DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
Mě by šlo hlavně o úplně klasický gimbal seservem, které by umožnilo naklápění kamery nahoru a dolu. Má pro to vůbec vysílačka volný ovládací prvek?
gardenroute píše:Novy firmware se zda byt bez problemu, je to hlavne vylepseny ten predchozi, se kterym meli nekteri jedinci potize (ja napr. vubec zadne), hlavne je vylepseny a velmi stabilni start (bez tendenci k prevraceni), vylepsena celkova stabilita, zmena LED signalizace atd.. Testoval jsem vcera a dnes na chalupe, zda se to dobre.
Dobrá tedy, zítra se na to vrhnu. Co jsem si všiml, tak je doporučováno při přehráváni firmwaru sundat vrtule, tak tam pak nasadím asi ty setové, když to teda s nima lítá dýl. Na co si při tom přehrávání dát pozor, eventuálně je někde nějaký videonávod v češtině, případně pochopitelný v anglině?
Jo a jaká změna v signalizaci?
off píše:Mě by šlo hlavně o úplně klasický gimbal seservem, které by umožnilo naklápění kamery nahoru a dolu. Má pro to vůbec vysílačka volný ovládací prvek?
To je totálně jednoduchý ovladač bez displeje, takže na nějaké takové věci tipuju že bude potřeba jiné rádio...
Potřeboval bych poradit, jak je to s tou změnou LED signalizace? Když připojím baterii, čekám přibližne 3 min. než se načte a začne blikat led zeleně. Po ty 3 min bliká žlutě. S předchozím firmware se načet po 20 sec. A musí se kalibrovat i kompass po přehráni nového firmware?
Já jsem změnil rádio, a dal jsem tam svůj přijímač.
Já jsem změnil rádio, a dal jsem tam svůj přijímač.
- gardenroute
off píše:Mě by šlo hlavně o úplně klasický gimbal seservem, které by umožnilo naklápění kamery nahoru a dolu. Má pro to vůbec vysílačka volný ovládací prvek?
Marek_Km píše:To je totálně jednoduchý ovladač bez displeje, takže na nějaké takové věci tipuju že bude potřeba jiné rádio...
Odpoved je, ze ma, ale...
Setovy Tx od DJI ma skryty 7 kanal, k nemuz lze snadno dodelat (velmi snadno) ovladaci prvek pro naklon kamery, umistene v gimbalu. Prvek se umisti zespodu (napr. kolecko, nebo packa) a da se pote ovladat prstenickem nebo malickem leve ruky, ktera soucasne ovlada rotaci a plyn.
Dodatecny ovladaci prvek bude dodavat DJI ke svemu jiz vyse zminenemu gimbalu pro Phantoma, ale samozrejme se da jiz dnes koupit napr. na Shapeways, coz je on-line system pro komercni 3D tisk a zasilani ruznych doplnku a add-onu - Simensays, ktery toto vymyslel, tam ma napr. paradni alternativni podvozky pro Phantoma, na ten skladaci se chystam
Pote staci pripojit ovladani gimbalu na porty na NAZA, a samozrejme to aktivovat v NAZA Assistentu.
Kompletni "how to" na Vimeu.
Jinak si opravdu myslim, ze porizovat dnes gimbal s klasickymi servy nema smysl, nove brushless gimbaly je prevalcuji, chce to jen jeste chvilicku pockat, ja to take resim...
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pon 20.05.2013 10:53, celkem upraveno 2 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
- gardenroute
Novy firmware NAZA M 3.12
Marek_Km píše:Dobrá tedy, zítra se na to vrhnu. Co jsem si všiml, tak je doporučováno při přehráváni firmwaru sundat vrtule, tak tam pak nasadím asi ty setové, když to teda s nima lítá dýl. Na co si při tom přehrávání dát pozor, eventuálně je někde nějaký videonávod v češtině, případně pochopitelný v anglině?
Jo a jaká změna v signalizaci?
Ano, vrtule radeji sundat, asi nikdo nechce, aby se mu to pri nejake zavade pri upgrade na stole roztocilo, zvlaste pokud na tom ma CF vrtule
Navod netreba - na DJI supportu pro Phantoma stahnout novy Naza-M Assistant Software v2.12 a spustit ho.
Pote zapnout Tx, pripojit Phantoma k PC (pres USB), pripojit baterii. Pokud neni instalovan DJI Driver Installer, je potreba pred Assitentem instalovat tento ovladac.
Jakmile se spusti Assistant, hned nabidne download a instalaci noveho firmware 3.12 pro Phantoma. To probehne po souhlasu automaticky.
Doplneno - tady najdete videonavod pro instalaci Phantom driveru a Assistenta, vc. downloadu...
