Otázky o F3K
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Re: Otázky o F3K
Fajn, som rád že si to poriešil. Krídlo F3K nikdy nemá nulový uhol, v priemere je to okolo 1,5 stupňa (v závislosti od profilu) väčinou voči osi trupu a výškovka v nule (pozor, uhol nastavenia krídla sa nemeria podľa spodnej strany krídla, ale podľa tetivy profilu). Sú aj výnimky, ale uhol "seřízení" je vždy nejaký (samozrejme kladný). Nulový alebo blízky nule sa používa napríklad pri súťažných voľných hádzadlách, kde býva ťažisko často za 50% hĺbky krídla a je to dosť náročné na zalietanie aj lietanie.
- Andrews
- Kontaktovat uživatele:
maroslong píše:Krídlo F3K nikdy nemá nulový uhol, v priemere je to okolo 1,5 stupňa (v závislosti od profilu) väčinou voči osi trupu a výškovka v nule (pozor, uhol nastavenia krídla sa nemeria podľa spodnej strany krídla, ale podľa tetivy profilu).
Uff. Obrázek by nebyl?
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, zas tu budu otravovat...
Dokončil a zalétnul jsem Mimi. Při prvních hodech jsem zaregistroval malou ovladatelnost (měl jsem malé vzepětí, ale teď už je to OK - říznul jsem křídlo a udělal větší vzepětí).
Další problém - model po odhozu skoro nešel nahoru, trochu jsem zvětšil úhel seřízení a posunul těžiště vpřed, ale musel jsem dost natáhnout trimem výškovku. Takto už to bylo létatelné, dokud jsem se do hodu neopřel víc, to jsem Mimi skoro rozflákal; při razantnějším švihu jde model téměř hned po odhodu dolů za divného, pištivého zvuku. Bez okamžitého přitažení by se zaryl do země.
Myslím, že nastává flutter výškovky anebo reverzace účinku ovládání, příp. oboje. Co teď? Vyztužit výškovku? Tužší nosník ocasních ploch? A až vyřeším tohle, jak mám přinutit model, aby stoupal po exponenciále bez toho natažení? Zvětšit úhel seřízení? ...
Dokončil a zalétnul jsem Mimi. Při prvních hodech jsem zaregistroval malou ovladatelnost (měl jsem malé vzepětí, ale teď už je to OK - říznul jsem křídlo a udělal větší vzepětí).
Další problém - model po odhozu skoro nešel nahoru, trochu jsem zvětšil úhel seřízení a posunul těžiště vpřed, ale musel jsem dost natáhnout trimem výškovku. Takto už to bylo létatelné, dokud jsem se do hodu neopřel víc, to jsem Mimi skoro rozflákal; při razantnějším švihu jde model téměř hned po odhodu dolů za divného, pištivého zvuku. Bez okamžitého přitažení by se zaryl do země.
Myslím, že nastává flutter výškovky anebo reverzace účinku ovládání, příp. oboje. Co teď? Vyztužit výškovku? Tužší nosník ocasních ploch? A až vyřeším tohle, jak mám přinutit model, aby stoupal po exponenciále bez toho natažení? Zvětšit úhel seřízení? ...
„Pilot nesmí být tuctový šofér, ale dokonalý pán svého stroje!“ A.I.Pokryškin
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, chci se zeptat.. Budu stavět přes zimu Mimi, a nevím jestli udělat ovládaná křidélka, pilotážně na mě bude ta Mimi asi celkově nudná, ale jde mi i o tu stavbu a chci to na relax nebo to vzít někam na cestu, ale jestli stačí jen sop a vop, a nebo změnšit vzepětí a dodělat křidýlka, případně jak velký. Díky. Je mi jasný že to lámat rekordy nebude ale aby se to dalo aspoň pohodlně ovládat.
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Když uděláš vzepětí podle plánu, ovladatelnost je výborná, obratné je to až až.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Dobře, děkuju. Udělám to teda bez křidélek...
Pioneer,Superzoom XL,Rally XP,F3K Manta,E-Hawk 1500,FPV MaxiSwift,MiniExtra 330,Quad500,FPV Swift2.
