Tlačná vrtule (APC 6x4E - orientace)

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
dudaj

Re: Tlačná vrtule (APC 6x4E - orientace)

#106 Příspěvek od dudaj »

StrycAlois píše:...

Nebudu dělat opis co píšeš.

To že nosné plochy jsou za letu ofukovány odsávaným vzduchem nepatrně, a že to nemá žádný vliv na letový projev je fakt, který je nevyvratitelný.
Takže tato informace Atto nestála za jakoukoli zmínku.
Takže na mne neházej, že jsem změnil téma!
Pouze jsem upozornil na bezvýznamnost sdělení.
No a tys to doplnil odkazem s problematikou naprosto nesouvisejícím.
Takže jsi se taky tím pádem podílel na změně tématu.
No a mě je v zásadě jedno, kdo zkresluje fakta. Podstatné je, že je zjednodušuje a zkresluje.

Navíc jsi neodpověděl na mou otázku " ty teda zastáváš názor, že za letu u jmenovaného modelu má nasávaný vzduch před vrtulí nějaký vliv na letové vlastnosti ?"

Navíc jsem napsal za jakých podmínek provozuji vrtuli a vyvracím tím zjednodušené sdělení.
K tomu taky nic ?
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Tlacna vrtule (APC 6x4E - orientace)

#107 Příspěvek od DAF »

Atto píše:To čo je tu popísané platí pre model, ktorý má vrtuľu vpredu alebo vzadu. Ale model, ktorý zakladateľ vlákna uviedol: Easy Star, má motor tak "na pol ceste".
Tu sú nosné plochy "ofukované" odsávaným vzduchom, ale riadiace plochy sú ofukované ako pri ťažnom usporiadaní. Takže hybrid, alebo čo?

Álois, ten kdo první začal měnit téma, byl Atto. Před tím bylo pouze popsáno, jak rozlišit pravo- a levotočivou vrtuli a co je tažný a co tlačný pohon. Atto zde začal polemizovat, jaký je vlastně pohon u Easiny (rozšířím to na další klony). Tam lehce zabřednul, protože motor je (dle vekovy definice) za těžištěm, tedy tlačí ho před sebou a je už jedno jestli je úplně na pr...konci trupu, nebo jen v zadní polovině. Jinak vekova definice zcela přesně popisuje tažné a tlačné uspořádání. A je už pak jedno, jestli je až úplně na pr..konci letadla, nebo někde mezi ním a těžištěm - viz třeba DH 2.

Ještě by mě zajímalo, jaký rozdíl v účinnosti kormidel bude, pokud jsou ofukována proudem vzduchu od tažné vrtule (klasické zaběhnuté uspořádání) a od tlačné (jako na Easině). Pozor! Nezaměňovat za vrtuli, která je opravdu až za letadlem, podobně Douglas XB 42, MiG 8 Utka. Když už jsme to téma v podstatě změnili, tak proč se nezeptat, že jó (jinak odpověď za sebe znám).
A ještě poznámku (možná jsem to přehlédnul, v tom případě se omlouvám), zmínil zde někdo, že v případě záměny pravo a levotočivé vrtule by se mělo upravit zaúhlování pohonu? Tedy hlavně u tažného uspořádání, potlačení by zůstalo, ale vyosení by mělo jít na druhou stranu.
Hitec Aurora 9X
Atto

#108 Příspěvek od Atto »

DAF píše:... Ještě by mě zajímalo ...

Ďakujem ti za tieto slová. Teraz pre zmenu meníš tému ty.

Lebo presne takto pred týždňom v nedeľu 27.9.2020 o 18:02 "odbočil" dudaj:
dudaj píše:Mimochodem mohl bys vysvětlit své sdělení že : Tu sú nosné plochy "ofukované" odsávaným vzduchom ?

Keď som bol slušný a na jeho žiadosť zareagoval a vysvetlil, bolo zle.

Takže ti dám korektnú odpoveď, ktorá je presne v duchu vašich predstáv o neodbočení od témy:

Vrtuľu nasadiť popiskou dopredu a zmysel otáčania nastaviť taký, aby prúd vzduchu smeroval dozadu.
dudaj

#109 Příspěvek od dudaj »

DAF píše:...

To nemá smysl . To je jako když účetní udělá přesmyčku v číslech - místo 385 napočítá 358.
Za boha nenajde chybu, musí ji najít někdo jiný.
Tady je to stejný. Atto a Alois stále nechápou o co mě i jiným vlastně šlo. Nechme to být :D
jio

#110 Příspěvek od jio »

Hezké. Po 8 stranách se vracíme na začátek. Bylo docela zajímavé ten vývoj sledovat.
StrycAlois

#111 Příspěvek od StrycAlois »

dudaj píše:Atto a Alois stále nechápou o CO mě i jiným vlastně šlo.

