Guppy

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

Re: Guppy

#106 Příspěvek od JirkaA »

bobmaximus píše:Fotky máš? Vždycky se rád dívám, jak to umí ostatní a můžu se lecčemu přiučit. :wink:

Průběžně občas něco zmáčknu, bezva se při broušení balzy práší na foťák.. Ale spíš jen výsledky, podrobný fotonávod z toho evidentně nebude. Musím to zpracovat, slibuju, už brzy... ;).. BTW je to první vlastnoruč stavěný model (když nepočítám jakéhosi volňáska z ranného dětství), ale nepřijde mi to jako nějaká velká věda :)
Dneska jsem neměl tolik času, takže jen zalepené stojiny mezi nosníky a jeden horní nosník. Při té příležitosti jsem vymyslel, že mezi potah D-boxu a nosník přijde pramínek uhlíkového rowingu (mám ho tady půl tašky za pár korun od Havel Composities, prodávají to jako zbytky z výroby na váhu), čímž se váha prakticky nezvýší a pronikavě vzroste pevnost křídla v ohybu.
OK2WY
sicco
Kontaktovat uživatele:

#107 Příspěvek od sicco »

Zdravím pánové...
Tak jsem pátral po netu do čeho bych se na zimu pustil.. A právě Guppy mi padl do oka. Je to fakt hezký letadlo. Ale mám v plánu postavit trochu větší model (originál v měřítku 150%) a osadit ho motorem.... Ale nevím jestli v této velikosti jít spíš do hotliner verze nebo do klasického... Co by jste doporučili na polétání na "rovině" (svahy poblíž nemáme)? Má někdo možnost porovnat obě verze? Nebude to s ovládáním jen směrovkou málo ovladatelné v mé plánované velikosti?
Díky a ať se daří stavba i lety ;)
můj blog o RC: http://bahamo.cz
ingwarr

#108 Příspěvek od ingwarr »

konštruktér modelu GUPPY nedoporučuje klasické zväčšenie, už len hĺbka krídla pri tvojom zväčšení ak som dobre pochopil +150% je 375mm, niektoré rozmery budeš musiet upraviť, a pri tak veľkom rozpätí by som išiel do hotliner, krídlo má i krídielka :wink:
Futaba FC-16, Frsky Taranis +, Fun Cub, Easy star, Easy glider4, Filip600T, kopia Tourist elektro,
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#109 Příspěvek od JASSoft »

ingwarr píše:konštruktér modelu GUPPY nedoporučuje klasické zväčšenie, už len hĺbka krídla pri tvojom zväčšení ak som dobre pochopil +150% je 375mm, niektoré rozmery budeš musiet upraviť, a pri tak veľkom rozpätí by som išiel do hotliner, krídlo má i krídielka :wink:

Nevím, kterou Guppy chceš zvětšovat - jestli 1 - tak ta hloubka křídla bude 225mm při 2.25m rozpětí a to není nic přemrštěného. Jak by to vyšlo u Guppy 2 nevím - od ní nemám dokumentaci - jen rozpětí by bylo cca 2,5m což ještě lze při slušném vzepětí uřídit jen směrovkou (chce to ušaté provedení) ale mírné "V" a rovné křídlo s křidélky bude podstatně obratnější. Pokud nebude k dispozici dostatečně velká plocha na přistání bude to chtít ještě nějakou brzdu (klapky) minim křidélka nahoru (všeobecně se tvrdí, že má vynikající klouzavost - což je vžycky problém, když není dost místa).
sicco
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od sicco »

Díky za informace. Zvětšení plánuji na 150% a ne na +150%. Tj. Rozměry celého plánku krát 1,5.. Takže rozměry jak píše JASSoft.
Jelikož však stejně potřebuji nějaké menší éro co bych si mohl strčit "do kapsy" a jít si navečer na rychlo zalítat (navíc se mi povedlo sehnat relativně levně laserové výřezy na klasikou ušatou Guppy), tak nejprve přijde na řadu postavení malé verze s ušima a motorem. Vybavení vezmu z mého starého Easy Stara, který má za sebou už tři roky letu a přeci jen už nevypadá moc dobře ( současný stav ). Snad by to váhově a rozměrovně mělo stačit (Co myslíte?). Motor mám HXT 2835 (380S) 3900kv , baterku k tomu Turnigy Nanotech 3S 850mAh a ESC nějaký ze šuplíkových zásob (mám doma nějaký 45A) a sklopku od graupnera 15x8 (6x3").
Tu větší postavím asi až později podle toho jak se mi bude líbit stavba a letové vlastnosti té menší verze... A jak praví JASSoft, tak to bude verze s křidýlkama (a možná i vztlakama). Guppy zdar ;)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#111 Příspěvek od JirkaA »

