Co to obnáší spalovací akrobat 1,8m

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlado C

Re: Co to obnáší spalovací akrobat 1,8m

#136 Příspěvek od Vlado C »

HonzaS píše:Vlado:
letadlo s deskovým profilem létat může a má k tomu dobré fyzikálně podložené důvody :wink:

Vsak to je to ze som to videl. A tiez toho Crack Yaka staviam. Ale doskovy profil a nemoze rovnat predsa klasickemu symetrickemu a pritom si dost tazko predstavit ze by to mohlo lietat este lepsie ako s tym doskovym. A ked zacnes do toho montovat Reynoldsa vcitane povrchu a rozmerov nemozes dostat vysledok ze to bude skvele. A napriek tomu je. :roll:
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
Vlado C

#137 Příspěvek od Vlado C »

LV píše:
Vlado C píše:
Moja neskusenost?
Neviem ake mas kriteria na neskusenost. Takze neviem ti odpovedat. Ja osobne nie som bohvie aky dobry pilot, lebo som po velmi dlhej prestavke (35 rokov spat) ale zalietam toho uz dost a lietam s roznymi typmi modelov prevazne elektrickych (do 1,8 m) uz 10 rokov. Vychadzam vsak skor z toho co vidim (A vidim era 1,4 m zalietat to iste ako 2-3m a takmer z roka na rok lietat lepsie mam na mysli tie nove typy) a aj z rozhorovov podstatne lepsich rekreacnych pilotov ako som ja a majucich prakticke skusenosti z erami do 1,8m.

Kritérium na skúsenosť? Lietať aj s malým modelom aj s obrom. Ten čo nelieta oba nemôže porovnávať, lebo to nedokáže.
Lietam s modelmi od 140g do 21kg a to že malá mrdka 1,5m zalieta aspoň z diaľky tak dobre ako dvojmetrovka mi nikto nenahovorí. Dokonca je viditeľný rozdiel aj medzi 1,8 a 2m...
A ak vidíš lietať éra 1,4m to isté "a rovnako" ako 2-3m, tak prepáč, ale chcelo by to navštíviť očného. Skrátka lietadlá 1,4m síce zaletia rovnaké obraty ale "papierovo", bez dynamiky a menej presne.

Ja tvrdim ze nelietaju rovnako dobre, ale ze rozdiely sa zmensuju a to rychlo. A poznam minimalne dvoch ktori presli z vacsich (1,8-2,2m) na mensie (1,2-1,4). Pojem presnosti je pomerne konkretny ale tazko ho u 3D pozeranim hodnotit. Vacsinou netusis co chcel basnik zaletiet a niekedy to nevie ani on. Pojem dynamiky je pre mna dost abstraktny. Skus mi ho priblizit.
No a dalsie co tvrdim je to ci ten rozdiel stoji "za ten hriech" t.j tazsia doprava, podstatne vyssie naklady a v nemalej miere aj bezpecnost divakov. Zatial nastastie je znamejsia len jedna havaria s 2 mrtvymi divakmi. Aj to je uz niekolko rokov. A u nas som videl dalsiu ktora len nahodou neskoncila podobne lebo neriadene 2,2 m ero padlo cca 2m od modelarskych kolegov. To je jeden z tych co presli spat na mensie era.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7
HonzaS

#138 Příspěvek od HonzaS »

Vlado C píše:
HonzaS píše:Vlado:
letadlo s deskovým profilem létat může a má k tomu dobré fyzikálně podložené důvody :wink:

Vsak to je to ze som to videl. A tiez toho Crack Yaka staviam. Ale doskovy profil a nemoze rovnat predsa klasickemu symetrickemu a pritom si dost tazko predstavit ze by to mohlo lietat este lepsie ako s tym doskovym. A ked zacnes do toho montovat Reynoldsa vcitane povrchu a rozmerov nemozes dostat vysledok ze to bude skvele. A napriek tomu je. :roll:

Ale kdepak, ten výsledek rozumný dostaneš. Řešilo se to Xkrát s modelářema z FS čvut, ústav mechaniky tekutin. Ty si myslíš že ne, proto, že nevíš čeho chceš dosáhnout :-)

Mimochodem, byly i testy na crackovi zakulatit náběžku - chování se prý zhoršilo.
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
aja

