Tricopter pokračování

Máte svůj copter nebo stavbu/užívaní plánujete a chcete popsat jeho stavbu, úpravy, zalétaní, létání.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Trinom

Re: Tricopter pokračování

#136 Příspěvek od Trinom »

Pokud možno vše těžké narvat do středu rámu a vlastní vyvážení už dořešit jen posunem baterky vpřed - vzad.
Jinak servo na zadním rameni dělá poměrně dost, pokud nemáš takového drobečka, jako má David, ale spíš macka, jako mám já.
Obrázek
Tricopter ála RCExplorer, Rabbit, FlySky TH9x
Tamiya TT-01D typ E, FlySky GT3
Woita
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od Woita »

Využiju tohoto vlákna..
Všeobecně se používá na Tricoptery stejný tvar středové desky, s výhodou sklápění. Tady je to pěkně vidět:
Sklápění tricoptery.jpg

Otázka: Nemají ty přední ramena tendenci se za letu sklopit? Nebo naopak je tah vrtule táhne dopředu a tím je fixuje? Neboli: Jak moc se musí ty přední ramena přitahovat těmi šrouby?
Chystám se na nějakou Tricopteru (možná bych JirkoA využil tvou nabídku frézovaných dílů, podle toho co vlastně vymyslím), a váhám jestli udělat přední ramena sklápěcí nebo raději pevná.
Děkuju za názory těch, co to mají vyzkoušené :-)
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od rcfrant!k »

Sklapeni se neni treba bat. Utahoval jsem to tak, aby to pri nakloneni nepadalo samo, ale rukou to slo lehce. V ose otaceni nepusobi takova sila, aby se to sklopilo. V takove rovine copter nelita, vzdy je nejak nakloneny. Navic je to vhodne pri padu, protoze tam je nejaka sance, ze se rameno sklopi misto aby se zlomilo.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
Trinom

#139 Příspěvek od Trinom »

aspoň u kusu, co mám já se nemají tendenci sklápět (jde to dost ztuha). Je to o dotažení šroubů v rozích rámu a těch držících ramena.
jetylo

#140 Příspěvek od jetylo »

Pokial sa na zakladne dosky pouzije dostatocne tuhy skletextit a skrutky sa primerane podotahuju tak, ze ramena sa otacaju tuhsie, netreba s tym robit nic. Ramena budu drzat. Mne to vsak casom povolilo a zacali sa mi ramena posuvat smerom dozadu. Najprv som to riesil tak, ze som to fixoval gumickami. To bolo fanj, len som stracal gumicky. Ked som tvrdsie padol, gumicka sa roztrha a rameno sa mohlo zavriet a nezlomilo sa to. Ale obcas sa mi stavalo ze som nemal dost gumiciek so sebou. Potom som to vyriesil tak, ze som vyuzil material za ramenom, opatrne som prevrtal 3mm diery a do nich prestrcim bambusovy kolicek. Toto riesenie sa mi osvedcilo najlepie. Teoreticky by sa mal ten kolicek v pripade kolizie "strihnut", ale v praxy som to este nevyskusal...
Trinom

#141 Příspěvek od Trinom »

A používáš pojistný matice, případně lepidlo na závity?
Woita
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od Woita »

Děkuju za rychlý reakce!
Taky mě napadlo udělat nějaký pružný jištění - pružinky nebo tak něco, co by drželo ramena vepředu a využít výhodu sklápění pro případ havárie.
Třeba lanko s pružinkou mezi předními rameny.
Veliká machrovinka, ale amatérsky těžko realizovatelná, by byla kulička s pružinou a důlek - systém "Click!" - před letem narovnat ramena (Click!) a už by to drželo. V případě havárky Click! ven - jako bezpečnostní vázání u lyží.
Edit: Tohle ještě promyslím - možná by to nebylo tak náročný?V ramenu zalepená trubička s pružinou. ve spodní základně důlek (dirka) a kulička z ložiska. Ani by to snad nebylo tak těžký - a ten luxus sklápění...
jetylo