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Rocky_MK píše:
Ak to dobre chápem v súčasnosti:
- máš výškovku natiahnutú
- máš tam pružinku
Je to tak?
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
lakotamm píše:Ak to dobre chápem v súčasnosti:
- máš výškovku natiahnutú
- máš tam pružinku
Je to tak?
Napůl
EDIT: Tak už jsem doma! Upozornil mě na to newor na rcalbu. Pevnou část VOP mám křivě nalepenou (resp. zle vybroušený kozlík), takže je potlačená. To musí být ono. Od prvního odhozu, když jsem měl VOP v neutrálu, šel model moc dolů, ale připisoval jsem to těžišti příliš vpředu a malému úhlu seřízení...no nic, opravím, zalítnu, dám vědět!
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
...jde model téměř hned po odhodu dolů za divného, pištivého zvuku...
Keď som mal ťažisko príliš vzadu aj na normálnom Kčku som mal pritiahnutý trim v režime štart. Ale že by to išlo do zeme po normálnom vytrimovaní sa mi ešte nestalo...
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Vždyť píšu o dva posty výš, že jsem zjistil, že mám pevnou část VOP nalepenou špatně, v poloze potlačeno. Tím se chování modelu přece vysvětluje. Právě jsem to opravil, +- za hodinu bych měl mít jasno...
- lakotamm
- Kontaktovat uživatele:
Rocky_MK píše:Vždyť píšu o dva posty výš, že jsem zjistil, že mám pevnou část VOP nalepenou špatně, v poloze potlačeno. Tím se chování modelu přece vysvětluje. Právě jsem to opravil, +- za hodinu bych měl mít jasno...
Sorry, ale Edit som si neprečítal.
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě 
Tak jsem to opravil a zalítal. Problém je částečně pryč. Není třeba tak velké natažení jako předtím, ale pořád to bez natažení nejde nahoru a při silnějším odhozu se to potlačí. Holt je asi měkká trubka. Zkusím, jestli půjde nějak šetrně vybourat, a když ne, udělám i novou gondolku. Je to minimum práce a stejně by to chtělo navrhnout ji trochu lépe...
Tak jsem to opravil a zalítal. Problém je částečně pryč. Není třeba tak velké natažení jako předtím, ale pořád to bez natažení nejde nahoru a při silnějším odhozu se to potlačí. Holt je asi měkká trubka. Zkusím, jestli půjde nějak šetrně vybourat, a když ne, udělám i novou gondolku. Je to minimum práce a stejně by to chtělo navrhnout ji trochu lépe...
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
Kolik vám váží trubka a gondola na Mimi? Původně jsem chtěl trubku koupit a gondolu zkusit udělat z laminátu, ale kolega mi dal nepoužité (podle něj špatné
) uhlíkové zbytky z Manty.. Trubka se zkrátí, tloušťkou vyhovuje, pevností určitě taky, nehážu silou a při malé hmotnosti se tomu nic při přistání nestane.. Gondola pevností taky, jen je větší tak uvidím jak bude pasovat a jak na to půjde udělat lože na křídlo... Váha trubky 14,5g při délce 75cm (takže po zkrácení míň) a váha gondoly 12,4 g, je štíhlá, tak tak se do toho vejde vybavení ale je dlouhá takže se lože křídla bude muset udělat na ní.. To nějak pořeším. Je to použitelné? Hrnu se za co nejnižší váhou, protože pevnostně od toho takový divy nepotřebuju. Tak by mě zajímala váha těch kteří to taky mají z uhlíku nebo laminátu abych měl něco na srovnání... Dík.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Mal som trubku od Reicharda, vlastnú sklenú gondolku, krídlo olaminovaný polystyrén a balzové chvosty. Letová hmotnosť bola 117 gramov.
-
vojta mansfeld
- Kontaktovat uživatele:
maroslong píše:Mal som trubku od Reicharda, vlastnú sklenú gondolku, krídlo olaminovaný polystyrén a balzové chvosty. Letová hmotnosť bola 117 gramov.
Díky ale mě tohle nic neřekne.. Zajímalo mě hmotnost jen gondoly a trubky... Protože křídlo bude konstrukční tak tam se mi hmotnost zvýší... Ale jinak těch 117 je dobrý výsledek...