Hitec AURORA-9

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Hitec AURORA-9

#1321 Příspěvek od zdzd »

petertn píše:V com je lepsia?

Stáhni si manuály a porovnej. Jen namátkou: Má čtrnáct kanálů, přehlednější programování, mnohem sofistikovanější heliprogram, SD kartu, jednoduchý způsob update, možnost kalibrace a spoustu dalších věcí. Nemá jen ptákoviny jako dotykový displej a poměrně diskutabilní Hitec telemetrii. Věci, které pro řízení nejsou podstané,

Srovnej si to sám...

BTW: Když si vezmeš manuál T12FG/FX-30 a vytrháš z něj stránky s funkcemi, které umí Aurora, tak ti ho zbude skoro tři čtvrtiny. A přitom nestojí ani polovinu tebou zmiňované částky. Vyzkoušej si to. :wink:
JMalik

#1322 Příspěvek od JMalik »

geriatrix píše:Nechtěl jsem už na Auroru reagovat, ale musím. Zažil jsem tři pády a určitě ne na ruce, jak tu někdo psal, jen jsem se díval jak to někam letí a nechodilo nic. Někdo tu psal že je to špatně zbastlenou elektrikou, no nevím, jednou to byla helina, tam jsem to přiřadil statické elektřině, pak edge EPP od firmy kyosho, originální elektroinstalace a příjmač uložen dle doporučení a nakonec U Can FLY od Hype, rovněž origo elektroinstalace. Možná na to někdo zkušenější přijde, proč se závada projeví stejným způsobem a koukám že né jenom u mě. Možná je to setovou elektronikou, asi moc kvalitní nebude, nevím :( Zajímavé je že teď se synovcem létáme na střídačku a další problém jsme nezaznamenali, zatím bez dalšího pádu. Poslední dvě nehody vznikly právě při provozu obou Auror najednou. Nicméně Auroru jsem si ponechal a létám s ní. Rozhodně s ní ale zatím nebudu ovládat cokoliv konstrukčního, z toho mám zatím strach. Vyhovuje mě především ovládání a nejbližší rádio v podobném duchu je trochu drahá Futaba za cca 50 litrů. Doufám že už se nic nestane a pomalu k ní získám důvěru. Zatím jen kuličky, ty se dají povětšinou aspoň rychle slepit :lol: :lol: :lol:

Když nandáš Auroru do Can Fly od Hype se setovou elektronikou, tak můžeš začít řešit všechno možné od konektorů počínaje, přes serva, BEC.......
Takže z mé strany nulový důkaz, že to spadlo na ztrátu komunikace.
Pokud uvádíš problém se dvěma Aurorami současně v provozu, tak se to nechá celkem snadno ověřit v dokonalých instalacích a zapnout ty dva TX současně.
Moc nevěřím na problém.
Futaba je momentálně lepší než Aurora (TX od osmičky nahoru) .
Takže osobně považuji za lepší vysílač Futabu osmičku než Auroru a myslím, že se tady těžko bude vyvracet opak.
T12FG a FX 30 disponují skoro maximem funkcí v cenové hladině kolem 20k.
Všechny vysílače Futaby nad těmito typy mají jenom lepší mechanické provedení, nebo funkce, které přímo nesouvisí s letovými parametry.
Takže řeči o padesáti litrech jsou dost mimo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#1323 Příspěvek od Lukash »

zdzd píše:

Stáhni si manuály a porovnej. Jen namátkou: Má čtrnáct kanálů, přehlednější programování, mnohem sofistikovanější heliprogram, SD kartu, jednoduchý způsob update, možnost kalibrace a spoustu dalších věcí. Nemá jen ptákoviny jako dotykový displej a poměrně diskutabilní Hitec telemetrii. Věci, které pro řízení nejsou podstané,

Srovnej si to sám...

BTW: Když si vezmeš manuál T12FG/FX-30 a vytrháš z něj stránky s funkcemi, které umí Aurora, tak ti ho zbude skoro tři čtvrtiny. A přitom nestojí ani polovinu tebou zmiňované částky. Vyzkoušej si to. :wink:

Moje reakce:
14 kanálů: jasné plus pro Futabu. Na druhou stranu, málokdo to využije
Přehlednější programování: Viděls programování Aurory? Jak by to mohlo býti přehlednějším?
Sofistikovanější heliprogram: O tom nic nevím, heli nelítám a je mi to jedno
SD karta: K čemu taková věc je?
Jednoduchý způsob update: U Aurory to snad jednodušejc ani nejde
Dotykový displej: Není to ptákovina, tohle označení od tebe chápu jako závist
Telemetrie: Nepoužívám... v čem je diskutabilní?

A jedno plus pro Auroru navíc: Má výměnné moduly.

