Futaba 8FG

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Futaba 8FG

#1066 Příspěvek od zdzd »

Vojc29 píše:Reverz tam mám to sem zvládl zase takové béško nejsu...ony se rozběhnou když dám páku asi do čtvrtiny to je ok to sem si nastavil při poloze start stopek. Ale nechápu jednu věc přídám začnou počítat okej...ale když stáhnu a mám to nastavené na stop režim že plynová páka když dorazí do určené pozice nevypne stopky a ty běží dál a vypne až tehdy když posunu plyn kousíček dopředu dle nastavení a když znovu plynule přidám tak čas stojí a nepočítá se a motor běží dále a pokud je chci znova uvest do pohybu tak musim stahnout jakoby plyn do polohy tam kde mám vyznačené na té měrce aby se zapnuli a znova přida a počítají. To mi nejde do hlavy. U graupnera sem to měl prostě tak že sem zapnul motor začal odpočet a když sem stáhl plyn do nuly tak se zastavil a když znova přidal tak se rozběhl nechápu to jak to udělat aby to šlo i u FG8. Nemá to souvislost třeba s nastavením plynové páky?

A nemáš náhodou ten spínač nastavený do režimu ALTERNATE? To je režim pro tlačítko. Jeden stisk zapne, druhý vypne. Pokud to dáš na knipl, musíš potom máchnout dvakrát.

Nezapomeň že T8FG není tak pitomá jako Graupner a stopky spíná/vypíná, tak jak je nastavíš. Tedy zapnout potřebuje cvaknutí na zapnout a pak jedou pořád pryč. Zapnutím už můžeš kvedlat jak chceš a nic se nestane. Vypnou se až zapnutím spínače stop. Tím pak zase potom můžeš cvakat jak chceš a nic se nestane. Dokud zase nezapneš start a tak pořád dokola.

Pokud chceš, aby se zapínaly i vypínaly plynem a ve stejném, případně jiném bodě, nastavíš zapínání tím že plynový knipl přiřadíš jako spínač start a nastavíš místo ve kterém zapíná při přidání. Vypínání stopek dáš znovu na plyn, ale ten nastavíš jako spínač pro stop, který zapíná v určité poloze při ubrání.

Jednoduché, jasné a účinné. Stopky pak můžeš zapnout třeba přidáním plynu, nechat je pak jet ať jím děláš cokoliv a nakonec je vypnout třeba zatažením za podvozkovou brzdu nebo úplně samostatným spínačem. Jak je libo...
zdzd

#1067 Příspěvek od zdzd »

krwell píše:spíš než trik tak pěkná sviňárna :D By to mohli aspoň napsat v manuálnu, nebo vydat aktualizaci kde by to měnilo komplet i u starejch modelů. Nějak nevidim smysl takovýhleho triku

Žádná sviňárna a smysl je naprosto jasný.

Ovladače se přiřazují ve FUNCTION. Libovolně, dle vůle každého. Klidně trimy křížem proti kniplům, výškovku na točítko, světla na knipl... To je fuk. Každý si sám určuje a ví proč chce něco řídit zrovna tímhle hejblem.

Proto do toho nesmí MODE dodatečně drbat, protože netuší, proč si to pilot nastavil zrovna tak, jak si to nastavil. Kdyby do toho změna MODE hrábla, tak vznikne nekontrolovaný a nepředvídatelný mišmaš.

MODE se použije při novém modelu, kde nastaví kniply tak, jak se obvykle používají. Pak si každý doladí model dle svého, včetně FUNCTION. A pokud chce někdo svoji odlišnou variantu, nic mu nebrání model zkopírovat, upravit si FUNCTION dle osobní libosti a létat...
FlyBear

#1068 Příspěvek od FlyBear »

Vojc29 píše:...U graupnera sem to měl prostě tak že sem zapnul motor začal odpočet a když sem stáhl plyn do nuly tak se zastavil a když znova přidal tak se rozběhl nechápu to jak to udělat aby to šlo i u FG8. Nemá to souvislost třeba s nastavením plynové páky?

