T-rex 450 Pro - zkušenosti

Vrtulníky do velikosti 450
Zamčeno
Zpráva
Autor
janac.marek

#1171 Příspěvek od janac.marek »

S uhlíkami sa ešte bojím vzlietnuť. S drevákami to odvisím pekne na jednom mieste. Niekto tu písal, že tie dobre plávu a že uhlík je až moc presný, tak sa bojím, že by mi to s ním moc nestabilne poletovalo i pri visení :) .
Ešte si počkám na jeden pád. Musí už prísť skoro. Potom dám uhlíku.
Dnes som skoro padol hneď potom ako som zbadal na antéte TX pavúka :D
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Georg9

#1172 Příspěvek od Georg9 »

TO: janac.marek... Kolik máš na cyklice nastavené, dle tohoto postupu

http://www.rchelimag.com/pages/howto.ph ... =1:YeaBaby:

Na křidélka a výškovku uhly (Aile, Elev)
psena
Kontaktovat uživatele:

#1173 Příspěvek od psena »

janac.marek píše:S uhlíkami sa ešte bojím vzlietnuť. S drevákami to odvisím pekne na jednom mieste. Niekto tu písal, že tie dobre plávu a že uhlík je až moc presný, tak sa bojím, že by mi to s ním moc nestabilne poletovalo i pri visení :) .
Ešte si počkám na jeden pád. Musí už prísť skoro. Potom dám uhlíku.
Dnes som skoro padol hneď potom ako som zbadal na antéte TX pavúka :D

Ty se pri litani divas na radio? 8O 8O :lol:
Jajka

#1174 Příspěvek od Jajka »

S dřevákama člověk stihne zabit i komára na hlavě. Já mít pavouka na vysílačce tak ji zahodim :D :D
Volitation,Walkera CB180D,Minititan e325 - Prodáno na ND
T-rex 450Pro+Tarot 450Pro +Dx6i
Phoenix
janac.marek

#1175 Příspěvek od janac.marek »

psena píše:Ty se pri litani divas na radio? 8O 8O :lol:

Hej hej.
Asi tak 1-2 krát za let.
Najprv heli stabilizujem (velmi kvalitne rovno to visí), potom dvihnem Tx do výšky takej, aby som periférne videl na heli a bleskovým pohľadom pozriem stopky, koľko mi ešte ostáva (potrebujem tú info vedieť :P a nenaučil som sa rátať pípnutia po minute).. Väčšinou ale už trafím, že keď pozriem na stopky, tak je tak tak 30-40s do pristátia.
Bola by super telemetria (za normálne ceny aj pre bežného smrteľníka, že by som si nasadil okuliare a tam videl potrebné info).
Ak by tam mohla byť a výška, baterka, atď.... nebolo by to zlé :) .

to Georg9: Odmerám.
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Kenny McCormick

#1176 Příspěvek od Kenny McCormick »

Aj tak som nepochopil, naco tie stopky pozeras, na konci letoveho casu je predsa iny ton. Ci nie? Ked stavis baterku do mrte, nastav si radsej o 15s menej.

Ja na Tx nemam stopky, nastavim odpocitanie na mobile. To by bolo, keby som zo dvakrat vybral z vrecka mobil a pozeral kolko mi zostava. 8O

A darmo mas heli v perifernom videni, ono to okamih-dva trva kym ti oci zaostria z dialky na blizko a zasa na dialku. Zatial mozes stratit prehlad a v horsom pripade niekomu ci sebe ublizit.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
janac.marek

#1177 Příspěvek od janac.marek »

to Kenny McCormick: Tie stopky vážne len pre pocit. Musím sa ten zlozvyk odnaučiť a reagovať až na konečné pípanie. Dobíjam 1500-1600, takže ešte je tam kúsok rezerva.
Dnes som pri pristávaní šuchol zadnú vrtuľku (slušne obrúsil o zem). Ide síce do koša, ale všetko ostatné je OK :). Druhá 'nehoda' teda za mnou :-D .

to Georg9: No zmeral som to. Ale nemám dobrý uhlomer možno, takže neviem nakoľko je to vierohodné.
Mínus som mal -13° a plus som mal +9°. Je to možné? Ak mám ale páčku v strede, tak mám 0°.
Skúsim si kvôli meraniam kúpiť takéto dačo, pre uľahčenie merania.
http://www.readyheli.com/RDLohrs-T-Rex- ... 32025.html
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Georg9

#1178 Příspěvek od Georg9 »

janac.marek píše:to Kenny McCormick: Tie stopky vážne len pre pocit. Musím sa ten zlozvyk odnaučiť a reagovať až na konečné pípanie. Dobíjam 1500-1600, takže ešte je tam kúsok rezerva.
Dnes som pri pristávaní šuchol zadnú vrtuľku (slušne obrúsil o zem). Ide síce do koša, ale všetko ostatné je OK :). Druhá 'nehoda' teda za mnou :-D .

to Georg9: No zmeral som to. Ale nemám dobrý uhlomer možno, takže neviem nakoľko je to vierohodné.
Mínus som mal -13° a plus som mal +9°. Je to možné? Ak mám ale páčku v strede, tak mám 0°.

