Coptér - posouzení dílů - pouze zde
Re: Coptér - posouzení dílů - pouze zde
Prosim o radu, kolega stavi kvadrokopter z HK. Jedine co bych potreboval poradit, tak osazeni.
Vse nejlepe z HK. Maximalne na nem bude vozit minikamerku pro radost, zadne FPV.
Potebuju prosim poradit:
- ridici jednotka
- motory
- esc
- vrtule
- ram
prijimac a vysilac ma uz porizene z druheho coptera.
Dekuju za rady a pokud to tu uz nekde je tak se omlouvam, ale coptery jsou pro mne spaneslka vesnice. dekuju!
Vse nejlepe z HK. Maximalne na nem bude vozit minikamerku pro radost, zadne FPV.
Potebuju prosim poradit:
- ridici jednotka
- motory
- esc
- vrtule
- ram
prijimac a vysilac ma uz porizene z druheho coptera.
Dekuju za rady a pokud to tu uz nekde je tak se omlouvam, ale coptery jsou pro mne spaneslka vesnice. dekuju!
Locust (klon TBS Discovery) s 2-osým brushless gimbalem
Zdravím,
chci si postavit quadkoptéru s FPV a GPS, cenově se snažím vejít do max. cca 25000 Kč (se vším všudy včetně HD kamerky, displaye, ovladače, nabíječky, atd.). Chci jí na točení videa (proto tedy určitě brushless gimbal), hraní si s elektronikou a senzory (proto chci jít do Pixhawku, byť by mi v současnosti stačilo APM), chci nějaký slušný letový čas (okolo 15 minut), zároveň ale i nějaké to trošku akčnější lítání (vím že je to o kompromisech, stačí aby nebyla moc líná). Studoval jsem si hodně dlouho všechny možné možnosti a kombinace a nakonec se rozhodl jít do klonu TBS Discovery. Tohle je sestava pro kterou jsem se nakonec rozhodl:
Rám:
Locust Quadcopter Frame & 2-Axis Gopro 3 Aluminum Gimbal BGC 3.0 MOS Controller for FPV ... 74 USD
(k tomu si chci koupit náhradní ramena z RCTimeru, která by měla být navíc co jsem četl pevnější)
ECU:
Pixhawk 2.43 Flight Controller STM32F4 & 6H GPS For PIX PXI PX4 ... 180 USD
APM 2.5 Power Module with 5.3V BEC Available with Deans or XT60 ... 20 USD
APM2.5 2.6 KK MWC Glass Fiber Shock Absorber Anti-vibration Set ... 5 USD
3DR Radio Wireless Telemetry Module Ground Station for MWC APM2.5 ... 40 USD
APM 2.5 APM 2.6 Digital / OSD Telemetry Y Type Cable ... 2 USD
(časem plánuji dokoupit i sonar, optical flow senzor a vyhrát si i s dalšími věcmi)
Power board/rozvody:
XT60 to 4 X 3.5mm bullet Multistar ESC Power Breakout Cable ... 3 USD
HXT 4mm to XT-60 Battery Adapter (2pcs/bag) ... 3 USD
ESC:
Afro ESC 30Amp Multi-rotor Motor Speed Controller (SimonK Firmware) ... 4 x 14 USD
Afro ESC USB Programming Tool ... 7 USD
Motory:
Sunnysky V2216 800KV Outrunner Brushless Motor ... 4 x 24 USD
FPV:
12V 4.5A UBEC 2-5S Lipoly (7.2-21V) ... 8 USD
Boscam TS353 5.8G 400mW FPV Transmitter ... 47 USD
MinimOSD MAVLink OSD APM APM2 Flight Control Board ... 15 USD
FPV 5.8GHz Circular Polarized Antenna TX&RX Set L-Type W-Type ... 12 USD
Boscam 5.8GHz Diversity Receiver 7.0 Inch TFT LCD Monitor for FPV 800x480 LED Backlight ... 150 USD
