Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
Obecné stížnosti bez doložení konkrétního případu nejsou k ničemu. Vždy je potřeba doložit konkrétní případ nebo i více konkrétních případů najednou a stížnost vztahovat k němu (k nim). Proto se snažím apelovat na ty, kteří jsou v různých případech jednáním České pošty postiženi, aby to tak nenechali a stěžovali si. Stěžovat si takto obecně nemá vůbec žádný význam.
Drondys píše:Obecné stížnosti bez doložení konkrétního případu nejsou k ničemu. Vždy je potřeba doložit konkrétní případ nebo i více konkrétních případů najednou a stížnost vztahovat k němu (k nim). Proto se snažím apelovat na ty, kteří jsou v různých případech jednáním České pošty postiženi, aby to tak nenechali a stěžovali si. Stěžovat si takto obecně nemá vůbec žádný význam.
Já zatím žádný problém nemám, protože momentálně nemám nic objednáno. Jen chci přispět k tomu množství stížností, které dostávají. Kdyby jim přišlo 10 000 000 takovýchto připomínek, myslím, že by začali určitě něco dělat.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení
Drondys píše:Ahi píše:Objednal jsem si zbozi v hodnote 32.85 GBP z britskeho eshopu...
...ty ostrovy (gurnsey a ten druhy) patri pod UK a patri pod spolecnou celni zonu
Na zmíněnou zásilku se vztahuje DPH jelikož cena zboží překračuje limit 22 EUR a jelikož podstatná je adresa odesílatele uvedená na zásilce a Guernsey patří mezi Normanské ostrovy, které i když patří do celního prostoru EU tak se na ně vztahuje ustanovení o výjimce viz odkaz a citace ze zákona o DPH.
Zákon o dani z přidané hodnoty viz § 3
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/cast1h1.aspx§ 3 Územní působnost
(2) Pro účely tohoto zákona se považují za třetí zemi také tato území Evropského společenství, která jsou součástí celního území Evropského společenství
...
e) Normanské ostrovy.
Takže Normanské ostrovy a tudíž i Guernsey se považují z hlediska DPH za třetí zemi jako by se jednalo o území mimo EU.
super, diky moc za vysvetleni, z tohohle je to uz celkem jasne jenze porad nemuzu pochopit proc mych predchozich cca. 10 objednavek z tehoz obchodu ve stejne nebo vyssi hodnote (posledni byla v kvetnu a taky za 32 liber) proslo naprosto bez problemu a bez jakychkoliv celnich obstrukci
jak si mam tohle vysvetlit? prece se ti urednici snad musi ridit tim zakonem a bud vybrat clo/DPH z kazde zasilky nebo z zadne ??? (ne ze bych si stezoval a chtel dodatecne to DPH zaplatit
neco tu nehraje proste
Ahi píše:jenze porad nemuzu pochopit proc mych predchozich cca. 10 objednavek z tehoz obchodu ve stejne nebo vyssi hodnote (posledni byla v kvetnu a taky za 32 liber) proslo naprosto bez problemu a bez jakychkoliv celnich obstrukci
jak si mam tohle vysvetlit? prece se ti urednici snad musi ridit tim zakonem a bud vybrat clo/DPH z kazde zasilky nebo z zadne ??? (ne ze bych si stezoval a chtel dodatecne to DPH zaplatitale jde mi o ten princip)
neco tu nehraje proste
Nepostupují stejně u všech zásilek, protože prostě nestíhají a tak některé zásilky vybírané patrně zcela náhodně propouští bez DPH a bez CLA bez ohledu na cenu zboží i když by na ně za jiných okolností DPH nebo CLO stanovili.
Naposledy upravil(a) Drondys dne úte 28.06.2011 13:03, celkem upraveno 1 x.
