FrSKy Taranis

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Zamčeno
Zpráva
Autor
Drondys

Re: FrSKy Taranis

#1426 Příspěvek od Drondys »

HLA píše:Máte prosím někdo zdroj, výrobce, kabelů k servům, různých délek, s těmito konektory (VD5M)?...

Přijímač FrSky VD5M má konektory tzv. micro JST alias Molex 1.25mm.

Redukce z těchto micro konektorů na klasický servo konektor je k mání na Hobbykingu viz tento odkaz. Na tu redukci pak už můžeš napojit kablík respektive přímo servo s klasickým servokonektorem.

Případně si někde kup konektory Molex s roztečí 1,25mm v ČR třeba viz tento odkaz nebo micro JST v ČR třeba viz tento odkaz nebo viz tento odkaz (na Hobbykingu viz tento odkaz) a k nim klasické servo konektory nebo na prodloužení jejich protikusy a udělej si k tomu vlastní kablíky dle libosti.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#1427 Příspěvek od thsoft »

Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1428 Příspěvek od RCStudio »

Pekny nalez take jsem je objednal dam je na sklad :wink:
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1429 Příspěvek od RiMr »

thsoft píše:... hádám, že proto že FrSKy stojí 700,- a Jeti 1700,- :D :D :D :D

Je to sice dražší, ale horší signál ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Je to sice jako otázka jestli mám rači maminku nebo tatínka, ale Jeti věřím víc, s tím nehnu :)
Ale už jsem to tu psal - nemám problém létat s odzkoušeným FrSkyem s čímkoliv co mě může potkat, ale když budu mít možnost volby, sáhnu po JETI. Není to nic proti FrSky!
Kontaktovat uživatele:

#1430 Příspěvek od Andrews »

OrangeRX mám mám, protože tu mám 8 DSM2 přijímačů (OrangeRX, LemonRX ale i Spektrum) a při tý ceně se nevyplatí je měnit na Frsky. Prostě se mi vyplatilo koupit jeden modul, než všechno najednou vyměnit :) Frsky používám tam, kde uživím telemetrii.
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1431 Příspěvek od mirek100 »

janekx píše:Nene je to vsesmerova antena co do 360stupnu , nicmene diky vyssimu zisku bude hlavni svazek uzsi. Diky p. JP za upozorneni. Nejdrive jsem to bral jako dotaz na obecnou smerovost a sirku svazku jsem nebral v uvahu.

Tady jsem našel nějaké informace k anténám: http://www.digikey.com/en/articles/tech ... erformance
Vychází mi z toho, že s vyšším ziskem antény se musí zvětšovat směrovost.
Je ten hlavní svazek tak široký, aby se s tím dalo v pohodě létat, aniž bych musel mířit a natáčet se přesně za modelem? Anténní kit jsem si objednal, ale tohle bych rád věděl dřív, než se do úpravy pustím (jestli se do ní pustím, zatím půjdu cestou hledání optimální polohy antén přijímače na modelu).
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1432 Příspěvek od RiMr »

Prosím tě a jak daleko létáš a s čím, že toto řešíš? Trojnásobný režim LR (bez telemetrie) nestačí?
Kontaktovat uživatele:

#1433 Příspěvek od RimmerCZ »

Jako pard dni zpatky jsem lital nejake to FPV a ve vzdalenosti cca 800m s prijimacem X8R mi fungoval signal na 50-55, a dokonce nebyl ani problem kdyz jsem mezi antenu a ero dal dlan ruky. Mam zakladni antenu. Podle me to nema absolutne smysl to menit, leda by nekdo chtel smerovou antenu, kvuli letani FPV na kilometry daleko. To pak dava smysl, ale se zakladni antenou podle me na 1.5km nebudes mit vubec zadny problem.
E-Maxx, Frsky Taranis, 90 Toro, 150 FPV a 200 SOPTIK a ruzne mikropoletuchy
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1434 Příspěvek od RCStudio »

mirek100 píše:Tady jsem našel nějaké informace k anténám: http://www.digikey.com/en/articles/tech ... erformance
Vychází mi z toho, že s vyšším ziskem antény se musí zvětšovat směrovost.
Je ten hlavní svazek tak široký, aby se s tím dalo v pohodě létat, aniž bych musel mířit a natáčet se přesně za modelem? Anténní kit jsem si objednal, ale tohle bych rád věděl dřív, než se do úpravy pustím (jestli se do ní pustím, zatím půjdu cestou hledání optimální polohy antén přijímače na modelu).

Kdyz si predstavis antenu kolmou k zemi bude kolem ni talirovy lalok signalu, Bavime se o tom hlavnim. U anteny 2dBi bude mit asi 70 stupnu uhel takze bude tlustsi. U anteny 5dBi bude asi polovicni 30-35stupnu. Takze 5dBi antena ma vyssi zisk na uzsi vyseci nez 2dBi. Bude tedy smetrovejsi ale bude take v tomto rozsahu ziskovejsi.

