Délka letu.

Motory, vrtule, regulátory pro coptery
Odpovědět
Zpráva
Autor
jindraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Délka letu.

#106 Příspěvek od jindraj »

x.line píše:jo, to mi taky vrtalo hlavou, že takovou baterku jak kjávu to vycucá za 2 minuty. Jo, vzpomněl jsem si na známého v GME, tak jsem mu volal a zítra to se mnou proměří. Plus bude mít k dispozici i klešťový do 250A, takže změříme i co cucá z baterky.

Ten klešťový metr je celkem funkční řešení na tyto případy. Je jen potřeba, aby to byl takový, co umí měřit i stejnosměrný proud!! Ty levnější (bez ohledu na rozsah měření) měří jen střídavý, což ti bude při měření odběru z baterky celkem na prd. Ale celkem se jim dá jinak věřit - s nějakým Voltcraftem co mám docházím při měření proudu ve visu a statických maximálních odměrů a pod k výsledkům, které mi celkem sedí při následném porovnání s čidly telemetrie a dobíjené kapacity - tak nějak +- nějaké to procento to je pro orientaci OK.
x.line

#107 Příspěvek od x.line »

jindraj píše:
Ten klešťový metr je celkem funkční řešení na tyto případy. Je jen potřeba, aby to byl takový, co umí měřit i stejnosměrný proud!! Ty levnější (bez ohledu na rozsah měření) měří jen střídavý, což ti bude při měření odběru z baterky celkem na prd. Ale celkem se jim dá jinak věřit - s nějakým Voltcraftem co mám docházím při měření proudu ve visu a statických maximálních odměrů a pod k výsledkům, které mi celkem sedí při následném porovnání s čidly telemetrie a dobíjené kapacity - tak nějak +- nějaké to procento to je pro orientaci OK.

Jojo, toho jsem si vědom. Mám k dispozici celou škálu multimetrů z prodejny :-D
Marek_Km

#108 Příspěvek od Marek_Km »

Já být Tebou, zrovna tam prsknu ty 10" vrtule. Stejně Ti nic jiného (kromě totální přestavby pohonu, nebo odlehčení) nezbývá. Ale to měření teda proveď, pokud jsi zvědavý, kolik to žere.
x.line

#109 Příspěvek od x.line »

Marek_Km píše:Já být Tebou, zrovna tam prsknu ty 10" vrtule. Stejně Ti nic jiného (kromě totální přestavby pohonu, nebo odlehčení) nezbývá. Ale to měření teda proveď, pokud jsi zvědavý, kolik to žere.

Myslíš ty 10x3,8 co byly k těm předchozím verzím DJI motorů?
Drondys

#110 Příspěvek od Drondys »

x.line píše:Mám k dispozici celou škálu multimetrů z prodejny :-D

Pokud je možnost zapůjčení z prodejny GME tak tam mají aktuálně třeba UNI-T UT203 nebo UNI-T UT204. Kterýkoli z nich by na to orientační změření měl stačit.
Marek_Km

#111 Příspěvek od Marek_Km »

x.line píše:Myslíš ty 10x3,8 co byly k těm předchozím verzím DJI motorů?

Aspoň ty. Tipnu si, že to bude o něčem jiném.
lajco888

#112 Příspěvek od lajco888 »

cawte mam

sunnysky x2212 980kv
vaha koptery asi 1200g so vsetkym
baterka 2700 3S
vrtule 9x4,7
dlzka letu cca 10min
Turnigy Talon V2 ram 550

chcel by som to prerobit tak, aby som to mohol brat so sebou na turistiku doba letu aby bola cca 20min a aby som tam mohol dat este svoj tarot gimbal cca 200g
zlozenie koptery bolo skor formou pokus omyl lebo je to moja prva koptera a chcel by som ju takto zdokonalit co mi poradite?
rozmyslal som kupit dlhsie ramena aby mala 70cm + Turnigy Multistar 4822-490Kv + 17" vrtule s touto konfiguraciou som videl YT video zaletel 40km behom ktorej dosiahol cca 700m vysky a spotrebu mu ukazalo nieco cez 6Ah a doba letu bola cez 60min len sa mi zda ze by bola koptera az moc velka + celkom vysoka investicia mate niekto lepsiu radu?
dt

#113 Příspěvek od dt »

lajco888 píše:dlhsie ramena aby mala 70cm + Turnigy Multistar 4822-490Kv + 17" vrtule

Pro začátek bych na tvém místě nejdřív pořídil kalkulačku, pak bys zjistil, že na 70cm stroj 17" vrtule nedáš. Maximum je 13" a i ty se už málem pusinkujou konečkama. A ta kalkulačka se bude hodit i později, aby sis spočítal, kolik taková 70cm taškařice letící aspoň 20 minut bude v součtu stát.
Edit: bavím se samozřejmě o konfiguraci hexa, páč mě nejdřív nenapadlo, že by někdo vůbec uvažoval v této sestavě o něčem méně vrtulovém. Nicméně i kdyby to byl quad, tak se 17" vrtulema to bude dle mého názoru přinejmenším nepohodlné.
lajco888

#114 Příspěvek od lajco888 »

aby sme sa chapali myslim tym quadcopteru a vychadzam z tohto videa http://vimeo.com/67425568 kde s tym dosiahol viac ako 90min let a potom z tohoto https://www.youtube.com/watch?v=zvEHxpoDJVA kde dosiahol uz spominany 40km let... skus nekritizovat ale radsej poradit dik ;)

P.S.: to bol len navrh samozrejme ze sa chcem vyhnut 70cm remu :o
x.line

#115 Příspěvek od x.line »

Takže zdravím ve spolek.
Došlo k výměně přívodních kabelů na kabely s 6mm průřezem, XT90 konektory a následnému měření. Doba letu stejná. Při 11,3V klesá na obě baterky.
Při měření baterky a reglů došlo k naměření těchto hodnot:
1.ESC 6,04A
2.ESC 6,04A
3.ESC 6,74A
4.ESC 7,14A
5.ESC 6,4
6.ESC 6,2A

Při měření na baterce 47A.

