Stavba trochu většího Hughese 500

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
pavel123

Re: Stavba Hughese 500 s benzínovou mechanikou

#136 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj,
je to ostuda, ale nepokročil... :( nebo vlastně jo - Spirita jsem poslal na kontrolu a je v pořádku, to první servo (Futaba), který přežilo, jsem chvilku trápil na vypůjčeném Jetiboxu a i když jsem nastavil co nejrychlejší přejezdy ze strany na stranu a brzdil jsem ho rukou po 300 cyklů tak, že skoro stálo, tak ani nezaváhalo a taky se ani nezahřálo.
Ale na heli jsem od tý rána ani nesáhl, protože teď se snažím finišovat s trupem, abych stihl do dovolené zaformovat přední část a ocasní trubku - to je do soboty 2.7. do rána :)
V duchu to řeším pořád, myslím že udělám to, že z heli sundám hlavní listy, nechám tam jen vrtulku, heli nějak ukotvím k zemi a roztočím ji na letový otáčky a budu ze strany na strany co nejrychleji hýbat vrtulkou a třeba každou minutu si sáhnu na servo, jestli se moc nehřeje (jestli se vůbec hřeje).
Předtím ještě zkusím při roztočené heli rukou hýbat táhlem vrtulky, který odpojím od serva, abych zjistil, jestli to za chodu nejde nějak extrémně zuha.
Ještě můžu zkusit vyměnit přijímač, ale je tam Futaba, s tou to lítalo od začátku a jako náhradu mám Orange, tak nevím...
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pavel123

#137 Příspěvek od pavel123 »

Tak tady koukám na jednu maketu hotovou, druhá se bude formovat a já jsem na mašli... minulý týden jsem zaformoval první půlku ocasního nosníku a přední části trupu.
Když jsem vyndaval kopyta z forem, abych začistil dělící rovinu, tak ta zadní část šla vyndat v pohodě, ale předek se na necelé polovině plochy přilepil, nechápu proč, takže ve finále mám polovinu formy s prasklinkama a kopyto s jednou stranou pomačkanou a s odrbaným tmelem z povrchu :(
Takže buďto musím opravit (přetmelit a vybrousit) kopyto a nebo zaformovat druhou polovinu, pak vylaminovat tlustou skořepinu přední části, tu vytmelit a tu špatnou polovinu zaformovat znova.
Nejsem si jistý, jak se mi povede z kopyta dostat vosk, abych ho mohl znovu tmelit, takže mi možná nezbyde než ta druhá možnost.
V každým případě mě to vrátilo X hodin práce zpátky, o to hůř, že jsou dovolený, takže bez možnosti na tom dělat :(
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#138 Příspěvek od pkotatko »

A do haje. To nas...
Asi bych se radeji snazil opravit kopyto. Ale neber me vazne. Zkusenosti nemam. Jen si myslim ze se to bude delat lepe.
Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pavel123

#139 Příspěvek od pavel123 »

Díky za účast - je to na prd....hlavně teď, když mě čeká 14 dnů dovolený a v srpnu ještě další. Takže velký zdržení.
Taky se kloním k opravě kopaty, ale je navoskovaný a nevím jestli se mi povede vosk dostat dolů. Bez toho by to nešlo tmelit.
Kdybych v sobotu neodjížděl na dovču, bylo by to opravený za pár večerů, ale takhle to hned tak nebude.
A blbý je, že nevím, proč se to stalo, takže nevím, jak tomu zabránit, až to kopyto opravím :(
Michael Gulyj

#140 Příspěvek od Michael Gulyj »

Tak tohle je noční můra nás všech, kdo se do podobnýho podniku pouštějí. Když si představim tý práce. Hrozně ti fandím a fakt mě to mrzí. Tohle je přesně moment, kdy se vyselektujou opravdu jenom ti nejkovanější, zatnou zuby a jedou nanovo- jsem si jist, že mezi ně patříš. Ten vosk půjde určitě dolů, zkusím zjistit jak.Čím jsi to vlastně separoval?
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pavel123

#141 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj, díky :) už jsem se vzpamatoval a jsem zas v pohodě a plný optimismu :D
Večer a dneska ráno jsem si s tím pohrál a mám nahrubo opravený kopyto a i půlka formy by se dala provizorně použít. Ale radši opravím kopyto, pokud se nevyskytne ještě nějaký skrytý problém. Z části, cca decimetr čtvereční, jsem musel odtrhnout laminátový potah polystyrenovýho jádra, protože se odfoukl, ale už je zpátky - přilepil jsem ho směsí epoxidu a mletý bavlny, ráno jsem to zhruba přebrousil, myslím, že už by měl stačit jen nástřik plničem. Pak ještě musím opravit hranu v místě styku s hlavní částí částí trupu.