Boscam HD08A FPV 1080p Full HD Sports Camera For RC Multicopter ... 122 USD
Vysílač/přijímač:
FrSky DJT 2.4Ghz Combo Pack for JR w/ Telemetry Module & V8FR-II RX ... 40 USD
FrSky D8R-XP 2.4Ghz Receiver (w/telemetry) ... 27 USD (kvůli kompatibilitě s Pixhawkem - vyžaduje CPPM, což V8FR-II neumí, krom toho tenhle ještě umí telemetrii)
Turnigy 9XR Transmitter Mode 1 (No Module) ... 50 USD
Turnigy 9XR Safety Protected 11.1v (3s) 2200mAh 1.5C Transmitter Pack ... 13 USD
Turnigy 9XR Transmitter Stand ... 6 USD
Turnigy 9XR FPV Monitor Mounting Arm ... 8 USD
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors ... 4 USD
Rotory:
1045 Turnigy Slow Fly Propeller CW Rotation (Black) (2pcs) ... 2 USD
1045 Turnigy Slow Fly Propeller CCW Rotation (Black) (2pcs) ... 2 USD
(ty na zalítání, vemu je vícekrát, počítám že je asi při pádech rozlámu. K tomu ale chci rovnou koupit 10x4.5 Carbon Fiber Propellers 1pc Standard/1pc RH Rotation za 2 x 7 USD na ostré lítání)
Baterie:
ZIPPY Flightmax 5000mAh 4S1P 20C ... 33 USD
(chci vzít alespoň 2 kusy, lépe více, záleží jak to finančně utáhnu)
Nabíječka:
Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ Accessories ... 23 USD
Hobbyking 60w Power Supply ... 10 USD
Lithium Polymer Charge Pack 18x22cm Sack... 2 USD
Celková letová váha se vším všudy (pokud jsem dobře počítal) bude okolo 1,8 kg, motory ve visu zatížené (podle eCalcu) na asi 56%. Čas mi eCalc spočítal na asi 13 minut ve visu a 7 minut letu, bohužel se mi to nedařilo jinými kombinacemi motorů/rotorů/baterky moc vylepšit. Ale pořád doufám že to třeba nějak půjde, uvítal bych tipy
Celková cena vychází něco málo přes 1000 USD.
Máte někdo nějaké nápady, rady, poznatky a připomínky? Budu to moje první multikoptéra, takže nemám vůbec nic a je dost dobře možné, že jsem na něco (co by mi pak při stavbě chybělo) zapomněl, napadá vás někoho něco?
Dále ještě pár dotazů:
1.) Myslíte že můžu napájet gimbal přímo ze 4S baterie? Podle toho co jsem koukal tak BGC board zvládá i vyšší napětí, ale spousta lidí napájí gimbaly 12 V.
2.) Má někdo ten rám Locust (zdá se stejný jako BEVRC MF450) a může mi říct, zda se do něj dovnitř (do zadní části) vejde ta mnou vybraná baterka (její rozměry by měly být 143 x 51 x 33 mm)?
3.) Co jsem se dočetl tak ten gimbal na rámu je sice skvělý, ale je na rám připevněný napevno (bez žádné antivibrační podložky) a vzniká tak dost "jello" efekt. Myslíte si že by šel dodatečně nějak ne moc složitě odstínit od vibrací?
Jinak ještě jsem přemýšlel o rámu TBS-QU4D 450mm Carbon Fiber Alien Aircraft Quadcopter Frame Kit w/Front Camera Mount Gimbal, který je z uhlíkových vláken (ale tloušťka jen 1,5 mm, což nevím zda není málo), ovšem cena je 191 USD, což oproti těm 74 USD za Locust je hodně (obzvláště když je to moje první koptéra a je dost možné že rám rozbiju). Nebo jsou tyhle rámy u klonů TBS Discovery prakticky nezničitelné a vždy to odnesou jen ramena?
