Moje začátky s heli....

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
radek.domin

#136 Příspěvek od radek.domin »

zablabla píše:připojuji se, k pochvale, kolik máš s tou 450 -kou přibižně nalítáno ??

Mám nalítáno víc jak 150 baterek (je to moje první heli). Ze začátku to byly lety okolo 7 minut. Ted už díly letovímu stylu lítám jenom lehce přes 5 minut.

Jinak teď trénuju visení v invertu. Už to celkem jde kabinkou ke mě. Obráceně si to ale zatím nedovedu představit ani na simu.

Tenhle víkend jsem zase nalítal víc než 20 baterek. Zase se mi povedlo udělat jednu hodně hloupou chybu. Odstartoval jsem na baterku, která nebyla nabitá. Naštěstí autorotaci už zvládám docela v pohodě, takže to bylo bez poškození. Bacha na to. Pokud si někdo myslí že se mu to nemůže stát, tak si o to koleduje :-)
psena
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od psena »

Hmm tak 20 baterek dam tak za 14 dni, asi vytahnu zasobu 4 baterek co mam schovany a kdyz pujdu litat tak bude 9 baterek za sebou :D ... protoze nejvetsi problem je vzdy vyjet za mesto. Ty asi mas misto na litani kousek ne? Nebo mas taky 10 baterek ze to zvladas bez nabijeni?
Jo jinak nerozumim, jak muzes viset v invertu kabinou k sobe a neumet ani trosku ocasem k sobe... co kdyz se ti to pretoci? Asi z toho umis vybruslit jinym zpusobem, protoze s tim uz divocis pekne, tak se prece muze stat ze najednou bude vrtas naopak ne?
radek.domin

#138 Příspěvek od radek.domin »

psena píše:Hmm tak 20 baterek dam tak za 14 dni, asi vytahnu zasobu 4 baterek co mam schovany a kdyz pujdu litat tak bude 9 baterek za sebou :D ... protoze nejvetsi problem je vzdy vyjet za mesto. Ty asi mas misto na litani kousek ne? Nebo mas taky 10 baterek ze to zvladas bez nabijeni?
Jo jinak nerozumim, jak muzes viset v invertu kabinou k sobe a neumet ani trosku ocasem k sobe... co kdyz se ti to pretoci? Asi z toho umis vybruslit jinym zpusobem, protoze s tim uz divocis pekne, tak se prece muze stat ze najednou bude vrtas naopak ne?

Mám 5 baterek a 2 nabiječky. Jedna umí 4A a druhá 5A. Na to abych mohl lítat bez přestáky pořád dokoa, tak teoreticky stačí jenom 3 baterky.

S tím invertem je to tak, že si to prostě držím kabinkou k sobě. To je to samý jako když visíš normlálně. Taky když se učíš viset, tak si hlídáš aby se ti to neotočilo.

Na druhou stranu už jsem přežil takovejch krizovek že už se dokážu vymotat skoro ze všeho když je na to aspoň trochu vejšky. Jinak do toho invertu se dostávám taženým půlpřemetem a z pátky zase tlačeným půlpřemetem. V tom invertu paradoxně nemám ani tak problém udržet rovnováhu ve směru, jako spáš pracovat s kolektivem. Mozek nějak nechce chápat že míň je v invertu víc :-) Mám zafixováno že když je problém, tak je v první řadě potřeba přidat. Toho je samozřejmě potřeba se v invertu zbavit.

Další věc, kterou už mám natrénovanou, tak je místo klasickýho souvratu (stallturn) udělat tohle: Naletět si jako do souvratu, v úvrati ale udělat taženej půlpřemet a při klesání (v tu chvíli kabinkou od sebe) udělat půlvýkrut a podrovnat tažením. Pak to jde dělat ještě obráceně s tím že ten půlvýkrut se dělá při stoupání. Je to relativně jednoduchý a hodně efektní způsob jak se na kraji kvadrantu otočit :-)

Jinak musím zaklepat, ale ještě ani jednou jsem nespadnul na ruce, nebo na oči. Vždycky to byla buď technika, nebo moje blbost že jsem si něco nezkontroloval nebo jsem si něco blbě nastavit. Tuším ale že s tím jak začínám víc blbnout, tak to brzo přijde.
psena
Kontaktovat uživatele:

#139 Příspěvek od psena »

Tak jsem nad tim popisem akro prvku stravil 15 minut a stejne jsem nepochopil jak to je :D
Letis nahoru tam v nejvysim bode udelas pulpremet, tedy dostanes se jakoby na zada, ale premetem tim padem me vychazi ze se zpet dolu vracis kabinkou k sobe a ne od sebe ne? Nebo ty se jeste pre tim nahore otocis cumakem dolu a pak tepr udelas premet?
Zkusim si to v noci na simu, takovy veci jsem jeste moc nereseil, pustim si v realflightu tu skolu litani a skoncim na 5. bode protoze dal uz je to dost tezky :D
radek.domin

#140 Příspěvek od radek.domin »

:-) Tak jinak. Visis treba ocasem k sobe. Letis dopredu. V urcitem moment zacnes jakoby souvrat. To znamena ze nejdriv pridas kolektiv a pak zacnes pritahovat. Jak pritahujes, tak ubiras kolektiv. Kdyz uz miri cumak kolmo vzhuru, tak je kolektiv na 0. Tohle je zacatek souvratu. Nahore v uvrati ale udelas pulpremet (pritahnes o 180st). To znamena ze v okamziku kdy heli zacne klesat miris cumakem primo k zemi a rotorem od sebe. Koukas v tu chvili na vrtulnik zespodu a vidis jak se riti stremhlav dolu. Jakmile dotocis ten pulpremet, tak zacnes tocit pulvykrut. Tim otocis vrtulnik rotorem k sobe. Pak uz jenom podrovnas. Uz je to jasnejsi? Neni to zadna veda a je to relativne jednoduchy. Vypada to ale dost efektne :-)

