Viking 2-E a další modýlky
Re: Viking 2-E a další modýlky
No, pěkný plkání, ale asi máte každý pravdu. Já lítal na chatě, kde člověk potká maximálně houbaře a vožralýho myslivce a ejhle. Hledám termiku kolem 200m a najednou profrčelo několik kusů L159, následně vrtulník Mi-24 a já měl co dělat dostat mého RAYe na zem. A jsem vyškolený zase na hodně dlouho. Takže kde má člověk vlastně lítat a jakých předpisů od úřednických šimlů se držet????!!!!

Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
Hlavně si zajdi k ušaři..neb L159 a ta ruská věrtaljot pixla je slyšet na 5 km..minimálně.
Jinak mně trvalo uletět 1km dneska 12 sekund...to na vyhnutí bohatě stačí
jj, dneska to bylo supr
i já jsem si vyzkoušel Storka 
Dalibore, uši mám OK. Ono L159 když letí z poza docela pěkných kopečku, tak bys musel mít radar.

Stork8 (3,82m),Maxi Swift(1,4m) /Futaba T18 SZ /Nabíječ CELLPRO POWERLAB 8/
graup15 píše:Hlavně si zajdi k ušaři..neb L159 a ta ruská věrtaljot pixla je slyšet na 5 km..minimálně.
Mám na to trochu jiný názor odkud uslyšíš L 159, nebo ten mixer, ale můžeme to klidně rozebrat v té rovině jak to myslíš.
Jsi v kilometru, máš netopýří uši, minimální prostorový vjem, protože se soustředíš na ten model a ta L 159 může letět 460km/h v prostoru kde létáš. Co uděláš , když jí uslyšíš ?
Začneš klesat?
Zůstaneš na letové hladině kde jsi ?
Změníš směr?
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
Včera sis to mohl ověřit na Jets over Czech. Byla tam letová ukázka "opravdovýho" Delfína. Přiletěl pěkně nízko, věděli jsme že letí, ale od prvního náznaku kraválu do přeletu uplynulo pár vteřin. Turbína totiž nedělá moc rámusu směrem dopředu, nejvíc je slyšet když už éro dávno maže směrem od tebe. Stál jsem za kamerou, myšlenka, že se ten nízký průlet podaří zachytit byla docela utopie, než jsem zaregistroval odkud vlastně letí, byl už nad náma.
Naše letiště v Babicích je kousek od lesa, když letí od Brna Kryštof, slyšet je slabě a těžko lokalizovat odkud, les to rozbije a utlumí. Najednou se ÉCéčko vyhoupne nad lesem pár set metrů od nás a teprve tehdy začne být pořádně slyšet a dá se sluchem lokalizovat. Natož nějaký UL se sotva slyšitelným Rotaxem..
Naše letiště v Babicích je kousek od lesa, když letí od Brna Kryštof, slyšet je slabě a těžko lokalizovat odkud, les to rozbije a utlumí. Najednou se ÉCéčko vyhoupne nad lesem pár set metrů od nás a teprve tehdy začne být pořádně slyšet a dá se sluchem lokalizovat. Natož nějaký UL se sotva slyšitelným Rotaxem..
OK2WY
- Standa Stuchlý
no vidíš, a když budu mít větroně ve 200, 250ti metrech a blbá náhoda mu trefí turbínu, tak budu za teroristu. A kde máš ten letový prostor, využitelný modeláři, kteří hned budou díky mne za darebáky? Tak akorát ve vlastní garáži. Hm...... Mám dojem, že modelář musí brát na zřetel všechny a je to v pořádku, s tím souhlasím. Kdo ale vezme na vědomí modeláře? Tak jedině při smolení nějakého předpisu XXXX, který je jen omezí.
Nerýpu, jen se snažím dívat z obou stran problému. S tím zvukem a rychlostí se dá jedině souhlasit, tam není šance.
Proč někdo nenapíše- tento prostor a tento prostor je výhradně pro poletuchy nad 30kg, a do tohoto a tohoto prostoru pro poletuchy do 30kg nic těžšího nesmí vletět. Bez omezení výšky. Toto bych bral bez odporu a mapově to dnes není problém stvořit. Jednoduché, jasné a myslím, že i akceptovatelné. Jenže......není zájem a to je problém dneška.
Nerýpu, jen se snažím dívat z obou stran problému. S tím zvukem a rychlostí se dá jedině souhlasit, tam není šance.