Nezapomente si po instalaci noveho FW (bude chtit reboot Phantoma) aktivovat IOC (zalozka Advanced-IOC, zaskrtnout Intelligent Orientation Control), pokud pouzivate (ja napr. ano).
Urcite si take provedte Advanced IMU Calibration (na zalozce Tools).
Doplneno - tady najdete videonavod pro zakladni setup Phantoma v Assistentovi...
Zajimava nova funkce - nyni lze pravemu prepinaci Control Mode Switch (zalozka Basic-RC) priradit jeho treti a dosud neprilis vyuzite poloze (standardne GPS ATTi/ATTi/ATTi) novou funkci pro primou aktivaci Fail Safe, a proto se nemusi v nouzi (ulet, nereagovani) Tx rovnou vypinat, a staci tento prepinac prepnout zcela k sobe (GPS ATTi/ATTi/FailSafe)
No a pred vlastnim letem urcite znovu zkalibrovat kompas, jinak by mj. neslo odarmovat motory.
LED - to nejdulezitejsi je to, ze musite pockat na serii 20 zelenych zablikani, coz znamena uspesny record GPS polohy pro FailSafe. Pak jiz zobrazuje (zluta nebo zelena) rezim letu (GPS ATTi nebo ATTi) a cervene pocet satelitu (zadna cervena - vice nez 6).
Popis novych funkci a zmen v PDF
Doplneno 20.5.2013
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pon 20.05.2013 8:47, celkem upraveno 2 x.
- gardenroute
Jeste jsem to trochu doplnil a upravil...
- gardenroute
NAZA-M-V2 Quick Start Guide v1.04
redocet píše:Potřeboval bych poradit, jak je to s tou změnou LED signalizace? Když připojím baterii, čekám přibližne 3 min. než se načte a začne blikat led zeleně. Po ty 3 min bliká žlutě. S předchozím firmware se načet po 20 sec. A musí se kalibrovat i kompass po přehráni nového firmware? Já jsem změnil rádio, a dal jsem tam svůj přijímač.
Tady lze stahnout aktualni Quick Start Guide v PDF, kde na str. 23 je kompletni popis pro LED signalizaci.
To rychle zelene blikani (20x) je uspesny record aktualni GPS home pozice. Pak jiz zobrazuje (zluta nebo zelena) rezim letu (GPS ATTi nebo ATTi) a cervene pocet satelitu (zadna cervena - vice nez 6).
Prvni WarmUp nyni trva 1-2 minuty, pri opakovane vymene baterie to je jiz rychle, pred kazdym novym letanim VZDY znovu kalibruji kompas (tim myslim to jednoduche otaceni Phantoma v ruce v obou rovinach)
redocet píše:Já jsem změnil rádio, a dal jsem tam svůj přijímač.
Co to obnáší? Je tam extra přijímač, nebo je to nějaké bastlení? Chtěl bych tam event. nacpat Spectrum a použít DX6ku.
off píše:Co to obnáší? Je tam extra přijímač, nebo je to nějaké bastlení? Chtěl bych tam event. nacpat Spectrum a použít DX6ku.
Tu mám taky, ale nejde použít z důvodu absence třípolohových přepínačů sloužících ke zvolení letových režimů...
gardenroute píše:Prvni WarmUp nyni trva 1-2 minuty, pri opakovane vymene baterie to je jiz rychle, pred kazdym novym letanim VZDY znovu kalibruji kompas (tim myslim to jednoduche otaceni Phantoma v ruce v obou rovinach)
Já to zatím ještě kalibrovat nemusel. Myslel jsem, že se to musí dělat, až když ta koptéra začne blbnout.
Re: NAZA-M-V2 Quick Start Guide v1.04
gardenroute píše:...pred kazdym novym letanim VZDY znovu kalibruji kompas (tim myslim to jednoduche otaceni Phantoma v ruce v obou rovinach)
Tohle snad není nutné?? DJI to doporučuje občas udělat, tuším zhruba 1x za měsíc, ale samozřejmě na škodu to není...
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
- gardenroute
off píše:...Co to obnáší? Je tam extra přijímač, nebo je to nějaké bastlení? Chtěl bych tam event. nacpat Spectrum a použít DX6ku...
Vestavba Futaba T8J do DJI Phantom
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jRUDKZGhwuU[/youtube]
- gardenroute
Re: NAZA-M-V2 Quick Start Guide v1.04
zskal píše:Tohle snad není nutné?? DJI to doporučuje občas udělat, tuším zhruba 1x za měsíc, ale samozřejmě na škodu to není...
Po tom predchozim update firmware to me chtelo pri kazdem novem startu, jinak startup trval nekonecne dlouho, po tomto nastaveni se okamzite ulozila GPS pozice a slo odarmovat motory.
