Otázky o F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Odpovědět
Zpráva
Autor
midge

Re: Otázky o F3K

#1306 Příspěvek od midge »

Našla by se tady dobrá duše, která by naskenovala test na F3K Destiny v RC modely 4/2014 a poslala mi to mailem ?
Moc děkuji
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#1307 Příspěvek od Rocky_MK »

Je pravda,že F3K modely mají nulový anebo popř. velmi malý (tj. podstatně menší než klasické větroně) úhel seřízení?
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1308 Příspěvek od maroslong »

Je to čiatočne pravda. Nulový nie, ale bežne okolo 1,5 stupňa. Je to dané používanými profilmi a tým, že Káčka lietajú vo veľkom rozsahu rýchlostí (hod, klz).
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#1309 Příspěvek od Andrews »

Pro hod mám křidélka nahoru o cca 2,5mm , ale i tak má Thowt při větru tendeci přepadávat na záda. Pokud je úplné bezvětří tak se tak neděje. Zkusil jsem trochu přitrimovat výškovku v režimu hod je to lepší. Předpokládám, že to je blbou technikou hodu, ale i tak hodím 40m.
Moje otázka je: Proč se používá přizvednutí křidélek a ne výškovka?
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1310 Příspěvek od maroslong »

Prizdvihnutie krídeliek sa nepoužíva všeobecne, ale pri profiloch, pri ktorých sa tým dosiahne najmenší odpor. A 2,5 mm je strašidelne veľa, býva to max do 1 mm. Takouto výchyľkou éro pri hode brzdíš. Že ti ide pri hode do premetu bude asi ťažiskom príliš vpredu, alebo veľkým uhlom nastavenia (natiahnutá výškovka).
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#1311 Příspěvek od Rocky_MK »

maroslong píše:Je to čiatočne pravda. Nulový nie, ale bežne okolo 1,5 stupňa. Je to dané používanými profilmi a tým, že Káčka lietajú vo veľkom rozsahu rýchlostí (hod, klz).

Díky. Hodlám si totiž vystrouhat malé DLG s celobalzovým křídlem, tak polaboruju...
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1312 Příspěvek od maroslong »

Jasne. Neviem či poznáš toto:
http://www.f3k.nl/index.php?id=3
Je to celkom podarená vec, mal som to postavené ale nie balzové a lietalo to prekvapivo dobre. Možno ti to pomôže ako inšpirácia. Od dospelého súťažného Káčka to má ale dosť ďaleko, to je ti asi jasné.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#1313 Příspěvek od Rocky_MK »

Pochopitelně. Jde mi to postavit si jednoduché levné DLG na malý prostor.
Nacelnik

#1314 Příspěvek od Nacelnik »

Ahoj, mohli by jste mi poradit/prozradit, jak máte vyvedenou nit z trubky na výškovku? Máte tam nějaké pouzdro, nebo jen "dírou prostrčená niť"?

Díky za info.
D.
maroslong
Kontaktovat uživatele:

#1315 Příspěvek od maroslong »

Ja to vždy vypúzdrim kúskom tenkej bielej trubky z bovdenu vytiahnutej nad plameňom na menší priemer alebo kúskom mikrobovdenu od Hořejšího. A to používam zásadne pletené kovové lanká.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

#1316 Příspěvek od Rocky_MK »

Ještě jeden dotaz bych měl. Myslíte si, že má cenu strhat fólii z křídla mého házedla a potáhnout ho vliesem? Pokud bych tím odlehčil aspoň 20g, považoval bych to za smysluplné...
JMalik

#1317 Příspěvek od JMalik »

Nacelnik píše:Ahoj, mohli by jste mi poradit/prozradit, jak máte vyvedenou nit z trubky na výškovku? Máte tam nějaké pouzdro, nebo jen "dírou prostrčená niť"?

Díky za info.
D.

Vytáhneš bílý bowden nad plamenem svíčky na tak malou díru, aby pošla struna ( kevlar. niť, nerez. lanko....) a to vlepíš v místě průchodu trupem.
(to samé co píše maroslong)
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#1318 Příspěvek od JMalik »

Andrews píše:Pro hod mám křidélka nahoru o cca 2,5mm , ale i tak má Thowt při větru tendeci přepadávat na záda. Pokud je úplné bezvětří tak se tak neděje. Zkusil jsem trochu přitrimovat výškovku v režimu hod je to lepší. Předpokládám, že to je blbou technikou hodu, ale i tak hodím 40m.
Moje otázka je: Proč se používá přizvednutí křidélek a ne výškovka?

- máš těžiště příliš vepředu.

- výškovkou je to ideální vyladit na nulu jak na hod, tak na klouzání. Flaperon by ti pak měl na tomhle éru vycházet do cca 2mm nahoru pro hod . Ne víc.
Pokud je ti to nepříjemné na řízení v kluzu, tak potom na hod výškovka neznatelně dolů a flaperon cca 1,5mm nahoru.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Nacelnik

#1319 Příspěvek od Nacelnik »

Jmalik, maroslong - díky moc, vyzkoušíme :_)
Andrews
Kontaktovat uživatele:

#1320 Příspěvek od Andrews »

Děkuji tak Maroslong měl pravdu. Nejdřív jsem zkusil posunout těžiště, ale bez znatelného výsledku. Dnes jsem zabral manželce stůl v obýváku ustavil Thowta třídlem do roviny a změřil výškovku a elhje ona má 2mm rozdíl. Takže dobrousit na 0, ještě že jsem jí zatím nelepil. Večerní test a super! Teď křidélka max 1mm a bez větru se obejdu i bez nich.
Koukám, že v této kategorii jde opravdu o každý gram a každý mm.

Ještě doplňující otázka. Je tedy vhodné mít 0 - 0, nebo by křídlo mělo mít nějaký náběh?

maroslong píše: Že ti ide pri hode do premetu bude asi ťažiskom príliš vpredu, alebo veľkým uhlom nastavenia (natiahnutá výškovka).
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“