phtml?id=685725

Původně měla být novela účinná už od Nového roku, kvůli zdržení (způsobeném jinými body) ale poslanci posunuli účinnost na 1. dubna.

Jak to tedy je ?
EasyStar se tříďákem, Zlín 50, Tornado XX a pár deskoletů.
Mic-74
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od Mic-74 »

Bude to až ad dubna jenom Drondys si pořád mele svou.
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od bighugo »

Mně těší, že se to konečně vyjasňuje. Platí to teda od 1.dubna, jak jsem se domníval a bylo mi to zde vyvraceno. Jenom děkuju některým debatérům za pár bezesných nocí, kdy jsem přemítal nad tím, že jsem fakt slaboduchej, když takový věci nechápu.
"Myslet znamená hovno vědět."
Drondys

#110 Příspěvek od Drondys »

TomasC píše:Hranice ČR nebo EU??

Tohle budou vědět na celní správě. Jen odhaduji, že se to bude vztahovat k okamžiku kdy je zásilka přebírána celním úřadem k celnímu odbavení, ale to je jen můj soukromý odhad a kdo to touží vědět ať se zeptá na celní správě viz odkaz.
http://www.celnisprava.cz/cz/o-nas/kontakty/Stranky/kontaktujte-nas.aspx
Drondys

#111 Příspěvek od Drondys »

jidole píše:http://aktualne.centrum.cz/finance/nakupy/clanek.phtml?id=685725

Původně měla být novela účinná už od Nového roku, kvůli zdržení (způsobeném jinými body) ale poslanci posunuli účinnost na 1. dubna.

Jak to tedy je ?

Zeptej na to na celní správě viz odkaz:
tím budeš mít větší jistotu. Celní správa je výběrčím DPH pro tyto případy a tudíž musí vědět nejlépe jak a kdy to bude. :wink:

Pokud to bude až od dubna tím líp, ale i tak nastane podobný problém zase na přelomu březen/duben ohledně toho vůči kterému okamžiku ve vztahu k té či oné zásilce viz překročení hranic EU nebo ČR nebo přijetí k celnímu řízení apod. se bude uplatňovat ještě stará varianta nebo už nová. Myslím, že tohle přechodné období ani zákon přesně neřeší a bude to patrně řešeno nějakým prováděcím předpisem na celní správě. Takže je nejlepší se na to zeptat u nich.
Drondys

#112 Příspěvek od Drondys »

bighugo píše:Mně těší, že se to konečně vyjasňuje. Platí to teda od 1.dubna, jak jsem se domníval a bylo mi to zde vyvraceno. Jenom děkuju některým debatérům za pár bezesných nocí, kdy jsem přemítal nad tím, že jsem fakt slaboduchej, když takový věci nechápu.
"Myslet znamená hovno vědět."

To chce klídek. Když jsi to chtěl vědět s větší jistotou tak ses na to měl zeptat přímo na celní správě kde to musí vědět nejlépe. :wink:
bighugo
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od bighugo »

Jasně že jsem v pohodě 8) Bylo to samozřejmě myšleno jako sranda. Důležitý je, že máme ještě 3 měsíce na dovybavení našich dílniček, není-liž pravda? :wink:
CharlitoCZ
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od CharlitoCZ »

když už tu tato diskuze jede, tak se zeptám, když je to teda "dorovnání dph" tak se bude doplácet jen rozdíl mezi čínským a čr dph? To by nemusela bejt taková trága ne, kolik oni tam platí?

Tak jako tak se to vyplatí mnohokrát, akorát v tom bude řešení nesmyslů navíc..

Jinak ještě dotaz, jak je to pak s dary? Co když mi stířek Sam ze států pošle éro jako dárek? :)
DJI Phantom 3 Advanced / SIG Smith Miniplane / spousta deproňáků a miniqvéček
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od strycArtus »

CharlitoCZ píše:když už tu tato diskuze jede, tak se zeptám, když je to teda "dorovnání dph" tak se bude doplácet jen rozdíl mezi čínským a čr dph? To by nemusela bejt taková trága ne, kolik oni tam platí?

Tak jako tak se to vyplatí mnohokrát, akorát v tom bude řešení nesmyslů navíc..

Jinak ještě dotaz, jak je to pak s dary? Co když mi stířek Sam ze států pošle éro jako dárek? :)

Jednoduše ti vyměří příslušnou sazbu DPH to je 20% z celkové ceny, tedy zboží + přeprava. Co platí nebo neplatí číňani tě nemusí zajímat.
Co se týká darů to bývalo tak, že existoval určitý bezcelní limit, který se ti behem roku sčítal, pokud jsi se dostal nad, pak jsi z každého dalšího daru paltil. Jka je to přesně dnes, na rozdíl od DPH, nevím.
Drondys

#116 Příspěvek od Drondys »

CharlitoCZ píše:když už tu tato diskuze jede, tak se zeptám, když je to teda "dorovnání dph" tak se bude doplácet jen rozdíl mezi čínským a čr dph? To by nemusela bejt taková trága ne, kolik oni tam platí?