EDIT: Mícháš jablka s hruškama. Proč porovnáváš Auroru s FX-30, která je 2x dražší?
irto

#1324 Příspěvek od irto »

zdzd píše:

Srovnej si to sám...

Člověče toto už je fakt trochu přestřel.

Mam FX-30 a měl jsem Auroru. Rozhodně nepišeš pravdu a sám to víš. Aurora ma ať se mě to libi nebo ne lehčí programování než futaba FX-30 a vzhledem k faktu že T8FG je to same (ne programově ale stylem) tak rozhodně programovani neni u futaby o nic lepši ani přehlednější. Neřikam a netvrdím že je problem programovat futabu jen tvrdim že s dotykačem u aurory to je fakt mnohem přijemnejsi a jejich menu je intuitivni a rozhodně ne špatne.

Co se týka tech heliprogramu take zase nemaš pravdu a asi to také viš. Heli programy letam a snad jen swash ring nebo jak se ta funkce jmenuje auroře chybí ale pokud se nepletu bezpadla jenž teď frčí to řeši tak jako tak samy a i tak je to tak zanedbatelná funkce která se da vyřešit mechanicky nastavením vrtulníku že bych to jako nikterak zasadní + ani neuváděl.

Co se tyka upgradu tak zatim jsem se jen koukal jak se futaba upgraduje a auroru jsem upgradoval oboje mě přijde jako pro opice takže zase žadná výhoda.

Jinak ve znojmě jsem mluvil s člověkem jenž FX-40 (to je to radio za 50K+) reklamoval 4x (Byl to rakušak ne čech).

Jinak ano když jsem si před rokem Auroru kupoval letal jsem Akrobata a chtěl jsem telemetrii kuli snimani napěti baterie, tím že si tam dam snimač otaček a tak dale. Po roce co jsem to měl jsem zjistil že jsem se na telemetrii nepodival ani 1x Přešel jsem na heliny a to důvody telemetrie ještě snížilo. Začlo mě zajima CGY750 a k tomu je třeba radio od futaby. Logických důvodu přechodu bych popravdě moc nenašel.
Logo 600| AcroMaster Pro| Extra 300 EXP V2
FUTABA FX-30
geriatrix

#1325 Příspěvek od geriatrix »

TO:JMalik, ovládáním myslím ovládání samotné aurory, dotykový display, menu atd.. to T8FG a další určitě nemá to je odpověď i pro zdzd, prostě Futaba s dotykáčem cca těch 50 litrů. Popisuji závadu tak jak se mi stala a nevěřím že výrobce i když takovéhle hračky by nevěděl co dělá a co tam dává, určitě je chytřejší v tomto oboru než já, neřeším faktor výroby, kde to opravdu může kompletovat a testovat kdejaký trotl. Věř, že už jsem si zvykl po dodělání éra testovat elektroniku na zemi a ani v tomto případě jsem neudělal vyjímku. Jestli to bylo, nebo nebylo výpadkem signálu v příspěvku neřeším, pouze se jistím a dva vysílače v jednu chvíli nemáme zapnuté. Problém je v tom, že půl roku nic a pak prásk, bez zjevných příčin, co se týká komponentů, nebo chceš li jejich zbytků, tak po pádu zkontrolovány a odzkoušeny, včetně různého poklepávání a tahání za kabely a vždy fungovali, dokonce i motor, který je ovšem zralý na výměnu ložisek a hřídele. Proč se mi podobná příhoda nestala třeba s DX6i. Zřejmě jsem při koupi Aurory změnil své zvyky a dělám špatně elektriku. Nechť si každý myslí co chce. :wink:
Od posledních pádů jsem změnil jen to, že po změně modelu znovu vypnu a zapnu vysílač, stalo se mi občas že po přepnutí letadla na heli mi nechodila cyklika a motor v plném rozsahu, něco se v SW evidentně sekne, po vypnutí a zapnutí celého radia se vše srovná, nyní to dělám vždy po změně jakéhokoliv modelu a zatím tedy pez pádu, doufám že to vydrží. Nevím jestli je to vada jen mého vysílače, jestli někdo má podobnou zkušenost, ať to sem hodí.....děkuji. Jestli je lepší Hitec či Futaba neřeším a je mi to jedno, každé radio má nějaké ty blechy, pro mě je rozhodující komfort obsluhy přístroje, své jsem si vytrpěl u DX6i, kde napípat nový model bylo za trest, hlavně procházení v menu brrr fuj :lol:
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#1326 Příspěvek od sharkcom »

geriatrix píše: Nevím jestli je to vada jen mého vysílače, jestli někdo má podobnou zkušenost, ať to sem hodí.....děkuji. :lol:

