3D tisk modelů letadel II
Re: 3D tisk modelů letadel II
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Včera, když jsem si stahoval Diablo IV, tak jsem se pokusil namalovat kus křídla. Není to tedy moc pohodlné, ale cvikem by se to dalo vylepšit.
Je to profil NACA 6412 (tedy náběžku jsem trochu pokazil..) Hloubka 200 mm. Šířka 52 mm, přičemž je tam 2 mm osazení na sestavení z více částí. Vyztužená náběžka a 7 stojin po hloubce profilu. jako nosník jsem od 3dladsprint opsal filament. Sice jsem dal otvor 2,1 mm, ale je to málo.
Chtělo by to ještě doladit. Úhly jsem moc přehnal, ale výsledek je za mě docela slušný. Jen je s tím práce. Kolem nosníku to chce plnou stojinu, stojiny proti sobě vzájemně posunout, atd.. Pocitově je to na krut přijatelné.
Část křídla, tedy 1 dm2, má hmotnost, podle sliceru, 5,03g.
Použil jsem opět doporučení od 3Dlabprint a první 2 mm jsou na dva perimetry.
Je to profil NACA 6412 (tedy náběžku jsem trochu pokazil..) Hloubka 200 mm. Šířka 52 mm, přičemž je tam 2 mm osazení na sestavení z více částí. Vyztužená náběžka a 7 stojin po hloubce profilu. jako nosník jsem od 3dladsprint opsal filament. Sice jsem dal otvor 2,1 mm, ale je to málo.
Chtělo by to ještě doladit. Úhly jsem moc přehnal, ale výsledek je za mě docela slušný. Jen je s tím práce. Kolem nosníku to chce plnou stojinu, stojiny proti sobě vzájemně posunout, atd.. Pocitově je to na krut přijatelné.
Část křídla, tedy 1 dm2, má hmotnost, podle sliceru, 5,03g.
Použil jsem opět doporučení od 3Dlabprint a první 2 mm jsou na dva perimetry.
Jsa doma s jakýmsi zánětem, začal jsem si hrát ve 3D, že si to jako pak nechám od syna vytisknout 
Geometrie je totožná jako na předchozím křídle. Funguje, nebudu na tom nic měnit. Rozpětí opět 1340mm (za okno Oct. I), 2x EDF 50mm.
Povrch bude 1 perimetr, výplň gyroid 4%. To jsem odkoukal od Planeprint. Je to betonově tuhé, jak na krut, tak na tlak, žádný papírák
Vyšší hmnotnost je akceptovatelná, nemůže to létat jako parkflyer
Geometrie je totožná jako na předchozím křídle. Funguje, nebudu na tom nic měnit. Rozpětí opět 1340mm (za okno Oct. I), 2x EDF 50mm.
Povrch bude 1 perimetr, výplň gyroid 4%. To jsem odkoukal od Planeprint. Je to betonově tuhé, jak na krut, tak na tlak, žádný papírák
Vyšší hmnotnost je akceptovatelná, nemůže to létat jako parkflyer
jyrry.webnode.cz
TomasC píše:... když jsem si stahoval Diablo IV, ...
To je jaké éro, od koho?
jyrry.webnode.cz
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nestálo by za to, když se to bude tisknout, tak tomu dát plynulé křivky odtokovky?jyrry píše:Jsa doma s jakýmsi zánětem, začal jsem si hrát ve 3D
Od Blizárdů.. Vzpomínání na temnou minulost.
TomasC píše:... tomu dát plynulé křivky odtokovky?...
No, to bych musel nějak editovat ten mnou vyladěný profil... a vyzkoušet ho... tenhle funguje...
jyrry.webnode.cz
Zkouším takovou... poločuňárničku...
Pant je vytvořený z 0,8mm silného spojení přímo z LW PLA, tisknu klpaku propojenou s dílem křídla.
Zrovna je v provozu testovací kousek, naběhá to 1700 zdvihů za hodinu, pak uvidím, jestli to je cesta.
