Pomoc detonační motor MVVS 2,5 DFS
Detonační motory
Zdravím, náhodou jsem sem zabrousil. Docela je zde zájem o detoňáky. Pár jich také mám. Od 0,6 MP Jet až po MVVS 10 D - ten mimochodem jeden z nejvýkonějších co znám. Obecně: asi 3% nitrovat a čím větší, tím lepší. Konkrétně desítku zásadně nahazuji rukou. Mám na ni vrtuli 450/250 a je to dělo. 2,5 od MP Jetu ale spolehlivě chytá i na obyčejné a vyčichlé palivo, zkrátka stačí dát do ní "cokoliv" a jede.
Petr
Petr
Petr
nějak se tady ty detoňáky rozmohly pánové vyhoďte to a netrapte se s tim smrdí to a bolí to
ne teď vážně : u detoňáku je důležitý mít správně seřízenej ten protipíst a jehlu paliva která je u difuzoru iealní u českých motorů je většinou cca 2,5 otáčky u protipístu je to různé prostě zkoušet a zkoušet.Pokud chcete zaběhnout detoňák v okolí sokolova ozvěte se a není problém
detoňáky jsem provozoval v účkách, pak jsem si radši koupil žhavíka a do RC už jedině elektro
MK Katoda Sokolov :-)
Detoňáky
Nazdar,
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem
)a osadit ho pak levnou pohonou jednotkou nejni nikterak složité, ale postavit třeba éro podle plánu z r. 1943, nebo starší - při použití předepsaného materiálu a s ním pak létat s detoňákem to je už kus umění. Bohužel se ani já nevyhnu a dám do toho RC výbavu. Je to kus umění a historie. Pomalu zapomínám na ovládání křidélky a přesto lítám na malém prostoru a potahování fólií jsem snad už úplně zapoměl... Můžete si někdo ťukat na čelo, ale zkuste to taky...jde to
Petr
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem
Petr
Petr
Re: Detoňáky
sam355 píše:Nazdar,
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem)a osadit ho pak levnou pohonou jednotkou nejni nikterak složité, ale postavit třeba éro podle plánu z r. 1943, nebo starší - při použití předepsaného materiálu a s ním pak létat s detoňákem to je už kus umění. Bohužel se ani já nevyhnu a dám do toho RC výbavu. Je to kus umění a historie. Pomalu zapomínám na ovládání křidélky a přesto lítám na malém prostoru a potahování fólií jsem snad už úplně zapoměl... Můžete si někdo ťukat na čelo, ale zkuste to taky...jde to
![]()
Petr
Ahoj,
jak jsem tě tak četl tak mi úplně zavoněla ta vůně při ohýbání babusu.
Zaplť pámbuh že jsou lidi kteří tu -klasiku- udržují při životě. Není nad krásnou prostorovou konstrukci ze -žblinek-.
s pozdravem
Jenda
sam355 píše:Nazdar,
jsem rád, že se detoňáky vůbec někdo zaobírá a zaplať pánbů, že je toho v poslední době čím dál víc. Ono postavit model z čínské stavebnice (sesadir pár dílů a prolejt vteřiňákem)a osadit ho pak levnou pohonou jednotkou nejni nikterak složité, ale postavit třeba éro podle plánu z r. 1943, nebo starší - při použití předepsaného materiálu a s ním pak létat s detoňákem to je už kus umění. Bohužel se ani já nevyhnu a dám do toho RC výbavu. Je to kus umění a historie. Pomalu zapomínám na ovládání křidélky a přesto lítám na malém prostoru a potahování fólií jsem snad už úplně zapoměl... Můžete si někdo ťukat na čelo, ale zkuste to taky...jde to
![]()
Petr
oldtimery jsou nídhera taky hodně stavím dokonce vedu i kroužek oldimery se mi moc líbí ale nevim nemam odvahu se do nějakýho pustit stejně jako oéříšky nebo dvacetinky před lidma co staví tyhle věci smekám
MK Katoda Sokolov :-)
Mám doma nádherný plánek na Ratu P-913 od M. Šotta a chtěl bych si jí jednou postavit. Dnes již klasický historik, někdy z počátku WW II (vzhledem k období jeho vzniku má i název). Origoš motor jako byly Letná 6,3, BUŠ 6,3, IPRO, IKAR apod. dnes už těžko seženu, tak bych tam chtěl dát něco jiného. Sháním proto TONO 3,5, které je dnes už také veterán, ale myslím, že sem by docela mohl jít. No a vybavení RC zařízením už dnes považuju spíše za samozřejmost, přece nenechám takový model ulétnout.