Na T8FG to jde klidně nastavit zrovna tak. Možnosti nastavování jsou zde opravdu široké :)

- Přiřadíš ke zvoleným stopkám páku plynu jako ovladač pro START stopek.
- Zvolíš si hranici, polohu páky, ve které se stopky zapnou.
- Když volíš tu hranici, tak na stejném displeji je dole parametr ALTERNATE. Ten musíš nastavit na OFF.
- Potom přejdi na přiřazení ovladače pro STOP - a ten vymaž. Jinými slovy, žádný tam nesmí být nastaven (bude to ukazovat symbol "--").
- Nezapomeň ale přiřadit nějaký vhodný přepínač pro RESET :)

Tím bude nastavení hotové a stopky se budou chovat tak, jak jsi byl zvyklý. Pokud bude páka plynu nad uvedenou hranicí, stopky poběží. Bude-li páky plynu pod uvedenou hranicí, stopky nepoběží. Zvlášť přiřazený spínač stopky vynuluje.

Já mám nulování obou stopek na SH, což je dvoupolohový momenťák, který na nic jiného ani nepotřebuju.
FlyBear

#1069 Příspěvek od FlyBear »

zdzd píše:A pokud chce někdo svoji odlišnou variantu, nic mu nebrání model zkopírovat, upravit si FUNCTION dle osobní libosti a létat...

Přesně tak. A nemusí se nic resetovat, mazat nebo furt předělávat.
Do T8FG jde nacpat modelů, kolik je ti prakticky libo.

Takže stačí udělat kopii svého modelu, tu nazvat třeba "KAMARAD" a jediné, co v téhle kopii změníš, bude přiřazení funkcí ke kniplům podle jeho módu. Nic víc, nic míň - když mu půjčíš éro, stačí si jen vybrat ten jeho model. Žádné resetování vysílače ani jiné globální změny parametrů... Teda - bohužel, případná změna mechaniky brzdy plynové páky se udělat musí.
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1070 Příspěvek od Vojc29 »

A nemáš náhodou ten spínač nastavený do režimu ALTERNATE? To je režim pro tlačítko. Jeden stisk zapne, druhý vypne. Pokud to dáš na knipl, musíš potom máchnout dvakrát.

Jasně pochopil sem asi smysl včera sem se hrabal do pul noci v te krásné TX :)....jak to myslíš s tím alternate přesněji?Nepochopil sem jinač mám TX zaplý do češtiny. Takže prostě sem dal ST1 přiřadil sem k tomu plynovou páku u mě J2 jako start dal semže chci aby mi sepla když lehce přidám plyn. Ok to taky udělá. Pak sem přiřadil ke STOP opět J2 a dal sem to samé v tom stejným bodě sem nechal páku jak opři nastavení start a potvrdil to SET uložil sem to a odešel a spustil stopky ty se rozběhnou a když to stáhnu do určité polohy tak se nevypnou musím jakoby do nuly a lehce přidat do toho bodu kde mám ten STOP nastavený ...a jak píšeš máchnout zpět aby se rozběhli musím udělat to samé. To alternate nastavím kde? Nebo najdu kde? To by mohl být ten problém možná? Jinač mám nejnovější soft teďka co je. Nevím si rady no zatím.
Graupner/SJ MZ 24 , PA CZ , VA models CZ , SU-26MM Hangar 9 2,5m
FlyBear

#1071 Příspěvek od FlyBear »

Vojc29 píše:To alternate nastavím kde? Nebo najdu kde? To by mohl být ten problém možná?

Vždyť jsem to to nastavení naprosto polopaticky popsal před pár minutama - viz dva příspěvky nahoru :)
Je tam uvedeno i to, kde najdeš parametr ALTERNATE.

Bohužel nevím, jak se to označuje v češtině.
Přeci jen raději nechávám na svých zařízeních angličtinu, i manuály tak mám. Ty české překlady totiž mnohdy stojí vyloženě za ho...