Asi si nerozumíme.. Zapnes vysílačku, zapneš vrtas v autorotaci, pokud tam máš stejnou křivku kolektivu jako ve Stunt je to jenom dobre. Listy hlavního rotoru si natočíš aby byly z pohledu zvrchu na heli ve smeru ocasu a kabiny, páku kolektivu nastred kde máš na listech 0deg. Koukneš na helinu zepředu a dáš v jednom směru plnou výchylku páku křidélek (AILE) na vysílačce a změříš uhel na listu, pádla musíš mít (držet vodorovně - stejný princip jak měření nábehu listu pro kolektiv). To změříš na obě strany kolik tam máš. To samé měření zopakuješ pro výškovku (ELEV) stím že rotor otočís o 90deg tak aby pádla byly zároven s ocasem a měříš z boku na heline.. Jde mi o to ze pokud máš problém s tic toc, jestli nemáš práve malé tyto uhly (ELEV)... POkud nemáš sežen si klasickou merku na listy.. Já tedka o víkendu menil serva na vrtasu. Zadní melo už vuli, tak preventivne vsechny 3.. Takže následovala klasika. Cyklika na hřídeli (na ní takový ten přípravek na měření kolmosti - dotyku cykliky ve trech bodech), s pákou kolektivu v SERVO MONITORU na střed ukazatele dráhy, v této poloze doladit subtrimem dotyk na trech bodech na měřícím přípravku cykliky. V celém rozsahu serv - kolektivu to jakž takž sedelo, takže sem to už nijak nedoladoval v krajních polohách apod. V tý poloze stred monitor serv složit hlavu tak, aby páky co maj být horizontálne byly horizontálne a celkove byl na listech 0 stupnu. Když to udeláš přesně tak mínus aj plus sedí přesne a to samé pro měření AILE a ELEV v obou smerech a to mi taky sedí. Na kolektiv mám +-11, a AILE a ELEV mám +-8deg. Vrtas je docela stabilní 3 sekundy drží ve vzduchu a na TIC TOC s křivkou 100,95,90,95,100 tak akorát říditelný, ale spíše na pomalejší a táhlejší, žádna harde core mlátička TIC TOC.. Jinak s predchozíma servama to neslo dát simetricky do kupy, mozná sem mel aj už vytahané očka na táhlech ty sem vymenil pro případ, nevím jestli je to mozný... JInak doufám ze ten postup je správnej, treba někdo doplní.. :)
Georg9

#1179 Příspěvek od Georg9 »

Georg9 píše:
janac.marek píše:to Kenny McCormick: Tie stopky vážne len pre pocit. Musím sa ten zlozvyk odnaučiť a reagovať až na konečné pípanie. Dobíjam 1500-1600, takže ešte je tam kúsok rezerva.

Asi si nerozumíme.. Zapnes vysílačku, zapneš vrtas v autorotaci, pokud tam máš stejnou křivku kolektivu jako ve Stunt je to jenom dobre. Listy hlavního rotoru si natočíš aby byly z pohledu zvrchu na heli ve smeru ocasu a kabiny, páku kolektivu nastred kde máš na listech 0deg. Koukneš na helinu zepředu a dáš v jednom směru plnou výchylku páku křidélek (AILE) na vysílačce a změříš uhel na listu, pádla musíš mít (držet vodorovně - stejný princip jak měření nábehu listu pro kolektiv). To změříš na obě strany kolik tam máš. To samé měření zopakuješ pro výškovku (ELEV) stím že rotor otočís o 90deg tak aby pádla byly zároven s ocasem a měříš z boku na heline.. Jde mi o to ze pokud máš problém s tic toc, jestli nemáš práve malé tyto uhly (ELEV)... POkud nemáš sežen si klasickou merku na listy.. Já tedka o víkendu menil serva na vrtasu. Zadní melo už vuli, tak preventivne vsechny 3.. Takže následovala klasika. Cyklika na hřídeli (na ní takový ten přípravek na měření kolmosti - dotyku cykliky ve trech bodech), s pákou kolektivu v SERVO MONITORU na střed ukazatele dráhy, v této poloze doladit subtrimem dotyk na trech bodech na měřícím přípravku cykliky. V celém rozsahu serv - kolektivu to jakž takž sedelo, takže sem to už nijak nedoladoval v krajních polohách apod. V tý poloze stred monitor serv složit hlavu tak, aby páky co maj být horizontálne byly horizontálne a celkove byl na listech 0 stupnu.

takto myšleno:

