...v1.1
3D tisk modelů letadel II
Re: 3D tisk modelů letadel II
Takové krásy je pro mě škoda. 
...v1.1
...v1.1
- Přílohy
-
- alula.stl
- (684.26 KiB) Staženo 49 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jyrry píše:Pořiďte si ... a nebudete potřebovat špičku
... ani směrovku
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:Pořiďte si ... a nebudete potřebovat špičku
... ani směrovku
Akorát zmiňované úžasné (bez ironie) éro už není "go anywhere", což Alula je. Vleze se komplet do své krabice i se slušným rádiem.
---
V1.2 s "žebrem" pro LW PLA, aby TO nebylo moc měkké.
- Přílohy
-
- alula2.stl
- (751.06 KiB) Staženo 74 x
Zkusil jsem TO překreslit do Fusion360. Akorát tam je nějaká šílená strategie restrikcí kolem sdílení a přenášení, kterou jsem ještě moc nepochopil...
Nic méně některé "procedůry" Fusion360 zvládl lépe.
Model jsem ještě netiskl, tak nevím jak moc sedí. Ale jako modely se jeví hodně podobně (rozdíly budou v max desetinách mm, s tím, že nová verze má zakulacený přechod mezi čumákem a křídlem.
Tož zatím tak.
(online náhled)
Nic méně některé "procedůry" Fusion360 zvládl lépe.
Model jsem ještě netiskl, tak nevím jak moc sedí. Ale jako modely se jeví hodně podobně (rozdíly budou v max desetinách mm, s tím, že nová verze má zakulacený přechod mezi čumákem a křídlem.
Tož zatím tak.
(online náhled)
- Přílohy
-
- AlulaCanopy v3.stl
- (327.13 KiB) Staženo 31 x
Pokus o přidání pohonu. Berte TO spíš jako něco, na čem se učím dělat s Fusionem.
Myšlenka je taková, že "kabinka" s motorem bude energeticky samostatná a bude se řídícím kablikem připojovat k přijímači, který (pro jednoduchost ovládání motoru) bude produkovat přímo signál pro výkon motoru - viz např. 10kHz PWM duty cycle, co umí ELRS PWM přijímače (a nepochybuju, že i nějaké další). Motor 7x15 s vrtulkou R31mm z "mini whoop", "nějaká" 1S baterka + 1 malý FET. Dírka na drátky tam je, tak snad...
Netuším, jak jsem trefil těžiště. Vytisknu, zalítnu poreferuju.
Ještě mě napadlo vyrobit prstenec kolem, jak mají ty miniwhoopy, ale nejsem si jistý, jestli by TO zbytečně nedrhlo o vzduch.
Online náhled se mi jeví nefunkční... :-/
Tak aspoň "fotka".
Myšlenka je taková, že "kabinka" s motorem bude energeticky samostatná a bude se řídícím kablikem připojovat k přijímači, který (pro jednoduchost ovládání motoru) bude produkovat přímo signál pro výkon motoru - viz např. 10kHz PWM duty cycle, co umí ELRS PWM přijímače (a nepochybuju, že i nějaké další). Motor 7x15 s vrtulkou R31mm z "mini whoop", "nějaká" 1S baterka + 1 malý FET. Dírka na drátky tam je, tak snad...
Netuším, jak jsem trefil těžiště. Vytisknu, zalítnu poreferuju.
Ještě mě napadlo vyrobit prstenec kolem, jak mají ty miniwhoopy, ale nejsem si jistý, jestli by TO zbytečně nedrhlo o vzduch.
Online náhled se mi jeví nefunkční... :-/
Tak aspoň "fotka".
- Přílohy
-
- AlulaCanopyWithPropeller v6.stl
- (775.96 KiB) Staženo 19 x
prikrylm píše:Pokus o přidání pohonu. Berte TO spíš jako něco, na čem se učím dělat s Fusionem.
