DJI NAZA
Re: DJI NAZA
Zdrávím, v copterách se sice moc nevyznám, ale měl bych v plánu si postavit hexacopteru více méně osazení hobbyking + NAZA M lite + GPS. Chtěl jsem se zeptat, kdyby se náhodou poštěstilo, je schopna lítat hexacoptera s touto jednotkou lítat jen s 5 motory, nebo spadne jako hruška? dík
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
seltino píše:Zdrávím, v copterách se sice moc nevyznám, ale měl bych v plánu si postavit hexacopteru více méně osazení hobbyking + NAZA M lite + GPS. Chtěl jsem se zeptat, kdyby se náhodou poštěstilo, je schopna lítat hexacoptera s touto jednotkou lítat jen s 5 motory, nebo spadne jako hruška? dík
vie lietat aj s 5 motormi - len su tam 2 problemy:
a) zacne sa ti to tocit - tam pomoze IOC (na fpv nemas sancu)
b) realne ti to pomoze mozno ked odleti vrtula alebo nieco podobne... ale ked zacne horiet regulator alebo tam nieco skratne.. tak aj tak ides dolu
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
Dík za rychlou odpověď, jak jsem psal tyhle vody jsou pro mě neprobádané, co je prosím tě IOC?
Chtěl jsem si to postavit do práce na focení křižovatek, dost by mi to ulehčilo práci, proto bych to rád měl ošefované tak abych limitoval možný pád na minimum při přijatelné investici a vyhnul se tak případné šlamastice.... Ikdyž tohle bych asi měl směřovat do jiného vlákna, napsal jsem to sem, protože bych rád využil jako jednotku nazu, pokud teda není v dané cenové relaci 4,5K neco schopnějšího.
Chtěl jsem si to postavit do práce na focení křižovatek, dost by mi to ulehčilo práci, proto bych to rád měl ošefované tak abych limitoval možný pád na minimum při přijatelné investici a vyhnul se tak případné šlamastice.... Ikdyž tohle bych asi měl směřovat do jiného vlákna, napsal jsem to sem, protože bych rád využil jako jednotku nazu, pokud teda není v dané cenové relaci 4,5K neco schopnějšího.
MiniP, Protos,Goblin500,Agile 5.5,Sky Hero Spy,KDS Chase 360,Logo480XX,Devil420,HD502,OMP M2,OXY5meg
seltino píše:Dík za rychlou odpověď, jak jsem psal tyhle vody jsou pro mě neprobádané, co je prosím tě IOC?
ak myslis 4.5k euro, tak je tam toho viac, ako naza
co sa tyka padu - pada vsetko, aj velke boeingy.. otazka je, ako casto to padat bude. treba si robit checklist, pravidelne kontrolovat hardware a potom je mozne riziko zminimalizovat. ak nepotrebujes nejaku brutalnu kvalitu videa resp. lietanie v silnom vetre, chod radsej do mensich strojov, ktore nenarobia taky masaker, ked spadnu...
naza je fajn, ale tie issues s "odletenim" v gps mode (ktory by si asi chcel pouzivat, lebo ked ide, je fakt super) vela optimizmu ludom nepridavaju. a kedze odlietaval aj velky wookong, fakt neviem...
FY680 hexa + GHT 3axis + Nex5, QAV400 + 3axis H3-2D, 433/2.4/5.8 GHz, T14/Taranis, EZUHF, Dominator
A to IOC je prosím tě co asi issues of control?
Zatím jsme experimentovali z quadcopterem Q450 X osazený deskou i komponenty z HK + gopro3 black a fotky byly víc než uspokojivé pro mou potřebu. V silném větru lítat nebudu to si nelaznu, jen jsem chtěl postavit něco v co bych měl větší důvěru. Proto jsem chtěl něco max 550 a nejlépe hexu (v Quad na tyhle věci nemám důvěru,ale možná se pletu) ikdyž i to se může změnit. Ten GPS mod jsem chtěl používat to máš pravdu, ale jen pro návrat v případě ztráty signálu, nebo při ztrátě orientace z důvodu vyšší výšky, jelikož gopro má rybí oko a já tím pádem potřebuji být celkem vysoko abych to co potřebuju vyfotit bylo uprostřed snímku v co nejkratší vzdálenosti od středu kvuli zkreslení....
