PC CESSNA - ARF 4kan - Pelikan
- m@rtin
- Bydliště: Praha Prosek. Letiště: Dymokury (Nymburk) a nouzová plocha Kněžice
coro píše:pip-pip raz za čas by mohlo znamenať že regulátor vôbec nemá signál z príjmača..
Prepáč mi blbú otázku, ale nemohol si do príjmača pozapájať konektory naopak? Aspoň ten z regulátoru?
Konektory sú 3-pinové a v strede je napätie, čierny je mínus a biely signál. Nie je vylúčené, že cez nejakú ochrannú diodu prejde mínus a príjmač aj servá trochu ožijú, aj keď by sa konektor zapojil naopak.
Neskúšaj nič otočiť, pri "skúšaní" by to mohlo vyhorieť - len si prekontroluj či je všetko zapojené správne.
Ešte druhá vec, nemáš úplne strašne vybitý akumulátor v modeli? Keby si ho nechal dlhšie zapojený, dorazilo by ho to po čase.
Konektory od regulátoru a výškovky jsem nechal tak, jak byly, jen jsem přehodil ty dva, směrovku a křidélka. Manipulaci jsem prováděl s maximální opatrností a pro lepší přístup jsem odřezal růžek toho polystyrenu, co je nalepený zevnitř v trupu hned u přijímače.
Všechny čtyři konektory jsou v přijímači nadoraz, barevné kablíky jsou orientovaé všechny stejně. Signál tam evidentně jde, protože kormidla, křidélka i ovládání motoru funguje. Jen občas při použití jednoho kanálu (křidélek, původně směrovky), kde to je tak 50:50, se do toho jakoby vmísí jiný povel a serva vyběhnou na opačnou stranu a hned se zase vrátí do správné výchylky nebo zůstanou kousnuté v nějaké jiné poloze nebo na dorazu. A někdy se to stejné stane i na ostatních kanálech, tam se rychlá náhlá výchylka zase rychle vrací do neutrálu. Vypozoroval jsem, že pokud zůstanou výchylky serv kousnuté, stačí se dotknout trimu křidélek a vše se vráti do neutrálu. Jindy zase zcela jemné výchylky páky výškovky nebo křidélek způsobí chaotické pohyby (chvění) křidélek. No je to divné. Deset sekund třeba vše reaguje jak má, pak se to pět sekund cuká, pak zase funguje.
Uznávám, neměl jsem ty kanály prohazovat hned, ale pokud by to bylo blbě zapojené, nefungovalo by to vůbec.
Baterie je čerstvě nabitá, jak v letadle, tak ve vysílači (na něm svítí obě diody).
Díky za rady!
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Extra 330SC (Hacker Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
U me originalni regl pipal uplne jinak nez mel podle navodu.
Dokud regl nezapipa vsechny znelky, na nic nesahat. Jinak to pipani byva rozdeleny do nekolika casti. Nejdriv, ze je ok, pak ze je signal ok a nakonec kolik je tam clanku LiPo... ruzny regly, ruzny pipani, ruzny druhy pipani... je to bordel
Ad DX5e, jsem na DX7 a signal tralala.
Dokud regl nezapipa vsechny znelky, na nic nesahat. Jinak to pipani byva rozdeleny do nekolika casti. Nejdriv, ze je ok, pak ze je signal ok a nakonec kolik je tam clanku LiPo... ruzny regly, ruzny pipani, ruzny druhy pipani... je to bordel
Ad DX5e, jsem na DX7 a signal tralala.
m@rtin píše:...
Vypozoroval jsem, že pokud zůstanou výchylky serv kousnuté, stačí se dotknout trimu křidélek a vše se vráti do neutrálu. Jindy zase zcela jemné výchylky páky výškovky nebo křidélek způsobí chaotické pohyby (chvění) křidélek. No je to divné. Deset sekund třeba vše reaguje jak má, pak se to pět sekund cuká, pak zase funguje.
....
To vyzerá na vadný potenciometer vo vysielači, konkrétne ten na krídelkách, a možno šialené hodnoty ktoré generuje zblbnú jednoduchý kodér vysielača alebo príjmača tak, že sa prejavia aj na iných kanáloch.
Možno je len zle zaletovaný niektorý vodič, možno ten chaos robí iný konektor vo vysielači - každopádne sa určite nesnaž s tým letieť, a daj si to vymeniť.
- m@rtin
Udělal jsem další pokus a dal si pozor, abych "na nic nesahal"
. Pípá to tak, že nejdříve to zapípá nebo zahraje, to nejsem schopen reprodukovat. Pak je chvíli klid a pak následují čtyři dvojpípnutí. Což by odpovídalo tomu, že signál je OK (1x) a baterie má tři články (3x). Návod asi opravdu nebude úplně přesný, protože i nabíječka je v krabici evidentně úplně jiná, než jaká je popsaná v návodu. Dokud se nedotknu řízení, je vše v klidu. Když začnu pohybovat s pákami, střídavě to funguje a nefunguje.
Přestalo pršet, jestli najdu chvilku, sednu do auta a popojedu někam k lesu a udělám test ještě venku, abych definitivně vyloučil rušení. Jestli to bude stále blbnout, zajedu rovnou do obchodu.
