Náležitosti k leteckému snímkování- otázka co musím mít

Všechno ostatní co nějakou souvislost s coptérami, ale nevejde se do jiného coptér tématu
Odpovědět
Zpráva
Autor
gardenroute

Re: Náležitosti k leteckému snímkování- otázka co musím mít

#121 Příspěvek od gardenroute »

kraro píše:V praxi jsem se setkal s tím, že dotyčný něco natočí a to je zdarma, protože nemá LP. Potom si jen účtuje za postprodukci na což už ŽL má. Otázkou je jak moc na pomyslné hraně předpisů to je.
Já bych to moc tady neřešil... :?
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
kraro

#122 Příspěvek od kraro »

gardenroute píše:Já bych to moc tady neřešil... :?

Z jakého důvodu to nedoporučuješ, zde se o tom zmiňovat? Uváděl jsem jen příklad s kterým jsem se setkal.
DJIvison

#123 Příspěvek od DJIvison »

slyším řechtat uřední kobylu až domů
takovou pí.... může vymyslet jenom úředník nebo poslanec
koptera 1.25 kg bez gps je "model"
koptera 1.25 kg s gps je letadlo a musí být "pilotní průkaz"
:roll:
tak se dá selským rozumem pochopit to co se diskutuje
já se domnívám, že nebezpečnější je stroj bez gps(ale je to pouze můj dojem)
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
gardenroute

#124 Příspěvek od gardenroute »

DJIvison píše:slyším řechtat uřední kobylu až domů...takovou pí.... může vymyslet jenom úředník nebo poslanec
koptera 1.25 kg bez gps je "model"
koptera 1.25 kg s gps je letadlo a musí být "pilotní průkaz"
:roll:
tak se dá selským rozumem pochopit to co se diskutuje
já se domnívám, že nebezpečnější je stroj bez gps(ale je to pouze můj dojem
)
Nemyslím, že je to takto definováno.
Za prvé s tím nemá nic společného parlament, není to zákon, ale doplněk X (který neplodili poslanci), a nikde není psáno, že ani model nesmí mít GPS.
Za druhé pojem GPS je hodně široký, a i na modelech, hračkách a jiných poletovadlech nespadajících pod licenci byznys pilota UAV není použití GPS (pro různé účely - logger, asistovaná stabilizace apod.) není jeho přítomnost nijak zapovězená.
Ty si to evidentně pleteš s jednou jedinou funkcí, a to je automatický let bez možnosti zásahu pilota, to ale nemá s GPS jako takovou nic společného, tam může být GPS pro toto využita coby zdroj satelitní navigace, nic víc, nic míň...
DJIvison

#125 Příspěvek od DJIvison »

opět pletete vozy a kozy
píše se tu o kopterách s gps, které mají údajně spadat pod bezpilotní letouny a koptery bez gps nikoliv
a úředníky jsem přirovnal k poslancům co mají moc
MJX F45, Walkera Tali H500, DJI P3A
Drondys

#126 Příspěvek od Drondys »

V současnosti není v platnosti žádné oficiální rozdělení podle toho zda je či není na palubě přítomné pouze GPS bez vazby na zařízení umožňující automatický let na zvolené místo. Nicméně i kdyby to někdo chápal tak, že stačí na palubě mít GPS a už je to UA tak je to stejně nepodstatné, protože nyní platí, že bezpilotní letadla tj. UA do 20 kg pokud jsou provozována pro rekreační či sportovní účely tak sice je při jejich provozování dle stanoviska ÚCL závazné dodržování doplňku X (aktuálně znění), který je v takovém případě generálním povolením k létání avšak individuální povolení ani zkoušky ani žádná evidence pilota nebo UA se v takovém případě neprovádí a není o to ze strany ÚCL dle mého názoru ani zájem jelikož je už v současnosti takových rekreačně provozovaných poletuch u nás tolik, že by to individuálně úředníci totálně nestíhali. Právě proto zavedli to, že pro rekreační a sportovní létání byť se jedná o UA (samozřejmě jen do 20 kg) se žádné individuální povolení, zkoušky ani evidence vůbec neřeší.

Automatický let na zvolené místo je v souladu s doplňkem X za předpokladu, že pilot či kopilot (tj. osoba podílející se na řízení nebo mající možnost převzít řízení) má UA v přímém dohledu (pozn. pouhý pohled přes kameru alias FPV nestačí) a má kdykoli možnost převzít řízení tj. přepnout z automatického letu na ruční řízení.

Automatický let bez možnosti zásahu pilota do řízení není dle doplňku X vůbec povolen viz citace.

Doplněk X píše:1. Definice

Autonomní letadlo
Bezpilotní letadlo, které neumožňuje zásah pilota do řízení letu.

7.6 Autonomní bezpilotní letadlo nesmí být provozováno ve společném vzdušném prostoru.

Vše výše uvedené se samozřejmě vztahuje k létání ve vzdušném prostoru, za který se nepovažují uzavřené prostory uvnitř budov, hal apod. Takže třeba v hale není problém létat s UA dokonce i za peníze aniž by k tomu bylo nutné mít nějaké povolení od ÚCL. Stačí být domluven s majitelem/provozovatelem příslušné haly apod.
gardenroute

#127 Příspěvek od gardenroute »

DJIvison píše:opět pletete vozy a kozy...píše se tu o kopterách s gps, které mají údajně spadat pod bezpilotní letouny a koptery bez gps nikoliv...a úředníky jsem přirovnal k poslancům co mají moc
No, já bych řekl, že to totálně máš popleteno Ty, ale mel si dál, doporučuji Ti si to nastudovat, např. i Drondys to o příspěvek výše celkem přesně vycitoval, ale to je hrách na zeď házet... :( Takže lépe číst (i já jsem to výše napsal zcela srozumitelně), a méně blábolit...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - jiné“