Motor s 3900kV a tříčlánek?? To z toho chceš udělat uječenýho pyloňáka s pidivrtulí? Zvolil bych něco kolem 1000kV. Upřímně řečeno pohonem se hodlám zabývat až to budu mít poskládáno natolik, abych zvolil váhu komponentů tak, aby vyšlo těžiště bez zbytečného dovažování..
OK2WY
JASSoft
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od JASSoft »

sicco píše:..... Snad by to váhově a rozměrovně mělo stačit (Co myslíte?). Motor mám HXT 2835 (380S) 3900kv , baterku k tomu Turnigy Nanotech 3S 850mAh a ESC nějaký ze šuplíkových zásob (mám doma nějaký 45A) a sklopku od graupnera 15x8 (6x3")....

Tak tento návrh se mně vůbec nelíbí - původní malá Guppy má v sobě plechovku 400 - letová váha by měla být někde pod 500g - ty tam chceš nacpat motor s váhou cca 100g a výkonem někde kolem 400W a Kv 3900 a baterku 3S 850 mAh (to dá dohromady cca 175g - takže to bude zřejmě silně těžké na předek a vlastně na prázdnou váhu cca 300 to bude těžké vůbec)) to vše s vrtulí 6x3 - ta baterka bude prázbná hned po startu - maximální proud bude někde kolem 43A (takže v maximu bude teoreticky energie na 60s letu) - ten proud aní motor ani "nanotech" neustojí.
Protože uvažuji malou Guppy taky dělat - v podstatě vše potřebné je již doma, tak moje představa je AXI 2212-20 1150 (nebo TR 28-22B 1400, nebo TR 28-26 1650 - budu laborovat) s baterkou 3S 1000-1500mAh (podle toho jak to vyjde s těžištěm a váhou celkem - možná jen 2S u TR 28-26 1650) sklopka 8x4 event 7x3 ??
Doporučuji se občas poradit s "Drive Calculator" - není to sice naprosto přesné, ale hrubých chyb se můžeš vyvarovat.
sicco
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od sicco »

Tak já jsem na internetu našel popis guppy nějakého švýcara, který tam měl podobný motor a vrtuli a lítalo to prý moc dobře a živě.. Váha do 500gramů prý byla... (Odkaz už ale nemůžu najít). Já jsem to stejně zatím nějak zvlášť neřešil. Uvidím až bude hotovej drak letadla, tak jak to vyjde s váhou...
Ale jak tak teď na to koukám do kalkulačky, tak tohle je asi fakt docela kravina... No nic :D. To je tak když člověk dává na rady jiných bez ověření no
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od JirkaA »

Konečně jsem se dokopal k fotkám, skusím tochu chronologicky:

Den 1, fotky nesou datum 20.11. Výškovka, směrovka, kostra trupu, první části trupu přilepeny k sobě:
DSC_5740.jpg

DSC_5741.jpg

DSC_5743.jpg
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od JirkaA »

Druhý den - trup:
DSC_5744.jpg

Třetí den - přípravek na lepení křídel vznikl přeříznutím překližky, která mi slouží jako podložka, v místě lomení spodní strany křídla. Malinké vzepětí je takové, aby horní strana křídla byla rovná, necelý stupeň. Pravá část překližky je přišroubovaná k odřezku kuchyňské desky (thanks to sponsors - místní stolařství přeřízlo a věnovalo materiál) přímo, levá část je podložena kouskem nosníku 5x5mm tak, aby to vycházelo přesně šikmo a opět přišroubovaná k desce. Slepení základu křídel je tak dílem okamžiku.

