LV píše:Vlado C píše:Ja tvrdim ze nelietaju rovnako dobre, ale ze rozdiely sa zmensuju a to rychlo. A poznam minimalne dvoch ktori presli z vacsich (1,8-2,2m) na mensie (1,2-1,4). Pojem presnosti je pomerne konkretny ale tazko ho u 3D pozeranim hodnotit. Vacsinou netusis co chcel basnik zaletiet a niekedy to nevie ani on. Pojem dynamiky je pre mna dost abstraktny. Skus mi ho priblizit.
No a dalsie co tvrdim je to ci ten rozdiel stoji "za ten hriech" t.j tazsia doprava, podstatne vyssie naklady a v nemalej miere aj bezpecnost divakov. Zatial nastastie je znamejsia len jedna havaria s 2 mrtvymi divakmi. Aj to je uz niekolko rokov. A u nas som videl dalsiu ktora len nahodou neskoncila podobne lebo neriadene 2,2 m ero padlo cca 2m od modelarskych kolegov. To je jeden z tych co presli spat na mensie era.
Myslím, že nemá cenu o tom s tebou polemizovať. Pokiaľ to neskúsiš na vlastné paprčky tak neuveríš, nepochopíš.
A či to stojí za to? Myslíš, že všetci čo lietajú obrov sú padlí na hlavu, alebo nevedia čo s peniazmi?
A bezpečnosť? Pred čím sa skôr uhneš, pred trojmetrovkou rútiacou sa 80km/h zo 100m výšky, alebo pred modelom 1,2m ktorý sa "plúži" 70km/h z výšky 10m? A to nehovorím o jeden a pol kilových hotlajneroch... Energia takýchto modelov už bola na inom fóre riešená...
K tej bezpecnosti. Ja mam na mysli bezpecnost pri "masovkach"
tam sa velmi nemas kam uhybat aj keby si chcel. Je tam hlava na hlave. A
neriadene ero cca 20 kg nemusi havarovat po priamke prave preto ze je neriadene.....

Takze jeho pohyb je neodhadnutelny, kedze kedykolvek moze zmenit svoju trajektoriu. A hrdi piloti uvadzaju ze max rychlost ich XXL je cca 200km/hod. A ked to uleti a padne niekam do obydli? Myslim ze zartujes. To jednoducho nemozes mysliet vazne. A smrtelne udalosti najma na medzinarodnej scene boli len s velkymi modelmi. A velke modelyna predvzadzackach lietaju velmi casto velmi nizsko nielen v 100m vyske.... Samozrejme ze urazy mozu sposobit aj mensie era aj hotlinery. Ale ich rizika su citelne mensie.
Moj nazor na tych co lietaju obrov nie je ze su padli na hlavu. Ale ja ti nevkladam do ust nazor ze ti co nelietaju obrov su padli na hlavu.

A tych je rozhodne mnohonasobne viac ako pilotov a majitelov obrov. Nie je to otazka dusevnej choroby, je to jednoducho ich individualna volba a otazka ich ekonomickych moznosti. To je cele.

NO pokial sa tyka penazi, tak rozhodne to nie je lacne, n
aopak je to velmi drahe dokonca tak drahe ze to nie je velky rozdiel oproti normalnym eroplanom, najma v hodinovych nakladoch. A ci racionalne nakladaju so svojim peniazmi to nehodnotim, ale ista miera luxusu v tom nepochybne je. (Pre uplnost zarabam uz dlho nadpriemerne a keby som sa "rozculil" tak by som si taketo ero mohol kupit) a nehladoval by som.

Ale nepovazujem to za potrebne a zatial sa nepovazujem ani za dostatocne zreleho na takuto uroven a aj na uroven rizika aj pre ostatnych, nielen prizerajucich. Videl som uz aj uletenych obrov (era).

Nastastie to bol len koniec era.
A perspektivne sa budem posuvat k vacsim modelom predpokladam ze k velkosti 1,5m. (Povazujem to za dobry kompromis medzi letovymi vlastnostami a nakladami a prevadzkovymi komplikaciami.) Takze nieco s tvojich skusenosti casom pochytim aj na vlastne parpcky. (Zatial maju odlietane len 0,8-1,2m era.) Zatial vychadzam najma z toho co vidim.... A toho tiez nie je malo.

Ale aj tak vdaka aj za tvoj prinos k mojmu poznaniu.
Nike II (hotliner), SU29 EPP (RCfactory), FOX 2300 EPP, Stryker FQ27, Yak 54 CZ, Eclipse 7