Lankové ovládání směrovky
Re: Lankový náhon směrovky.
křížit by se neměli určitě. Ale pokud je překřížíš, tak v mém případě jsem si ušetřil velké díry tam, kde lanka vstupují do trupu. Na jedno lanko jsem natáhnul smršťovací bužírku a v případě vychýlení směrovky se jedno lanko prověsí, tak že o sebe drhnou minimálně. Jestli prověs bude vadit létání ještě uvidím, protože zálet ještě nebyl. Ale zatím v tom problém nevidím. Jinak mě překvapilo jak je směrovka na lankách tuhá, lanka nemusí být ani moc napnutá. Vypadá to moc dobře.
-
JardaRůžička
Lankový náhon (směrovky) jsem použil i na tomhle modelu (r. 1,9m), prostě jen proto, že mi to vycházelo jednodušší než nějak tvarované táhlo. Na fotce to moc vidět není, ale lanka jsou nekřížená a funguje to dokonale.
Když lanka nebudeš křížit, nebudou se prověšovat. Samozřejmě za podmínky, že páky na servu i na směrovce jsou stejně dlouhé.
Lark píše:Když lanka nebudeš křížit, nebudou se prověšovat. Samozřejmě za podmínky, že páky na servu i na směrovce jsou stejně dlouhé.
Promiň, ale nemáš pravdu. Lanka se prověšují když není geometricky totožné ukotvení na servu a ovládané ploše. S křížením to nemá nic splečného. Mám je překřížená ve dvou modelech...
Vřele doporučuji nastudovat toto téma http://www.akroforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=1541&st=0&sk=t&sd=a&start=20
Pat
Futaba T14SG
Velox II, Piper clipped w., Bücker 133 Jungmeister, Slow Poke
Dávám je taky křížem.
Před zaděláním na lanka dám zhruba 7cm plastového bowdenu.
Když je vše zaděláno, dám bowdeny na sebe a zakápnu je vteřinákem.
Pak se nic o sebe netře a lanka kloužou v bowdenech ve tvaru X
Před zaděláním na lanka dám zhruba 7cm plastového bowdenu.
Když je vše zaděláno, dám bowdeny na sebe a zakápnu je vteřinákem.
Pak se nic o sebe netře a lanka kloužou v bowdenech ve tvaru X
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
PatMat píše:Promiň, ale nemáš pravdu. Lanka se prověšují když není geometricky totožné ukotvení na servu a ovládané ploše. S křížením to nemá nic splečného. Mám je překřížená ve dvou modelech...
Vřele doporučuji nastudovat toto téma http://www.akroforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=1541&st=0&sk=t&sd=a&start=20
Pat
Nemusím nic studovat. Kdysi jsem to taky řešil a zkus si to vymodelovat v nějakém CADu. Pokud budeš mít přímé, stejně dlouhé páky, tak se ty délky zkřížených lanek mění a mění se i úhel výchylky. Pokud chceš křížit lanka a mít to bez šponování, nebo povolování lanek, musel bys použít na servu i na kormidle kruhové segmenty, aby se lanka odvalovala. U souběžných lanek se to neděje.
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Lark píše:Nemusím nic studovat. Kdysi jsem to taky řešil a zkus si to vymodelovat v nějakém CADu. Pokud budeš mít přímé, stejně dlouhé páky, tak se ty délky zkřížených lanek mění a mění se i úhel výchylky. Pokud chceš křížit lanka a mít to bez šponování, nebo povolování lanek, musel bys použít na servu i na kormidle kruhové segmenty, aby se lanka odvalovala. U souběžných lanek se to neděje.
Kdybys překonal svůj odpor ke studiu, zjistil bys, že řešením je offset na jedné páce. Výhoda kříženého lanka je jednoznačná, nemusíš na průchodu trupem dělat díru jako vrata.
OK2WY
Děkuju,
Udělám je tedy souběžně, díru už tam nato mám přichystanou. Nevěděl jsem ,zda to má nějaký zásadní význam- výhodu, dát křížem, nebo rovně. A jestli je jen rozdíl v díře v trupu tak to nechám.
Udělám je tedy souběžně, díru už tam nato mám přichystanou. Nevěděl jsem ,zda to má nějaký zásadní význam- výhodu, dát křížem, nebo rovně. A jestli je jen rozdíl v díře v trupu tak to nechám.