Díky moc
chci si postavit quadkoptéru s FPV a GPS, cenově se snažím vejít do max. cca 25000 Kč (se vším všudy včetně HD kamerky, displaye, ovladače, nabíječky, atd.). Chci jí na točení videa (proto tedy určitě brushless gimbal), hraní si s elektronikou a senzory (proto chci jít do Pixhawku, byť by mi v současnosti stačilo APM), chci nějaký slušný letový čas (okolo 15 minut), zároveň ale i nějaké to trošku akčnější lítání (vím že je to o kompromisech, stačí aby nebyla moc líná). Studoval jsem si hodně dlouho všechny možné možnosti a kombinace a nakonec se rozhodl jít do klonu TBS Discovery. Tohle je sestava pro kterou jsem se nakonec rozhodl:
Rám:
Locust Quadcopter Frame & 2-Axis Gopro 3 Aluminum Gimbal BGC 3.0 MOS Controller for FPV ... 74 USD
(k tomu si chci koupit náhradní ramena z RCTimeru, která by měla být navíc co jsem četl pevnější)
ECU:
Pixhawk 2.43 Flight Controller STM32F4 & 6H GPS For PIX PXI PX4 ... 180 USD
APM 2.5 Power Module with 5.3V BEC Available with Deans or XT60 ... 20 USD
APM2.5 2.6 KK MWC Glass Fiber Shock Absorber Anti-vibration Set ... 5 USD
3DR Radio Wireless Telemetry Module Ground Station for MWC APM2.5 ... 40 USD
APM 2.5 APM 2.6 Digital / OSD Telemetry Y Type Cable ... 2 USD
(časem plánuji dokoupit i sonar, optical flow senzor a vyhrát si i s dalšími věcmi)
Power board/rozvody:
XT60 to 4 X 3.5mm bullet Multistar ESC Power Breakout Cable ... 3 USD
HXT 4mm to XT-60 Battery Adapter (2pcs/bag) ... 3 USD
ESC:
Afro ESC 30Amp Multi-rotor Motor Speed Controller (SimonK Firmware) ... 4 x 14 USD
Afro ESC USB Programming Tool ... 7 USD
Motory:
Sunnysky V2216 800KV Outrunner Brushless Motor ... 4 x 24 USD
FPV:
12V 4.5A UBEC 2-5S Lipoly (7.2-21V) ... 8 USD
Boscam TS353 5.8G 400mW FPV Transmitter ... 47 USD
MinimOSD MAVLink OSD APM APM2 Flight Control Board ... 15 USD
FPV 5.8GHz Circular Polarized Antenna TX&RX Set L-Type W-Type ... 12 USD
Boscam 5.8GHz Diversity Receiver 7.0 Inch TFT LCD Monitor for FPV 800x480 LED Backlight ... 150 USD
Boscam HD08A FPV 1080p Full HD Sports Camera For RC Multicopter ... 122 USD
Vysílač/přijímač:
FrSky DJT 2.4Ghz Combo Pack for JR w/ Telemetry Module & V8FR-II RX ... 40 USD
FrSky D8R-XP 2.4Ghz Receiver (w/telemetry) ... 27 USD (kvůli kompatibilitě s Pixhawkem - vyžaduje CPPM, což V8FR-II neumí, krom toho tenhle ještě umí telemetrii)
Turnigy 9XR Transmitter Mode 1 (No Module) ... 50 USD
Turnigy 9XR Safety Protected 11.1v (3s) 2200mAh 1.5C Transmitter Pack ... 13 USD
Turnigy 9XR Transmitter Stand ... 6 USD
Turnigy 9XR FPV Monitor Mounting Arm ... 8 USD
USBasp AVR Programming Device for ATMEL proccessors ... 4 USD
Rotory:
1045 Turnigy Slow Fly Propeller CW Rotation (Black) (2pcs) ... 2 USD
1045 Turnigy Slow Fly Propeller CCW Rotation (Black) (2pcs) ... 2 USD
(ty na zalítání, vemu je vícekrát, počítám že je asi při pádech rozlámu. K tomu ale chci rovnou koupit 10x4.5 Carbon Fiber Propellers 1pc Standard/1pc RH Rotation za 2 x 7 USD na ostré lítání)
Baterie:
ZIPPY Flightmax 5000mAh 4S1P 20C ... 33 USD
(chci vzít alespoň 2 kusy, lépe více, záleží jak to finančně utáhnu)
Nabíječka:
Turnigy Accucel-6 50W 6A Balancer/Charger w/ Accessories ... 23 USD
Hobbyking 60w Power Supply ... 10 USD
Lithium Polymer Charge Pack 18x22cm Sack... 2 USD
Celková letová váha se vším všudy (pokud jsem dobře počítal) bude okolo 1,8 kg, motory ve visu zatížené (podle eCalcu) na asi 56%. Čas mi eCalc spočítal na asi 13 minut ve visu a 7 minut letu, bohužel se mi to nedařilo jinými kombinacemi motorů/rotorů/baterky moc vylepšit. Ale pořád doufám že to třeba nějak půjde, uvítal bych tipy
Celková cena vychází něco málo přes 1000 USD.