DSC_5745.jpg

Nutno podotknout, že staré vadné akumulátory z UPS jsou velmi užitečná zátěž, ještě že jsem je nevyhodil :)
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#116 Příspěvek od JirkaA »

Další dny jsem lepil potah na D-box. Tady se mi trochu nevyplatil malý rozměr přípravku na lepení křídel, což mě donutilo dělat to po jenom a vzhledem k délce vytvrzování L285 to zabralo zbytečně moc času.
V místě nosníku jsem mezi nosník a potah přilaminoval proužek uhlíkového rowingu:
DSC_5786.jpg

Vzhledem k nic moc pevné balze na potahu D-boxu jsem respektoval doporučení autora a v rovné části křídla přilepil pomocná položebra. Pevnost potahu se tím neuvěřitelně zvýšila za cenu nárůstu váhy tak možná o gram.
DSC_5788.jpg
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od JirkaA »

Mezi horní nosník a potah opět přišel rowing. Prosytím ho L285kou na igelitu, nosník trochu olíznu štětcem témtéž epoxydem. Rowing lehce přihladím mezi prsty, moc ho neždímu do sucha. Přiložím na nosník a tupováním štětečkem rozprostřu pěkně na plochu nosníku. Kde se mi zdá moc suchý, přidám trochu L285 ale zase to nemá smysl přehánět. Žebra normálně napatlám bílou disperzí (tady se hodí něco trošku pomalejšího aby lepidlo vydrželo otevřené než ho nanesu všude), plácnu na to horní potah a na něj nahážu štosy starých časopisů, katalogů a podobných věcí (moudrost vyčtená z webu autora). Potom nezbude než otevřít láhev dobrého vína, s manželkou ji v klidu zlikvidovat a počkat do druhého dne na vytvrzení epoxydu. Výsledek tohoto postupu je super, časopisy věrně kopírují zakřivení žeber a potah je přesně tam, kde má být.

DSC_5789.jpg

DSC_5790.jpg

DSC_5791.jpg
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od JirkaA »

Jako náběžky jsem použil prodávaný profil náběžné hrany 6x7mm, dobrousit potřebovala docela minimálně hlavně ze spodní strany. Uzavřením D-boxu se konečně dosáhlo výrazného zvýšení torzní tuhosti křídla. Pevnost v ohybu je díky rowingům naprosto neskutečná, chová se to jako dubová fošna, na ohyb se to ani nehne a tak se mi to líbí. Nárůst hmotnosti nepatrný, na jeden nosník padl tak možná gram L285 a rowing taky moc neváží. Trochu jsem si vyhrál s winglety na konci křídla, oproti autorovu prostému kopírování profilu jsem se snažil trochu o elegantní tvar (BTW dcera studuje řezbařinu a ta její nóbl drahá dláta jsou na hrubé opracování všelijak zakřivených ploch úplně SUPER):

DSC_6003.jpg

A tady je aktuální dnešní stav:

DSC_6000.jpg

Pár drobností dotmelit, zabrousit a můžu potahovat. Trup bude červený, křídla shora oranžová, zdola reflexní žlutá s černými pruhy.

Nepočítám-li jakéhosi volňáska v dětském věku, je tohle moje první stavba modelu a jsem upřímně překvapen z toho, jak málo času to zabere (95% času člověk stejně čeká na zaschnutí lepidla a mezi tím pochopitelně může dělat něco jiného) a jak mě to baví. Doteď jsem se vlastní stavbě spíš vyhýbal, protože by mi bylo líto roztřískat plody své práce (kupodivu roztřískání nějaké ARF stavebnice tolik nebolí, alespoň mě teda ne) a úmyslně jsem to odkládal na dobu, až si budu v lítání trochu víc věřit. Lidi stavte, je to SUPER!!
OK2WY
bobmaximus

#119 Příspěvek od bobmaximus »

No tak to se ti povedlo. Pěkný. Taky se na něj chystám, ale teď mám rozdělaný jiný éro. Gratuluju!
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od JirkaA »

Včera jsem byl línej jak vandrák v létě, ani jsem do dílny nepáchl. Tak alespoň dneska chvíli odpoledne, tady je výsledek:

guppy.jpg
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“