Mozna, ze to byla ta jedna z chybicek, ktere tato finalni verze mj. poresila, mozna take proto, ze Phantoma hodne prevazim, nevim. Ale pro jistotu to delam vzdy pri nejakem novem startu na novem miste po prevozu, DJI to doporucuje. Samozrejme tim myslim to rychle nastaveni s otacenim letadla v obou rovinach.
Tak mám taky ten update. Vyběhl jsem ven to zkusit, musel jsem udělat tu kalibraci, přestože jsem přes Asistenta udělal tu advanced. Jinak jsem ještě překalibroval vysílačku, a na ten pravý přepínač jsem si na tu spodní polohu nastavil Failsafe. Ještě jsem aktivoval to IOC, nevím, proč to dali defaultně jako vypnuté. Taky jsem zjistil, že to varování o stavu napětí a nastavení, kdy má koptéra klesat, se dá asi měnit, nechal jsem to tak. No a venku se mi zdálo, jako by to malinko ujíždělo do boku, ale to si nejsem jistý. Přesto jsem radši udělal tu advanced ještě jednou a s nabitou baterkou pak venku uvidím, jestli je to OK.
Udělal jsem postup a nastavení podle rad ,,gardenroute" a funguje jak má. Akorát to první načtení déle trvá, ale jak dám hned druhou baterii je to okamžitě. Díky ,,gardenroute".
Lítam s vrtulemi Graupner 8x5, a i ze setovými. Graupnery se mi zdají živější na lítání. Lítám max. 7 min a v baterii zůstane 30% a 3,78 na článek. Dávám mu pořadně zabrat
. Když mám zavěšenou kameru tak max 6 min.
Lítam s vrtulemi Graupner 8x5, a i ze setovými. Graupnery se mi zdají živější na lítání. Lítám max. 7 min a v baterii zůstane 30% a 3,78 na článek. Dávám mu pořadně zabrat
- gardenroute
Marek_Km píše:...musel jsem udělat tu kalibraci, přestože jsem přes Asistenta udělal tu advanced. Jinak jsem ještě překalibroval vysílačku, a na ten pravý přepínač jsem si na tu spodní polohu nastavil Failsafe. Ještě jsem aktivoval to IOC, nevím, proč to dali defaultně jako vypnuté. Taky jsem zjistil, že to varování o stavu napětí a nastavení, kdy má koptéra klesat, se dá asi měnit, nechal jsem to tak....
Na tu prekalibraci ovladani jsem pozapomel, DJI tam na to samozrejme take upozornuje, vypadlo me to z hlavy
IOC je po kazdem firmware upgrade deaktivovano, a musi se rucne aktivovat v Asistentu. Spousta uzivatelu to asi pro rekreacni a fun letani nepouziva, nicmene pro filmovani to je k nezaplaceni, ackoliv se to stale ucim pouzivat a vyuzivat.
Nastavit se da vsechno, obe urovne varovani o poklesu napajeni, samozrejme zisky atd... Tady asi neni zadne univerzalni pravidlo kolik nastavit, chtelo by to zmerit po druhem varovani zustatek a nekde jsem cetl, ze by tam melo zustat jeste cca 20% pro bezpeci. A podle prip. upravit oba prahy napeti, nemeli by byt od sebe vice jak 0.1 V. Nicmene kazdy LiPo se bude asi chovat trochu jinak, tak bych to asi nechal, jak to DJI doporucuje...
redocet píše:Udělal jsem postup a nastavení podle rad ,,gardenroute" a funguje jak má. Akorát to první načtení déle trvá, ale jak dám hned druhou baterii je to okamžitě. Díky ,,gardenroute".
Lítam s vrtulemi Graupner 8x5, a i ze setovými. Graupnery se mi zdají živější na lítání. Lítám max. 7 min a v baterii zůstane 30% a 3,78 na článek. Dávám mu pořadně zabrat. Když mám zavěšenou kameru tak max 6 min.
Neni zac, rad pomuzu i ja jsem v kopterach uplny "newbie"
To prvni nacteni je skutecne delsi, provadi se kompletni studeny start letadla a jeho elektroniky.
S tem Graupnery mam prave zkusenost, ze me dost radikalne zkratili dolet, cca asi o 1,5-2 minuty, coz je pri celkove dobe letu docela dost. Pro filmovani a foceni to urcite nebude.
S originalnimi vrtulemi letam v divokem letu a nast. ATTi az 9 minut, GPS ATTi to zkrati asi o 1 minutu, se zavesenou kamerou se to moc jiz nezkrati - s kamerou letam "gently". To ale bylo se zkusebni kamerou N9, zitra dorazi GoPro (nmylsim, ze je lehci), a do konce tydne snad nejake FPV, takze budu muset pote zahajit odlehcovaci kuru