T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

Vše o TURNIGY 9X. Programování, úpravy HW i SW této vysílačky
Odpovědět
Zpráva
Autor
RedAce

Re: T9x a FrSky (s telemetrií) prakticky

#1231 Příspěvek od RedAce »

Už to asi chápu. Nevím proč, ale pořád jsem měl v hlavě představu, že u 3S i 4S se musím dostat na stejnou hodnotu...což je samozřejmě blbost. A o lenost vůbec nejde, stejně bych vyráběl nový, ten současný je zbytečně velký, chci to udělat celé znova, lépe a miniaturněji. Jen nějak vyřešit připojení na baterku použitelné pro 3S i 4S. Nejlepší bude asi dělič napájet přímo na silové vodiče reglu, že? A nebudu muset kvůli telemetrii připojovat žádný další konektor.

Takže děkuji mnohokrát za nakopnutí správným směrem :)
Drondys

#1232 Příspěvek od Drondys »

birky píše:v t9x ma kazdy model svoje natavenia pre delice na vstupoch a1 a a2.
range, offset

Podle toho co zmínil RedAce soudím, že mu nejde o provozování různých odporových děličů ve více modelech, ale o provozování jednoho universálního děliče pro 3S i 4S v jednom modelu tj. hodlá v jednom modelu střídat lipolky 3S a 4S a chce pro oba typy lipolek 3S i 4S v témže modelu mít jeden stejný dělič bez nutnosti ho měnit a bez nutnosti neustále při změně lipolky v témže modelu měnit nastavení v T9X což odpovídá tomu co jsem zmínil.
RedAce

#1233 Příspěvek od RedAce »

Tak jenom na doplnění včerejší diskuze...ano, hodlám střídat 3S a 4S v jednom letadle a odporový dělič 6:1 by sice fungoval pro obě varianty a ukazoval správné hodnoty, ale bylo by nutné měnit alarmy (nebo je zrušit). Dneska jsem dělal takové pokusy a jako ideální řešení pro moji variantu mi vyšel odporový dělič 6:1, který se od toho v návodu liší tím, že nepoužívá 5 rezistorů v sérii, ale jeden 5x vetší. Možná to je méně přesné, ale je to mnohem menší. Další úpravou je vynechání mínusového vodiče na straně u baterie (není třeba, zem je společná). Díky tomu je dělič skutečně miniaturní (mám ho zamrštěný v 4mm bužírce a je asi 1cm dlouhý), na jednom konci má servokonektor do přijímače, na druhém nakrimpovaný pin, který se "zabodne" do 4. pinu servisního konektoru baterky a ukazuje tak hodnotu pro 3S. Je to použitelné pro jakékoliv baterie od 3S nahoru, nemusím ve vysílačce nic měnit a alarmy mi sedí. To, že se senzor třeba o 0,1V "sekne" je pro mě nepodstatné. To, že bych musel s větroněm ve výšce koukat na vysílačku, abych zjistil stav baterie je naopak nepřípustné. Pokud jednou přejdu trvale na 4S, pin děliče pouze napevno přípájím k silovému vodiči u reglu a bude to ještě pohodlnější.
Drondys

#1234 Příspěvek od Drondys »

RedAce píše:To, že bych musel s větroněm ve výšce koukat na vysílačku, abych zjistil stav baterie je naopak nepřípustné.

Pořiď si hlasový modul do T9x viz tento odkaz a nemusíš na nic koukat. T9x ti pak může průběžně sama hlásit stav aku třeba jednou za minutu nebo na povel přes nějaký z přepínačů na T9x, který si k tomu přiřadíš. Alarm pro tento účel pak už nemusíš mít vůbec nastavený. Později když si dokoupíš pro ten větroň třeba vario tak ti to pak může hlásit i stav varia.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1235 Příspěvek od Ancistrus01 »

Čau, měl bych otázku: jak se naprogramuje to, že Potenciometr 1 bude od pozice -100 - 100 pohybovat pákou serva jen na jednu stranu -> od středu k jedné krajní poloze a zpět ke středu, díky
mhotar

#1236 Příspěvek od mhotar »

Ahoj,
buď ofsetem a váhou v mixu, nebo křivkou.
www.opentx.cz
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1237 Příspěvek od Ancistrus01 »

mhotar píše:Ahoj,
buď ofsetem a váhou v mixu, nebo křivkou.

