FrSky Taranis - první pokračování
Re: FrSky Taranis - pokračování
Ma pod baterii port budto smart port mirror nebo telemetrii, je to ten nabravo od SD 4pin
Jojo Castle to ma ten jejich link uz jsem o tom uvazova taky
Jojo Castle to ma ten jejich link uz jsem o tom uvazova taky
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
petrfm píše:Lepsi by bylo, kdyby telemetrie mela nejaky volny slot pro libovolny udaj, kam by se dalo z cidla digitalne posilat uz vypocitany odebrany naboj.
Ale to Frsky telemetrie samozřejmě umožňuje.
Kupříkladu starý sériový datový port na přijímačích Frsky D8R-II Plus apod. umožňoval posílat v rámci telemetrie z přijimače do VF modulu v podstatě libovolná data v tzv. uživatelském paketu viz tento odkaz na článek k tomu.
Nové přijímače Frsky X8R atd. už mají pro telemetrii nový Smart port a firmware VF modulu i těchto nových přijímačů už by dokonce mělo umožňovat i obousměrný datový přenos tj. nejen z přijímače do modulu, ale i obráceně. Takže by to tam mělo být možné také. Nicméně Frsky datový protokol Smart portu není zcela volný a Frsky jeho popis poskytuje jen registrované skupině vývojářů.
Nejsem si jist zda by to vyžadovalo na straně firmware OpenTx ohledně telemetrie nějaké specifické úpravy a nebo zda by stačilo jen vhodně využití a nakonfigurovat nějaký parametr v rámci stávajícího firmware OpenTx k tomu, aby se bez úprav jen četly a zobrazovaly specifická uživatelská data v daném případě třeba přímá hodnota v mAh. Hodnota odebraného náboje by se vypočítávala na straně modelu ve specifickém senzoru s nějakým zabudovaným procesůrkem, který by aktuální hodnotu posílal přes telemetrii v uživatelských datech.
Co si matně vzpomínám tak někdo v minulosti v nějakém jiném vlákně už nabízel dokonce k prodeji nějaké podobné amatérsky vyráběné senzory odebraného náboje v mAh k telemetrii Frsky akorát už nevím kde to přesně bylo.
Obecně je amatérská výroba podobných udělátek jen individuální řešení. Zdaleka ne každý to zvládne vyrobit a i když to někdo dělá třeba i pro pár dalších lidí tak to časem stejně zapadne a obrazně řečeno se po tom slehne zem. Ideální by bylo, aby lepší sortiment senzorů jak co do různé přesnosti tak i proudového rozsahu dělal sám Frsky. Teprve pak by to byla déle trvající možnost pro více lidí.
Ten prenos seriovych dat bude sam o sobe k nicemu (aspon mne nenapada jeho mozne vyuziti) pokud to nedokaze ten taranis logovat a nebo zobrazovat. Pripojovat si k tomu nejake dalsi heblo, to je proste spatne. To uz bych rovnou mohl obejit cely taranis, pouzit jenom ciste FrSky moduly a postavit si vedle toho telemetrii na vlastni platforme s vyuzitim Androida nebo iOs. Podobne, jako to ma treba DJi u Phantoma a ground station. Pak odpada nejake hrani si s procesurky v taranisu a da se vyvijet plnohodnotna, barevna, dotykova telemetrie na mobilu / tabletu s moznosti ukladat, logovat a zobrazovat v grafech.
Nakonec si myslim, ze to stejne touhle cestou pujde, protoze montovat do vysilacek dotykove, barevne displeje mi prijde jako nesmysl a slepa ulicka, kdyz vetsina lidi ma mobil / tablet s Androidem / iOs, tak proc nedat na vysilac jenom drzak a nechat vysilac SPOLEHLIVE delat to, co po vysilaci chci - ovladat model. (to je jen takove zamysleni)
A s tou vyrobou alternativnich cidel bych nebyl tak skepticky. Je spousta mist, kde lidi taranis hledaji a on tam neni. Takze kdyby misto oficialnich cidel byly k dispozici LEPSI cidla, mozna by to nekdo uvital.
Ale nakonec vsechny tyhle veci vlastne vylepsuji taranis a zvysuji zajem o nej. Tady neustale ctu, jak neco nejde, neco se nesmi, neco je jen pro vyvolene. Takovy pristup nemam moc rad a nejsem na nej ze sveta opensource zvykly a zvykat si nechci, protoze je to obycejne zneuzivani lidi, kteri to delaji z nadseni a zadarmo, sami pro sebe. Pak to meli udelat kompletne uzavrene, jako je Spektrum a Futaba a bylo by to. Ale to by museli vyvoj SW financovat ze sveho
Nakonec si myslim, ze to stejne touhle cestou pujde, protoze montovat do vysilacek dotykove, barevne displeje mi prijde jako nesmysl a slepa ulicka, kdyz vetsina lidi ma mobil / tablet s Androidem / iOs, tak proc nedat na vysilac jenom drzak a nechat vysilac SPOLEHLIVE delat to, co po vysilaci chci - ovladat model. (to je jen takove zamysleni)
A s tou vyrobou alternativnich cidel bych nebyl tak skepticky. Je spousta mist, kde lidi taranis hledaji a on tam neni. Takze kdyby misto oficialnich cidel byly k dispozici LEPSI cidla, mozna by to nekdo uvital.