Drondys píše:Ahi píše:jenze porad nemuzu pochopit proc mych predchozich cca. 10 objednavek z tehoz obchodu ve stejne nebo vyssi hodnote (posledni byla v kvetnu a taky za 32 liber) proslo naprosto bez problemu a bez jakychkoliv celnich obstrukci
jak si mam tohle vysvetlit? prece se ti urednici snad musi ridit tim zakonem a bud vybrat clo/DPH z kazde zasilky nebo z zadne ??? (ne ze bych si stezoval a chtel dodatecne to DPH zaplatitale jde mi o ten princip)
neco tu nehraje proste
Princip je ten, že z časových důvodů postup není jednotný. Nepostupují stejně u všech zásilek, protože prostě nestíhají a tak některé zásilky propouští bez DPH a bez CLA bez ohledu na cenu zboží i když by na ně za jiných okolností DPH nebo CLO stanovili.
..cimz ale teda defakto porusuji zakon a krati stat na DPH ?
no ale to neni moje starost
Ahi píše:..cimz ale teda defakto porusuji zakon a krati stat na DPH ?
Samozřejmě, že porušují zákon. Máte možnost na to upozornit jednak ČTÚ stížností s konkrétní specifikací vašich zásilek a kromě toho podat přímo na celní úřad Praha Ruzyně ve vztahu ke konkrétním vašim zásilkám žádost o změnu v daném případě o doměření DPH.
Ahi píše:kazdopadne jeste se ujistim: pokud je tedy hodnota zbozi+postovneho pod 22 euro, neplati se nic i kdyz je to zasilka ze zeme mimo celni unii, je to tak?
Ne tak docela.
1. Jednak záleží na uznané celní hodnotě zboží, protože pokud celní úředník pojme podezření nemusí důvěřovat ceně uvedené v celní deklaraci a může stanovit cenu vlastní a z ní vycházet.
2. I když bude uznaná celní hodnota zboží nižší než 22 Eur existují výjimky jako třeba alkoholické a tabákové výrobky, parfémy a toaletní vody viz tento odkaz, na které se limit 22 Eur nevztahuje i když jsou v zásilkách spolu ostatním zbožím, na které se limit vztahuje.
3. A k dovršení všeho zde existuje ještě poplatek 96 Kč (často zde nazývaný "výpalné"), který Česká pošta účtuje i v některých případech kdy na zásilku není stanoveno ani DPH ani CLO. Prostě stačí, aby pracovník České pošty nebo celní úředník pojal podezření a budou od vás vyžádány dokumenty k zásilce viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud si od Vás vyžádají dokumenty k zásilce a v takovém případě to obvykle znamená, že pokud na zásilku není stanoveno DPH ani CLO a nebo pokud si budete zařizovat další odbavení této zásilky osobně účastí přímo na poště Praha 120, tak Vám bude Česká pošta účtovat poplatek 96 Kč.
Ahi píše:protoze tu i jinde ctu zminky o nejakem poplatku 96 Kc jen za uskladneni zadrzene (podezrele?) zasilky a i kdyz z ni clo ani dph nevymeri tak tech 96 Kc stejne zaplatit musim?
Jakmile je poplatek 96 Kč naúčtován pak zatím jediný způsob jak se vyhnout jeho zaplacení je odmítnutí zásilky. V takovém případě Česká pošta vrací zásilku odesílateli na vlastní náklady a adresát nic neplatí.
Samozřejmě nemusíte zásilku hned odmítnout a můžete podat stížnost na ČTÚ. Bude to však mít ten následek, že Česká pošta vám v takové případě nejspíš balík nevydá a pozdrží jeho doručení do doby vyřešení stížnosti. Takže pokud budete zásilku potřebovat co nejdříve pak bude vhodnější poplatek 96 Kč zaplatit, nechat si vystavený doklad o zaplacení a teprve následně si stěžovat u ČTÚ a případně požadovat vrácení poplatku.