Příjde mi to proklatě málo. Takže se přikláním k velkému "štěstí", že jsem koupil obě baterky špatné. Je pravda, že to jsou baterie, co přišli v nové várce po novém roce, tak jestli jsou KO. Zkusím posehnat jinou aku na vyzkoušení
JosefSvejk

#116 Příspěvek od JosefSvejk »

Nejsem na to počítání moc expert, ale jsou tam nějaké základní nesrovnalosti. V celkovém součtu přebývá 9 A, což je docela dost. I při tom odběru by ti to mělo za dvě minuty spotřebovat jen kolem 1,5 Ah. A proč to jde k zemi při 11.3 V pod zátěží? Já na koptéře vybíjím při zátěži na 3,5 V/čl. a pořád to letí normálně :? .
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Drondys

#117 Příspěvek od Drondys »

x.line píše:Při měření na baterce 47A.

Pokud byl obdobný celkový odběr 47A i při tom letu o délce cca 2 minuty tak nechápu jak to může při tomto odběru vycucnout za dvě minuty 4,5Ah. Při odběru 47A to dělá za dvě minuty cca 1,5Ah tj. třikrát méně. Kam se podělo těch zbylých 3Ah tj. cca 90A po dobu dvou minut. Pokud by se to mělo protopit na případném vysokém Ri uvnitř článků lipolky tak to by ta lipolka musela být pěkně rozpálená nebo už by rovnou hořela.

x.line píše:Při 11,3V klesá na obě baterky.

Odběr 47A je u akupacku 5Ah cca 10C. Pokud je 11,3V napětí při odběru těch 47A tak to je u 3S cca 3,77V na článek.

A to "klesá" znamená automatické přistání při detekci toho napětí 11,3V řídící deskou té koptéry ?

Pokud ano pak nechápu jak to, že je po přistání vybito 4,5Ah což je 90% z celkových 5Ah. Pokud je napětí 3S aku 11,3V při odběru těch 47A tak po přistání a odpočinutí cca 10 minut bez odběru by se mělo napětí ustálit na vyšší hodnotě, která by vůbec neodpovídala úrovni vybití z 90%.

Ty hodnoty jsou vzájemně nesourodé tj. vzájemně si dost odporují. Pokud by ty lipolky měly vysoký vnitřní odpor tak by mělo klesat napětí daleko víc, ale neklesá. A když napětí klesá tak málo což vůbec neodpovídá úrovni vybití zjištěné po ukončení letu, tak kde se ztrácí 2/3 vybitého náboje ?

Buď se obě ty lipolky chovají naprosto neobvykle a nebo jsi při těch měřeních udělal nějakou pořádnou chybu a proto jsou ty hodnoty tak nesourodé.

Celé je to nějaké podivné.

x.line píše:Zkusím posehnat jinou aku na vyzkoušení

Můžeš to zkusit s jinou lipolkou, ale stejně je to dost podezřelé.
x.line

#118 Příspěvek od x.line »

JosefSvejk píše:Nejsem na to počítání moc expert, ale jsou tam nějaké základní nesrovnalosti. V celkovém součtu přebývá 9 A, což je docela dost. I při tom odběru by ti to mělo za dvě minuty spotřebovat jen kolem 1,5 Ah. A proč to jde k zemi při 11.3 V pod zátěží? Já na koptéře vybíjím při zátěži na 3,5 V/čl. a pořád to letí normálně :? .

Jojo, taky jsem se divil.
A ano, co má kolega tuhle hexu, tak taky je schopná se ještě na 3,5V na článek udržet ve vzduchu. Jeho váží 2300g a na 45000mAh baterku létá skoro deset minut.
x.line

#119 Příspěvek od x.line »

to Drondys:
dnes jsem teprve podruhé nabíjel baterky po letu. Předtím jsem je cykloval na nabíječce.
Po prvním letu jsem do nich nacpal ooprvadu skoro celou jejich kapcitu po stejné době letu jako dnes. Dnes, kdy mi to těch cca 2 minutách šlo k zemi jsem do nich do obou nacpal okolo 1500mAh. V NAZE mám vypnutý autolanding, takže akorát bliká dioda(červeně). Každopádně po dosednutí a cca 5-10i vteřinách se napětí akumulátorů zvedne o 0,6V. Hodnoty z FPV seděly s hodnotami "pípíku", který jsem teď dal na baterku.
Co se týče naměřených hodnot, za ty bohužel neručím, protože jsem je neměřil. Měřil je týpek z GMEčka. Všechny hodnoty se měřili klešťovým měřákem. Hodnoty na esc se měřili klešťovým, skrz který vedl jeden drát od esc a nastavený proud byl pro střídavý. na baterce byl nastavený na stejnosměrný. U všech meření se přidal plyn, aby se udržely roztočené vrtule. Tam byl odběr myslím okolo 1,5A u každého esc a při přidání plynu na maximum se zobrazily hodnoty viz příspěvek výše.
x.line

#120 Příspěvek od x.line »

Jinak po obou vybitých baterkách jsme vše osahal a nic nebylo horké. Sotva vlažné a baterka už vůbec ne.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - pohony“