Ustálená zatáčka
Re: Ustálená zatáčka
Hlavně Jirko i ostatní, pokud už něco píšete, napište jak to má teda být, né ty vaše plky se zadními vrátky.Já psal 100? já psal 300? ty vole proč rovnou nenapíšeš o kolika metrech si teda psal, at tu nevznikají zbatečné vyjasnovací mezivsuvky.
JMalik píše:Ještě jednou - ten obrázek jsi sem dal ty, ne já.
já ne,na to přísahám, to musela být teda jedině moje kočka a tímto ta debata o ustálené zatáčce nabrala tudíš zásadní obrat, no pozitrvní je, že se stále držíme v sekci větroně a ulehčujeme konstruktivní debatou dnes vesměs nejoblíbenější sekci smetiště.
chce to time out
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEpKNla63Kw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEpKNla63Kw[/youtube]
JMalik píše:Ještě jednou - ten obrázek jsi sem dal ty, ne já.
¨
no ty bláho, už 90 zobrazení, žádná konkrétní reakce, jen čekaj, to je docela zodpovědnost, páč pokud vyhraje tento souboj pár jedincu ten osvícený, bude tu dalších 90 osvícených modelářu, pokud ten souboj vyhraje debil, máme tu rázem dalších 90 debilu
Tak znovu. Není boha, který by vzduch termické bubliny či komína držel na místě a zabránil tomu, aby byl unášen okolním vzduchem, tedy větrem.
Když startuje horkovzdušný balón ve větru, dokud je koš spojen se zemí, balón se naklání a v koši fouká. Pár sekund po startu ale balón srovná rychlost s okolním vzduchem (větrem), nikam se nenaklání a v koši je bezvětří. Pokud vztlak bude odpovídat váze, nebude stoupat ani klesat a nebude se vůči okolnímu vzduchu pohybovat vůbec.
Termická bublina je horkovzdušný balón bez obalu. Je unášena větrem a stoupá, pokud je teplejší, než okolní vzduch. Pokud do takové bubliny umístím třeba semínko pampelišky či jiné "letadlo či padadlo", které má nepatrnou klesavost, může v ní prožít celý její "termický život". Pokud do ní umístím padák či letadlo s klesavostí větší, pak bude bublinou postupně klesat až z ní dole vypadne. Když na vrchol bubliny vysoké 60 metrů stoupající rychlostí 3 m/s umístím padák klesající 1/m s, bude vůči zemi stoupat 2 m/s, ale vůči bublině klesat svou klesavostí 1 m/s a tedy ji za 60 sekund proklesá. Nastoupá tedy 120 metrů, ale po minutě stoupání skončilo, padák je beznadějně pod bublinou a klesá.
Pokud ten padák nebude padák, ale letadlo, s klesáním na tom bude stejně. Nastoupá taky 120 metrů a po minutě bude taky pod bublinou a rozhlížet se, co dál. A má šanci. Může se vydat na místo, kde tahle bublina vznikla. Tedy proti větru a tam očekávat, že tam zas nějaká další bude.
Když startuje horkovzdušný balón ve větru, dokud je koš spojen se zemí, balón se naklání a v koši fouká. Pár sekund po startu ale balón srovná rychlost s okolním vzduchem (větrem), nikam se nenaklání a v koši je bezvětří. Pokud vztlak bude odpovídat váze, nebude stoupat ani klesat a nebude se vůči okolnímu vzduchu pohybovat vůbec.
Termická bublina je horkovzdušný balón bez obalu. Je unášena větrem a stoupá, pokud je teplejší, než okolní vzduch. Pokud do takové bubliny umístím třeba semínko pampelišky či jiné "letadlo či padadlo", které má nepatrnou klesavost, může v ní prožít celý její "termický život". Pokud do ní umístím padák či letadlo s klesavostí větší, pak bude bublinou postupně klesat až z ní dole vypadne. Když na vrchol bubliny vysoké 60 metrů stoupající rychlostí 3 m/s umístím padák klesající 1/m s, bude vůči zemi stoupat 2 m/s, ale vůči bublině klesat svou klesavostí 1 m/s a tedy ji za 60 sekund proklesá. Nastoupá tedy 120 metrů, ale po minutě stoupání skončilo, padák je beznadějně pod bublinou a klesá.
Pokud ten padák nebude padák, ale letadlo, s klesáním na tom bude stejně. Nastoupá taky 120 metrů a po minutě bude taky pod bublinou a rozhlížet se, co dál. A má šanci. Může se vydat na místo, kde tahle bublina vznikla. Tedy proti větru a tam očekávat, že tam zas nějaká další bude.