Prstenec nedrhne o vzduch. Optimalizuje výkon vrtule, která pak má jiné konce - není potřeba řešit jejich konec.
K tomu prstenci je ale potřeba správný tvar, ne ten tvůj. V podstatě v řezu tvar kapky.
No a jinak já si teď hraju se stavbou VTOL (zatím jen skica určeným těžištěm a danou velikostí), a můžu jednoznačně doporučit vícelisté vrtule a motory z whoopu.
Jak nejspíš víš, jen připomenu, že regl musí být taky od nich velmi rychlej, jinak ten motor spálíš.
VTOL vypadá elegantně! 
...prstenec je rotující "cosi" (obr.1)..
..rychlým reglem je myšleno co? Jak se může motor dělaný na 4V spálit, když do něj pustím 4V? A co s tím má dělat nějaká "rychlost"?
Předpokládané zapojení celého pohonu bude jako na obr2. Žádný zádrhel mě u toho zapojení nenapadá... (4.2V je 1S LiPol, 10kHz "kolečko" je "duty" výstup z Rx, podivné kolečko je značka DC motoru, co používá "circuit simulator").
..rychlým reglem je myšleno co? Jak se může motor dělaný na 4V spálit, když do něj pustím 4V? A co s tím má dělat nějaká "rychlost"?
Předpokládané zapojení celého pohonu bude jako na obr2. Žádný zádrhel mě u toho zapojení nenapadá... (4.2V je 1S LiPol, 10kHz "kolečko" je "duty" výstup z Rx, podivné kolečko je značka DC motoru, co používá "circuit simulator").
- Přílohy
-
- obr 2
- schematics.jpg (9.4 KiB) Zobrazeno 419 x
-
- obr 1
- ring_shape.jpg (5.1 KiB) Zobrazeno 419 x
To jen kdybys mělprikrylm píše:...rychlým reglem je myšleno co? Jak se může motor dělaný na 4V spálit, když do něj pustím 4V? A co s tím má dělat nějaká "rychlost"?
dudaj píše:... vícelisté vrtule a motory z whoopu.
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:To jen kdybys měl
Himbajs, neumím číst myšlenky (omlouvám se za svou nedokonalost)
Měl co? Motor na 4V? Snad jo, ne?
Rychlost? No,... tuhle jsem měl hlídat želvy...
prikrylm píše:
Nějak se ztrácím.
Rotující prstenec?
Motor není nějakej mikro stříďák do kopter?
Bavíme se o motoru s vrtulí ?
Domníval jsem se, že řešíš pohon letadla - vícelistá vrtule se střídavým motorkem a prstencem kolem vrtule pevně uchyceným k základně.
Pak platí věci, co jsem psal výše. Motor se spálí tím, že regl nestačí dostatečně rychle reagovat na tenhle typ motorků. Vlastně ho vůbec často neroztočí. Nicméně jsou to pohony o velmi vysokých výkonech a hmotnostech uvažovaných v pár gramech.
Ale asi jsem nepochopil, co vlastně tvoříš
Omlouvám se za nevhodné termíny.
"Rotující prstenec" je z pohledu tvorby. Je to ten tvar z obrázku rotovaný podle osy motoru. Při letu rotovat samozřejmě nebude.
Motor bude stejnosměrný. Komplikace se střídavým motorem a extra regulátorem jsem "zavrhnul". Pokud jsi myslel ESC na střídavý motor, pak chápu, proč rychlý a proč by motor mohl shořet.
Motor bude něco takového. Vrtulky, asi třílisté? Zatím byla myšlenka vrtulky 31mm..
"Rotující prstenec" je z pohledu tvorby. Je to ten tvar z obrázku rotovaný podle osy motoru. Při letu rotovat samozřejmě nebude.
Motor bude stejnosměrný. Komplikace se střídavým motorem a extra regulátorem jsem "zavrhnul". Pokud jsi myslel ESC na střídavý motor, pak chápu, proč rychlý a proč by motor mohl shořet.