Dale jsou kolem anteny dalsi laloky ale s nizssim ziskem.

2014-06-12 12.15.12.jpg
Jan Janekx Urbanek
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1435 Příspěvek od mirek100 »

Nijak daleko se nepouštím a mám jen větroně, žádné FPV. Ale ve 300 metrech vysoko mi hlásí telemetrie RSSI pod 50 a občas i 40 - 43. O několik stránek zpátky jsem přikládal log. Možná je to normální, nevím. Jen se mi to zdá málo, 300 metrů vysoko šikmo ode mě není zas taková vzdálenost. Proto nad tím přemýšlím.
Drondys

#1436 Příspěvek od Drondys »

mirek100 píše:Nijak daleko se nepouštím a mám jen větroně, žádné FPV. Ale ve 300 metrech vysoko mi hlásí telemetrie RSSI pod 50 a občas i 40 - 43. O několik stránek zpátky jsem přikládal log. Možná je to normální, nevím. Jen se mi to zdá málo, 300 metrů vysoko šikmo ode mě není zas taková vzdálenost. Proto nad tím přemýšlím.

Na tak krátkou vzdálenost to tedy moc normální není leda tak u Frsky přijímačů se zkráceným dosahem jako je FrSky VD5M, ale to by neměl být případ přijímače X8R.

V předchozí části diskuse viz tento odkaz jsi psal, že jsi u toho přijímače X8R odmontoval původní PCB antény a nahradil je jinými. Není vyloučeno, že se ta předělávka moc nepovedla, a to je příčinou toho, že se situace nezlepšila, ale také je možné i to, že už předtím byl nějaký problém v tom konkrétním kusu přijímače, ale nebylo to v jeho anténách a tudíž ani změna antén pak logicky nepomohla.

Teď by to chtělo postupovat tzv. vylučovací metodou podloženou fyzickým zkoušením. Tedy vyzkoušet Taranis s několka dalšími přijímači Frsky s plným dosahem, u kterých je už ověřeno to, že ty přijímače fungují bez takového poklesu RSSI i na větší vzdálenost. Zkus se domluvit s někým ve tvém okolí kdo má také nějaké přijímače Frsky nejen X8R, ale třeba i starší telemetrické jako D8R-II nebo D4R-II zda by ti nějaký nezapůjčil na vyzkoušení.

Pokud by se to tak chovalo i s dalšími přijímači Frsky pak by mohl být problém někde na straně vysílacího modulu nebo antény v Taranisu. Pokud by byla anténa v Taranisu v pořádku pak by bylo asi nejlepší Taranis vyreklamovat.

Pokud by se to tak chovalo jen s tím jedním přijímačem Frsky pak to bude zřejmě problém někde na straně toho přijímače a v tom případě bude asi nejlepší vrátit na ten přijímač ty původní PCB antény a přijímač vyreklamovat.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1437 Příspěvek od RiMr »

Přesně jak píše Drondys - zkusit s jiným Rx - toto v pořádku není. Nevim nevim, jestli se ti případně podaří Rx vyreklamovat, když ses na něm už autorsky podepsal :)
(nekritizuju, taky se mi to občas přihodí :) )

#1438 Příspěvek od Drondys »

RiMr píše:Nevim nevim, jestli se ti případně podaří Rx vyreklamovat, když ses na něm už autorsky podepsal

Podle toho dřívějšího popisu mu ten příjímač X8R zlobil s nízkým RSSI na poměrně krátké vzdálenosti i s původními PCB anténami. Pokud jen odpojil původní PCB antény z konektorů na přijímači a zapojil tam antény bez PCB tak by to vrácení původních PCB antén neměl být problém. Antény jsou na konektorech tj. lze je odpojit a vyměnit. Pokud udělal nějaké jiné změny no tak holt smůla a bude-li to přijímačem tak bude namísto reklamace vhodný spíš do koše a koupit jiný.
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#1439 Příspěvek od RCStudio »

Pokud to neni starsi X8R ktere konektory nemely.
Jan Janekx Urbanek
mirek100
Kontaktovat uživatele:

#1440 Příspěvek od mirek100 »

Můj RX8 má anténní konektory, šlo to vyměnit poměrně snadno. S elektronikou mám nějaké zkušenosti, výměna proběhla bez problémů a je udělaná dobře. Konektory jsem po nacvaknutí zakápl tavným lepidlem. Pokud koaxiál 60 cm nemá nějaký dramatický útlum, v anténách to není.
Dnes zkusím udělat test dosahu se sníženým výkonem vysílače s různými polohami přijímačových antén, zapíšu si vzdálenosti při RSSI 45 a 42 (výchozí hodnoty pro alarmy v TX) a ještě vyzkouším na jaké vzdálenosti se spojení úplně přeruší.
Zamčeno

Zpět na „Vysílače“