tomashr píše:Já si nemůžu pomoct, ale testovaný kus Sony HAD je prostě nezaostřený

Je klidně možné, že je i čip horší, to nerozporuji, ale to, co je vidět na videu, je v první řadě mázlé. Chce to připojit kameru na velký monitor a trochu zakroutit čočkou a doostřit... Případně může být na daném kusu nějak celkově "rozjebaný" objektiv, dostupných je více variant, ani náhodou to ale takto nemaže čip.
Co se týče chování v protisvětle, tak já Sony 700 Super HAD kdysi měl a chce to připojit ten originální kabel s tlačítky a pohrát si s parametry (já ho k ní dostal a klidně věnuji, kameru jsem si nechal "uletět").
Je tam víc režimů právě i ve vazbě na zacházení s protisvětlem a musím říct, že se mi výsledky docela líbily.
Tomáši, ono by si šlo a mělo by se pohrát se všemi bez výjimky. Tenhle minitestík nebyl o nějakém absolutním srovnání kamer, ale spíš konkrétních kusů, jak se budou chovat a po které z nich tedy teď sáhnout.
Co je průšvih je to, že to v brýlích vypadá ještě jinak než na záznamu (třeba ta Sony byla v brýlích na houby nejen kvůli ostrosti, ale právě i tím, že nemá nic jako WDR korekci a jakmile má scéna větší dynamický rozsah, tak zobrazují jen jedno nebo druhé, ale nikdy ne oboje - tady byl rozdíl v brýlích do očí bijící a na záznamu to prakticky není vidět - proč ? nevím).
Další průšvih je, že jak je ten záznam v malé kvalitě a poměrně komprimovaný, tak při jakémkoliv postprocesu dostane dost na zadel ... tj. už srovnání zdrojového záznamu a toho, co mi vyleze ze střihu (ač normálně střihá ten SW hezky) není nic moc. No a konečná je to pak nahrát na YT - to zmizí už úplně vše co tam alespoň v náznaku ještě bylo.
Ani na Pixim ani na tbs69 nebylo sáhnuto od fabrického nastavení (obě jsou přímo z krabice) a také by si to asi zasloužilo trochu doladit a mohly by být ještě lepší. Já bych zkrátka tohle videjko vůbec nijak nepřeceňoval, je to spíš pro zajímavost a jeho účel byl původně jen abychom se s Daliborem a Ondrou, kteří jen shodou okolností zrovna řeší podobné dilema, rychle zorientovali a vydali se cestou, která co nejrychleji povede k co nejlepšímu výsledku). Určitě to ale není a nebylo myšleno, že by se z toho daly dělat nějaké zcela obecné závěry .... Přesto se mi v tomto případě z hlediska obrazové kvality (a to pomíjím tu neostrost Sony, kterou jak říkáš by asi šlo trochu poladit) i v brýlích jeví jako výrazně nadějnější a pro další práci perspektivnější ten Pixim a tbs69 ... mají něco, co bych slovy fotografické terminologie nazval mikrokontrastem - jakoby zdůraznění kontrastu na hranách, ale bez tendence přepalovat nebo utápět zbytek scény ve stínech. Bohužel Pixim i tbs69 skončily ... ani jedno už nebude až se doprodají sklady

. Z aktuálně dostupných kamer se zdá, že nadějné budou ty nové Sonky, které by už nějaké WDR schopnosti měly mít (ty s Effio-P a Effio-V procesory). Obě by měly být i za lepší cenu než tbs69 a zhruba za stejnou jako je ten Pixim, ale bohužel ani jedna se mi nedostala do spárů, abych jí tam přihodil.
K těmhle 4 kamerám budu snad mít nějaký čas přístup (dvě mi říkají pane, jedna je Daliborova šuplíkovka bez akutního poslání a čtvrtá je Ondtrova a snad čase bude k dispozici k nějakému dalšímu bádání). Rád bych se jim čase pověnoval trochu více včetně lepšího nastavení a doseřízení. Pak bych asi udělal trochu metodičtější srovnání, aby to bylo lépe vidět. Pokud by se tedy někdy tou dobou rýsovala možnost vedle nich postavit i nějaké to Effio (kdyby už někdo blízko měl), tak to tam dáme - alespoň by se vidělo, zda ej na trhu něco reálně i v budoucnu sehnatelného, co má nějakou optimistickou perspektivu

.