No přeci o TO, na CO se ptáte, CO chcete vysvětlit, CO chcete nakreslit
dudaj píše:Mimochodem mohl bys vysvětlit své sdělení že : Tu sú nosné plochy "ofukované" odsávaným vzduchom ?
A nejlíp nakreslit schema proudění odsávaného vzduchu od vrtule :roll:

a v neposlední řadě o TO o CO se zajímate:
DAF píše:Ještě by mě zajímalo, jaký rozdíl v účinnosti kormidel bude, pokud jsou ofukována proudem vzduchu

A o tom je těch osm stran. Přesně dle vašich přání.
StrycAlois

#112 Příspěvek od StrycAlois »

Abych nemátl tohle téma, prosím ty, kteří se chtějí diskuse o tažných a tlačných vrtulích a o proudění kolem nich přínosným způsobem zůčastnit, aby tak činili zde:

viewtopic.php?t=88715&ad=204&side=left
dudaj

#113 Příspěvek od dudaj »

StrycAlois píše:No přeci o TO, na CO se ptáte, CO chcete vysvětlit, CO chcete nakreslit

No právě na to neodpovídáš již stejný druhý dotaz ode mne :lol:

Neodpovídá za tebe nějakej program jako Sillicon Valley :lol:
To by tomu odpovídalo
StrycAlois

#114 Příspěvek od StrycAlois »

Ptáš se na něco, co nějak souvisí s dotazem zakladatele vlákna, tedy na to, jak nasadil tlačnou vrtuli na motor?

Pokud ne, tak neodváděj téma tohodle vlákna jinam.
Někteří zdejší diskutující jsou na to přecitlivělí:
DAF píše:Álois, ten kdo první začal měnit téma, byl ___

dudaj píše:Takže jsi se taky tím pádem podílel na změně tématu.
Leon

#115 Příspěvek od Leon »

. . riskuju, maje admina za krkem, ale mně to nedá . . .
Může mi Strýc, či Atto, dát jakýmkoliv způsobem provedený nákres, kde vrtule umístěná na pylonu ( a čort vezmi tlačnou, tažnou vzhledem
k motoru - jinak VEKA má recht ) jež vytváří nasávaným vzduchem sloupec, který omývá povrch křidla svou jistou částí, asi bude vhodné použít výraz kruhová úseč
a jak široká je ta oblast na křídle vzhledem k průměru vrtule a zejména výšce pylonu . .
Upřesním:
- jak dlouhá bude tětiva kruhové úseče, která vznikne řezem sloupce vzduchu v rovině křídla . .
- je- li rychlost vzduchu v okolí středu nasávaného sloupce V, tak jaká bude rychlost vzduchu s ohledem na kinematickou vazkost standardni
atmosfery v místě tětivy kruhové úseče, výše popsané a popište průběh klesání rychlosti podél této tětivy směrem od středu ke koncům . . .

Napovím
Délku tětivy kruhového oblouku - výseče řeší MAT FYZ CHEM tabulky pro ZDŠ z roku 1966 . . např . . .
Otázkou první je, jak přesně definovat tvar toho sloupce a rychlosti v něm . . ano, tužka byť barevná, je čarodějka . . .
A Y=k * X nepomůže . . . .
Děkuji za vysvětlení
:wink:
kající se Leon

PS - Tož strýcu, neptal jsem se na totéž Tebe v SZ ?? A pokud ne, tak počkám zde . .
StrycAlois

#116 Příspěvek od StrycAlois »

StrycAlois píše:Abych nemátl tohle téma, prosím ty, kteří se chtějí diskuse o tažných a tlačných vrtulích a o proudění kolem nich přínosným způsobem zůčastnit, aby tak činili zde:

viewtopic.php?t=88715&ad=204&side=left
Leon

#117 Příspěvek od Leon »

. .a mé přání na odpo Strýcu jsi hodil do koše . . tož čo robiť . .
:(
L
dudaj

#118 Příspěvek od dudaj »

Leon píše:. .a mé přání na odpo Strýcu jsi hodil do koše . . tož čo robiť . .
:(
L

On Alois o tom nic netuší, takže ani odpovědět nemůže.
Takže jsem nepochopil proč tady vůbec něco přispíval v komentech :D .
No a založení nového vlákna jsem vůbec nepochopil.
Navíc to tam dal pouze jako dotaz, takže k tomu asi nemá vůbec co říct :roll:
Nevadí, přemístím se :lol:
StrycAlois

#119 Příspěvek od StrycAlois »

Leon píše:. .a mé přání na odpo Strýcu jsi hodil do koše . . tož čo robiť . . :( L

V tomto vlákně nám bylo několikráte vytknuto, že zakladatel se ptá na to, jak namontovat tlačnou vrtuli na model.
Když někdo jen okrajově vzpomněl obtékání nosných ploch takovouto vrtulí, byl oheň na střeše.
Takže Leone, nechápu tvou tvrdošíjnost.

Ale jelikož mne téma obtékání ploch tažnou a tlačnou vrtulí zajímá, založil jsem nové vlákno, jenž by mělo být věnováno právě tomu.
To vlákno jsem založil proto, abych já kladl otázky a následně si mohl přečíst odpovědi. Né naopak.

Pokud tady chceš zadávat nějaké seminární otázky, pak hodnotit odpovědi a na závěr je znad známkovat, tak si založ své vlastní vlákno. Možná někdo na tvou hru přistoupí.
StrycAlois

#120 Příspěvek od StrycAlois »

dudaj píše: založení nového vlákna jsem vůbec nepochopil.
Navíc to tam dal pouze jako dotaz, takže k tomu asi nemá vůbec co říct :roll:
Nevadí, přemístím se :lol:

StrycAlois píše: jelikož mne téma obtékání ploch tažnou a tlačnou vrtulí zajímá, založil jsem nové vlákno, jenž by mělo být věnováno právě tomu.
To vlákno jsem založil proto, abych já kladl otázky a následně si mohl přečíst odpovědi.

Jestli chceš, tak TY klidně můžeš klást otázky a hned si na ně odpovědět. Taková samoobsluha. Starověký Onanus o tom věděl své.
Založ si k tomu nové vlákno a ty budeš jediný tazatel i jediný odpovídající.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“