Jen pro zajímavost již dříve zmíněný případ co zde v květnu probíral aref, který měl několik desítek zásilek z Guernsey se týkal právě onoho nešťastného poplatku 96 Kč aneb "výpalného". Jednalo se o zásilky s malou celní hodnotou v rozmezí cca 1 až 4 libry na zásilku. Česká pošta si od něj však na většinu těch zásilek vyžádala doklady což mělo za následek to, že mu pak na každou jednotlivě naúčtovala právě již zmíněný poplatek 96 Kč. Tím se mu to značně prodražilo. Tehdy zde zmiňoval, že to jde projednat na vedení pošty Praha 120, ale od té doby už se neozval a tudíž nevíme jak to vlastně dopadlo.
ted mi vlastne doslo ze ony stare objednavky mi vlastne nedanili proto ze do 1.4.2011 byl jeste limit 150 euro
nicmene, objednavka z kvetna za 32 GBP uz zdanena byt mela...a nebyla
cili asi tam maji opravdu bordel jak rikate
to by me take zajimalo, no, pokud by se mi to stalo dam vam vedet jak to dopadlo
jeste jednou mockrat dekuji
nicmene, objednavka z kvetna za 32 GBP uz zdanena byt mela...a nebyla
cili asi tam maji opravdu bordel jak rikate
Tehdy zde zmiňoval, že to jde projednat na vedení pošty Praha 120, ale od té doby už se neozval a tudíž nevíme jak to vlastně dopadlo.
to by me take zajimalo, no, pokud by se mi to stalo dam vam vedet jak to dopadlo
jeste jednou mockrat dekuji
objednávka Velká Británie
Mám hodně podobný problem už přes rok si objednávám z Anglie. A nikdy mi nic nezabavili. A bohužel jelikož už nevím co mam dělat ,nikdo semnou nekomunikuje, ani přes email a telefony jsou totalně zablokované a mobily neberou. Podle meho nazoru nemají právo na zabavování balíčku z EU. Plnou moc jsem jim nevyplnila protože s tím nesouhlasím, platit clo ani DPH nebudu. Už jen proto, že jsem jednou DPH platila při nakupu a na clo nemají pravo protože je to země EU. Podle mého nazoru asi na celnici neumí jednodušše zadat do googlu PSČ odesílatele, protože adresa odesílatele je Park Spring Road. Zní jim to jak u USA ale poštovní směrovací číslo je v Anglii. Opravdu už nevím co mam dělat na to číslo vedoucího pošty jsem volala několikrat, ale bez šancí asi už nebere telefony. Za každou radu budu vděčná.
Re: objednávka Velká Británie
prokynka píše:Mám hodně podobný problem už přes rok si objednávám z Anglie. A nikdy mi nic nezabavili. A bohužel jelikož už nevím co mam dělat ,nikdo semnou nekomunikuje, ani přes email a telefony jsou totalně zablokované a mobily neberou. Podle meho nazoru nemají právo na zabavování balíčku z EU. Plnou moc jsem jim nevyplnila protože s tím nesouhlasím, platit clo ani DPH nebudu. Už jen proto, že jsem jednou DPH platila při nakupu a na clo nemají pravo protože je to země EU. Podle mého nazoru asi na celnici neumí jednodušše zadat do googlu PSČ odesílatele, protože adresa odesílatele je Park Spring Road. Zní jim to jak u USA ale poštovní směrovací číslo je v Anglii. Opravdu už nevím co mam dělat na to číslo vedoucího pošty jsem volala několikrat, ale bez šancí asi už nebere telefony. Za každou radu budu vděčná.
1. Předně nejde o zabavování, ale o celní odbavování.
2. Máte už oznámení od České pošty o došlé zásilce se žádostí o doklady k proclení nebo už Vám zásilku doručovali a žádali po vás DPH nebo z čeho vyvozujete výše zmíněné, protože ve vašem příspěvku to neuvádíte ?
Obecně Park Spring Road není specifikace celé adresy a u zahraniční zásilky i když je to zásilka v rámci EU má být v adrese odesílatele specifikována země odesílatele v daném případě by mělo být v adrese uvedeno GB nebo Great Britain apod. Země se neuvádí pouze u interních zásilek v rámci téže země což ovšem není tento případ.