Ale nakonec vsechny tyhle veci vlastne vylepsuji taranis a zvysuji zajem o nej. Tady neustale ctu, jak neco nejde, neco se nesmi, neco je jen pro vyvolene. Takovy pristup nemam moc rad a nejsem na nej ze sveta opensource zvykly a zvykat si nechci, protoze je to obycejne zneuzivani lidi, kteri to delaji z nadseni a zadarmo, sami pro sebe. Pak to meli udelat kompletne uzavrene, jako je Spektrum a Futaba a bylo by to. Ale to by museli vyvoj SW financovat ze sveho
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
janekx píše:Jsou dva A a B a do jednoho to posles a z druheho to vyleze pres smartport, povckej kouknu znova na DS smartportu a telemetrie
Tak zbyva jen ten UART je to fakt plny
FrSky smartport/UART převodník je určen pro jiné účely, a to pro obousměrnou komunikaci jiných zařízení komunikujících UARTem přes sériovou linku. Na straně Taranisu se v takovém případě připojí jeden převodník typ A a k němu nějaké vlastní zařízení a na straně přijímače druhý převodník typ B a k němu rovněž nějaké vlastní zařízení. Obě zařízení pak mezi sebou mohou navzájem komunikovat podobně jako by byly přímo propojeny jejich sériová rozhraní.
Data, která ty převodníky posílají přes Smart port budou mít zřejmě specifický identifikátor, který současný OpenTx nejspíš ignoruje a tato data ze Smart portu se tedy vůbec v Taranisu nezobrazují.
Jedna možnost je na straně přijímače využít převodník Smart port/UART a posílat do něj v určitém formátu hodnotu mAh vypočtenou už na straně modelu v nějakém udělátku a do OpenTX specificky pro tento účel doprogramovat čtení, zobrazování i případné alarmy/hlášení pro tato specifická data.
Druhá možnost je rovnou využít nějakou stávající datovou položku nějakého podporovaného čidla s tím, že hodnota by v daném případě byla chápána jako mAh akorát to konkrétní standardní čidlo by se pak nesmělo používat současně s tím udělátkem. Tím by se na straně OpenTx nemuselo nic upravovat. Na straně přijímače by specifické udělátko zapisovalo hodnoty přímo do Smart portu přijímače bez toho převodníku Smart port/UART a k tomu by bylo potřeba znát a implementovat v tom udělátku příslušné pakety Frsky protokolu Smart portu tak jako u příslušného čidla jehož datová hodnota by se využívala.
petrfm píše:...s tou vyrobou alternativnich cidel bych nebyl tak skepticky. Je spousta mist, kde lidi taranis hledaji a on tam neni. Takze kdyby misto oficialnich cidel byly k dispozici LEPSI cidla, mozna by to nekdo uvital...
Pokud se na to cítíš tak kontaktuj Frsky s tím, že se chceš zaregistrovat jako vývojář a současně i výrobce a že hodláš vyrábět specifická čidla k Frsky telemetrii. Podle mého názoru to i sami Frsky nejspíš uvítají, protože větší výběr čidel je lepší a samo Frsky zatím moc nestíhá produkovat větší sortiment čidel. Po registraci ti jistě poskytnou i popis jejich Smart port protokolu a případné další informace k tomu a možná se s nimi dohodneš i na tom, že by ti vyhradili nějaké zatím nepoužité indetifikátory čidel, které mají v rámci svého Smart port protokolu do budoucna v rezervě. Pak můžeš zahájit sériovou výrobu vlastních čidel a následně je prodávat třeba i celosvětově a nabídnout je klidně i do eshopu zdejšího autorizovaného prodejce FrSky.
Zkusil bych dotaz tady jestli třeba nepřidají protokol FrSky...
jyrry.webnode.cz
Ty blaho, ta nemcina mne drti
to je skoro, jako by to bylo cinsky...
Takze uz delaji nejaky logger a jen by pridali protokol FrSky? ta cena toho jejich loggeru mi prijde, jak to rict kulantne....? Radsi nijak. To uz by bylo mozna lepsi (levnejsi) zkusit ukecat vyrobce EagleTree
Takze uz delaji nejaky logger a jen by pridali protokol FrSky? ta cena toho jejich loggeru mi prijde, jak to rict kulantne....? Radsi nijak. To uz by bylo mozna lepsi (levnejsi) zkusit ukecat vyrobce EagleTree
jyrry píše:Zkusil bych dotaz tady jestli třeba nepřidají protokol FrSky...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_1iGfzK1elA[/youtube]
hele... tohle mi prijde, jako mnohem lepsi cesta. Pouzit overene radio (nebo klidne stavajici, svoje), kteremu nemrzne displej, ani soft... K nemu kvalitni overene moduly Frsky, ktere maji fajn dosah no a poradna telemetrie na poradnem displeji
A protoze to je na trubce, tak uz to asi nekdo vyrabi a nekdo touhle cestou smeruje.
