VTjr píše:Takže "na obtiaž" pri rýchlom doprednom lete som mal na mysli vrtule rovnakého D a zníženého L, teda aj zníženého L/D.
Aha, tak OK, ja som myslel ze hovoris predovsetkym o velkych (kukol som spetne, mas tam "takychto") a v hlave som mal "velke" ... ze su "taketo" (kedze je to visolet). V tom pripade bola spravna odpoved nevhodne stupanie ku KV motora ako si povedal predtym, lebo u takeho maleho modelu problem s rychlostou listov naozaj nemas.
... tak ako hovorim, nic som nepovedal ...
ale predsa ... co sa tyka toho vykonu a odlahcovacia, niekde som videl skutocne merania takej (velkostupavej) modelarskej vrtule a vyzeralo to naozaj divotvorne, jednak je tam dost chaos pri osi y vdaka otrhnutemu prudeniu (preto sa to takmer nikdy v meraniach neuvadza, je to viac ovplyvnene sposobom merania ako realitou - ako si tiez uz napsal) a jednak vdaka problemu s RE cislom, takze v principe sice plati ze s dopredbou rychlostou sa ten motor odlahci, takze pokial ten motor nie je dostatocne tvrdy (cize ma to plochu charakteristiku tociveho momentu) tak sa moze naozaj odlahcit, roztocit ale nie vzdy je to uplne jednoznacne, kludne tam moze byt naopak narast momentu aspon v nejakom malom rozmedzi .. nieco ako pokus o odhad tvaru prehnutia laniek uputaneho modelu, clovek by cakal pekne vyjadritelnu funkciu tvaru, ale realita je niekde uplne inde, pretoze odpor lanka ma po dlzke lanka skokovu zmenu odporu :- ))) no a to mas aj u malej vrtule, nastava tam skokova zmena v momente prilahnutia prudenia