Motor bude něco takového. Vrtulky, asi třílisté? Zatím byla myšlenka vrtulky 31mm..
Tak to si rozumíme.
Jenom k tomu prstenci.
On tam nemá vznikat vztlak, jako na křídle. Proto tam ani nepatří tvůj použitý profil.
Jde pouze o to, aby přední hrana byla zkulacená, aby nevznikalo prostředí s turbulentním prouděním, které má za následek zhoršené zpracování vzduchu vrtulí. No a vzniká tam ještě jeden efekt. Na tom kroužku stoupá rychlost vzduchu. No a jak jsme hojně diskutovali, tak tím vlastně klesá tlak a výsledný efekt vlastně přisává kroužek do předu.
Takže při rozumně velkém zakulacení to navyšuje tah ještě nad rámec možností samotné vrtule.
Mám odzkoušeno z hojných testů EDF, kdy jsem optimalizoval vstupní zakulacení.
Nevím, kolik váží model, a jaká úspora by vznikla, ale ty stejnosměrný bych vůbec osobně nepoužíval. Pokud se mírně zmýlíš ve velikosti vrtule, zničíš ho. Na přímý náhon taky moc stavěné nejsou - spíš na převodovky. Ve finále budeš mít - plácnu - poloviční účinnost s mizerným tahem.
Sám provozuji https://www.rotorama.cz/product/atomrc- ... -5v-3a-bec. S tímhle https://www.rotorama.cz/product/emax-th1103-7000kv Nic to neváží a výkon super.
https://www.youtube.com/watch?v=rawN_cLJz6A&t=34s
Jenom k tomu prstenci.
On tam nemá vznikat vztlak, jako na křídle. Proto tam ani nepatří tvůj použitý profil.
Jde pouze o to, aby přední hrana byla zkulacená, aby nevznikalo prostředí s turbulentním prouděním, které má za následek zhoršené zpracování vzduchu vrtulí. No a vzniká tam ještě jeden efekt. Na tom kroužku stoupá rychlost vzduchu. No a jak jsme hojně diskutovali, tak tím vlastně klesá tlak a výsledný efekt vlastně přisává kroužek do předu.
Takže při rozumně velkém zakulacení to navyšuje tah ještě nad rámec možností samotné vrtule.
Mám odzkoušeno z hojných testů EDF, kdy jsem optimalizoval vstupní zakulacení.
Nevím, kolik váží model, a jaká úspora by vznikla, ale ty stejnosměrný bych vůbec osobně nepoužíval. Pokud se mírně zmýlíš ve velikosti vrtule, zničíš ho. Na přímý náhon taky moc stavěné nejsou - spíš na převodovky. Ve finále budeš mít - plácnu - poloviční účinnost s mizerným tahem.
Sám provozuji https://www.rotorama.cz/product/atomrc- ... -5v-3a-bec. S tímhle https://www.rotorama.cz/product/emax-th1103-7000kv Nic to neváží a výkon super.
https://www.youtube.com/watch?v=rawN_cLJz6A&t=34s
DC motorek. No, na kopteře, co z ní použiju motor jsou právě 4 s 31 mm vrtulkama a lítalo to, řekněme slušně...
Letadlo je cca 180g Alula, takže primárně kluzák, motor bude akorát trochu dohánět ztráty.
Nějaké vylepšování výkonu nechám na jiné.
Letadlo je cca 180g Alula, takže primárně kluzák, motor bude akorát trochu dohánět ztráty.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
prikrylm píše:DC motorek. No, na kopteře, co z ní použiju motor jsou právě 4 s 31 mm vrtulkama a lítalo to, řekněme slušně...
Ja si myslim, ze ten motorek bude na alulu slaby.
Samokřídlům stačí výrazně slabší pohon než obdobně velkým érům s ocasem. Vyzkoušeno vícekrát.
jyrry.webnode.cz