Tak jsem neco nasel dokonce v CR :
http://www.jataya.net/cs/rcdroidbox
dobra cena a da se tedy pouzit s libovolnym radiem. Nakonec mozna bude snazsi ohybat tu appku v androidu, nez se snazit k necemu prinutit FrSky.
hele... tohle mi prijde, jako mnohem lepsi cesta. Pouzit overene radio (nebo klidne stavajici, svoje), kteremu nemrzne displej, ani soft... K nemu kvalitni overene moduly Frsky, ktere maji fajn dosah no a poradna telemetrie na poradnem displeji
A protoze to je na trubce, tak uz to asi nekdo vyrabi a nekdo touhle cestou smeruje.
dobra cena a da se tedy pouzit s libovolnym radiem. Nakonec mozna bude snazsi ohybat tu appku v androidu, nez se snazit k necemu prinutit FrSky.
Naposledy upravil(a) petrfm dne úte 02.12.2014 16:50, celkem upraveno 1 x.
petrfm píše:Takze uz delaji nejaky logger a jen by pridali protokol FrSky?
Troufám si odhadovat, že jednodušší bude když se jako vývojář a potenciální výrobce specifických čidel k Frsky telemetrii zaregistuješ přímo u Frsky jak už jsem zmínil v mé dřívější odpovědi.
petrfm píše:hele... tohle mi prijde, jako mnohem lepsi cesta. Pouzit overene radio (nebo klidne stavajici, svoje), kteremu nemrzne displej, ani soft... K nemu kvalitni overene moduly Frsky, ktere maji fajn dosah no a poradna telemetrie na poradnem displeji
Taranis umožňuje až 32 kanálů a přijímače X8R jsou 16-ti kanálové. Pro tvoje stávající rádio nebude k dispozici firmware podporující specifický 16-ti kanálový protokol modulu XJT od FrSky. XJT modul v režimu PPM podporuje jen 8 kanálů. Cenově tě RCDroidBox pro FrSky + VF modul XJT + přijímač X8R vyjde na cca 65% ceny Taranisu se stejným přijímačem. Přitom externí adaptér RCDroidBoxu není open source a převádí z VF modulu jen výrobcem zatím vybrané hodnoty telemetrie. Takže na straně aplikace v mobilu k tomu RCDroidBoxu i kdyby sis napsal vlastní tak stejně nemáš šanci číst něco co ten adaptér z VF modulu nepřenáší. Pokud je to vše pro tebe přijatelné řešení tak budiž.
Ten RCDroidBox pro FrSky je u protokolu stale v bete, pred par mesici jsem s nimi resil nejake vyskomereni 
Jan Janekx Urbanek
janekx píše:Ten RCDroidBox pro FrSky je u protokolu stale v bete, pred par mesici jsem s nimi resil nejake vyskomereni
Přesně. Trvá jim to strašně dlouho a navíc to ani není transparentní přenos tj. ten jejich adaptér nepřenáší ze Smart portu všechno, ale jen výrobcem vybrané hodnoty některých známých čidel a nic víc. Takže představa, že si přes to bude moci číst cokoli ze Smart portu je dle mého názoru jen iluze.
Podobně uzavřený systém bude i FrSky S.Port Dashboard viz tento odkaz, který má být jakýmsi novým zobrazovačem pro externí soupravy podobně jako byl starší LCD modul FLD-02.
Mala ochutnavka
Jan Janekx Urbanek
petrfm píše:Pokud vis, cim je zpusobeny problem s vysilackou, kterou i ty prodavas, nebo jsi prodaval a nekteri clenove zdejsiho fora ten problem zaznamenali, pak bych netvrdil, ze je to zbytecnost. Unavujici jsou mozna dohady kolem toho, takze to nebudu pitvat. Slibuju![]()
Psal jsem asi, takze si informace jeste proveruji, to trochu potrva, nicmene s ohledem na tyto nove informace je to spise otazka SW nez HW.
Jan Janekx Urbanek
Jojo, nerikam, ze to ted pujdu koupit
Jen jsem to daval jako tip do placu, ze se neco takoveho uz vyrabi a nekdo se touhle cestou vydal. Pokud to nekdo pojme jako open source, bude to pecka. Urcite mi prijde lepsi, vyuzit stavajici mobil, nez prikupovat nejake bedynky. Ale to je otazka vkusu, nekdo zase muze namitat, ze mit na vysilacce mobil by nechtel, protoze kdyz mu nekdo zavola ... atd atd ... Ja mobil na volani nepouzivam, takze mi to nevadi