Obrázek

Když to udeláš přesně tak mínus aj plus sedí přesne (samozřejmě beru že táhla od serv k cyklice máš v obou rovinách čistě vertikální :) )a to samé pro měření AILE a ELEV v obou smerech a to mi taky sedí. Na kolektiv mám +-11, a AILE a ELEV mám +-8deg. Vrtas je docela stabilní 3 sekundy drží ve vzduchu a na TIC TOC s křivkou 100,95,90,95,100 tak akorát říditelný, ale spíše na pomalejší a táhlejší, žádna harde core mlátička TIC TOC.. Jinak s predchozíma servama to neslo dát simetricky do kupy, mozná sem mel aj už vytahané očka na táhlech ty sem vymenil pro případ, nevím jestli je to mozný... JInak doufám ze ten postup je správnej, treba někdo doplní.. :)
janac.marek

#1180 Příspěvek od janac.marek »

Aha, tak toto som nemeral ešte. Odmerám to.

Ale fakt sa mi zíde lepší uhlomer alebo aspoň ten stabilizátor pre paddle čo som posielal, pre určenie presnej rovnosti.
A tie uhly čo som meral pre pitch, môže to byť tak ako som písal alebo ide pravdepodobne o nepresné meranie?
Teda či je možné mať -13° a +9°m pričom v strede je 0°.
DX6i 2.4GHz (mode 2)
Phoenix simulator
Align T-Rex 450 Pro
Align T-Rex 600EFL Pro
Georg9

#1181 Příspěvek od Georg9 »

janac.marek píše:Aha, tak toto som nemeral ešte. Odmerám to.

Ale fakt sa mi zíde lepší uhlomer alebo aspoň ten stabilizátor pre paddle čo som posielal, pre určenie presnej rovnosti.
A tie uhly čo som meral pre pitch, môže to byť tak ako som písal alebo ide pravdepodobne o nepresné meranie?
Teda či je možné mať -13° a +9°m pričom v strede je 0°.

To je určo možné.. Při špatném nastavení táhel sem zrovna tyto hodnoty vcera v klidu naměřil. Zkrátil sem táhla od serv k cyklice, aby ta byla více dole a byla větší dráha směrem nahoru. Sranda je, že nemám všechny táhla dlouhé podle návodu, ty (A) - nejkratší uplně nahoře mám jinak. Já mám rexu 450S/SE - s kardanem, u pročka sou náky táhla napevno. Takže teoreticky zbývá zkracování tech táhel serva/cyklika co to udelá..

Doplnuji: zkus v rovině A co sem zaznačil, co se bude dít s pákou v této rovine, když by jsi cykliku posunul dolu (zkrácením táhel od serv/cyklika), když by ty páky byly vodorovné, tak teoreticky pokud pročko má táhla (A) a (B) pevný, tak by to mel být střed dráhy pro pitch

Obrázek

A jeste doplním ze táhly (C) doladíš aby si mel nulu na listu, při tom zkracování táhel serva/cyklika.. Například. Myslím že už to je kompletní popis.
psena
Kontaktovat uživatele:

#1182 Příspěvek od psena »

Ja jsem zmeril cca 6° Elev a 7° Aile a to neni moc, ale na tahly litani to staci. Na DX 7 mam Swach plate 60-60-60 a rozsahy serv 100%.
Georg9

#1183 Příspěvek od Georg9 »

psena píše:Ja jsem zmeril cca 6° Elev a 7° Aile a to neni moc, ale na tahly litani to staci. Na DX 7 mam Swach plate 60-60-60 a rozsahy serv 100%.

Jasně dobrá připomínka na to sem zapoměl, ze celkový rozsah úhlů se zvětšuje/zmenšuje změnou hodnot ve swash mixu, informačně mám pitch 75, Aile a ELEV mám 80, pro hodnoty co sem výše psal :)
Kenny McCormick

#1184 Příspěvek od Kenny McCormick »

janac.marek píše:Skúsim si kvôli meraniam kúpiť takéto dačo, pre uľahčenie merania.
Pokial mas klasicky merak uhlov nabehu listov, tak ti to netreba, kontrolujes podla drotu padiel. Sice ti to pomoze, ale je to hlavne urcene pre bezpadlovu verziu, tam to treba alebo merak s vodovahou.

psena píše:Ja jsem zmeril cca 6° Elev a 7° Aile a to neni moc, ale na tahly litani to staci. Na DX 7 mam Swach plate 60-60-60 a rozsahy serv 100%.
Teoreticky mozte to mat rovnako nastavene co sa tyka klonenia a klopenia aj pri roznych stupnoch (vrtas bude rovnako obratny), pokial mas vyssie otacky. Akurat bude rychlejsie stupat/klesat a lietat. A to myslim ze mas.

Marek,
este jedna vec - -13/+9 na kolektive je zvycajne vtedy, ked pri 0 deg /knipl v strede/ niesu paky serv kolmo na hlavnu osku.
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1185 Příspěvek od Dejfak »

Nedá se na to někde sehnat plánek?
Na lupínce by to bylo hned....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Zamčeno

Zpět na „Heli - do 450“