Pokud je to skutečně Park Spring Road přímo v Anglii viz tento odkaz pak se na to celní odbavení nevztahuje, ale není vyloučeno, že došlo na Poště 120 k chybě a v daném případě omylem celně odbavují nebo už odbavili zásilku z EU.
Zkuste ve všední dny od 8.00 do 17.30 hodin tato telefonní čísla:
257 019 301
257 019 516
257 019 518
257 019 582
605 220 190
Pokud už zásilka leží na vaší lokální poště s případným požadavkem na úhradu DPH či poplatků ČP za celní odbavení a jen čeká než si ji vyzvednete tak další postup záleží na tom jak moc na ni spěcháte.
Buď sepíšete rovnou s vedoucí pošty reklamaci a v takovém případě zásilku nejspíš i s doklady budou z lokální pošty vracet na poštu Praha 120 a doručení zásilky se tím pádem zpozdí klidně i o několik týdnů.
Pokud je časové hledisko důležitější než okamžitě vynaložená částka, která se Vám později vrátí pak si zásilku vyzvedněte vše zaplaťte a nechte si na to vystavit doklady o zaplacení a pak podejte na celní úřad Praha Ruzyně požadavek na vrácení DPH a následně pak žádost na ČP i na vrácení případných poplatků za proclení pokud je budete platit při vyzvednutí zásilky. Postup podání žádosti je uveden viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit.
Až následně můžete napsat stížnost na ČTÚ a zaslat ji emailem na podatelna@ctu.cz
Drondys píše:prokynka píše:Mám hodně podobný problem už přes rok si objednávám z Anglie. A nikdy mi nic nezabavili. A bohužel jelikož už nevím co mam dělat ,nikdo semnou nekomunikuje, ani přes email a telefony jsou totalně zablokované a mobily neberou. Podle meho nazoru nemají právo na zabavování balíčku z EU. Plnou moc jsem jim nevyplnila protože s tím nesouhlasím, platit clo ani DPH nebudu. Už jen proto, že jsem jednou DPH platila při nakupu a na clo nemají pravo protože je to země EU. Podle mého nazoru asi na celnici neumí jednodušše zadat do googlu PSČ odesílatele, protože adresa odesílatele je Park Spring Road. Zní jim to jak u USA ale poštovní směrovací číslo je v Anglii. Opravdu už nevím co mam dělat na to číslo vedoucího pošty jsem volala několikrat, ale bez šancí asi už nebere telefony. Za každou radu budu vděčná.
2. Máte už oznámení od České pošty o došlé zásilce se žádostí o doklady k proclení nebo už Vám zásilku doručovali a žádali po vás DPH nebo z čeho vyvozujete výše zmíněné, protože ve vašem příspěvku to neuvádíte ?
Obecně Park Spring Road není specifikace celé adresy a u zahraniční zásilky i když je to zásilka v rámci EU má být v adrese odesílatele specifikována země odesílatele v daném případě by mělo být v adrese uvedeno GB nebo Great Britain apod. Země se neuvádí pouze u interních zásilek v rámci téže země což ovšem není tento případ.
Pokud je to skutečně Park Spring Road přímo v Anglii viz tento odkaz pak se na to celní odbavení nevztahuje, ale není vyloučeno, že došlo na Poště 120 k chybě a v daném případě omylem celně odbavují nebo už odbavili zásilku z EU.
257 019 301
257 019 516
257 019 518
257 019 582
605 220 190
Pokud už zásilka leží na vaší lokální poště s případným požadavkem na úhradu DPH či poplatků ČP za celní odbavení a jen čeká než si ji vyzvednete tak další postup záleží na tom jak moc na ni spěcháte.
Buď sepíšete rovnou s vedoucí pošty reklamaci a v takovém případě zásilku nejspíš i s doklady budou z lokální pošty vracet na poštu Praha 120 a doručení zásilky se tím pádem zpozdí klidně i o několik týdnů.