Zatím to vypadá nadějně.
Pant je vytvořený z 0,8mm silného spojení přímo z LW PLA, tisknu klpaku propojenou s dílem křídla.
Zrovna je v provozu testovací kousek, naběhá to 1700 zdvihů za hodinu, pak uvidím, jestli to je cesta.
Zatím to vypadá nadějně.
jyrry.webnode.cz
Nemáte nějaký tip na lehký "parkflyer" na kterém bych nasbíral zkušenosti s tiskem?
Představa je asi tak max 80cm, bude to LW-PLA mám na to pár 1,7g serv a asi nějaký malinký DC motor, klidně dmychadlo s vrtulkou z "miniwhoop".
Ideálně tlačná vrtule/dmychadlo, letadlo ala EasyStar nebo něco jako toto.
Představa je asi tak max 80cm, bude to LW-PLA mám na to pár 1,7g serv a asi nějaký malinký DC motor, klidně dmychadlo s vrtulkou z "miniwhoop".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry píše:...Pant je vytvořený z 0,8mm silného spojení přímo z LW PLA..
- 0,8mm jak moc je TO tuhé? - myšlenka, jestli udělat pant po celé délce tenčí nebo i tak TO není tuhé nebo "občas" tlustší pant...
- pokud TO poletí nebude to namáhání úplně jiné?
- když TO uletí, kdyby se pant udělal delší, třeba 2mm...
na bungee prop su vyskovka a smerovka na vytlacenom zavese, aby nebol taky tuhy treba ho prerezat na par miestach, na videu (cislo 6 v playliste) ktore k tomu maju to pekne vidno
Předpokládám že to je éro na jednu sezonu; když to poletí, možná data předělám a přijdou tam ploché panty z TPU, abych mohl data přenechat i někomu dalšímu, aby se mu to nerozsypalo.
Ta 0,8mm část měla délku 0,6mm, teď jsem to na "ostrý" kus upravil na 0,8x0,8mm, bude to volnější. Slabší bych to nedělal. Trochu to chtělo rozhýbat, aby si s tím to pidiservo poradilo. Výhoda - utěsněná spára.
Po cca 3500 cyklech jsem to zastavil. Dalo se to utrhnout menší silou než testovací vzorek bez cyklování, ale i tak by to vydrželo. V provozu to bude mít cca poloviční výchylky, rozhodně ne tolik a ne tak časté.
Ta 0,8mm část měla délku 0,6mm, teď jsem to na "ostrý" kus upravil na 0,8x0,8mm, bude to volnější. Slabší bych to nedělal. Trochu to chtělo rozhýbat, aby si s tím to pidiservo poradilo. Výhoda - utěsněná spára.
Po cca 3500 cyklech jsem to zastavil. Dalo se to utrhnout menší silou než testovací vzorek bez cyklování, ale i tak by to vydrželo. V provozu to bude mít cca poloviční výchylky, rozhodně ne tolik a ne tak časté.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:
Zatím to vypadá nadějně.
Tak na to bych nesázel. Klasické PLA na špulce zkřehne třeba po roce. Přetavením a tiskem se to zlepší, ale nemám záruku že ten pant
bude po roce držet stejně jako při testech provedených po tisku.
Edit:
Teď koukám, že to děláš na rok, ale už jsem se vyjádřil
dudaj píše:... Tak na to bych nesázel...
Vsadím a budu to sledovat, co to dělá. Kdyby to naznačovalo blížící se poruchu, nemám problém prošít to preventivně křížem nitěma, jako jsme dřív přišívali balzová kormidla, já třeba na CL Moskytu
jyrry.webnode.cz
prikrylm píše:Nemáte nějaký tip na lehký "parkflyer" na kterém bych nasbíral zkušenosti s tiskem?
co třeba toto: https://www.3daeroventures.com/microsportcam
Ten vypadá moc hezky, díky.