ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

Řídící desky, updaty FW, GPS, přenos dat souvisejících s copterami
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: ArduFlyer V2.5 Kit Flight Controller

#1291 Příspěvek od tomashr »

Dotaz na ty, kdo využívají APM ve spojení s MinimOSD - nenarazili jste na nějaké nesrovnatelnosti po updatu APM na novější firmwary (patrně od 3.1.2)?
Jsem z toho docela na prášky, chodilo mi to perfektně, ale od jisté doby mám s OSD neskutečné problémy. Zrovna teď jsem ve stavu, kdy OSD sice naskočí a tváří se, že Mavlink data bere (jinak by to psalo No MAV), ale reálně nic neukazuje, výpis různých pokusů a stavů by ale byl na mnohem déle.
Kladu to zatím spíš jako obecný dotaz, mám na cestě jednu novou OSD desku, tak se do výzkumu pořádně pustím teprve až dorazí, nicméně pokud by se někdo s podobnou situací setkal, tak se rád poučím. Zkoumal jsem i zahraniční fóra, ale reakci, která by na mé postřehy přesně seděla, jsem zatím nenašel
Woita
Kontaktovat uživatele:

#1292 Příspěvek od Woita »

tomashr píše:Dotaz na ty, kdo využívají APM ve spojení s MinimOSD - nenarazili jste na nějaké nesrovnatelnosti po updatu APM na novější firmwary (patrně od 3.1.2)?.................

Tak to jsi mě trošičku vyděsil...
Používal jsem doteď předchozí verzi FW (3.1.1 nebo co to bylo), vše O.K.
Dneska jsem dostavěl novou koptéru a hned jsem tam fláknul poslední FW, tedy 3.1.2. OSD tam zatím nemám, leží na stole, neudržel jsem se a byl jsem to zalítnout bez něj. V nějbližší době tam budu FPV a OSD roubovat taky, takže pak ti zde odpovím...
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
lipanek

#1293 Příspěvek od lipanek »

Když to tak čtu, tak mi asi došlo, proč OSD neukazuje to co má, resp. co ukazovalo před tím. S tím firmaware jsem si to nespojil, ale asi po přechodu na 3.1.2 mi OSD ukazuje divně. Některé údaje, byť jsou zvoleny, tak neukazuje a jiné zase "zdeformovaně". Připisoval jsem to experimentování s firmware pro OSD. Taky jsem přemýšlel, že si objednám novou desku OSD, ale asi ještě zkusím downgrade firmware APM a dám pak vědět.
Futaba T10 2,4 gHz; T-REX 600 E FBL BeastX; Protos FBL BeastX
X-quadrocopter APM2.5.2 vlastní rám
tomashr

#1294 Příspěvek od tomashr »

Já nechci tvrdit, že to je firmwarem APM, mám teď s OSD nějak celkově smůlu a fw v APM může být jen náhodná shoda. Jeden kus OSD mi odešel hardwarově, druhý po čase asi taky, třetí vypadá v pořádku, ale chová se divně a časová souvislost s upgradem fw APM tu zkrátka je.

Zatím se ale ptám spíš jen obecně, protože jsem si objednal lepší variantu MinimOSD s dokonalejším napájením, která by se neměla tolik zahřívat a do "výzkumu" se naplno dám až potom, do té doby se mi do toho nechce.
lipanek

#1295 Příspěvek od lipanek »

mohl bys mi, prosím, poslat link na ten hardwarově lepší OSD. Docela to řeším. Je možné, že to taky "odchází" a tak, jak jsem napsal přemýšlím o náhradě.

Díky
tomashr

#1296 Příspěvek od tomashr »

Nejprve k tomu mému problému - stalo se mi v podstatě to, že MinimOSD nic neukazoval a jen psal "No Mavlink". To je celkem dokumentovaná věc, ale žádný postup opravy mi nezabral. Tak jsem zkusil variantu, že jsem dal na copter i 3DR telemetrii a OSD paralelně, tím si komunikaci vynutí rádio a OSD jen poslouchá. To sice zabralo že OSD naskočí, ale data nemá - prázdné hodnoty. Nevím, budu laborovat, ale je to divné, zdůrazňuji, že mi vše dosud šlapalo perfektně, je to změna.

Ad lipanek - rozsypané znaky jsou často dány tím, že uděláš upgrade firmwaru, ale ne upgrade znakové sady, to mi nepřipadá jako stejný problém jako můj.
Co se týče HW, tak by měly být lepší ty značené jako 1.0 či 2.0, původní hw se obvykle značí 0.1 (nesouvisí s verzí fw, tohle je značení hw). Je to třeba tento http://www.rctimer.com/product_862.html , pozná se tím, že někde na desce je taková ta "cívka" pro napájecí měnič. Obvykle navíc mají procesor naletovaný "pravoúhle", zatímco stará verze ho má "do kosočtverce". Viz http://www.goodluckbuy.com/on-screen-di ... apm-2.html , tohle je typická fotka starého provedení, nové naopak třeba i zde http://www.goodluckbuy.com/crius-mavlin ... ation.html. Tady je i výstižná věta v popisu: MAVLink-OSD with switching DC/DC stepdown powersupply to maximize efficiency on power system. No more heating problems when using this OSD board.