#143 Příspěvek od jetylo »

Ak to bol dotaz na mna, tak nepouzivam poistne matice, pretoze su zvytocne vysoke, ale poistil som matice uhu-porom. To sa mi dobre osvedcilo(aj pri modeloch pohananych zhavikom). Problem je v tom, ze som mal v case stavania kopteru po ruke nie sklotextit, ale pertinax a ten nema take vlasnosti ako sklotextit. Je menej tuhy, viac pruzi, ale hlavne je viacej smykavejsi ako sklotextit. Ale uz to nebudem prerabat. Tak ako to je to lieta a to mi staci. Aj tak bude casom nahradeny quadom.
Woita
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od Woita »

jetylo píše:.... Aj tak bude casom nahradeny quadom.

Tohle mě zaujalo...
V jiném vlákně jsem se ptal na to, jaké jsou rozdíly mezi 4 a 3. Objednal jsem si Quada (stavebnici) na první pokusy, a pak se chystám na Trikopteru (nějaká vlastní konstrukce).
Proč chceč Tri- nahradit Quadem?
Mě z diskuse vyplynulo, že Tricoptera by měla být o něco málo létavější než quad, jen je tam ta složitost se servem - a to se dá elegantně řešit třeba gripem z helikoptéry.
Máš nějaké "pro" ve prospěch quadu?
jetylo

#145 Příspěvek od jetylo »

quad nepotrebuje servo. Ono sa to nezda, ale pokial ma 3-koptera poriadne lietat, tak sa musi ten mechanizmus naklapania spravit dostatocne presne bez zbytocnych vol, lebo inak to robi neplechu. Navyse ja som zacal lietat este s tou starsou doskou co nema akcelerometre a tak som na doporucenie kolegu pridal aj AVCS gyro na ovladanie serva.
Z tohto pohladu sa mi qyad zda jednoduchsi, Z pohladu letovych parametors nemozem povedat, ze by quad bol neobratnejsi, je to len otazka nastavenia parametrov. Ked mam na mysli lietanie s kopterou (je jedno ci uz 3 alebo 4) tak zasadne s vypnutym autolevelom a samozrejme pridane na vychylkach , popripade znizeny gain. Chcem si zalietat a nie sa placatit po oblohe.
rapo

#146 Příspěvek od rapo »

Dostavel jsem svou prvni tricopteru a uz s ni par tydnu uspesne poletuju. Co me ale prekvapilo, ze na jednu stranu se otaci rychleji nez druhou, mam na mysli otazeni podle svisle osy (yaw). Pritom servo ma stejne vychylky na obe strany. Je to normalni vlastnost? Vsechny tri vrtule se mi toci stejnym smerem, je to tim? Ma smysl shanet jednu s opacnym smerem otaceni?
macil

#147 Příspěvek od macil »

Áno, je to tým.
rcfrant!k
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od rcfrant!k »

Ano má to smysl... je to poznat pokud jsou dvě přední vrtule protiběžné. Copter pak i visí rovně (teď ti určitě visí se servem trochu vychýleným ze středu). Mám vyzkoušené.
http://rcfrantik.rajce.idnes.cz | www.youtube.com/user/fajnweb
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od jamesgsf »

Jako nouzové řešení po pádu a poškození serva jsem použil http://www.rcm.cz/e-shop/serva-nahradni-dily/ostatni-serva/go-17mg-servo-17g-id:22781.eshop toto. Už s tím lítám asi tři neděle skoro každý den a servo je absolutně bez vůlí. Sice to není digitál, ale můžu doporučit. Mám mechanismus naklápění dle rcexploer, který asi není nejšetrnější k servu. Hlavně ta cena :-)
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
ST
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od ST »

Dneska jsem komplet dodělal mechaniku tricoptery a napípal regly. Takže mi zbývá jen ta elektronika. To už bude snad legrace.
Přílohy
DSCN0242.JPG
DSCN0244.JPG
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Odpovědět

Zpět na „Coptery - projekty“