Ten popis bohužel sedí ve všech případech. Mě se t ostalo 2x během asi 30hod. provozu. V prvním případě je možný, že jsem mezi modely přepínal bez vypnutí TX. V druhém však ne, měl jsem na letišti jenom jedno éro a byl to 3. let. To první éro zatím lítá dál, se stejnou výbavou, se stejným zapojením, na nic jsem prostě nepřišel. Jak tady bylo psáno, možná stojí za to po nahrání nového FW vše vymazat a napípat znova modely a samo znovu zpárovat přímače s TX, ikdyž vše na první pohled běží i bez toho. Asi by stálo za to, kdyby každej kterýmu se to stalo napsal přesný vyjádření za jakých podmínek podle výše uvedených kritérií se to stalo. Ale jistě se i dovíme, že jsme měli zprasenou instalaci, záhadou mi však zůstává, že jí prasíme až po přechodu na AURORU a že jsou ty prasitele skoro bez výjimky pouze majitelé AURORY...
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
zdzd

#1327 Příspěvek od zdzd »

Lukash píše:Přehlednější programování: Viděls programování Aurory? Jak by to mohlo býti přehlednějším?

Viděl. A viděl jsi programování Futab FG řady? Mně tedy vyhovuje více. Vede tě od začátku až do konce.

Lukash píše:SD karta: K čemu taková věc je?

Například k tomu, že si na ni zazálohuješ programy, které pak třeba můžeš uložit do PC, poslat emailem a tak dále. Nebo k tomu, že ji píchneš do jiného TX a přeneseš program bez nutnosti něco pípat.

Lukash píše:Jednoduchý způsob update: U Aurory to snad jednodušejc ani nejde

U FG nahraješ upgrade právě na tu SD kartu, dáš ji do TX, zapneš upgrade switch a pak zapneš rádio. A je to.

Lukash píše:Dotykový displej: Není to ptákovina, tohle označení od tebe chápu jako závist

Chápej to jak chceš, ale displej model neřidí. Displej je drobné vylepšení, nikoliv zásadní věc. Co chybí na kanálach a funkcích nenahradí.

Lukash píše:Telemetrie: Nepoužívám... v čem je diskutabilní?

Zobrazování síly signálu.

Lukash píše:A jedno plus pro Auroru navíc: Má výměnné moduly.

EDIT: Mícháš jablka s hruškama. Proč porovnáváš Auroru s FX-30, která je 2x dražší?

Výměnné moduly má celá řada FG mimo osmičky. Dvakrát dražší jsem porovnal jen proto, že tu bylo řečeno, že srovnatelné rádio stojí 50k. To samozřejmě není pravda a proto jsem uvedl příklad mnohem chytřejšího rádia, které stojí ani ne polovinu zmiňované částky.
zdzd

#1328 Příspěvek od zdzd »

irto píše:Člověče toto už je fakt trochu přestřel.

Mam FX-30 a měl jsem Auroru. Rozhodně nepišeš pravdu a sám to víš. Aurora ma ať se mě to libi nebo ne lehčí programování než futaba FX-30 a vzhledem k faktu že T8FG je to same (ne programově ale stylem) tak rozhodně programovani neni u futaby o nic lepši ani přehlednější. Neřikam a netvrdím že je problem programovat futabu jen tvrdim že s dotykačem u aurory to je fakt mnohem přijemnejsi a jejich menu je intuitivni a rozhodně ne špatne.

Co se týka tech heliprogramu take zase nemaš pravdu a asi to také viš. Heli programy letam a snad jen swash ring nebo jak se ta funkce jmenuje auroře chybí ale pokud se nepletu bezpadla jenž teď frčí to řeši tak jako tak samy a i tak je to tak zanedbatelná funkce která se da vyřešit mechanicky nastavením vrtulníku že bych to jako nikterak zasadní + ani neuváděl.

Vím, že programování FG je naprosto v pohodě, intuitivní a není třeba ani číst manuál. Nehledě k tomu, že mi připadá, že většinu postupů Hitec opráskl právě od Futaby. Aurora je jednodušší jen proto, že má méně funkcí.

Pokud jde o heli: Mýlíš se ty. Nemá toho mnohem více, zejména možnost kompenzací principiálních chyb CCPM mechaniky a ani mixy na swash. Aurora má taky naprosto nesmyslné nastavení FS, které pro heli vůbec nevyhovuje.

Jak už jsem říkal - dát oba manuály vedle sebe a srovnávat. Tak se objeví rozdíly a na každém je, co mu vyhovuje více.
iampucmeloud

#1329 Příspěvek od iampucmeloud »

Vrtulníkům vůbec nerozumím a nevím jaké funkce jsou potřeba.
Vím ale jedno, chtěl bych to umět jako tenhle týpek.

http://www.youtube.com/watch?v=BdOteef-dH0

Jak je vidět Aurora na to také stačí, tím ale neříkám, že jsem o ní přesvědčen.

IAMPUC
zdzd

#1330 Příspěvek od zdzd »

To video si odtud nespustím a tak nevidím, kdo tam je a co lítá.