Máte někdo nějaké nápady, rady, poznatky a připomínky? Budu to moje první multikoptéra, takže nemám vůbec nic a je dost dobře možné, že jsem na něco (co by mi pak při stavbě chybělo) zapomněl, napadá vás někoho něco?
Dále ještě pár dotazů:
1.) Myslíte že můžu napájet gimbal přímo ze 4S baterie? Podle toho co jsem koukal tak BGC board zvládá i vyšší napětí, ale spousta lidí napájí gimbaly 12 V.
2.) Má někdo ten rám Locust (zdá se stejný jako BEVRC MF450) a může mi říct, zda se do něj dovnitř (do zadní části) vejde ta mnou vybraná baterka (její rozměry by měly být 143 x 51 x 33 mm)?
3.) Co jsem se dočetl tak ten gimbal na rámu je sice skvělý, ale je na rám připevněný napevno (bez žádné antivibrační podložky) a vzniká tak dost "jello" efekt. Myslíte si že by šel dodatečně nějak ne moc složitě odstínit od vibrací?
Jinak ještě jsem přemýšlel o rámu TBS-QU4D 450mm Carbon Fiber Alien Aircraft Quadcopter Frame Kit w/Front Camera Mount Gimbal, který je z uhlíkových vláken (ale tloušťka jen 1,5 mm, což nevím zda není málo), ovšem cena je 191 USD, což oproti těm 74 USD za Locust je hodně (obzvláště když je to moje první koptéra a je dost možné že rám rozbiju). Nebo jsou tyhle rámy u klonů TBS Discovery prakticky nezničitelné a vždy to odnesou jen ramena?
Díky moc
Re: Locust (klon TBS Discovery) s 2-osým brushless gimbalem
Já jsem rám Locust měl, ale bez gimbalu. Oproti TBS je štíhlejší a dost těžko se do něj všechny komponenty cpaly. A to jsem tehdy ještě neměl BL gimbal, takže jsem nepotřeboval ani místo na řídící desku. Měl jsem baterie 4S 4000 mAh a měl jsem ji na vrchním platu. FPV jsem měl napájené samostatnou 3S 800mAh baterií. Jako lítalo to solidně, ale teď jsem rád, že jsem to rozebral a přestavěl na klon TBS Discovery Pro, tedy už s BL gimbalem. Já bych spíš doporučoval podívat se po rámu ve skutečné velikosti TBS Discovery a gimbal k tomu nějaký dokoupit a upravit.
EDIT: fota uvedeného copteru mám u profilu
EDIT: fota uvedeného copteru mám u profilu
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
zskal píše:Já jsem rám Locust měl, ale bez gimbalu. Oproti TBS je štíhlejší a dost těžko se do něj všechny komponenty cpaly. A to jsem tehdy ještě neměl BL gimbal, takže jsem nepotřeboval ani místo na řídící desku. Měl jsem baterie 4S 4000 mAh a měl jsem ji na vrchním platu. FPV jsem měl napájené samostatnou 3S 800mAh baterií. Jako lítalo to solidně, ale teď jsem rád, že jsem to rozebral a přestavěl na klon TBS Discovery Pro, tedy už s BL gimbalem. Já bych spíš doporučoval podívat se po rámu ve skutečné velikosti TBS Discovery a gimbal k tomu nějaký dokoupit a upravit.
Tak to s tou menší velikostí je tedy silná čára přes rozpočet, myslel jsem si že všechny ty klony více-méně velikosti Discovery odpovídají
To vypadá jako přesný klon Discovery, tam by se myslíš ta baterka už vešla?
No, hledal bych cesty, jak ušetřit na vaze, 1,8 kg mi prijde dost. Nekdo tu kdysi psal, ze na kopterku pouziva jen 8gramove 12A regulatory. Možná se to zdá málo, ale jak se koukam, ten motor, na 3S s 10x47" vrtuli vytahne 960g pri odberu 10.5 A. Pri 11x7 je to 1020 gramů a 10. 9A. To je hned úspora 70 gramů. (Tabulku pro 4S jsem nenašel). 3S baterka misto 4s, to je dalsich 100 gramu.