Já jsem jeden OSD "nové verze" měl, fungoval perfektně, ale o něj jsem přišel při ztrátě copteru už před delší dobou. Teď mám doma více těch levnějších "starých" a vztekám se, minimálně jeden fakt shořel a divné chování dalších klidně může souviset také s tímto a souvislost s verzí APM fw může být jen náhodná. Už mám objednány nové, ale ještě nedorazily, příští týden by to už mohlo být časově nadějné, tak uvidím.
OK2BUH

#1297 Příspěvek od OK2BUH »

Já mám sice Multiwii, ale stalo se mi, že při ládování sw do desky se poškodil sw v Minimosd. Přehrál jsem ho znovu a je to dobré. Od té doby OSD při ládování sw do desky vždy odpojuji.
tomashr

#1298 Příspěvek od tomashr »

To se určitě stát může, ale já pak fw v OSD upgradoval víckrát a nezabralo :-(
lipanek

#1299 Příspěvek od lipanek »

díky za typy.
Měl jsem sice v1.0, ale asi se tam něco po... a prostě i po aktualizování znakové sady to nefungovalo. Objednal jsem novou a uvidíme.

Lipánek
tomashr

#1300 Příspěvek od tomashr »

Jen na okraj, víš o tom, že upgrade znakové sady ve většině případů funguje jen když máš u MinimOSD kromě FTDI připojené i 12V napájení "z druhé strany"? Tohle je docela svérázný bug, se kterým jsem se setkal, on ti totiž charset upload jen z FTDI projde, ale nějak se nezapíše. Týká se to skutečně jen charsetu, na upgrade firmware stačí samotné FTDI.
lipanek

#1301 Příspěvek od lipanek »

Super, to jsem nevěděl :-(
Docela by mne mrzelo, pokud bych s touto "úpravou" napájení "opravil", jelikož jsem si již novou desku objednal a zaplatil. A ani nevím, že by to někde zmiňovali. Nebo jsem to přehlédl či špatně přeložil popis.
mclei
Kontaktovat uživatele:

#1302 Příspěvek od mclei »

tomashr píše:Jen na okraj, víš o tom, že upgrade znakové sady ve většině případů funguje jen když máš u MinimOSD kromě FTDI připojené i 12V napájení "z druhé strany"? Tohle je docela svérázný bug, se kterým jsem se setkal, on ti totiž charset upload jen z FTDI projde, ale nějak se nezapíše. Týká se to skutečně jen charsetu, na upgrade firmware stačí samotné FTDI.

Ta poznámka nutnosti 12V při updatu fontů neplatí pokud jsou napájení propojené.

Tady pastuju moji poznámku po několikadenním ladění než se mi podařilo ty fonty nahrát. Řešil jsem ale hlavně problém v Linuxu:

Upload charsetu pod Linuxem v Mono nefunguje. Ale spíš je problém s automatickým resetem a časováním. V této diskuzi http://forums.openpilot.org/topic/15573-openpilot-boards-feeding-minimosd-via-uavtalk/page-4 jsem našel odkaz na PERL skript http://minoposd.googlecode.com/svn/trunk/Tools/write_char_set.pl pro upload charsetu kde je hezky vidět co se tam dělá. Problém je, že mám USB/RS232 TTL převodník, který má jen RX/TX a nemá ostatní signály přes který se Arduino resetuje. Takže reset musím ve správný okamžik udělat ručně. Mimo jiné se všude píše, že aby se fonty uložili tak musí mít OSD napájení 12V z video strany. Tím, že mám obě strany OSD spojené propojkami abych mohl mít jen jedno 5V napájení by to mělo být ale vyřešené. Aby to fungovalo je potřeba vyresetovat desku chvilku před spuštěním samotného uploadu a pak se mi to chytne. S novým převodníkem který má i DTR signál mi už ten perl skript funguje bez úprav.
tomashr

#1303 Příspěvek od tomashr »

mclei no to bych netvrdil... Já propojku proletovanou mám, ale přesto se mi update charsetu na jedné desce nedařil (byla v ní nějaká čínština). Pak jsem se někde dočetl o tom doporučení mít napájené oboje a ejhle, najednou to prošlo napoprvé. Může se to asi lišit i u verzí, ale pokud už někdo problém má a jen ze strany FTDI se mu update nedaří, tak by to měl zkusit.
troiac

#1304 Příspěvek od troiac »

Tak som s tych OSD popleteny aky je potom toto?
http://www.goodluckbuy.com/apm-osd-minimosd-ardupilot-mega-osd-apm2-0-apm2-5-flight-controller-osd-purple.html
ma sice procesor do kosostvrca ale ma aj cievku.
X8 Quad Pixhawk 2Tricopter APM 2.6Race Omnibus F4 Quad HKpilot32
tomashr

#1305 Příspěvek od tomashr »

Já ale nepsal, že je procesor do kosočtverce JISTÝ znak! Pouze to tak bývá, ale výjimky jsou možné, spoléhat na to nelze.
To, co odkazuješ, jsem v ruce neměl, podle fotek to už lepší DC-DC konvertor mít může, bohužel popis je velmi stručný (obvykle na to vybavení spínaným DC přímo upozorňují).
Odpovědět

Zpět na „Coptery - elektronika“