Nicméně tipuji, že to bude Pavel Kefurt a 3D. A tam je situace celkem jasná. Létával s T12FG, nicméně poté co se stal továrním pilotem Hitecu nastala situace "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej."

Další věc je v tom, že na 3D létání s helinou nejsou nároky na software TX nijak zvlášť extrémní. Veškeré nastavení je omezeno na jednu variantu "vše na maximum". Létání s maketou nebo FAI přesné akrobacie je zase něco jiného.

Debata ale není o tom, zda Aurora stačí či ne. Stačí a to mnohem líp než mnohé další vysílače. Rozporováno je to, že další srovnatelný vysílač je za 50k. To není pravda, protože už T8FG ve zhruba stejné cenové relaci disponuje funkcemi, které Aurora nemá. Bavíme se samozřejmě o možnostech nastavení modelu, ne o tom, zda je displej dotykový a podobně. Takové se na modelu a létání nijak neprojeví a nic tedy neřeší.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#1331 Příspěvek od Dejfak »

Aurora je lehčí na programaci, měl jsem v ruce T8FG a to menu je pro mě dost zmatený.
Ale kdo létá Futaby tak mu to ani nepřijde, jde o to na co si člověk zvykne.
To je jak s mobilama, srovnávat bezdotykáč s tlačítkovým telefonem.
Každému vyhovuje něco jiného nebo spíš jde o to si zviknout..
Ikdyž Aurora je opravdu intuitivnější...
Auroru mám 3tí a i přes problémy které jsem měl mi vyhovuje hlavně programováním..

Ted se zeptám, není to o souboji Futaba Hitec :D
Řeším programování u Mustanga, mám zvlášt servo na směrovku a na zadní kolečko.
Abych z toho neměl 3D akrobata mám výchylku směrovky na 40%
Ale na kolečku potřebuji 100% kuli otáčení.
Jak ale snížím tu směrovku na 40% sníží se tím i kolečko na 40%
Tak jsem dal na koncové výchylky 140% (na kolečku) ale stejně nejde doplna.
Dá se to nějak naprogramovat? To je snad zatím jedna věc na kterou jsem nepřišel.
Pak jedíně mechanicky posunout táhlo aby při 100% byla výchylka směrovky jako ted na 40% a bylo by to.
Ale do budoucna bych tohle chtěl vyřešit.
U jiných vysílaček ve volném mixu se dá nastavit velikost Master i Slave zvlášt...
Mě ale Master ovlivnuje Slave a nemohu se toho zbavit....
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
SonicWawes

#1332 Příspěvek od SonicWawes »

to Dejfak: přehoď serva na přijímači. Na Opticu jsem podobné věci řešil pořád. Pak si jen nastavíš výchylky kolečka a směrovku zmenšíš v mixu jak potřebuješ.

Jinak taky "mám" Auroru. Teď je v servisu. Jak jsem už psal, do vzduchu se ani nedostala. Něco se v ní sekne, modul? Vysíla? Dva přímače udělají to samé... nevím čím to je. Tak by mě zajímalo, na co všichni padáte. Jestli je to ztráta signálu, škubání, file-safe nebo co.

Je navíc zajímavé, že se tyhle problémy s padáním objevili až teď. Když jsem toto fórum procházel před dvěma týdny, tak tu byl jeden pád kvůli rukám. Teď za poslední týden tu spadla spousta modelů.

Já osobně nelétám heliny tak hlubší programování pro ně je mi ... víte kde. Ale říkám si, pokud se zase pokazí jakmile přijde zpět, dávám ji pryč a kupuju Futabu. Jen přemýšlím jestli mi postačí T8FG, nebo raději přišetřit a koupit FF10. FASST je jistota, 40MHz už nechci ani vidět.
Priorita je pro mě... dát si cokoli na cokoli, tedy libovolné přiřazování prvků. Ale to už asi budou mít obě. Tak kdyžtak někdo, kdo už spadl napište, čím to bylo (pokud jste to už zjistili), nebo mi ostatní srovnejte Auroru s udávanýma Futabama.
Naposledy upravil(a) SonicWawes dne čtv 18.08.2011 13:46, celkem upraveno 1 x.
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#1333 Příspěvek od JirkaA »

SonicWawes píše:en přemýšlím jestli mi postačí T8FG, nebo raději přišetřit a koupit FF10.

Desítka je o generaci starší než osmička, osmička je ve většině funkcí lepší. O desítce bych dnes už neuvažoval.
OK2WY
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#1334 Příspěvek od Lukash »

Ale má výměnné moduly...
SonicWawes

#1335 Příspěvek od SonicWawes »

Takže ta FF10ka je starší? Moc na to nevypadá. Mě se teda líbí víc. Ale zase to T8FG je jen 8kanál, což by mohlo pochybět, chystám se přejít na makety.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“