Odpor ke studiu nemám, a to odkazované vlákno jsem nakonec pročet celé, ale asi neumím číst, protože o způsobu zjištění (výpočtu, nebo konstrukci) toho offsetu jsem se tam vůbec nic nedozvěděl
Jediné co tam o tom píše, že se tím upravuje možnost větších výchylek a taky exponencionalita (což je u dnešních rádií zbytečnost). Navíc to popisuje pro souběžná lanka. Zkoušel jsem si zkonstruovat i offsetované (lomené) páky a k těm rozdílům dochází u křížených lanek taky. Uznávám, že při dostatečném napnutí to není tolik znát, ale nemůžu si pomoci, opravdu přesné ovládání, bez změn napnutí, jsou jedině ty kruhové segmenty.
Edit: Třeba takto: http://www.minfo.cz/rcxxl/4viewpicture.php?picid=371
Lark píše:Odpor ke studiu nemám, a to odkazované vlákno jsem nakonec pročet celé, ale asi neumím číst, protože o způsobu zjištění (výpočtu, nebo konstrukci) toho offsetu jsem se tam vůbec nic nedozvědělJediné co tam o tom píše, že se tím upravuje možnost větších výchylek a taky exponencionalita (což je u dnešních rádií zbytečnost). Navíc to popisuje pro souběžná lanka. Zkoušel jsem si zkonstruovat i offsetované (lomené) páky a k těm rozdílům dochází u křížených lanek taky. Uznávám, že při dostatečném napnutí to není tolik znát, ale nemůžu si pomoci, opravdu přesné ovládání, bez změn napnutí, jsou jedině ty kruhové segmenty.
No, a teď bychom se měli zakladatele vlákna zeptat co tady stavíme. Jestli hi-tech akrobata nebo metrovou houbu
Pat
Futaba T14SG
Lark píše:... to odkazované vlákno jsem nakonec pročet celé...
Já taky...
1) perte se a žerte se
2) na velikosti opravdu záleží
3) nic není dokázané, vítězí řeči
4) přijde mi úsměvné popisovat kinematiku na kružnicích výrazy jako "logaritmický" nebo "exponenciální"...
Taky jsem si špagáty prokresloval, i to křížení; napadá mně stvořit pár polárních rovnic kružnice a dosadit; možná to bude rozumně fungovat pro malé úhly kde se dá tu a tam něco zanedbat (vzpomínám na úsměvné laborky v Dejvicích... :-D ) ale kladka je kladka...
jyrry.webnode.cz
S metrovou houbou bych si hlavu takto nelámal, jde o Funtanu 2100mm. Původně jsem myslel , že to má něco společného s tím, co se teď hodně řeší, že při vychýlení směrovky je jedno lanko naplé a druhé volné, ikdyž nevím proč se to tak řeší, jedno lanko drží směrovku vychýlenou a druhé není potřeba, protože se do směrovky opírá proud vzduchu, který nedovolí směrovce se více vychýlit na doraz druhého lanka, to je má domněnka. Nebo to má nějaký zásadní význam usilovat o rovnoměrné napnutí?
Zakladem je si nakreslit co servo dela se smerovkou a jak to pusobi na lanka. Mne se treba lanka nepovoluji, jsou stale napnute. Dulezite ale je aby to bylo vse osove soumerne.
http://lee93.rajce.idnes.cz/Cabarna_13.6.08/
Petr S... píše:S metrovou houbou bych si hlavu takto nelámal, jde o Funtanu 2100mm. Původně jsem myslel , že to má něco společného s tím, co se teď hodně řeší, že při vychýlení směrovky je jedno lanko naplé a druhé volné, ikdyž nevím proč se to tak řeší, jedno lanko drží směrovku vychýlenou a druhé není potřeba, protože se do směrovky opírá proud vzduchu, který nedovolí směrovce se více vychýlit na doraz druhého lanka, to je má domněnka. Nebo to má nějaký zásadní význam usilovat o rovnoměrné napnutí?
Tak já mám jen 2,3m Ryana a s prostým překřížením lanek a uchycením na pákách jsem už druhou sezónu spokojený. V klubu je dost třímetrových akrobatů a nikde jsem žádné sofistikovanější řešení neviděl. I když je pravda, že dobrá letadla jsou navržená tak aby se lanka křížit nemusela.
Doporučuju ti aby ses vykašlal na tuhle diskusi a zavolal Badanovi nebo jinému konstruktéru/výrobci akrobatů. Dostaneš radu hned a bez zbytečných teorií.
Pat
Futaba T14SG
Re: Lankové ovládání směrovky
jyrry, díky za podporu. Jinak dál se k tomu nehodlám vyjadřovat. Kdo chce pochopit, pochopil, kdo ne, přesvědčovat ho nebudu.
Mechaniku ale nikdo neznásilní