Info k těm vrtulím. Ty co máš ve výběru, jsou největší šméčko co jsem měl na motorech osazené. Nesedí vůbec stopa listů, jedna strana listu je v pohodě i o 5mm mimo. Prostě vyhozené peníze. Já si vzal dvě sady a obě šly hned do popelnice. Jistota jsou GRAUPNER E-PROP je to sice o jiných penězích ale nakonec jak se to vezme, že.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST píše:Info k těm vrtulím. Ty co máš ve výběru, jsou největší šméčko co jsem měl na motorech osazené. Nesedí vůbec stopa listů, jedna strana listu je v pohodě i o 5mm mimo. Prostě vyhozené peníze. Já si vzal dvě sady a obě šly hned do popelnice. Jistota jsou GRAUPNER E-PROP je to sice o jiných penězích ale nakonec jak se to vezme, že.
Šméčko myslíš ty plastové nebo i ty lepší z CF co jsem tam uváděl?
Do budoucna bych určitě chtěl vzít nějaké lepší (a tedy dražší) vrtule, ale na začátku počítám raději s tím, že jich nejspíš pár zničím, tak nevím zda by to nebyly vyhozené peníze...
yawCZ píše:No, hledal bych cesty, jak ušetřit na vaze, 1,8 kg mi prijde dost. Nekdo tu kdysi psal, ze na kopterku pouziva jen 8gramove 12A regulatory. Možná se to zdá málo, ale jak se koukam, ten motor, na 3S s 10x47" vrtuli vytahne 960g pri odberu 10.5 A. Pri 11x7 je to 1020 gramů a 10. 9A. To je hned úspora 70 gramů. (Tabulku pro 4S jsem nenašel). 3S baterka misto 4s, to je dalsich 100 gramu.
No nevím, zkoušel jsem si hromady různých konfigurací (počítal to v eCalcu) a níž než na 1,7 kg s plnou výbavou (gimbal, kamera, FPV vysílač, atd.), aby byl stále ještě relativně slušný letový čas, se prostě nedostanu. Spíš těch 1,8 kg je reálných. S menšíma baterkama sice stlačím hmotnost dolů, ale zároveň i letový čas (a to i ten co jsem si spočítal s 4S 5000 mAh baterkou se mi zdá malý :-/).
Pochopitelně ty plastové.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
MikeRC píše:No nevím, zkoušel jsem si hromady různých konfigurací (počítal to v eCalcu) a níž než na 1,7 kg s plnou výbavou (gimbal, kamera, FPV vysílač, atd.), aby byl stále ještě relativně slušný letový čas, se prostě nedostanu. Spíš těch 1,8 kg je reálných. S menšíma baterkama sice stlačím hmotnost dolů, ale zároveň i letový čas (a to i ten co jsem si spočítal s 4S 5000 mAh baterkou se mi zdá malý :-/).
U TBS Discovery s gimbalem a plnou FPV výbavou se pod 1,7 kg dostaneš těžko. Já jsem taky na 1,7 kg i se 4S 4000mAh baterií. Letový čas mám 8-9 min s pohodovou rezervou na přistání a řekl bych že mi to úplně stačí pokud se mám při letu dostatečně soustředit...Je fakt že mám ještě naložený GPS/GSM tracker, což je 50g navíc. Ale po zkušenostech jsem tak klidnější
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
Woita ma koptéru s podobným vybavením, není to teda Discovery, ale QAW a AUW má 1400 gramů. Alespon to píše na svém webu, viz http://rc.ludl.cz/index.php/koptera-bozenka-stavba
zskal píše:U TBS Discovery s gimbalem a plnou FPV výbavou se pod 1,7 kg dostaneš těžko. Já jsem taky na 1,7 kg i se 4S 4000mAh baterií. Letový čas mám 8-9 min s pohodovou rezervou na přistání a řekl bych že mi to úplně stačí pokud se mám při letu dostatečně soustředit...Je fakt že mám ještě naložený GPS/GSM tracker, což je 50g navíc. Ale po zkušenostech jsem tak klidnější
Je GPS/GSM tracker fakt potřeba pokud budu mít 3DR přenos telemetrie do tabletu s DroidPlannerem? Tedy dokud poběží řídící jednotka, tak bych měl znát poslední údaje o poloze. Tiše tedy předpokládám, že ten 433 MHz link má dostatečný dosah, nicméně to se dá případně možná pojistit tím, že si v DroidPlanneru/Mission Planneru/QGroundControl nastavím maximální možný dolet (jakousi virtuální bariéru), což by snad nějak mělo jít.
