Video brýle do 50 dolarů (eco googles)

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

Re: Video brýle do 50 dolarů (eco googles)

#136 Příspěvek od jamesgsf »

Proč další brýle do ECO, vždyť zaostření se řeší frsnel čočkou záleží jak je daleko od monitoru, proto by mela být posuvná. Je pravda ze bez ni se do toho nedá koukat. V origo diskuzi jsem zaregistroval i různé typy čoček, ale hlouběji jsem to nestudoval. Možná to pak řeší korekci oční vady.
Open9x, Ultimate lrs, I like open system :-) on copters.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#137 Příspěvek od VSCharlie »

TO "jamesgf"

Problém je v tom, že žádná, ani fresnelova řádková lupa ten problém se zaostřením neřeší.

Už z principu ne, protože je to pořád "jenom" lupa se zvětšením - zpravidla 2x, jenom je "placatá".
Tedy pouze opticky zvětšuje obraz - pozorovanou plochu, což sice trochu pomáhá, ale ne celkovou ostrost obrazu.
Ostrost obrazu při oční vadě, v našem případě "vetchozrakost" - ohnisko obrazu je až za sítnicí, řeší pouze brýle, které mění vzdálenost ohniska obrazu dopadajícího do oka tak, aby byl v odpovídajícím místě na sítnici.
Čili doplňují funkci oční čočky, která už nestíhá jak má a v tom nikomu žádná lupa - ani fresnelova, prostě nepomůže.. :?

TO "Troll"
Těch +1,25 jsem měl před 5 lety, když jsem byl u očaře naposledy.
Teď už mám +2 a mimo jiného taky proto při mé včerejší návštěvě jsem tam nechal přes 3 500,-Kč, vše za nové brýle..

Ale zpět k tématu..
O tomto řešení jsem taky uvažoval, ale po prohledání webu k nalezení možných kandidátů na držák, jsem to nakonec zavrhl.
A to z několika důvodů:
1 - Pořizovací cena.
2 - Celková složitost konstrukce a připojení na "eco brýle"
3 - Příliš velké a neskladné, nehledě na to, že by v tom jedinec vypadal jak trotl, který utekl ze sjezdu fanoušků UFO..
Ne že by s těmi brýlemi na gumě vypadal líp, ale co je moc - to je moc. :mrgreen:

Oproti tomu se mi řešení s "čepicí se štítkem" jeví jako nejjednodužší, nejskladnější, nejsnáze realizovatelné a taky nejlacinější.
A nesmíme taky zapomenout na funkci té čepice jako pokrývky hlavy, což se v létě na slunku dost hodí.
Zejména nám starším, kteří už toho na hlavě nemají tolik, jako před třiceti lety.. :(

Závěr..
Možná jsem jenom jako slavný rodák Jára Cimrman "pionýrem slepých uliček", který nakonec řekne - "Tak tudy ne přátelé".. :roll:
Ale chci to dotáhnout do konce, aby jsem zjistil, jestli to ještě jde a za kolik.
Když ne, tak aspoň ostatní z nás, trpící touto rozšířenou oční vadou, nebudou muset "vynálézat už vynalezené"..
Nákazu léčím systematicky - "Pěkně kulkou po kulce".
http://www.vscharlie.rajce.idnes.cz
OK2BUH

#138 Příspěvek od OK2BUH »

Já mám stejný monitor a vyřešil jsem to takhle. Pultík mám pověšený na krku na krátkém řemenu, takže vzdálenost monitoru od očí je 27 cm. Na špičce nosu mám úzké brýle, asi o jednu dioptrii silnější než mám na čtení. Když se podívám dolu, tak vidím přes brýle na monitor, nahoru vidím mimo brýle model. Ten monitor má slušný jas i na slunci. Videobrýle to samozřejmě úplně nenahradí, ale za to vypadám trochu normálněji. :)
Přílohy
IMG_20140426_143949.jpg
IMG_20140426_144046.jpg
graup15

#139 Příspěvek od graup15 »

A co sluníčko? To nevadí?
Ještě jsem neviděl monitor,co na přímém slunci je perfektně kontrastní..
OK2BUH

#140 Příspěvek od OK2BUH »

Samozřejmě sluníčko vadí, ale kupodivu je tam pořád něco vidět. Snažím se ho mít pokud možno za hlavou. Asi si koupím slunečník nebo mexický klobouk :)
jendabek

#141 Příspěvek od jendabek »

Však to dejte do Eco Goggles nebo podobné krabice, můžete to mít i tak na vysílačce, když to nic neváží, ne?
Mám to takhle taky v plánu, protože mi to přijde praktičtější než na hlavě (možnost kdykoli kouknout mimo monitor)
TheDawe
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od TheDawe »

Velmi zajímavé vlákno...
Mě se také zdá být monitor na vysílačce praktičtější, ale zase si myslím, že už se to neprožívá tak, jako když to je na způsob brýlí... Každopádně tohle by se mi do budoucna líbilo :)
Akorát by mě zajímal dosah... teoreticky, kdybych létal na nějaké louce, tak by neměl být s dosahem problém, ne?
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#143 Příspěvek od jamesgsf »

Dosah se setem boscam 5,8ghz na bixlerovi a anténama 3 a 4 lístek z HK za cca 15 dolarů mám něco kolem 7-8 set metrů spíše než dosah videa mne omezuje turnigy modul ve vysílačce. Myslím, že video by dalo více (a s lepšíma anténama určitě) ale vysílač vypadává, přejít na frsky tak jsem kolem kilometru v pohodě.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#144 Příspěvek od VSCharlie »

Tak jsem by dnes v optice vyzvednout brýle do "eco goggles".