Přestalo pršet, jestli najdu chvilku, sednu do auta a popojedu někam k lesu a udělám test ještě venku, abych definitivně vyloučil rušení. Jestli to bude stále blbnout, zajedu rovnou do obchodu.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
m@rtin píše:Udělal jsem další pokus a dal si pozor, abych "na nic nesahal". Pípá to tak, že nejdříve to zapípá nebo zahraje, to nejsem schopen reprodukovat. Pak je chvíli klid a pak následují čtyři dvojpípnutí. Což by odpovídalo tomu, že signál je OK (1x) a baterie má tři články (3x). Návod asi opravdu nebude úplně přesný, protože i nabíječka je v krabici evidentně úplně jiná, než jaká je popsaná v návodu. Dokud se nedotknu řízení, je vše v klidu. Když začnu pohybovat s pákami, střídavě to funguje a nefunguje.
Držím palce.
- otompotom
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to byl dneska zkusit. Letěl jsem asi tak 10 vteřin a flák s tim o zem pak ještě 3x
. Takže se vracím na simulátor a musim trénovat. Škody: prasklá praví strana výškovky zalepeno a dva menší zuby na konci křídla snad to nebude mít na funkci vliv. No zkusil jsem si to a asi zajdu za místním modelářem aby mi to zalétl i když Cessna letěla pěkně rovně a stoupala. 
otompotom píše:Tak jsem to byl dneska zkusit. Letěl jsem asi tak 10 vteřin a flák s tim o zem pak ještě 3x. Takže se vracím na simulátor a musim trénovat. Škody: prasklá praví strana výškovky zalepeno a dva menší zuby na konci křídla snad to nebude mít na funkci vliv. No zkusil jsem si to a asi zajdu za místním modelářem aby mi to zalétl i když Cessna letěla pěkně rovně a stoupala.
A proč jsi nenastoupal trochu výš? Potom si můžeš začít zkoušet co je libo.
- m@rtin
Tak si Cessnu vzali na reklamaci, podle prodejce to vypadá na vysílač nebo přijímač, ale mohlo by prý být i vadné některé servo. No v pondělí tam bude chlapík, vyzkouší ji, zkusí jiný vysílač a přijímač a kdyžtak to vymění. Tak jsem zvědav. Příští víkend budu mít konečně čas ji vyzkoušet ve vzdcuhu, tak doufám, že do té doby bude zpět a funkční, a taky že bude rozumné počasí.
Do té doby mám ale spoustu času na trénování na simulátoru. Když to tady tak sleduji, není to vůbec od věci.
Do té doby mám ale spoustu času na trénování na simulátoru. Když to tady tak sleduji, není to vůbec od věci.
Cessna 480 (Pelikán)
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
Fox EP (ST-Model)
Hitec Optic 2,4 GHz
tox232 píše:Čau není tady někdo z okolí Chomutova kdo by mi zalétal Cesnu
Jezdím do CV tak 2x měsíčně, protože já i žena tam máme rodiče a žili jsme tam oba cca 30 let. Ale zalétávat něco, to radši ne. To by bylo něco na způsob "... ti kdo nedosáhnou na madla, nechť se chytí souseda. Je třeba dát pozor na to, aby soused nebyl tím, kdo také nedosáhne na madla ..."
Ale až začneš létat, tak bysme se mohli na někdy dohodnout...
zkušenosti
zdravím C480 ky
ve zratce popíši zkušenosti s létáním
1. po několika letech (asi 4) jsem to zaříznul do země a zrušil přijímač - jelikož mám i RC loď , použil jsem 4kanál Zebru na 40MHz a pak jsem zalítal úplně báječně - na zádech, lopase, v silnym větru - pohoda
2. pak jsem se rozhodl vrátit se k leteckým 35MHz - koupil jsem HiTec přijímač 35MHz a spároval se setovou vysílačkou. výsledek se dostavil - několik nekoordinovaných letů (furt se to stáčelo doleva,řízení neposlouchalo), asi 3.let negativka do země - hlavní křídlo vejpůl
3. takže oprava - lepidlo, skelná páska, zpátky k Zebře a 40MHz. seřídit a opět do vzduchu - několik letů i přistání , lopasy . . . pohoda
4. no a teď jsem zakoupil Optic 6, a vrátím se k 35MHz, tak to snad vyjde
nevím zda všechny problém jsou způsobeny "made in levná China" , ale rozhodně se přesvědčuji, že qvalita je budoucností dobrého polítání.
to se týká osazení C480, drak cesny si myslím je výborný a dobře létá.
kdybyste viděli moji C480, možná byste se divili že ještě chce do vzduchu.
letu zdar
ve zratce popíši zkušenosti s létáním
1. po několika letech (asi 4) jsem to zaříznul do země a zrušil přijímač - jelikož mám i RC loď , použil jsem 4kanál Zebru na 40MHz a pak jsem zalítal úplně báječně - na zádech, lopase, v silnym větru - pohoda
2. pak jsem se rozhodl vrátit se k leteckým 35MHz - koupil jsem HiTec přijímač 35MHz a spároval se setovou vysílačkou. výsledek se dostavil - několik nekoordinovaných letů (furt se to stáčelo doleva,řízení neposlouchalo), asi 3.let negativka do země - hlavní křídlo vejpůl
3. takže oprava - lepidlo, skelná páska, zpátky k Zebře a 40MHz. seřídit a opět do vzduchu - několik letů i přistání , lopasy . . . pohoda
4. no a teď jsem zakoupil Optic 6, a vrátím se k 35MHz, tak to snad vyjde
nevím zda všechny problém jsou způsobeny "made in levná China" , ale rozhodně se přesvědčuji, že qvalita je budoucností dobrého polítání.
to se týká osazení C480, drak cesny si myslím je výborný a dobře létá.
kdybyste viděli moji C480, možná byste se divili že ještě chce do vzduchu.
letu zdar