#139 Příspěvek od aja »

Vztlak, popř. odpor určuje polára profilu podle úhlu náběhu, to tady asi ví každý.
U rovné desky dojde k odtržení proudu už při menším úhlu náběhu než u symetrického profilu, taky má rovná deska větší čelní odpor. Tohle všechno platí u realtivně hladkého povrchu. Věříl bych tomu, že u EPP jsou rozdíly menší. O tvrzení že deska a symetrický profil jsou srovnatelné bych polemizoval. Jen tak mimochodem, viděli jste někdo poláry EPP profilů?
LV
Kontaktovat uživatele:

#140 Příspěvek od LV »

Vlado C píše:Ja tvrdim ze nelietaju rovnako dobre, ale ze rozdiely sa zmensuju a to rychlo. A poznam minimalne dvoch ktori presli z vacsich (1,8-2,2m) na mensie (1,2-1,4). Pojem presnosti je pomerne konkretny ale tazko ho u 3D pozeranim hodnotit. Vacsinou netusis co chcel basnik zaletiet a niekedy to nevie ani on. Pojem dynamiky je pre mna dost abstraktny. Skus mi ho priblizit.
No a dalsie co tvrdim je to ci ten rozdiel stoji "za ten hriech" t.j tazsia doprava, podstatne vyssie naklady a v nemalej miere aj bezpecnost divakov. Zatial nastastie je znamejsia len jedna havaria s 2 mrtvymi divakmi. Aj to je uz niekolko rokov. A u nas som videl dalsiu ktora len nahodou neskoncila podobne lebo neriadene 2,2 m ero padlo cca 2m od modelarskych kolegov. To je jeden z tych co presli spat na mensie era.

Myslím, že nemá cenu o tom s tebou polemizovať. Pokiaľ to neskúsiš na vlastné paprčky tak neuveríš, nepochopíš.
A či to stojí za to? Myslíš, že všetci čo lietajú obrov sú padlí na hlavu, alebo nevedia čo s peniazmi?
A bezpečnosť? Pred čím sa skôr uhneš, pred trojmetrovkou rútiacou sa 80km/h zo 100m výšky, alebo pred modelom 1,2m ktorý sa "plúži" 70km/h z výšky 10m? A to nehovorím o jeden a pol kilových hotlajneroch... Energia takýchto modelov už bola na inom fóre riešená...
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
LV
Kontaktovat uživatele:

#141 Příspěvek od LV »

HonzaS píše:
Ale kdepak, ten výsledek rozumný dostaneš. Řešilo se to Xkrát s modelářema z FS čvut, ústav mechaniky tekutin. Ty si myslíš že ne, proto, že nevíš čeho chceš dosáhnout :-)

Mimochodem, byly i testy na crackovi zakulatit náběžku - chování se prý zhoršilo.

Možno ma mistr Lnělnička zožerie, ale EPP je špecifický materiál a krídlo z neho je "posiate" turbulátormi (môj názor), ktoré turbulentné obtekanie utrhnuté na ostrej hrane "prisávajú" späť ku krídlu...
www.elektromodely.sk
HonzaS

#142 Příspěvek od HonzaS »

LV: nevím. Každopádně depron je hladký a i tam se experimentuje s kulatýma náběžkama :) dělalo se mnoho experimentů s profilovanýmy křídly na halových akrobatech, první generace dospělých Edgů měla deskový profily kormidel...

Ono je to spíš o tom, že lidi dost nevědí čeho chtějí dosáhnout, proto jim přijde nelogické použít nějaký profil místo jiného. Každopádně teorie o tom, že crack yak díky deskovýmu křídlu nemá lítat je silně páteční :D
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Vlado C

#143 Příspěvek od Vlado C »

HonzaS píše:LV: nevím. Každopádně depron je hladký a i tam se experimentuje s kulatýma náběžkama :) dělalo se mnoho experimentů s profilovanýmy křídly na halových akrobatech, první generace dospělých Edgů měla deskový profily kormidel...