A bude-li zdroj teplého vzduchu dost vydatný, bude z něj vycházet jedna bublina za druhou a případně souvislý komín. V bezvětří bude padák či kroužící letadlo propadávat jednou bublinou za druhou a nebude muset nic moc řešit. Ve větru když proklesá šikmý komín, musí letět tam, kde je komín v jeho výšce - tedy proti větru. A pokud má dost zkušeností, může točit spirálu s korekcí proti větru a držet se tak v komínu stále.
Čili v létat tak, jak v podstatě popisuje pepin, ovšem z poněkud jiných důvodů.
Čili v létat tak, jak v podstatě popisuje pepin, ovšem z poněkud jiných důvodů.
OrDa píše:............... Ve větru když proklesá šikmý komín, musí letět tam, kde je komín v jeho výšce - tedy proti větru. A pokud má dost zkušeností, může točit spirálu s korekcí proti větru a držet se tak v komínu stále.......
Jseš si tímhle tvrzením jistý?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
No, může letět třeba domů. Ale pokud hledá stoupák, pak ano. Ve směru ke zdroji je stoupák mladší a tedy je i níž.
Nefunguje to tak, že existuje např. nějaká odtrhová hrana, rozhraní ploch....., odkud pravidelně teče vzestupný proud. Většinou se termické bubliny trhají v intervalech, ve větší výšce se spojují a mají nějaký snos se základním prouděním. Je třeba stále točit s tím snosem, ne se snažit držet nad místem odkud se to trhá.
( Pokud je nyní řeč o vzniku termického proudění od povrchu země a ne termického proudění např. pod cumulem)
( Pokud je nyní řeč o vzniku termického proudění od povrchu země a ne termického proudění např. pod cumulem)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik píše:Nefunguje to tak, že existuje např. nějaká odtrhová hrana, rozhraní ploch....., odkud pravidelně teče vzestupný proud. Většinou se termické bubliny trhají v intervalech, ve větší výšce se spojují a mají nějaký snos se základním prouděním. Je třeba stále točit s tím snosem, ne se snažit držet nad místem odkud se to trhá.
( Pokud je nyní řeč i vzniku termického proudění od povrchu země a ne termického proudění např. pod cumulem)
Ano, to je ale snad všem jasný i z těch obyčejných komínu nad barákama, že v případě bubliny to bude s výškou a při větru stejné, já se tu jen peru o to, že jsou situace, kdy to to letadlo prostě s té bubliny vyžene po větru a je potřeba se do té bubliny neustále vracet, i když né stále nad stejné místo, kde se to odtrhlo--větron musí jít samozřejmě s větrem v té šikmé bublině tak, jak postupně stoupá , ale velice často je ten větron potřeba s dalším kruhem vrátit zpet do bubliny, páč pokud je malá, tak na té závětrné straně když vylétá z bubliny ven, tak ho to vynese bez korekcí --já tomu říkám po větru, jestli je to vlivem turbulence, obtékání studenějšího vzduchu bubliny je mi už jedno, to je jen slovíčkaření.
JMalik píše:Nefunguje to tak, že existuje např. nějaká odtrhová hrana, rozhraní ploch...
Samosebou jsem zjednodušoval. Předpokládal jsem stejnou vertikální rychlost v celém průřezu a ne vyšší uprostřed a nulovou po krajích. Vynechal jsem i častou rotaci kolem svislé osy.
OrDa píše: Pár sekund po startu ale balón srovná rychlost s okolním vzduchem (větrem), nikam se nenaklání a v koši je bezvětří.
Nepolemizuji se zbytkem, ale v balónu jsi asi ještě neletěl. Naklání se a v koši není bezvětří.
jio píše:Nepolemizuji se zbytkem, ale v balónu jsi asi ještě neletěl. Naklání se a v koši není bezvětří.
V poměru ke stavu s košem na zemi je vliv nerovnoměrnosti proudění zanedbatelný.
No, letěl jsem v 6m/s a zanedbatelné mi to nepřipadalo.
jio píše:No, letěl jsem v 6m/s a zanedbatelné mi to nepřipadalo.
Určitě nějaká anomálie, páč jak tady čteš,. balon i bublina letí stejně rychle s větrem, takže pokud jsi unášen v tom koši pod balonem, tak tam větrno být nemuže, už nám to psali několikrát.