Ta druha varianta je to samy, jenom s pulvykrutem pri ceste nahoru. Potom pulpremetu pak uz letis dolu rotorem k sobe. To mi prijde slozitejsi, protoze v tej horni uvrati je vrtulnik v takovej dost neprirozenej poloze.
psena
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od psena »

Takze jasne, kabinkou jsi myslel nikoliv smer predek vs zadek ale invert vs normal.
No tohle si v realu nelajznu, je potreba to zkusit na simu napred, rozhodne bych to neradil mezi jednoduchy a efektni veci.
Co melo u moji zeny posledne nejvetsi uspech byla rychla pirueta s plnym kolektivem nahoru. Proste v modu 2 leva packa do jednoho z hornich rohu. :D To je pro me jednoduchy a efektni. :lol:
Dost me stve , ze nemuzu v cervenci do Kromerize na ten helislet, je to nejvetsi akce a ja mam zrovna sluzebku mimo rep. jak na svinu zrovna ty dva dny... rad bych tam konecne videl v ralu jak se lita.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Mad_Box »

psena: Kromcl je týdenní akce
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
zablabla

#143 Příspěvek od zablabla »

Mad_Box píše:psena: Kromcl je týdenní akce

Kdy je to prosím přesně ? ev. díky za odkaz na akci.
Blade msR, mcpx, Trex 250 FBL + DX6i ;Trex 250,Trex 500 FBL + T8FG
psena
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od psena »

Dobra zprava, jen by to chtelo aby takove akce mely nejaky stranky s rozpisem a programem. Na informace jsou vsechny srazy strasne opatrny. A ten cely tyden tam jsou lidi? :D Jako, ze se stridaji nebo je tam jedna parta? Helicup znamena ze tam je i nejaka soutez? Tam by mohlo byt neco k videni :)
zdzd

#145 Příspěvek od zdzd »

psena píše:Dobra zprava, jen by to chtelo aby takove akce mely nejaky stranky s rozpisem a programem. Na informace jsou vsechny srazy strasne opatrny. A ten cely tyden tam jsou lidi? :D Jako, ze se stridaji nebo je tam jedna parta? Helicup znamena ze tam je i nejaka soutez? Tam by mohlo byt neco k videni :)

Program není, lidi jsou tam devět dnů, jak kdo může. Na konci bývá soutěž, není povinná, kdo se zúčastní, dostane něco ze sponzorských darů.

Tady je pár fotek z minulých ročníků:
http://zd.wwwcity.cz/Kromcl2005/
http://zd.wwwcity.cz/Kromcl2007/
radek.domin

#146 Příspěvek od radek.domin »

Tak se mi dneska povedl další faux pas. Včera jsem vylítal víc jak 10 baterek. Dneska jsem dobijel taky cca 10tou baterku a najednou slyším alarm na nanbiječce - Low voltage. Samozřejmě že jsem nenastartoval. Ještě že tam byl Jirka, jinak bych tam byl ještě teď.

A ponaučení? Z 44Ah baterie se nedá nabít o moc víc než 20 2,2Ah baterek :-)
zdzd

#147 Příspěvek od zdzd »

Doplním ještě jedno ponaučení. Desetičlánkem nikláků, nebo litiovým tříčlánkem to auto hravě nastartuješ.
psena
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od psena »

Jak byly predevcirem ty privaly vody tak jsem byl zrovna na ceste z nakupu, prijel jsem dom bez problemu a rano uz nenastartoval i kdyz jsem nenechal nic svitit. Baterku jsem samozrejme dobyl pres nabijecku Tournigy :D a zmeril dobijeni, vse OK ale i tak jsem radsi zajel koupit nahradni baterku, ted jako zazrakem vse funguje jak predtim, ale zbyla me zbytecne koupena baterka....teda zbytecna nebude, bude se pres ni dobijet aby se me nestalo to co Radkovi :D
Modelarina je pekna v tom, ze nas naucila si obhajit mnoho takovych zbytecnych investic. :D
radek.domin

#149 Příspěvek od radek.domin »

zdzd píše:Doplním ještě jedno ponaučení. Desetičlánkem nikláků, nebo litiovým tříčlánkem to auto hravě nastartuješ.

Ono mě to napadlo. Honem jsem si ale nevzpomněl kolik ten startér odebírá a nechtěl jsem si tu lipolku zničit. Navíc jsem měl poslední nabitou, takže to bylo rozhodnutí mezi jedním startem vrtulníku, nebo nejistým pokusem o nastartování auta. Vyhrál to vrtulník :-)

Je ale dobrý vědět že to jde. Příště to zkusím až se do takový situace znova dostanu. Fakt je že víc jak 40A to odebírat určtiě nebude.
zdzd

#150 Příspěvek od zdzd »

Startér bere i víc, ale připojením packu k auto accu ho trochu oživíš a on pak packu pomůže. 10x NiCd Sanyo 1700 SRC je naprosto bez problému, 3xLiPol s kapacitou nad 2000 by měla být už taky bezproblémová. Jde čistě o proud. Spotřeba energie je celkem malá. I kdyby startér bral 100A po pět vteřin, je to náboj 130mAh.

P.S. Těžko spojíš pack s accu tak, aby spoj bez úbytku přenesl proud nad 50A.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“