Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Werret007
Kontaktovat uživatele:

Re: Otázky o F3K

#1171 Příspěvek od Werret007 »

Vigo píše:Docela by mě zajímal i Ondrův (Oncův) názor....... Nejsem tedy žádný velký vrhač, ale gumovatost nepozoruji.

Vigo

Tak to jsi mě trochu utěšil, právě jsem dal Isis dohromady a čeká na zálet, teprve s tím začínám a abych měl křídlo na sezonu to by byla dost drahá sranda na to občasné polétání :? .
Spektrum DX6i mode 4.
List u vrtule se při létání používá k namotání vzduchu.
Homer.Simpson

#1172 Příspěvek od Homer.Simpson »

Werret007 píše:
Vigo píše:Docela by mě zajímal i Ondrův (Oncův) názor....... Nejsem tedy žádný velký vrhač, ale gumovatost nepozoruji.

Vigo

Tak to jsi mě trochu utěšil, právě jsem dal Isis dohromady a čeká na zálet, teprve s tím začínám a abych měl křídlo na sezonu to by byla dost drahá sranda na to občasné polétání :? .

Lietat sa s tym da bez problemov :wink: Ale je proste take nejake "gumove" a vo vetre to uz nie je ono :|
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
Fila
Kontaktovat uživatele:

#1173 Příspěvek od Fila »

Je pravda, že kompozitové konstukce modelů měknou. je to fakt a nejvíce jsou postiženy konstrukce, které nejsou tolik dimenzovány. Padlo tu něco o delaminaci, to je samozřejmě už stav překročení sil, kterou je schopna konstrukce "ustát" a je to konečná fáze většinou i modelu. Házedla jsou nejvíce náchylná na vyměknutí. Je to daň za konstrukci, která je již na hranici. Co se týká životnosti modelu házedla při častém létání a tréninku je to závislé na vylétanosti pilota a počtem nalétaných letů za sezonu. Po jednom roce je většinou model tak dojeb... že jeho váha i tuhost není v té kondici aby to bylo kvalitní (nejlepší možné) soutěžní náčiní. Sendvičové konstrukce jsou trvanlivější než olaminovaná jádra. Ale pro vyjasnění i olaminované jádro bude po 3 letech letuschopné a krásně si sním zalétáte a dokonce ani na závodech budete částečně konkurence schopní.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1174 Příspěvek od Vigo »

Varianta druhá je, že létám tak špatně že rozdíl nepozoruji. Je tedy fakt že žádné zásadní výšky neházím.Uvidíme, uvidíme... :mrgreen:
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1175 Příspěvek od maroslong »

Nedá sa univerzálne povedať, ako dlho Káčko vydrží. Borcovi ktorý hádže 60 metrov, úspešne absolvuje väčšinu súťaží a aby to dokázal aj poctivo trénuje v každom počasí, nemusí vydržať pri jeho nárokoch ani sezónu. A rekreačnému nadšencovi ktorý lieta rekeačne pre radosť cez víkendy keď je pekne a hodí 30 metrov môže vydržať trebárs štyri roky. A nakoniec trebárs odíde pri havárke zlyhaním čohokoľvek, ináč by dotyčnému fungovalo ďalej, pretože by si ani nevšimol že už to nie je ono...
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#1176 Příspěvek od Polynom »

no o tom to je... pokud jde o běžné létání tak vydrží mnohem déle...

problém s delaminací je taky způsoben vlhkostí.. stačí nechat křídla na sluníčku a voda se vypařuje, pak si jít zalítat když je třeba taková klasická mělnická jarní mlha, to je vlastně to nejhorší co může být.. hlavně pro balsu ale i polyš. Částečně to řeší rohacell, ale ten má zas samodestrukčí schopnosti
Golfista

#1177 Příspěvek od Golfista »

Jak děláte uchycení křídla k trupu? Já ho budu dávat těsně za gondolu nad trubku? Je nějaký jednoduchý a hezký způsob?
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#1178 Příspěvek od JMalik »

Golfista píše:Jak děláte uchycení křídla k trupu? Já ho budu dávat těsně za gondolu nad trubku? Je nějaký jednoduchý a hezký způsob?