Btw. když máš ten věrnější klon TBS Discovery, mohl by ses mi prosím podívat zda se do něj vejde ta Zippy FlightMax 4S 5000 mAh 20C baterka (143 x 51 x 33 mm)? Díky
Když to chceš osadím vším, co existuje, kašli na Discovery a vyrob si něco podobného jako jsem zbastlil pokusně i já http://troll427.rajce.idnes.cz/Variace_na_QAV_500/ . Je to o hodně lehčí jako Discovery , místa daleko více,přístup ke všemu neporovnatelně lepší, rám je uložen na silentblocích, baterku tam dáš jakoukoli a vrtule tam nacpeš větší. Je to kopie stroje QAV 500. Dá se to koupit i hotové .
Troll píše:Když to chceš osadím vším, co existuje, kašli na Discovery a vyrob si něco podobného jako jsem zbastlil pokusně i já http://troll427.rajce.idnes.cz/Variace_na_QAV_500/ . Je to o hodně lehčí jako Discovery , místa daleko více,přístup ke všemu neporovnatelně lepší, rám je uložen na silentblocích, baterku tam dáš jakoukoli a vrtule tam nacpeš větší. Je to kopie stroje QAV 500. Dá se to koupit i hotové .
Jsem šikovnej na elektroniku, ale mechanické bastlení, to není nic pro mě. Jasně, nějaké jednodušší úpravy nejsou problém, ale zbastlit si celý rám bych nezvládl. Koukal jsem na nějaké hotové čínské kopie QAV 500 a ty lehčí nebyly.
Ještě jsem jako zajímavou možnost (vypadá to inspirované QAV500G, ale v dost ohledech se liší) našel tohle:
FPV REPTILE-550 550mm Glass Fiber Alien Four-axis Aircraft Quadcopter Frame w/Two-axis Gimbal Combo ... 134 USD
FPV REPTILE-550 550mm Carbon Fiber Alien Four-axis Aircraft Quadcopter Frame w/Two-axis Gimbal Combo ... 156 USD
K tomu by se musel dokoupit kontroler pro gimbal (motorky tam už jsou):
BGC 3.1 MOS Large Current Two-axis Brushless Gimbal Controller with the Mini Sensor ... 16 USD
Jako váhu uvádějí u obou (jak sklo tak uhlík) 460 g, takže někde bude chyba
Máte někdo tento (nebo obdobný) rám? Zdá se mi že má na baterku moc krátký zadek, takže by se asi musel nějak prodlužovat? Pokud bych do toho šel, radíte karbon nebo sklo? Rozdíl mezi nimi je 22 USD, což už není tak propastné...
A co porovnání s tím TBS-QU4D 450mm Carbon Fiber Alien Aircraft Quadcopter Frame Kit w/Front Camera Mount Gimbal (docela věrný klon TBS Discovery Pro, materiál 1,5 mm uhlík, cena 191 USD vč. kontroleru pro gimbal)? Ví tedy někdo kdo má Discovery zda by se tam vešla ta mnou navrhovaná baterka (rozměry 143 x 51 x 33 mm)? Myslíte že je to lepší/horší volba než ten REPTILE-550?
FPV REPTILE-550 550mm Glass Fiber Alien Four-axis Aircraft Quadcopter Frame w/Two-axis Gimbal Combo ... 134 USD
FPV REPTILE-550 550mm Carbon Fiber Alien Four-axis Aircraft Quadcopter Frame w/Two-axis Gimbal Combo ... 156 USD
K tomu by se musel dokoupit kontroler pro gimbal (motorky tam už jsou):
BGC 3.1 MOS Large Current Two-axis Brushless Gimbal Controller with the Mini Sensor ... 16 USD
Jako váhu uvádějí u obou (jak sklo tak uhlík) 460 g, takže někde bude chyba
A co porovnání s tím TBS-QU4D 450mm Carbon Fiber Alien Aircraft Quadcopter Frame Kit w/Front Camera Mount Gimbal (docela věrný klon TBS Discovery Pro, materiál 1,5 mm uhlík, cena 191 USD vč. kontroleru pro gimbal)? Ví tedy někdo kdo má Discovery zda by se tam vešla ta mnou navrhovaná baterka (rozměry 143 x 51 x 33 mm)? Myslíte že je to lepší/horší volba než ten REPTILE-550?