Není ten dosah spíš ovlivněn vysílačkou? Protože pokud dodá signál např. do 100m tak sebelepší přijímač ve200m nic nechytí a pokud teoreticky vysílač dosáhne třeba 2 km, tak to přijímač přijme i v těch 2 km nebo snad ne?
nalim píše:Není ten dosah spíš ovlivněn vysílačkou? Protože pokud dodá signál např. do 100m tak sebelepší přijímač ve200m nic nechytí a pokud teoreticky vysílač dosáhne třeba 2 km, tak to přijímač přijme i v těch 2 km nebo snad ne?
Naposledy upravil(a) Billy Bob Bean dne stř 05.03.2008 20:11, celkem upraveno 1 x.
Zisk anteny vysilace (prip. jeji utlum) (dBi nebo dBd)
Prizbusobeni anteny vysilace (SWR)
Smerova charakteristika anteny vysilace
Utlum prenosove cesty (dB/m)
Smerova charakteristika anteny prijimace
Zisk anteny prijimace (prip. jeji utlum) (dBi nebo dBd)
Prizbusobeni anteny prijimace (SWR)
Citlivost prijimace (µV)
Kazda z techto polozek ma vliv na "dosah v metrech" a to takovy, ze rozdil muze byt klidne i +- par kilometru. Nektere jsou pevne dane, jine muze ovlivnit modelar a nebo i jen pocasi.
(Tak mne napada za tam neni uplne vse . Ale myslim ze i jen toto da namet k zamysleni v otazce "jakej to ma dosah?")
EDIT: Ty blaho, nez clovek neco sesmoli, tak sem pribude hned nekolik postu .
Letu zdar.Doporučil bych nějakého hornoplocha.Ja začal se skylady a pak se mi vyskytlo QB 20 na 3,5mvvs a bylo to teměř bez problému,sem tam nějaka hvězda a podobně Jen se nebát .Přeji stejný počet uspěšných přistáni jako startu.
..mel bych jeden takovy dotaz k HFS-06MT..a vlastne k prijimacum obecne..
...mam problemy se signalem..od nej.50ti metru dale...a nevim ted cim to je..
1.možnost: prijimac je trochu narazeny (po nej.tom padu :.)) ..je na nem videt..ze plastovy kryt je trochu hnuty..proste to dostalo pecku asi..ale jinak vse funguje. .
2, antena byla přerušená..přetrhla se mi..a tak jsem to spajel dohromady..
..může v tomdle byt problem? Nemam radši ten dratek celý vyměnit za 1 kus ?
A jestli je problem s přijímačem..který dostal ranu..neda se to nejak opravit?
co v tom muže být špatně ?
"Dratek" resp. antenu udelej radeji novou (Cu lanko 0,14mm2 a nebo podle puvodni anteny), ale myslim ze tvoje problem prameni spis z toho havarovaneho prijimace. Elektronika nema rada narazy a krystaly uz vubec ne. Zkus pak s novou antenou dosah na zemi a kdyz bude nedostatecny, tak radeji kup novy. Porad lepsi nez hledat ulitly model a nebo ho sbirat po kouscich ze zeme. Nak
ok..dnes jsem to vymenil.. jen akorat nerozumim tomu.. s temi krystaly.. mel jsi na mysli prijimacovy krystal ?..s nim se taky muze neco stat? ...jsem to mel za takovou bytelnou vecicku
Uvnitř toho "bytelného" obalu je strašlivě "nebytelně"navinut drátek tenoučkej méně než vlas kolem křemíkového "krystalu"-doopravdickej kus kamenu a to vlákýnko-drátek je citlivej na otřesy a nárazy vůči poloze ke krystalu, takže bacha na to.. Zkus tedy vyměnit anténu, a také zkus raději krystal za fungl-né nějaký podezřelý kousek podobné historie co tvůj původní vozembouch. Pokud to nepomůže, myslím že prodejce ti poradí kde Rx servisovat - já už měl v oprvě MZKčko, pak šlapalo na 100%..