Proč někdo nenapíše- tento prostor a tento prostor je výhradně pro poletuchy nad 30kg, a do tohoto a tohoto prostoru pro poletuchy do 30kg nic těžšího nesmí vletět. Bez omezení výšky. Toto bych bral bez odporu a mapově to dnes není problém stvořit. Jednoduché, jasné a myslím, že i akceptovatelné. Jenže......není zájem a to je problém dneška.
- LittleFalco
V tom mas naprostou pravdu.
Na druhou stranu si pamatuju doby, kdy byli snowboardiste vyhazovani z vleku a vykazovani ze sjezdovek. Takze vsechno se casem dostava do normalu.
Dost nam (jako modelarum) skodi, co sami delame - ja osobne jsem se pred par lety malem posr.., protoze me do primo do kabiny z boku letela zluta extra a na posledni chvili zmizela tesne pode mnou. Hluboko v CTR rizeneho letiste, cca 300m nad terenem. Kamarad letos na jare musel opakovat, protoze potkal tri FPV primo na finale aeroklubove drahy v pouzivani (za provozu). A kvuli podobnym debilum muzeme byt jednou v haji vsichni.
Kdyz chce nekdo letat vysoko a bez rizika, doporucuju vyjet nekam na hranicni hory, protoze v tomhle blbakove je vypublikovano tolik omezeni vzdusneho prostoru, ze pokud nesledujete platny AUP, muze se stat ze budete nekde, kde nemate co delat a nekoho ohrozite se vsemi nasledky. Nikde jinde tohle neni, jenom u nas....
Na druhou stranu si pamatuju doby, kdy byli snowboardiste vyhazovani z vleku a vykazovani ze sjezdovek. Takze vsechno se casem dostava do normalu.
Dost nam (jako modelarum) skodi, co sami delame - ja osobne jsem se pred par lety malem posr.., protoze me do primo do kabiny z boku letela zluta extra a na posledni chvili zmizela tesne pode mnou. Hluboko v CTR rizeneho letiste, cca 300m nad terenem. Kamarad letos na jare musel opakovat, protoze potkal tri FPV primo na finale aeroklubove drahy v pouzivani (za provozu). A kvuli podobnym debilum muzeme byt jednou v haji vsichni.
Kdyz chce nekdo letat vysoko a bez rizika, doporucuju vyjet nekam na hranicni hory, protoze v tomhle blbakove je vypublikovano tolik omezeni vzdusneho prostoru, ze pokud nesledujete platny AUP, muze se stat ze budete nekde, kde nemate co delat a nekoho ohrozite se vsemi nasledky. Nikde jinde tohle neni, jenom u nas....
Zpátky doma, v kopcích :-)
JMalik píše:Mám na to trochu jiný názor odkud uslyšíš L 159, nebo ten mixer, ale můžeme to klidně rozebrat v té rovině jak to myslíš.
Jsi v kilometru, máš netopýří uši, minimální prostorový vjem, protože se soustředíš na ten model a ta L 159 může letět 460km/h v prostoru kde létáš. Co uděláš , když jí uslyšíš ?
Začneš klesat?
Zůstaneš na letové hladině kde jsi ?
Změníš směr?
Zmáčknu autodestrukční tlačítko...
Ty ho ještě ve Faice nemáš ?
graup15 píše:
Zmáčknu autodestrukční tlačítko...
Ty ho ještě ve Faice nemáš ?
Kdyby jsi ho tam měl , ani neceknu
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Standa Stuchlý píše:
Protože je to stejné, jako kdyby někdo vyžadoval prostor pro 12 000kg a 460km/h . To prostě není možné.
Pokud to budeme vyžadovat, tak se na tom pracuje = modelářské rezervace pod dohledem SLI a těch nebude moho.
Tlačte to tam a je to reálné.
Dneska proběhla vzácná návštěva, přijel se podívat Dalibor na jednoho opuštěného Vikinga. Trochu jsme polítali a pokecali.
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
Máš tu krásnou přírodu, tady létat je radost.
- RomanSadilek
Kluci, ty kovový vidličky dodaný s Vikingem mají docela vůli na dodané závitové tyči 2mm.
po seřízení to zalepím loctite na závity a neřeším - je to tak správně?

po seřízení to zalepím loctite na závity a neřeším - je to tak správně?
No hlavně nepoužívám závitovku M2,neb to je děsnej sajrajt, ale koupím si Imbus M2/20mm pevnostní. Pak těsně pod hlavičkou uříznu proxonem. A teprve toto zalepuji na jedné straně zeleným loctite a na druhé modrým (na závity)