Separátor jde dolu nejlíp přebroušením, aspoň mi to tak připadá, což nevadí, stejně to musím stříknout plničem. Koupím jiný separátor, radši si připlatím :D

Ale teď přemýšlím, když už se s tím musím takhle párat, jestli nezměnit řešení oken. Teď to mám dělaný tak, že se skla vlepí zevnitř - tak, jak to dělají někteří výrobci, třeba Roban a nebo Century Heli. A říkám si, jestli by nebylo lepší udělat to tak, jako to má Vario (je to vidět na Petrovým Rangerovi) - že jsou okna vsazený zvenku do zapuštěného "rámu" a přilepený a nebo přišroubovaný. S tím bych měl sice víc práce, musel kopyto upravit, ale u těch oken lepených zevnitř mám trošku strach, aby s tím nevznikla nějaká pakárna... Ale asi to tak nechám.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#142 Příspěvek od pkotatko »

Clovek by ani neveril ze tohle je mechanika z Trexe 800.... :mrgreen:
IMG_0188%20(1).jpg

IMG_0193.jpg

fotky z tohoto vlakna : https://www.rc-heli.de/board/showthread.php?t=256371
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
pavel123

#143 Příspěvek od pavel123 »

Ahoj, to vypadá velmi zajímavě! Díky, během dovolený to prostuduju. Mám představu, jak udělat z mechaniky Assault 700 něco maketovýho, co by se částečně schovalo v horní části trupu, třeba tady najdu ještě nějakou inspiraci :D
Díky
P.
švíco

#144 Příspěvek od švíco »

Ten chlapík je blázen (v dobrém slova smyslu)... myslím že to posouvá hranice o vnímání mechaniky pro maketu. Je fakt, že to 3D zmítání vyžaduje neskutečné nadimenzování a pro pohodový let je to potom brnkačka. Má to i hezký letový projev, opravdu se mi to líbí 8)
Relax

#145 Příspěvek od Relax »

Trable s formou zamrzí ale Ty si s tím poradíš. Hlavně přečkat dovolenou :-). Odkaz na obřího Hughese je zajímavej, taky si to projdu. Zatím jsem narychlo zjistil že to má dvoulist ( hlava ) a na videu to má moc pěknej zvuk i projev.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
pavel123

#146 Příspěvek od pavel123 »

Relax píše:Trable s formou zamrzí ale Ty si s tím poradíš. Hlavně přečkat dovolenou :-). Odkaz na obřího Hughese je zajímavej, taky si to projdu. Zatím jsem narychlo zjistil že to má dvoulist ( hlava ) a na videu to má moc pěknej zvuk i projev.

Ahoj,
díky za důvěru :) nakonec si s tím poradím, ale za cenu další práce... a hlavně dalšího času, což je výrazně větší problém, naž ta práce.

K tomu obřímu Hughesovi - až po otevření toho odkazu a několika minutách civění na pro mě nesrozumitelnou němčinu mi došlo, o jaký rozměry se jedná :D je to úctyhodný. Musím to prohlédnout blíž. Proti tomu bude můj výtvor docela prcek... :)
pavel123

#147 Příspěvek od pavel123 »

Zdravím,
tak na podruhé se formy povedly - po naseparování voskem Oskar a navrch PVA se kopyto z obou forem vylouplo bez porušení.
Takže mám komplet zaformovanou koncovou část trupu a polovinu čumáku. Ta poškozená forma z prvního pokusu by se dala provizorně použít, ale když to teď takhle zafungovalo, udělám ji raději znovu. A pak ještě střední část trupu, ta je největší.
Do čumáku a střední části trupu přijdou jádra, která vytvoří zahloubení pro dveře.
No a nakonec ocasní plochy, ale ty jsou zatím v nedohlednu.. :)
Na fotce je nová forma, těsně po rozebrání, ještě nezačištěná, kopyto je nasazené v té poškozené původní.
Přílohy
IMG_20160811_171919.jpg
Michael Gulyj

#148 Příspěvek od Michael Gulyj »

No, tak paráda, to mam sám radost. Člověk se holt pořád učí a hlavně, žes to nevzdal. Gratuluju.
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pavel123

#149 Příspěvek od pavel123 »

Díky :) Vzdát to mě nenapadlo, ale stálo mě to měsíc zdržení :( ale jak píšeš, člověk se pořád učí :)
kraro

#150 Příspěvek od kraro »

To je krásná práce.
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“