Ono je to spíš o tom, že lidi dost nevědí čeho chtějí dosáhnout, proto jim přijde nelogické použít nějaký profil místo jiného. Každopádně teorie o tom, že crack yak díky deskovýmu křídlu nemá lítat je silně páteční :D

Nie, aspon u toho Crack Yaka je myslim jasne co je cielom kedze je to akrobat so sutaznymi ambiciami. Ja poukazujem na to ze nielenze lieta s doskovym profilom (do znacnej miery nudzovy profil pouzivany aj z tohto dovodu bez ambicii na skvele letove vlastnosti) ale lieta vyborne a to je ten pruser. :) A pre vyborne letove akrobaticke vlastnosti su tradicne vyhradena klasicke oble profily.

Nema litat s deskovym kridlom- myslene nema lietat dobre. S doskovym profilom lieta kde co ale nie vynikajuco. Doskovy profil je v istom zmysle dost klasicky.
LV
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od LV »

Krakjak. Lieta tak ako lieta kvoli plosnemu zatazeniu a brutalnemu premotorovaniu.
Lietal som s nim a predsa mam objektivny pocit, ze Jak 2x2 Lietal lepsie...
www.elektromodely.sk
Vlado C

#145 Příspěvek od Vlado C »

LV píše:Krakjak. Lieta tak ako lieta kvoli plosnemu zatazeniu a brutalnemu premotorovaniu.
Lietal som s nim a predsa mam objektivny pocit, ze Jak 2x2 Lietal lepsie...

Ja by som nemal odvahu svoj pocit nazvat objektivnymi a este v takejto debate kde su dost nejasne hodnostiace kriteria a ich meratelnost je tiez problematicka. Ja by som skor hovoril o subjektivnych pocitoch a dokonca ja tvoje by som tak nazval, kedze si neuviedol ani jedno meratelne kriterium. (Ale ani velmi nemohol.)

Snad by som to uzavarel tym ze tu na fore su linky kde ten isty vynikajuci pilot Jan Spatny lieta z 2,2 m erom a s 1m erom Scoutom od Pelikana. Zalietal s tym v podstate to iste. Nepochybne jeho pocity s kazdym erom su ine. Tu mas tie linky.

http://www.youtube.com/watch?v=4kzngQwCBC0

http://www.youtube.com/watch?v=L-kOSwiJS-M

Takze v podstate rozdiely su len v tom ako tazko ten ktory prvok zalieta a ake ma pri tom pocity. Nepochybne sa rozdiely v letovych vlastnostiach medzi tymi velkostnymi kategoriami velmi zmensili a to este nie je koniec, lebo celkom urcite este nastupia gyra co bude dalsi kvalitativny posun. Takisto aj ja uznavam ze vacsie era lietaju o cosi lepsie. Co je otazka je to ci to stoji za ten "hriech" = náklady ktore su mnohonasobne (3,5 kwh/200 Wh motor, 3cl. cca 1200 mAh/12s cca 4 500mAh), dopravne problemy nielen era ale aj zdrojov energie, problemy s nabijanim atd. Proste nasobne problemy versus o nieco lepsie letove vlastnosti. Stoji to za to? Urcite je to velmi individualne a preto nikomu nazazlievam uprednostnovanie akejkovek velkostnej kategorie akrobatov.

Ja som minulu sezonu lietal s 1m erami a ku koncu s 1,2m erami, ktore budem pouzivat v 2013. V dalsom roku 2014 by som chcel prejst na 1,4-1,5m e-akrobata (Nieco od Sebarta). To povazujem za velmi dobry kompromis = zase o nieco lepsie letove vlastnosti za unosne naklady a unosne prevadzkove komplikacie/tazkosti. Dalsi posun k vacsej velkostnej kategorii nepredpokladam, ale nevylucujem. Uz teraz mi dost prekaza narast problemov pri prechode na 4s baterie a tie by este narastli pri prechode na 5s Lipolky. A to je stale daleko od 12s Lipoliek..... Z toho ma obchadza hroza.... :D

Ak si predstavim ako smejcim 2,2 m ero, nabijacie pb akumulatori zo 4 posch bez vytahu, problemy s dopravou, naklady na ero a vybavu, podstane vyssie psychicke napatie aby som to nerozbil. Velke chtice napriek o nieco lepsim letovym vlastnostiam to vo mne nevyvolava..... Najma ked to o nieco je len komfort pri samotnej pilotazi. Viac k tomu nemam co dodat.
Naposledy upravil(a) Vlado C dne čtv 03.01.2013 15:49, celkem upraveno 1 x.
LV
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od LV »

Ani ja........
www.elektromodely.sk
HonzaS

#147 Příspěvek od HonzaS »

Vlado C píše:.......