Duralové imbus šrouby.
Dost pochybuji, že vymyslíš něco lepšího.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Golfista

#1179 Příspěvek od Golfista »

Spíš jsem myslel jak to udělat mezi trubkou a křídlem
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
JMalik

#1180 Příspěvek od JMalik »

Golfista píše:Spíš jsem myslel jak to udělat mezi trubkou a křídlem

Tam musíš vylaminovat sedélko přesně podle tvaru profilu a rozhodně nepodceňuj přesnost, nebo to v tom místě následně rozlámeš.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Dzordzik

#1181 Příspěvek od Dzordzik »

Moje rada je házej dál a neřeš kraviny. Tohle možná zpozorují vrhačitrhači, ale ne někdo kdo má Isise na takové to běžné létání a naháže toho za rok tolik co vrhačitrhači za den.
JMalik

#1182 Příspěvek od JMalik »

Dzordzik píše:Moje rada je házej dál a neřeš kraviny. Tohle možná zpozorují vrhačitrhači, ale ne někdo kdo má Isise na takové to běžné létání a naháže toho za rok tolik co vrhačitrhači za den.

Když si přečteš pozorně tohle a jiná vlákna, kde golfista řeší F3Káčko, tak zjistíš, že ještě nehází, ale zatím staví.
Trubku vytváří vlastní, lepí tam gondolku......,
tak by mě docela zajímalo, jak tam připevní to křídlo jinak, než mu navrhuji (samozřejmě šrouby může dát normální imbusy apod). Jde o to lůžko křídla.
Golfista

#1183 Příspěvek od Golfista »

JMalik píše:
Dzordzik píše:Moje rada je házej dál a neřeš kraviny. Tohle možná zpozorují vrhačitrhači, ale ne někdo kdo má Isise na takové to běžné létání a naháže toho za rok tolik co vrhačitrhači za den.

Když si přečteš pozorně tohle a jiná vlákna, kde golfista řeší F3Káčko, tak zjistíš, že ještě nehází, ale zatím staví.
Trubku vytváří vlastní, lepí tam gondolku......,
tak by mě docela zajímalo, jak tam připevní to křídlo jinak, než mu navrhuji (samozřejmě šrouby může dát normální imbusy apod). Jde o to lůžko křídla.

Děkuji.
Tak sedélko mám vymyšlené a připravuji na něj formu. Bude sedět na na přechodce ve tvaru "profilu" v náběžné hraně silné 10mm, dlouhé 110mm který bude přilepený k trubce. V něm povede konektor a šrouby. Nic převratného, jenom jak to udělat...? A na to jsem se původně ptal. Ale jak jsem psal, už je to vymyšlené a ve fázi výroby.

A ještě pro ty co se honí za každým miligramem, mám infarktovou :o informaci. Trubku mám "zvládnutou" a hotová má 19g. Vysvětlím proč. Již jsem jednou psal, že to dělám pro sebe a mladého kluka, no a na začátek bude podle mě lepší mít sice těžší, ale výrazně pevnější letadlo. Až se naučíme házet, můžu těch 7 různých vrstev na trubce zredukovat. :)
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1184 Příspěvek od maroslong »

Golfista píše:...Bude sedět na na přechodce ve tvaru "profilu" v náběžné hraně silné 10mm, dlouhé 110mm který bude přilepený k trubce. V něm povede konektor a šrouby...

Takto som to mal na svojom prvom Káčku (na fotke už je v stave po pár vážnejších havárkach a opravách). Bola to Manta. Pracne presne vybrúsené z balzy a olaminované uhlím.
Golfista píše:...Trubku mám "zvládnutou" a hotová má 19g. Vysvětlím proč. Již jsem jednou psal, že to dělám pro sebe a mladého kluka, no a na začátek bude podle mě lepší mít sice těžší, ale výrazně pevnější letadlo...

Lepšie to na začiatok nebude, dá sa dajme tomu povedať že to nebude až tak na závadu (ťažšie éro). Len pozor na to, že ťažšia trubka a možno aj chvostík, budú znamenať dosť olova alebo dlhšiu gondolu (a aj tak olovo). A to má za následok značné namáhanie trupu pri hode (zotrvačnosť tej zbytočnej záťaže vpredu).
Přílohy
P1010196.jpg
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#1185 Příspěvek od Vigo »

Tak,jsem dnes mel menší havárií a nadvakrat jsem zlomil ocasní trubku. Mam to jen na louku takze jsem ji opravil, ale musel jsem ji o 5cm zkratit. Nevíte jak moc to bude Isisovi vadit?
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“