Zatím jsme experimentovali z quadcopterem Q450 X osazený deskou i komponenty z HK + gopro3 black a fotky byly víc než uspokojivé pro mou potřebu. V silném větru lítat nebudu to si nelaznu, jen jsem chtěl postavit něco v co bych měl větší důvěru. Proto jsem chtěl něco max 550 a nejlépe hexu (v Quad na tyhle věci nemám důvěru,ale možná se pletu) ikdyž i to se může změnit. Ten GPS mod jsem chtěl používat to máš pravdu, ale jen pro návrat v případě ztráty signálu, nebo při ztrátě orientace z důvodu vyšší výšky, jelikož gopro má rybí oko a já tím pádem potřebuji být celkem vysoko abych to co potřebuju vyfotit bylo uprostřed snímku v co nejkratší vzdálenosti od středu kvuli zkreslení....
seltino píše:A to IOC je prosím tě co asi issues of control?
sorry, som zabudol - ioc je intelligent orientation control - pozri si stranku DJI, je tam pekne video. Proste nesledujes, kam sa stroj pozera, ale riady sa podla absolutneho otocenia (bud na smer startu letu alebo smerom na home).
Celkom fajn vec, ak je stroj niekde daleko a nevidis, ktorym smerom je otoceny pripadne ak nevies poriadne lietat, a chces machrovat s panningom a lietanim dookola
GP3 je podla mna uplne super a na bezne veci (aj poloprofi kvalitu) postacujuce. Akurat ma kvoli chybajucej variabilnej clone problemy s vibraciami kvoli expozicnej dobe.
GPS je vyborny na zabery, ked to tocis dookola pripadne ked fuka silny vietor - naza to ma vsetko super, kym ti to neuleti..
-
Michal Hvezda
Ahoj
dneska mě potkala velmi nepříjemná zkušenost. na volné pláni kde kde se na okraji vyskytovalo pár stromů jsem vzlítl ( ten den asi 3 let ) do metru vyrovnal jsem kopteru při náklonu do prava abych ji pripravil na urcity uhel ale v tom náklonu už zůstala seklá a napálila to do okrajového stromu. Nemohl jsem vůbec nic dělat (velice nepříjemný pocit pro pilota)
Výsledek zlomené rameno. Přivezl jsem to domů zkusil a všechny motory jedou. (myslel jsem jestli nevypadl jeden motor) Dřív než to kompletně rozdělám rád bych oslovil zkušenější a poprosil o radu co mám hledat ?
Specifikace: Naza M + GPS
Graupner modul vario
Rádio: MX16
Díky moc za každou radu.
dneska mě potkala velmi nepříjemná zkušenost. na volné pláni kde kde se na okraji vyskytovalo pár stromů jsem vzlítl ( ten den asi 3 let ) do metru vyrovnal jsem kopteru při náklonu do prava abych ji pripravil na urcity uhel ale v tom náklonu už zůstala seklá a napálila to do okrajového stromu. Nemohl jsem vůbec nic dělat (velice nepříjemný pocit pro pilota)
Výsledek zlomené rameno. Přivezl jsem to domů zkusil a všechny motory jedou. (myslel jsem jestli nevypadl jeden motor) Dřív než to kompletně rozdělám rád bych oslovil zkušenější a poprosil o radu co mám hledat ?
Specifikace: Naza M + GPS
Graupner modul vario
Rádio: MX16
Díky moc za každou radu.
jaký máš v Naza-M firmware? A to jsi byl v GPSatti když se ti to stalo?
-
Michal Hvezda
mám 3.12 a jo byl jsem v GPS modu lítám jenom v něm.
je to chyba právě toho firmware 3.12 tzv. flyaway skus updatovat na 3.14 ale jestli to v něm opravili nepsaly tak mit v zaloze atti mod 
-
Michal Hvezda
tak to já si nemůžu vzít na svoje berda ta nehoda mohla mít mnohem horší následky. Je to tedy problém softwaru ?
šak mrkni už se tu o tom psalo.. já padl taky a další maj i videa
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZJPCe5FteK4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nfX1YeDN4aM[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZJPCe5FteK4[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nfX1YeDN4aM[/youtube]
-
Michal Hvezda
stanleyy píše:pani, ti co lietate s 3.12 - riesime uz dost dlho problem na RCG, ktory (mozno) suvisi s touto versiou firmware. Viz:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1919850
Ja som sam takto rozbil moj TBS Discovery (viz. prispevky od "stanleyy"), tak si davajte extra pozor... Len pre istotu to sem pisem,
keby to nahodou este niekto necital...
Kdyby jsem já ňouma tohle viděl dřív nemusel jsem včera padnout
No taky jsem mel se softwearem 3.12 problem se rizenim,atak jsem radeji nahral starej firmwear 2.2 a je pokoj,proc neco menit,kdyz to funguje.
Nemam ani chut davat firmwear 3.14,protoze se bojim dalsi chyby.
-
Michal Hvezda
pokemon píše:No taky jsem mel se softwearem 3.12 problem se rizenim,atak jsem radeji nahral starej firmwear 2.2 a je pokoj,proc neco menit,kdyz to funguje.
Litáš v GPS a vše v pořádku ? Nedočetl jsem se zda je to skutečně jenom problém 3.12.