Podle mého máš problém především v tom, žes těm stopkám přiřadil START i STOP na stejné páce pohybující se stejným směrem.

Řešení tvého požadavku je uvedeno v tom mém předchozím příspěvku výše - zapomeň na STOP, přiřaď pouze START a nenechávej u něj zapnutý ALTERNATE. To je celé :)
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1072 Příspěvek od Vojc29 »

Ok vyzkouším díky a nesměj se mi mám to doma druhý den :D :D
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1073 Příspěvek od Vojc29 »

A promiň já si toho tvého příspěvku vůbec nevšiml :D
Vojc29
Kontaktovat uživatele:

#1074 Příspěvek od Vojc29 »

Tak hlásím úspěch díky ti moc :)
somro

#1075 Příspěvek od somro »

zdravim ludia dnes som kupil http://www.peckamodel.sk/produkt/rc-mod ... erzia-2012
ale akosik je vsetko pisane po anglicki. exzistuje manual aj v cestine alebo SK?
FlyBear

#1076 Příspěvek od FlyBear »

Vojc29 píše:...a nesměj se mi mám to doma druhý den :D :D

Já se nesměju :lol:

Sám vím, jak mi to dalo zabrat, když jsem si ji koupil :twisted:
Ale až jsem ty jednotlivé vazby pochopil, tak už to bylo dobrý. Nejvíc mi asi pomohl právě zdzd (díky :) ).

Pak ještě doporučuju trénovat. Bez legrace, fakt - založ si na rádiu nějaký cvičný model a každý nový poznatek si vyzkoušej z různých úhlů. Nastav si jen tak ze cviku stopky na přepínač, na páku, na událost, zvlášť spouštění a zvlášť zastavování. A nejen stopky, v mixech to bude taky peklo, zvlášť při různých letových režimech. A u kniplů jde jako přiřazení definovat nejen jedna hranice, ale lze tam zapnout i interval. Najdeš i určité bugy...

Prostě postup podobný jako při učení se programování snad čehokoliv - bez praktického experimentu s jasně viditelným výsledkem jde učení pomalu a né vše se správně pochopí.
FlyBear

#1077 Příspěvek od FlyBear »

somro píše:...exzistuje manual aj v cestine alebo SK?

Manuál v češtině určitě existuje, prodejce v ČR je ze zákona povinen jej poskytnout.

Ale nevím, v jaké bude kvalitě, protože zákon už nepředepisuje, že ta česká verze musí být rozsahem a zpracováním shodná s originálem :mrgreen: Já dávám obecně přednost anglickým originálům a každému doporučuju, aby se anglicky naučil aspoň trochu. Je to fakt v dnešní době potřeba...
davehaja
Kontaktovat uživatele:

#1078 Příspěvek od davehaja »

JmX píše:
liborius píše:alebo treba použiť na skopírovanie súboru program file system?

Naformátovat kartu ve vysílači, přendat do PC, spustit Futaba File System Utility - dojde k přenesení souborů na kartu. Přendat kartu do vysílače, přepnout přepínač, zapnout. Jednoduché a rychlé, netřeba laborovat.

Zdarec,
nejak se mě nedaří naformátovat kartu v radiu.Je možné že se futabě nelíbí micro SDHC karta strčená do SD adaptéru?
Kissman
Kontaktovat uživatele:

#1079 Příspěvek od Kissman »

pokud je me znamo, tak Futaba podporuje SD karty do velikosti 2GB, coz by odpovidalo tomu, ze Futaba nedokaze cist jakekoliv SDHC ;)
Jeti DC-16 | „Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora“
FlyBear

#1080 Příspěvek od FlyBear »

davehaja píše:Je možné že se futabě nelíbí micro SDHC karta strčená do SD adaptéru?

Kissman má pravdu. Futaba T8FG podporuje pouze SD karty s kapacitou do 2GB, s kartami SDHC není kompatibilní.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“