reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Amper

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#106 Příspěvek od Amper »

i to je alchymie :-)

ja mam tiskarnu v boxu protoze kdyz byla na stole tak :
- delala kraval ktery me nebavil poslouchat 12 a dyl hodin v kuse
- rychlejs natopi bed
- nemohl jsem otevrit okno - jinak se zacal vyrobek smrskavat z jedne strany (a jako ze dost) az se utrhnul a nebo zkroutil

takze za me box urcite ano, ani nemusi byt 100 tesny (nahore mam fuku 5cm na sirku tiskarny, box je z 2cm polyse a 5mm dutinkoveho polykarbonatu, ve predu je okno z obalu na CDcka :-) ale ted uz to sleduju stejne hlavne web kamerou

ofuk - se pouziva hlavne z toho duvodu aby ti stydnul rychlejs matrial za trysou kdyz tisknes treba mosty nebo nejaky maly predmet (bez vetraku se borti protoze hlava se dostava na jeste moc horke casti)

btw : akce PLA skoncila docasne tak ze jsem mezi tim dal vytisknout neco z ABS. Spatne jsem odhadl delku a dosla v pulce. Nacez se v HE dokonale zapekla takze se aktualn HE maci v acetonu aby se vycistil. Pak zkusim silikon
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#107 Příspěvek od Amper »

kroxigor píše:dalším řešením je hybridní heatbreak http://3draty.cz/cs/hotend/53-hybridni-heatbrake.html

mám ho už doma, ale zatím jsem ho nestihnul namontovat a otestovat

Mam starej HE ktery ma heatbreak se zavitem na obou stranach. Takze v tomto pripade by to znamenalo celej HE resp. heatbreak a chladic coz uz je skoro to samy. Doufam ze to nejak pujde stim silikonem, jeste me napadlo ze zkusim nechat otevrenej dekl - prece jen me jede cela tiskarna v boxu pri teplote vyrazne vyssi nez kdyz stoji na stole.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
kroxigor

#108 Příspěvek od kroxigor »

Jo možná to bude boxem. Pravda je, že PLA se mi líp tiskne pokud je okolní teplota nižší = chladí se heatbreak daleko snáze.
Tiskárnu nemám v boxu, ale na stole hodně jsem se snažil aby byla co nejtišší.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Amper

#109 Příspěvek od Amper »

Doufam ze do zitra se rozpusti abs v breaku :-) a budu moct zkusit naolejovane PLA s otevrenym boxem. A jeste muzu otevrit na tiskarnu okno ale nevim zda to uz nebude moc :-D mozna jen trochu :-)

Obednal jsem ten novej HE s hybridem, neni od veci mit jeden HE v zaloze kdyby se neco posralo.
kroxigor

#110 Příspěvek od kroxigor »

Já mám náhradní kompletní HE :wink:

jo a nerozpouštím jsem línej čekat - vypaluju nad kahanem při ucpání mám za 20min čisto a tisknu dál ...
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
Amper

#111 Příspěvek od Amper »

Tak bez sance. Kdyz vycistim HE, tak prvni varka PLA do prvniho zastaveni jde. Pak uz konec a ani prd. Proste se to ucpe a hotovo. Vypada to ze konstrukce HE 1.1 proste s timdle mekym PLA neni schopna pracovat :-(

Novej HE je uz na ceste tak snad to bude schopen sezvejkat
caven

#112 Příspěvek od caven »

jakou máš trysku. Měl jsem s tím taky probléma jentak jsem zkusil vyměnit trsku z 0,4 na 0,6 a díky tomu, že se tam ten plast dlouho nezdrží tak to tiskne v pohodě.
kroxigor

#113 Příspěvek od kroxigor »

V trysce to nebude. Tisknu HE 3Draty V2 s tryskou 0.3, 0.4, 0.5mm a jde to.
Pravda PLA Fillamentum je trochu problém, ale čína v pohodě a Mladeč celkem taky záleží na várce.
Amper

#114 Příspěvek od Amper »

Ja myslim ze to bude tim HE. Mam verzi 1.1 tj. s tlustejma zebrama a ucpe se to vzdy presne v heatbreaku. Podle mne se natavi material az do heatbreaku a kdyz ho vypnu tak uz se nerozjede. Mozna by pomohlo dat na zacatek tisku delsi nazhaveni aby se ten spunt povolil ale HE V2 i s hybridem je odeslany takze jsem jeste vzal dva kotouce Mladce z JRC a uvidim. Snad aspon s jednim to pujde.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od Celeron »

Já jsem vytiskl celou cívku PLA od Zahradníka, nic jsem nemazal a nikdy se nic neucpalo. Tryska 0,5 Hot 3D s hódně žebry a teplota těsně před prskáním. Na doporučenou mě to nikdy nešlo, stále se zacpával Hot. Ale i ABS tisknu 250-260, třeba mě termistor měří stranou. Ale za studena mám oba termistory stejně a odpovídají okolí.
Jirka
kroxigor

#116 Příspěvek od kroxigor »

Jo čína PLA od Zahradníka jde tisknout celkem v pohodě, to už jsem sem psal několikrát.
Zkus si, ale "ekologickej sajrajt Made In EU" a zapláčeš (Fillamentum nebo Mladeč).
tomashr

#117 Příspěvek od tomashr »

Taky záleží na barvě...
Jak jsem psal, u mě byl u PLA největší malér s Filamentum, ale mám důvod k názoru, že příčina byla především v tom, že od tohoto výrobce mám jen černý, kde je pigmentu nejvíc :-(

PLA Mladeč mi ale fakt problémy nedělá, třeba z barvy http://www.jrc.cz/3d_tisk_pla_1_75mm_ze ... lament_1kg tisknu vyloženě rád, barva je označena jako zelenožlutá ale reálně je to velmi sympatická jasně zelená...
Čína z Hobbykingu je pak v pohodě taky.
kroxigor

#118 Příspěvek od kroxigor »

Mám průhledné zelené PLA Fillamentum a bez mazání se ucpává jedna báseň.

Na 3Dexpu jsem mluvil se zástupci firmy Fillametum a potvrdili mi, že jejich PLA je pro celokov nevhodé díky vysoké tepelné vodivosti.
stepacz
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od stepacz »

zdravím všechny, tady odkaz na článek o 3d tisku a letadlech: http://www.3d-tisk.cz/rozhovor-o-letaji ... lem-svete/ myslím, že je tam pár užitečných informací a snad nevadí když to sem umístím
Amper

#120 Příspěvek od Amper »

tak novej HE s hybridem to vyresil. Dokonce me prijde ze by to bylo bez mazani lepsi (musel jsem pritahnout pritlak) ale mam celou spulku dukladne promazlou :-D takze to overim az s dalsim materialem.

Nez jsem sesteloval spravne rychlost, vejsku bedu atd.... tak jsem nekolikrat prerusoval/spoustel tisk a uplne v pohode to proslo.
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“