Ak si predstavim ako smejcim 2,2 m ero, nabijacie pb akumulatori zo 4 posch bez vytahu, problemy s dopravou, naklady na ero a vybavu, podstane vyssie psychicke napatie aby som to nerozbil. Velke chtice napriek o nieco lepsim letovym vlastnostiam to vo mne nevyvolava..... Najma ked to o nieco je len komfort pri samotnej pilotazi. Viac k tomu nemam co dodat.

Chápu tvou myšlenku, ale video se Scoutem je takový, pojďme zkusit kolik se z toho dá urvat. S tím Yakem je to relax, pohoda, nepereš se s tím, počká na tebe... Mám toho Yaka hrozně rád, právě proto, jak se to chová dospěle.

Do 3. patra jsem nosil jednu dobu 2,6m katanu (2x 10s5000mAh baterky). To byla taky legrace... :lol:

LV: Nojo, jenže 2x2m Yak je boží. To je jedno z mála letadel, co lítá opravdu dobře. Ta ovladatelnost a reakce... uuuuuu 8O To mě bavilo!
Vlado C

#148 Příspěvek od Vlado C »

LV píše:
Vlado C píše:Ja tvrdim ze nelietaju rovnako dobre, ale ze rozdiely sa zmensuju a to rychlo. A poznam minimalne dvoch ktori presli z vacsich (1,8-2,2m) na mensie (1,2-1,4). Pojem presnosti je pomerne konkretny ale tazko ho u 3D pozeranim hodnotit. Vacsinou netusis co chcel basnik zaletiet a niekedy to nevie ani on. Pojem dynamiky je pre mna dost abstraktny. Skus mi ho priblizit.

Myslím, že nemá cenu o tom s tebou polemizovať. Pokiaľ to neskúsiš na vlastné paprčky tak neuveríš, nepochopíš.
A či to stojí za to? Myslíš, že všetci čo lietajú obrov sú padlí na hlavu, alebo nevedia čo s peniazmi?
A bezpečnosť? Pred čím sa skôr uhneš, pred trojmetrovkou rútiacou sa 80km/h zo 100m výšky, alebo pred modelom 1,2m ktorý sa "plúži" 70km/h z výšky 10m? A to nehovorím o jeden a pol kilových hotlajneroch... Energia takýchto modelov už bola na inom fóre riešená...

K tej bezpecnosti. Ja mam na mysli bezpecnost pri "masovkach" tam sa velmi nemas kam uhybat aj keby si chcel. Je tam hlava na hlave. A neriadene ero cca 20 kg nemusi havarovat po priamke prave preto ze je neriadene..... :) Takze jeho pohyb je neodhadnutelny, kedze kedykolvek moze zmenit svoju trajektoriu. A hrdi piloti uvadzaju ze max rychlost ich XXL je cca 200km/hod. A ked to uleti a padne niekam do obydli? Myslim ze zartujes. To jednoducho nemozes mysliet vazne. A smrtelne udalosti najma na medzinarodnej scene boli len s velkymi modelmi. A velke modelyna predvzadzackach lietaju velmi casto velmi nizsko nielen v 100m vyske.... Samozrejme ze urazy mozu sposobit aj mensie era aj hotlinery. Ale ich rizika su citelne mensie.

Moj nazor na tych co lietaju obrov nie je ze su padli na hlavu. Ale ja ti nevkladam do ust nazor ze ti co nelietaju obrov su padli na hlavu. :) A tych je rozhodne mnohonasobne viac ako pilotov a majitelov obrov. Nie je to otazka dusevnej choroby, je to jednoducho ich individualna volba a otazka ich ekonomickych moznosti. To je cele. :D NO pokial sa tyka penazi, tak rozhodne to nie je lacne, naopak je to velmi drahe dokonca tak drahe ze to nie je velky rozdiel oproti normalnym eroplanom, najma v hodinovych nakladoch. A ci racionalne nakladaju so svojim peniazmi to nehodnotim, ale ista miera luxusu v tom nepochybne je. (Pre uplnost zarabam uz dlho nadpriemerne a keby som sa "rozculil" tak by som si taketo ero mohol kupit) a nehladoval by som. :D Ale nepovazujem to za potrebne a zatial sa nepovazujem ani za dostatocne zreleho na takuto uroven a aj na uroven rizika aj pre ostatnych, nielen prizerajucich. Videl som uz aj uletenych obrov (era). :) Nastastie to bol len koniec era.

