Otázky o F3K
Re: Otázky o F3K
3.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tible.html
Tenhle ted litam v osirisovi , frsky lítám i jiný , i v helinách a nikdy se nic nerozbilo.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... tible.html
Tenhle ted litam v osirisovi , frsky lítám i jiný , i v helinách a nikdy se nic nerozbilo.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
ST píše:Jelikož přecházím na jinou technologii rádia (Futaba 12FG) tak řeším problém jaké RX dát do házedel . Zatím mám vybrané tyto varianty
1. originál Futaba - R6106HFC FASST
2. ekonomická verze - FrSky TFR6
Oba typy jsou na moje gusto dost velké, ale do gondoly by se měli vejít. Otázka sundat u toho krabičku a zasmrštit ?
Např. do Osirise dostaneš v pohodě R617. Do Stobela a podobně úzkých trupů vleze R6106 také dobře, pokud to uvnitř inteligentně srovnáš.
Těch čína přijímačů (různých) mám asi 10ks. Ani nebyl zatím problém se spolehlivostí, nebo dosahem....., ale rozšlapal bych to když na tom mám nastavit režim normál, nebo digitál serv (kamarád na tohle právě serva oddělal) a super se mi nelíbí, jak to po zapnutí vyjede servama na dorazy a zpátky. Potom to má ještě nějaké nedostatky kolem FS.
K některým typům přijímačů mám konkrétní poznatky.
Pokud tam jde přijímač originál Futaba, tak tam nezkoušej jiný. Nemá to smysl. Kdyby to byla loď, autíčko, EPP....., tak se nic nestane, do kompozitového F3Káčka ušetříš minimum za zbytečné riziko.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Zatím jsem taky spíš přikloněnej k těm R6106HFC.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
ST píše:Novas píše:Měl bych takový začátečnický dotaz.
Do modelu chci použít serva D47 a D60. Podle specifikace by měli jít napájet jak 4xNiMh tak dvoučlánkem LiPol. Přijímač taktéž umožňuje napájení obojím.
Teď tedy dotaz co je lepší? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých řešení?
Díky.
Já přecházím na LiPo z jednoho prostého důvodu. Většinou, když jsem chtěl jít lítat, tak byla baterka zpola vybitá samovybíjením. Takže jsem do ní rval proudy pod tlakem aby jsem mohl jít do luftu.
S LiPo mám klid. Používám LiPo 250mAh HYPERION pro vrtulník BLADE mCPx. Mám zapojené dva články a na výstupu 2x 1A dioda pro omezení napětí. Nabité 2S LiPo mají 8,4V, což je i na ty DYMONDY dost. Tyhle baterky jsou krásně úzké a profil dvou článků je menší než 4x NiMh. Pochopitelně jsou i lehčí, takže je potřeba dovažovat. To je jediná nectnost.
Šlo by použí třeba tohle http://www.horejsi.cz/Pages/DetailProdukt.aspx?objcislo=1830 ?
Jak máš vyřešené nabíjení a odpojování baterky?
Taky jsem koukal na serva D47 a Hořejší má dvě verze D47 a D47S.
Podle toho co tam píše tak se liší v rychlosti síle a možnosti napájení :
D47
Napájecí napětí 3,6 až 7,4 V
Moment: 11Ncm (1,1kgcm)
Rychlost 0,18 s
D47S
Napájecí napětí 3,6 až 9,6 V
Moment: 6,5Ncm (0,65kgcm)
Rychlost 0,09 s
Které z nich by bylo vhodnější do F3Káčka?
Vem si D47 - jsou osvědčené a spolehlivé. D47S jsou určené pro halové akrobaty a tah 0,65 kg bude pro F3K málo.
Marcel
Marcel
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Určite D47. Tie S-ká sú rýchle (čo treba na akrobata a nie na F3K) na úkor sily, ktorú práve na chvost Káčka treba, obzvlášť ak použiješ pružinkový systém.
Normálně tam mám přidělanej na baterce balanční konektor ze servokabelu přez který nabíjím i balancuji. Výstup pro napájení palubního systému je jak jsem už psal přez 2x 1A diodu na 2 pin. konektror, který zasouvám do protikusu.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Re:
Polynom píše:tak gumičkou fakt ne..nejpoužívanější je asi toto, jednoduchá demontáž, dobře drží... na žádný proti jsem zatím nenazazil.
btw. předem díky Marcel za možnost zveřejnění...
použij uhlíkový drát 2mm
nic nevidím
Nejde prosím ukázat repete, ještě jednůc?
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
http://kvidicek.rajce.idnes.cz/zavirani_kabinky
V trupu jsou vlepené krátké kousky trubiček ( kousky bowdenu).
Pokud to chceš dovést k absolutní dokonalosti, tak nahřeješ tu trubičku, špičatým koncem párátka, nebo kulaté špejle jí na začátku mírně roztáhneš, uřízneš kousek cca 5-10mm dlouhý a vlepíš to do trupu těsně na hranu výřezu pro kabinku ( jeden kousek dopředu, druhý dozadu)
Na ten uhlík na kabince navlékneš kousek (cca 2-3mm) trubičky a vyměříš to tak, aby když nasuneš kabinku nejprve dopředu a pak směrem dozadu, se to v té poloze "dozadu" zarazilo o tenhle přilepený kousek trubičky tak, aby kabinka přesně lícovala.