Pokud je časové hledisko důležitější než okamžitě vynaložená částka, která se Vám později vrátí pak si zásilku vyzvedněte vše zaplaťte a nechte si na to vystavit doklady o zaplacení a pak podejte na celní úřad Praha Ruzyně požadavek na vrácení DPH a následně pak žádost na ČP i na vrácení případných poplatků za proclení pokud je budete platit při vyzvednutí zásilky. Postup podání žádosti je uveden viz tento dokaz a tam viz sekce Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně nebo s tím nebudete souhlasit.
Až následně můžete napsat stížnost na ČTÚ a zaslat ji emailem na podatelna@ctu.cz
Děkuji moc jedná se přesně o tuto adresu přímo na zasílce je uvedeno Prak spring Road Barnsley i směrovací číslo S72 7GX bohužel UK ani GB na zasílce uvedeno nebylo. Na telefonní čísla se nejde dovolat to už jsem vzdala. Dneska mi psal nějaký zastupce, že chce odemě plnou moc aby mě mohl zastupovat v celním řízení. A při komunikaci v emailu v předešlých dnech mi bylo napsano, že je potřeba dopočítat dph a clo, a že nebyla zásilka propuštěna. I potom co jsem jim zaslala okaz na google kde je tato adresa uvedena na mapě jako Velká Británie, dokonce i doklad o nakupu, printscreen objednavky přimo ze stranek a dokonce sidlo těchto stranek, které je uvedeno na strankách Eshopu. Domu mi došel dopis kde je napsano, že se jedná o zasilku z USA a že po mě chtějí tyto doklady ,aby mohlo byt dopočítano clo i dph. ALe s tím ja nesouhlasím, proto jsem plnou moc nepodepsala a neodeslala. Z druhé strany plné moci je jasně dané, že bych tak či tak musela zaplatit poplatky. Takže nevím jak postupovat dál aby mi byla zasilka vydana bez toho aniž bych musela na zakladě plné moci spolupracovat a ve vysledku zaplatit.
prokynka:
Jelikož stížnosti na ČP by měl vyřizovat http://www.ctu.cz/ tak bych možná zkusil zavolat ČTÚ na jejich číslo 224 004 111, celou situaci jim vysvětlit a zeptat se na nejlepší postup... Za zkoušku to myslím stojí.
Jelikož stížnosti na ČP by měl vyřizovat http://www.ctu.cz/ tak bych možná zkusil zavolat ČTÚ na jejich číslo 224 004 111, celou situaci jim vysvětlit a zeptat se na nejlepší postup... Za zkoušku to myslím stojí.
-
strycArtus
- Kontaktovat uživatele:
prokynka píše:Drondys píše:prokynka píše:Mám hodně podobný problem už přes rok si objednávám z Anglie. A nikdy mi nic nezabavili. A bohužel jelikož už nevím co mam dělat ,nikdo semnou nekomunikuje, ani přes email a telefony jsou totalně zablokované a mobily neberou. Podle meho nazoru nemají právo na zabavování balíčku z EU. Plnou moc jsem jim nevyplnila protože s tím nesouhlasím, platit clo ani DPH nebudu. Už jen proto, že jsem jednou DPH platila při nakupu a na clo nemají pravo protože je to země EU. Podle mého nazoru asi na celnici neumí jednodušše zadat do googlu PSČ odesílatele, protože adresa odesílatele je Park Spring Road. Zní jim to jak u USA ale poštovní směrovací číslo je v Anglii. Opravdu už nevím co mam dělat na to číslo vedoucího pošty jsem volala několikrat, ale bez šancí asi už nebere telefony. Za každou radu budu vděčná.