Teda musím říct, že jsou to děsný čočky . :lol:
Zítra to zkusím nasadit a uvidíme, jak to celé dopadne.
Jestlo to nebyly jenom vyhozené peníze.
No uvidím zítra...

Taky jsem si dnes zbastlil kufřík na FPV propriety.
Mimochodem už mnohokrát jsem na youtube viděl ramenní držák na monitor, správný název "Ramenní stativ filmový pro kameru a DSLR"
viz. - http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... source=EDM
Sice je to "monstrum", ale jinak celkem zajímavá alternativa, pokud se nezadaří "eko brýle", nebo pokud někdo nepreferuje "groundsation", což je můj případ.
Teď ho mají i na hobbykingu za cca $20, bohužel ne v europské zóně..
Když k tomu tedy připočítám poštovné, clo a manipulační poplatky Č. pošty, tak jsme odhadem minimálně někde na 900,-Kč.
U nás se to prodává taky, v ceně od 800 - 1200,-Kč
Možná si ho pořídím.

Taky mě napadlo, že s tím kratším nástavcem, nebo vhodně obráceným dlouhým, by to šlo použít jako držák na "eko brýle" :!:
Trohu stranou od obličeje a pokud chceš použít brýle bez rušení světlem, stačí jenom trochu natočit hlavu a mírně ji "přiklonit".
Možná by to šlo.. :roll:
siki
Kontaktovat uživatele:

#145 Příspěvek od siki »

Zajímavá verze "eco googles" z Polska :-)

http://www.napolskimniebie.pl
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2133851
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2161237#post28297223

šlo by tam použít i lepší displej, jen se musí odříznout přední část, která má rozměry 107x68mm a nalepit tam panel. Ale asi se vyplatí počkat s čím Marek přijde, podle všeho už pracuje na 5" verzi :-)

Šiki
SAT-HOFMAN
Kontaktovat uživatele:

#146 Příspěvek od SAT-HOFMAN »

jamesgsf píše:....spíše než dosah videa mne omezuje turnigy modul ve vysílačce....

Test dosahu s modulem MZK TWIN 2,4 GHz. Na přímou viditelnost bez ztráty řízení 2,3 km.
Bez úpravy antén na RX i TX, pouze vhodná poloha a polarizace :D
DJI NAZA F-550, YAK 54 CARBON-Z, HOTLINER RAY, QAV250 NAZE32acro
jamesgsf
Kontaktovat uživatele:

#147 Příspěvek od jamesgsf »

To by frsky mohl taky zvládnout :-)
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

#148 Příspěvek od VSCharlie »

Tak jsem definitivně dodělal "ECO brýle"... :wink:
Připevňuji je ke štítku čepice šroubkem a polohu fixuji pomocí plastového suchého zipu dualock.
Sedí to celkem dobře, tak uvažuji o tom, že bych odstanil původní gumový pás připevnění k hlavě.
Ještě uvidím.
Na fotkách co mám na "rajčeti", tam nemám na pevno vložené brýle a fresnelku, je to udělané tak, aby se to dalo kdykoliv vytáhnout a čistit.

Jediný problém který to má, je odvětrání. :(
V tom uzavřeném prostoru, jsou brýle relativně blízko očí a mlží se.
Udělal jsem tam několik šikmých odvětrávacích otvorů.
Sice se vnitřní prostor trošičku prosvětlí, ale není to vážné, jenom v něm není "absolutní tma".
To "mlžení" je daleko větší problém, možná budu muset přidělat další otvory, uvidí se až venku, v ostrém provozu.

Závěr:
- Použití ECO brýlí je pro nositele "+" brýlí možné, ale vyžaduje to brýle přibližně o +3 dioptrie silnější.
- Při tomto použití, je fresnelova lupa zbytečná, naopak zhoršuje ostrost a celkovou kvalitu obrazu.
(na druhou stranu trochu zmenšuje únavu očí, zejména při delším provozu - je to něco za něco)
- Objevuje se vážný problém se zamlžováním dioptrických brýlí, je nutné řešit odvětrávání a to dost akutně.

Celková použitelnost dobrá, ovšem díky brýlím, se poněkud prodraží a pohodlí taky není to pravé ořechové.
m.fuka

#149 Příspěvek od m.fuka »

Jen tak návod, kdyby to nefungovalo:

Moje oči už taky nejsou co bývali. Od všech typů brýlí pomalu upouštím a preferuji fpv LCD 8" na opěrce předního sedadla v autě a své 2+. Sedím vzadu kde je relativně málo rušivého světla pro fpv LCD se stínítkem. VRX na střeše vozu, anténa RCTX taky na střeše. Lítám tak i v zimě v teple vozu. Opěradlo si nakloním tak aby mi to vzdálenostně mým očím vyhovovalo. Mám mezi rc vysílačem a anténou prodlužku s magnetickou patou, tak abych mohl model vedle auta pohodlně hodit a sednout si do auta. Tímto pomalu dávám vale všem eko i neeko brýlím za jakoukoliv cenu s vědomím že lepší to už nebude. :D
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#150 Příspěvek od Jameson »

Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“