A perspektivne sa budem posuvat k vacsim modelom predpokladam ze k velkosti 1,5m. (Povazujem to za dobry kompromis medzi letovymi vlastnostami a nakladami a prevadzkovymi komplikaciami.) Takze nieco s tvojich skusenosti casom pochytim aj na vlastne parpcky. (Zatial maju odlietane len 0,8-1,2m era.) Zatial vychadzam najma z toho co vidim.... A toho tiez nie je malo. :) Ale aj tak vdaka aj za tvoj prinos k mojmu poznaniu.
LV
Kontaktovat uživatele:

#149 Příspěvek od LV »

Vlado C píše:K tej bezpecnosti. Ja mam na mysli bezpecnost pri "masovkach" tam sa velmi nemas kam uhybat aj keby si chcel. Je tam hlava na hlave. A neriadene ero cca 20 kg nemusi havarovat po priamke prave preto ze je neriadene..... :) Takze jeho pohyb je neodhadnutelny, kedze kedykolvek moze zmenit svoju trajektoriu. A hrdi piloti uvadzaju ze max rychlost ich XXL je cca 200km/hod. A ked to uleti a padne niekam do obydli? Myslim ze zartujes. To jednoducho nemozes mysliet vazne. A smrtelne udalosti najma na medzinarodnej scene boli len s velkymi modelmi. A velke modelyna predvzadzackach lietaju velmi casto velmi nizsko nielen v 100m vyske.... Samozrejme ze urazy mozu sposobit aj mensie era aj hotlinery. Ale ich rizika su citelne mensie.

Moj nazor na tych co lietaju obrov nie je ze su padli na hlavu. Ale ja ti nevkladam do ust nazor ze ti co nelietaju obrov su padli na hlavu. :) A tych je rozhodne mnohonasobne viac ako pilotov a majitelov obrov. Nie je to otazka dusevnej choroby, je to jednoducho ich individualna volba a otazka ich ekonomickych moznosti. To je cele. :D NO pokial sa tyka penazi, tak rozhodne to nie je lacne, naopak je to velmi drahe dokonca tak drahe ze to nie je velky rozdiel oproti normalnym eroplanom, najma v hodinovych nakladoch. A ci racionalne nakladaju so svojim peniazmi to nehodnotim, ale ista miera luxusu v tom nepochybne je. (Pre uplnost zarabam uz dlho nadpriemerne a keby som sa "rozculil" tak by som si taketo ero mohol kupit) a nehladoval by som. :D Ale nepovazujem to za potrebne a zatial sa nepovazujem ani za dostatocne zreleho na takuto uroven a aj na uroven rizika aj pre ostatnych, nielen prizerajucich. Videl som uz aj uletenych obrov (era). :) Nastastie to bol len koniec era.

A perspektivne sa budem posuvat k vacsim modelom predpokladam ze k velkosti 1,5m. (Povazujem to za dobry kompromis medzi letovymi vlastnostami a nakladami a prevadzkovymi komplikaciami.) Takze nieco s tvojich skusenosti casom pochytim aj na vlastne parpcky. (Zatial maju odlietane len 0,8-1,2m era.) Zatial vychadzam najma z toho co vidim.... A toho tiez nie je malo. :) Ale aj tak vdaka aj za tvoj prinos k mojmu poznaniu.

Vyser sa na to preboha. Nerob zo seba vola.
Ročne najazdím tisíce kilometrov po akciách SR, ČR, Nemecko, Francúzsko, Rakúsko...
Na koľkých akciách si bol?
Ja na nich aj lietam.
Je mi jedno kto s čím lieta, ale sere ma keď niekto kto to ani len neskúsil píše ako to je...
www.elektromodely.sk
mac

#150 Příspěvek od mac »

LV píše:Krakjak. Lieta tak ako lieta kvoli plosnemu zatazeniu a brutalnemu premotorovaniu.
Lietal som s nim

Lacko a kde si s nim lietal, ze si sa nepochvalil? :)
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“