257 019 301
257 019 516
257 019 518
257 019 582
605 220 190
Děkuji moc jedná se přesně o tuto adresu přímo na zasílce je uvedeno Prak spring Road Barnsley i směrovací číslo S72 7GX bohužel UK ani GB na zasílce uvedeno nebylo. Na telefonní čísla se nejde dovolat to už jsem vzdala. Dneska mi psal nějaký zastupce, že chce odemě plnou moc aby mě mohl zastupovat v celním řízení. A při komunikaci v emailu v předešlých dnech mi bylo napsano, že je potřeba dopočítat dph a clo, a že nebyla zásilka propuštěna. I potom co jsem jim zaslala okaz na google kde je tato adresa uvedena na mapě jako Velká Británie, dokonce i doklad o nakupu, printscreen objednavky přimo ze stranek a dokonce sidlo těchto stranek, které je uvedeno na strankách Eshopu. Domu mi došel dopis kde je napsano, že se jedná o zasilku z USA a že po mě chtějí tyto doklady ,aby mohlo byt dopočítano clo i dph. ALe s tím ja nesouhlasím, proto jsem plnou moc nepodepsala a neodeslala. Z druhé strany plné moci je jasně dané, že bych tak či tak musela zaplatit poplatky. Takže nevím jak postupovat dál aby mi byla zasilka vydana bez toho aniž bych musela na zakladě plné moci spolupracovat a ve vysledku zaplatit.
V tomto případě bych nic nepodepisova, ale všechny doklady (v kopii) doložil ke stížnosti směrované na ČTU a pro jistotu v kopii i nějaké té televizi.
Dneska mi psal nějaký zastupce, že chce odemě plnou moc aby mě mohl zastupovat v celním řízení. A při komunikaci v emailu v předešlých dnech mi bylo napsano, že je potřeba dopočítat dph a clo, a že nebyla zásilka propuštěna. I potom co jsem jim zaslala okaz na google kde je tato adresa uvedena na mapě jako Velká Británie, dokonce i doklad o nakupu, printscreen objednavky přimo ze stranek a dokonce sidlo těchto stranek, které je uvedeno na strankách Eshopu. Domu mi došel dopis kde je napsano, že se jedná o zasilku z USA a že po mě chtějí tyto doklady ,aby mohlo byt dopočítano clo i dph. ALe s tím ja nesouhlasím, proto jsem plnou moc nepodepsala a neodeslala. Z druhé strany plné moci je jasně dané, že bych tak či tak musela zaplatit poplatky. Takže nevím jak postupovat dál aby mi byla zasilka vydana bez toho aniž bych musela na zakladě plné moci spolupracovat a ve vysledku zaplatit.
Žádnou plnou moc nepodepisujte!
Pokud jste jim poslala emailem informaci o tom, že došlo k chybě viz již vámi zmíněná informace o tom, že adresa je z GB, tak by mělo být vše v pořádku. Předpokládám, že jste v emailu uvedla i podací číslo příslušné zásilky, které vám sdělili v rámci předchozích zmíněných požadavků ze strany České pošty.
Nečekejte, že reakce pracovníků České pošty na ten váš email bude rychlá. Od doby kdy jste tu informaci poslala emailem může klidně uběhnout i několik týdnů než se vůbec dostane k příslušnému pracovníkovi České pošty, protože v průběhu vyřizování mohou být zásilky zařazovány do několika pomyslných skupin v nichž se zásilky nebo informace o nich hromadí před jejich dalším zpracováním a v každé takové skupině pak mohou vznikat různé časové prodlevy i v řádu týdnů. Podrobnější vysvětlení k tomu je uvedeno viz tento odkaz.
Pokud chcete mít větší jistotu pak kromě toho emailu můžete poslat tu informaci o tom, že adresa na zásilce s příslušným podacím číslem je v Anglii, pak to pošlete navíc i klasickou papírovou cestou v doporučeném dopise na adresu:
Pošta Praha 120
Plzeňská 139
220 00 Praha 5 - Košíře
Naposledy upravil(a) Drondys dne stř 29.06.2011 15:17, celkem upraveno 1 x.