Nejde o žádné dorovnání DPH, ale o snížení limitu při tzv. dovozu zboží nepatrné hodnoty ze zemí mimo EU. Při překročení limitu v tomto případě u ceny zboží se platí DPH z celé sumy což je cena zboží + poštovné, a to dle dle platné sazby v ČR tj. 20% a s daní v Číně to nijak nesouvisí.

Pokud nakupuje číňan v čínském eshopu naúčtují mu jejich daň, ale pokud nakupuje cizinec daň mu neúčtují, protože ta se platí až v cílové zemi z hlediska nakupujícího. Jsou na to mezinárodní dohody zamezující tzv. dvojímu zdanění.

Takže při nákupu v čínském eshopu ti jako cizinci žádné DPH neúčtují. To ti naúčtují až celníci tady pokud tu zásilku zachytí, a to není ani zdaleka vždy. Ani dodnes kdy ještě stále platí limit 150 Eur to nebylo pravidlem, protože to celníci prostě nestíhali a při poklesu limitu na 22 Eur to už nebudou stíhat vůbec. Takže až limit klesne na 22 Eur tak bude ještě víc zásilek procházet bez povšimnutí celníků dokonce i když budou mít přímo v deklaraci uvedenu cenu vyšší než 22 Eur tak nebude 100% jisté jestli to projde s požadavkem na zaplacení DPH nebo bez něj. :wink:

Uvnitř EU je jednotný prostor. Takže pokud nakoupíš jako obyvatel EU třeba v německém eshopu tak už je v ceně prodejcem tj. tím německým eshopem zahrnuta DPH a ty tady v ČR už ve vztahu k tomu zboží z toho německého eshopu žádnou další DPH ani CLO neplatíš bez ohledu na cenu.

CharlitoCZ píše:Jinak ještě dotaz, jak je to pak s dary? Co když mi stířek Sam ze států pošle éro jako dárek?

Na to se zatím vztahuje ustanovení o zásilkách zboží mezi soukromými osobami viz odkaz a citace.
http://www.celnisprava.cz/cz/crhradeckralove/faq/Stranky/postovni-zasilky-ze-zemi-ktere-nejsou-clenskymi-staty-spolecenstvi.aspx

Zásilky zboží mezi soukromými osobami

Zboží je osvobozeno od dovozního cla dle Nařízení Rady (EHS) č. 1186/2009, o systému Společenství pro osvobození od cla v zásilkách odesílaných soukromou osobou ze třetí země soukromé osobě, která se nachází na celním území Společenství, pokud se jedná o dovoz neobchodní povahy, tzn. že jsou takové zásilky dováženy příležitostně, obsahují výhradně zboží určené k soukromému nebo rodinnému použití příjemců, ovšem toto zboží nesmí povahou ani množstvím svědčit o obchodním záměru a jsou zasílány, aniž by příjemce odesílateli cokoliv platil.

Od dovozního cla je osvobozeno zboží do hodnoty 45 EUR.

Pokud přesahuje úhrnná hodnota zásilky několika druhů zboží částku 45 EUR, platí osvobození až do uvedené částky pro zboží, které by bylo osvobozeno od dovozního cla, kdyby bylo dováženo samostatně; přičemž hodnotu jednoho kusu zboží nelze dělit. (Např.: pokud obsahem jedné zásilky bude kniha za 40 EUR a tričko za 30 EUR a jestliže budou v celním prohlášení, které je součástí průvodního dokladu k zásilce, jednotlivé položky rozepsány, pak bude kniha osvobozena v rámci limitu a za tričko zaplatíte clo a DPH.)..

Po poklesu výše zmíněného limitu na 22 Eur patrně i tato část bude posunuta na 22 Eur, ale přesně se na to zeptej na celní správě viz už dříve zmiňovaný odkaz.
demolátor

#117 Příspěvek od demolátor »

A jak to bude s dorovnáváním toho DPH??? Např: když si koupim něco na HC za 100 dol. a zaplatim cenu zboží a poštovný přes paypal.
To mi jako pošlou v česku na celnici dopis že jim mam poslat těch 20% z ceny nebo jak???
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od sharkcom »

Doložíš jim cenu z výpisu paypal a pak ti to přijde na dobírku v ceně DPH.
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
corsair
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od corsair »

sharkcom píše:Doložíš jim cenu z výpisu paypal a pak ti to přijde na dobírku v ceně DPH.
Při rychlosti celníků a pošty za půl roku potom, co to přistane na Ruzyni :roll: :roll:
TURING

#120 Příspěvek od TURING »

Nemyslim si. I ted je kazda zasilka celne odbavena nez je uvolnena do volneho obehu. Jedine, co jim ted pribyde je doplnit balicek dobirkovou castkou ve vysi DPH + cla - pokud nejake vymeri
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“