Je nutné to udělat tak, aby jsi nejprve zasunul kabinku směrem dopředu , potom jí zavíráš zasunutím dozadu a je jištěná právě proti tomu posunutí směrem dozadu - ne obráceně!
( na té fotce nejmenší kabinky Stobel jsou i šipky kterým směrem to přijde dopředu)
V trupu jsou vlepené krátké kousky trubiček ( kousky bowdenu).
Pokud to chceš dovést k absolutní dokonalosti, tak nahřeješ tu trubičku, špičatým koncem párátka, nebo kulaté špejle jí na začátku mírně roztáhneš, uřízneš kousek cca 5-10mm dlouhý a vlepíš to do trupu těsně na hranu výřezu pro kabinku ( jeden kousek dopředu, druhý dozadu)
Na ten uhlík na kabince navlékneš kousek (cca 2-3mm) trubičky a vyměříš to tak, aby když nasuneš kabinku nejprve dopředu a pak směrem dozadu, se to v té poloze "dozadu" zarazilo o tenhle přilepený kousek trubičky tak, aby kabinka přesně lícovala.
Je nutné to udělat tak, aby jsi nejprve zasunul kabinku směrem dopředu , potom jí zavíráš zasunutím dozadu a je jištěná právě proti tomu posunutí směrem dozadu - ne obráceně!
( na té fotce nejmenší kabinky Stobel jsou i šipky kterým směrem to přijde dopředu)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Dík, to je ono. Super.
Teď se znažím o optimální náhon křidélek, Tedy minimální vůle a maximální výchylka brzd. Zdánlivě jednoduchý úkol. Ale buď mi s toho vyjde velká výchylka brzd, ale větší vůle díky přepákování, nebo malá vůle a menší výchylka brzd. Jaký kompromis zvolit a jaká je optimální výchylka brzd? Nějaký doporučení a zkušennosti, tj. délka pák, vzálenost páky od osy otáčení... Děkuji
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Výchyľku bŕzd mám vždy 40-45°. Používané servá majú plnú výchyľku práve okolo 45° a pri páke krídelka na hornej strane treba použiť kvôli zástavbe čo najkratšiu páku na serve, z čoho vyplýva prepákovanie cca 1:1. Väčšinou tomu ešte pomôžem presadením páky na serve o pár stupňov tak, aby bola výchyľka dolu väčšia. Vôle tam nesmú byť ŽIADNE, nie malé.
No, vůle, ono je to spíš propruzení materiálu. Při vychylce brzd 45 st. je to v pohodě. Když jsem nastavil páky tak, že vychylka brzd byla cca 70st. tak už to bylo znát... Ale jak koukám je to zbytečně moc...
Někde mám cca 60°, ale není to nutné. Těch cca 45-50° stačí.
Vůle to nesmí mít žádné. Pokud tam budeš mít milimetr na konci flaperonu, tak to stoprocentně rozfletruješ. Páku určitě mechanicky přesaď tak, aby nahoru byla jen nutná výchylka pro křidélko, dolů potom maximum pro klapku pro brždění.
V žádném případě nedávej na flaperon D47. To může být na ocase, tady to rozfletruješ po odhodu i když tam vůle nebude. Sem patří D60, nebo ekvivalent.
Délku pák si zvol podle toho jak ti to vychází. Jde to udělat bezproblémově na 1,5cm páky i na RDS, takže tohle tě nelimituje. Přepákování a přesazení páky na servu zvol tak, aby jsi maximálně využil dráhu serva. (Na flaperonu mám cca 120%). Zásadní chybou je, pokud to napákuješ tak, že ve vysílači to potom musíš omezit třeba na 60%.
Takže mechanicky to dostaň tak, aby cca 100% výchylky na jednu stranu bylo právě to požadované maximum pro křidélko nahoru, 120% na druhou stranu potom bude max. výchylka flaperonu dolů pro brždění.
Vůle to nesmí mít žádné. Pokud tam budeš mít milimetr na konci flaperonu, tak to stoprocentně rozfletruješ. Páku určitě mechanicky přesaď tak, aby nahoru byla jen nutná výchylka pro křidélko, dolů potom maximum pro klapku pro brždění.
V žádném případě nedávej na flaperon D47. To může být na ocase, tady to rozfletruješ po odhodu i když tam vůle nebude. Sem patří D60, nebo ekvivalent.
Délku pák si zvol podle toho jak ti to vychází. Jde to udělat bezproblémově na 1,5cm páky i na RDS, takže tohle tě nelimituje. Přepákování a přesazení páky na servu zvol tak, aby jsi maximálně využil dráhu serva. (Na flaperonu mám cca 120%). Zásadní chybou je, pokud to napákuješ tak, že ve vysílači to potom musíš omezit třeba na 60%.
Takže mechanicky to dostaň tak, aby cca 100% výchylky na jednu stranu bylo právě to požadované maximum pro křidélko nahoru, 120% na druhou stranu potom bude max. výchylka flaperonu dolů pro brždění.
Ok, děkuji. Prostě nepatrně zvětším páky na klapce, tak aby to vycházelo na těch cca 45st. Prostě jsem to kvůli snaze o co největší výchylku přehnal... Ve vysílači mám nastavenou max. výchylku (140%), to je jasný. Předsazený páký serva jsou. Mám dát páku co nejblíž ose otáčení?