Ok, díky...
Mimochodem zítra by ti měla přít ta vysílajda...
tpk

#1238 Příspěvek od tpk »

Ahoj kluci, palubní vybavení se mi dnes rozrostlo o výškoměr Altis v4 a rád bych ho nějak zkombinoval s Frsky telemetrií, kterou mám v T9X s O9X implementovanou. Nemáte nějaký tip jak Altis připojit? Ideálně přes HUB, případně přímo do přijímače.
mhotar

#1239 Příspěvek od mhotar »

A co na to říká výrobce? Podporuje frsky? Nečetl jsi a koupil?
www.opentx.cz
ST
Kontaktovat uživatele:

#1240 Příspěvek od ST »

Výrobce Altis V4 podporuje JETI a MULTIPLEX nic jiného zatím né. Jednoznačně to mají uvedeno na popisu na webu. Takže pro " tpk " to zatím znamená jen zápis z varia Altis V4 do vnitřní paměti.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
tpk

#1241 Příspěvek od tpk »

Kluci, samozřejmě jsem si podporovaná zařízení četl. Kupoval jsem ho kvůli zápisu do interní paměti a následné editaci v pc. Jen mě napadla možnost nahrazení Frsky varia tímhle, jistě přesnějším čidlem. Pokud to půjde bude to super, pokud ne tak se nic neděje.
Ancistrus01
Kontaktovat uživatele:

#1242 Příspěvek od Ancistrus01 »

Ahoj, potřeboval bych radu ohledně mixu.

Potřebuju, aby se mi při zapnutí spínače cca. na 1 sekundu vychýlila výškovka a potom se zase vrátila do původní pozice, jak to udělám? Díky

P.S. mám Open9X
Lakason

T9X upgrade modul od Mijou

#1243 Příspěvek od Lakason »

Je mi jasný, že hned dostanu vynadáno. Už se tu o tom určitě mluvilo. Ale nemůžu nikde najít odkaz na návod pro sestrojení Mijou modulu. Mijou mi na poptávku neodpovídá a rád bych si ho udělal. Nejsem zase tak zdatnej abych to dělal bez přesnýho návodu s obrázkama. Přísahal bych, že to někde bylo.
Drondys

Re: T9X upgrade modul od Mijou

#1244 Příspěvek od Drondys »

Lakason píše:Je mi jasný, že hned dostanu vynadáno. Už se tu o tom určitě mluvilo. Ale nemůžu nikde najít odkaz na návod pro sestrojení Mijou modulu. Mijou mi na poptávku neodpovídá a rád bych si ho udělal. Nejsem zase tak zdatnej abych to dělal bez přesnýho návodu s obrázkama. Přísahal bych, že to někde bylo.

Co je to Mijou modul ? Máš tím na mysli ten dělič (napěťový senzorem pro Frsky) co v minulosti Mijou dělal a co je popsaný v tématu viz tento odkaz a nebo máš na mysli spíš kit pro T9x s reprákem a vibračním motorkem co se zmiňoval v tématu viz tento odkaz (podobný návod je třeba viz tento odkaz) ?
ASW28
Kontaktovat uživatele:

Pípání FrSky modulu

#1245 Příspěvek od ASW28 »

Zdravím vás, mám jednu prosbu, jak jste si určitě všimli, vlastním T9x + FrSky ;) A chci se zeptat, co znamená, když mi modul za letu občas pípne ? Někdy 1x a někdy 2x ? Jsem z toho zmatený a vždycky se bojím, že mám slabý signál, je tomu tak ? Nebo co to přesněji znamená ?

Díky za info ;)
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
Odpovědět

Zpět na „Turnigy T9x“