Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj

#1051 Příspěvek od Celeron »

Miro_V píše:Asi ani nie , ono sa to aj tak celkom dost tazko meria .

Těžko změřit? Levou zadní. Právě proto úhlovou šupléru s bublinou kdysi dávno někdo vynalezl a zveřejnil v Modeláři.
Měří to s přesností na 0,25 stupně. Jen ji najít, nebo si vzpomenout komu jsem ji půjčil.
dratek

#1052 Příspěvek od dratek »

Tak PILO XL už byl v luftě ale výškovka je hodně potlačená takže budu muset upravovat :evil:
Miro_V

#1053 Příspěvek od Miro_V »

Celeron píše:Těžko změřit? Levou zadní. Právě proto úhlovou šupléru s bublinou kdysi dávno někdo vynalezl a zveřejnil v Modeláři.
Měří to s přesností na 0,25 stupně. Jen ji najít, nebo si vzpomenout komu jsem ji půjčil.

Asi som sa zle vyjadril - zmerat to nie je problem - staci si na stol polozit (a podlozit) model tak aby bol trupu v letovej polohe - vodorovne. A potlacenie motorovej prepazky , ci priamo motora namerat digitalnym uhlomerom oproti podlozke (mam ho v robote , doma mam len menej presny mechanicky).

Neviem ci to dokazem zrozumitene vysvetlit ale casto os trupu nie je pri lete v rovine - zalezi na uhle nabehu kridla a vyskovky , a vplyv ma na to aj natrimovanie kormidiel.
Model moze byt (teraz hovorim o modeloch vseobecne, nie o Lidli) spraveny tak ze je os trupu "do kopca ci z kopca" a preto je nutne zamerat sa na nastavenie podla nosnych ploch a nie podla trupu.

A problem moze nastat vtedy ked mas kridlo (oproti vyskovke) napr.+2st. , ale na vyskovke po zelete vytrimovane kormidlo tak ze nie je v rovine ale napr. dolu o niekolko stupnov.
A kde je vtedy rovina vyskovky ?? Podla pevnej casti nie , podla pohyblivej tiez nie , je niekde "medzi" nimi , ale kde ?

Asi by pomohlo pomerove vypocitanie plochy a odhadnut to ale presne vypocty ( a tym aj presne nastavenie modelu do "letovej polohy" na stole ) by boli podstatne zlozitejsie a v tom sa uz nevyznam...

A vlastne je to cele zbytocne , proste si podla potreby motor podlozim a je to :)

Ina vec je navrh modelu , tam sa uz musi trosku pocitat. Alebo aspon pouzit hodnoty podla svojich skusenosti ci podobneho modelu , ak pocitat neviete ci nechcete.
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
dratek

#1054 Příspěvek od dratek »

Musim konstatovat ze asi rovná křídla jsou mnohem náročnější na pilotáž nežli ušiska.Možná že jsem to na začátek přehnal s výchylkama ,zatím to honím v luftě hůř nežli byla moje představa ale doufám že Pilouše za čas dostanu do ruky jako Lídlouše
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1055 Příspěvek od Celeron »

Dej velký expa. Nedávno jsem u samokřídla Arabela neměl zapnutý expa a na křidýlka při startu jsem ji tak "rozkejval" že jsem skoro nevybral. S expama je naprosto hodná.
A úplně rovný křídlo jsem zkoušel docela nedávno, viz http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=11&t=89239&start=405 Lítat se s tím dá, ale rozhodně to není hodný letadlo jako třeba velkej Lídlák. Udělal jsem na něm poziční světla na lítání v noci a kvůli vlastnostem a docela velký rychlosti jsem si zatím netroufl. A taky lítat v noci v zimě, když kobliha aspoň trochu nehřeje, nic moc.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1056 Příspěvek od Celeron »

Malýho Lídláka mají v několika modelážských prodejnách. Netušil jsem, že ho taky dodává pod názvem Loopi Multiplex za necelý 3 stovky.
pepinozbrna
Kontaktovat uživatele:

#1057 Příspěvek od pepinozbrna »

Nazdar bando Lídlacká :lol: delší dobu jsem zde nebil ale nebojte žiju a lítám nebo nelítám? Kdo ví

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hlu01M3GgOg[/youtube]
Nahoru to půjde ... dolů musí.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1058 Příspěvek od Celeron »

To je blbý, myslel jsem, že od země odskočí, dáš nový baterky a letíš znova. :cry: No co, trochu vteřiňáku a můžeš jít znova. Nebo je to horší?
veka1
Kontaktovat uživatele:

#1059 Příspěvek od veka1 »

Kamarad Vojto Stupak mi poslal dost dobry odkaz na jeho Lidl stroj, krizeny s necim od sousedu :)

https://photos.google.com/share/AF1QipO ... lkQTctS21B

veka1
Miro_V

#1060 Příspěvek od Miro_V »

Podobne - ak nie to iste - kridlo mam niekde doma , ten trup bol taky priserny ze som ho nemal odvahu pouzit :D
Makky tenkostenny plast , nieco ako tvrdsia guma, tak mi kridla ostali. "Stavebnica" asi za 15 eur z Ciny , co som cakal ... :lol:
Asi niekedy nainstalujem ked bude nuda :-)

Ale ten podvozok (vozik) na "hybrid" z obrazkov sa mi paci , sikovny :)
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1061 Příspěvek od Celeron »

Miro_V píše: Ale ten podvozok (vozik) na "hybrid" z obrazkov sa mi paci , sikovny :)

No nevím, neřízenej startovací vozík se mi naprosto neosvědčil. Kór pro model s tlačnou vrtulí. Prostě cirkulárka. :mrgreen:
Miro_V

#1062 Příspěvek od Miro_V »

Aspon ten start nie je taka nuda, ked ti model zacne behat po letisku roznymi smermi, obcas namieri na ludi, obcas na auta... :D
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1063 Příspěvek od Celeron »

Miro_V píše:Aspon ten start nie je taka nuda,

To mi povídej! :mrgreen: Horší je, že letadlo je při odlepení rychlejší než vozejk a tlačná vrtule pak dělá (pokud přežije) z vozekju "salát".
Bildy

#1064 Příspěvek od Bildy »

Celeron píše:To mi povídej! :mrgreen: Horší je, že letadlo je při odlepení rychlejší než vozejk a tlačná vrtule pak dělá (pokud přežije) z vozekju "salát".

pokud to éro s tlačnou vrtulí dáš na vozík správně (kopytama dolů), tak se vozíku nic nestane
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#1065 Příspěvek od jyrry »

Bildy píše:pokud to éro s tlačnou vrtulí dáš na vozík správně (kopytama dolů), tak se vozíku nic nestane

Fakt si to myslíš? :-)
Mám stejné zkušenosti jako Jirka.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“