Hitec Aurora 9X
Azy píše:sam355 píše:Nazdar,
![]()
Petr
oldtimery jsou nídhera taky hodně stavím dokonce vedu i kroužek oldimery se mi moc líbí ale nevim nemam odvahu se do nějakýho pustit stejně jako oéříšky nebo dvacetinky před lidma co staví tyhle věci smekám
Ahoj,
to ještě jde ale já jsem se jako každej namyšlenj
1g halovýho modelu .Nějakejch pár špejliček
Ale vytahnout z vany ten mikrofilm -tak to jsem šílel.- Vždycky se mi udělala díra. Až potom jsem zjistil že to je to umění ta alchimie jak to bude lítat. Čím tenčí tím lehčí eroplán.-Zlatá- byla nejlehčí ale taky -nevyrobitelná(pro mě
ale to z toho letadla byl těžkotonážník .měl asi 5g.
Jenda
to sam 355, ťukat na čelo si v žádném případě nebudu. Naopak, skláním se před těmi výtvory v němém úžasu. Když vidím ty plány, dnes už by málokdo dokázal podle toho něco postavit tak, aby to bylo k světu. Buď to má bedničkový trup pro jednoduchost, maximálně žbrdlinky, ale opět do bedničky, nebo to jsou stavebnice v různém stavu předpracovanosti od ARC po RTF. Ale takový trup jako má Rata, Kadet, Nebeská Raketa a podobné konstrukce (oválný trup z přepážek a podélných planěk), dnes (rovně) udělá málokdo. V případě stavby asi nedodržím potah, protože papír se natáhne spalinami, takže spíš půjdu do folie. Nedělám si ambice na soutěže SAM, ale to éro je nádherné.
to Azy, pokud opravdu bude, bude kompletní a provozu schopný, určitě budu mít zájem. Pokud bude vybaven RC karbecem bude to přímo ideální. Koukni po něm, řekni cenu, pak řeknu cenu já, oba se zasmějeme a začneme o ní seriozně jednat.
to Azy, pokud opravdu bude, bude kompletní a provozu schopný, určitě budu mít zájem. Pokud bude vybaven RC karbecem bude to přímo ideální. Koukni po něm, řekni cenu, pak řeknu cenu já, oba se zasmějeme a začneme o ní seriozně jednat.
Hitec Aurora 9X
Re: Detonační motory
Amylnitridem?sam355 píše: Obecně: asi 3% nitrovat a čím větší, tím lepší.
ICQ 638556901
Re: Detonační motory
arda1 píše:Amylnitridem?sam355 píše: Obecně: asi 3% nitrovat a čím větší, tím lepší.
Ahoj ,
jestli se dobře pamatuji tak tímhle ty dýzly -krmily - klucí v kategorii
F1C a to byl hučák. Ta 2,5 s tím točila 28 000ot. Tady jedno video těch letadel. Je tam jeden model s dýzlem zrovna když startuje.
http://www.youtube.com/watch?v=W7LtezkL ... re=related
Jenda
Amylnitrid se nechá sehnat. Na ME v Německu ho nabízel Milan Máslo a měl i nitrované palivo. Adresu neznám, někde jsem ji založil, ale je z Plzně a určitě někdo zná kontakt. Jinak detonační palivo si v podstatě míchá dneska kdekdo. Třeba Jarda Rybák (president SAMu - 78 ). U něho též palivo je možno sehnat. Dneska je stále spousta nadšenců pro detoňáky. Mě ještě teď smrdí ruka od amylnitridu - předělával jsem Jenu jedničku a podařilo se. Bohužel jsem dal ze dvou jednu dohromady a funguje, jde jak pila. Tomboy bude mít slušný pohon.
Co se týká stavby z překližky, taky jsem si myslel, že je to pakárna, ale jde to. Koupil jsem si el. lupinkovku a nebyla drahá ale už ji nepoužívám je na nic. Přesto se nechá vše udělat klasickou lupinkovkou. Předloni jsem si v klidu vyšpižlal Cyklona (1943) a to je stroj. Pohání ho 2,5 MP-Jet, dvě serva a baterky. Trochu jsem musel ale vystužit pylon a teď je to ono. Už jsem ho taky rozbil, ale opět výhoda překližky - díly se většinou nepoškodí, jen se vymění nosníky a éro je tu zas. Co se týká potahu, fólii ne! Buď papír a nebo Vlies, ten vypadá jako Mikelanta
Modely jako Rata atd. mám též v plánu, ale všechno je to jen o volném čase. Jsou i jiné modely které mám v plánu
Kromě detoňáků provozuji i historické benzíňáky. Ty mají bohužel nevýhodu proti dízlům v tom, že jsou složitější na provoz - zapalovací cívka s baterkama, přerušovač a svíčka a výkon, ten mají benzíňáky menší
. Ale to všechno je odměněno nádherným zvukem při jeho spuštění.
Jak motorů ať dízlů a nebo benzíňáků je i u nás dost. Plánků historických modelů též a tak stačí jen stavět. I mě se stalo na letišti že se mne modelář ptal a z čeho je ten trup. Myslel mého Lanzo Bombera (240 cm) s benzínovou desítkou Ohlsson (1946).
Ještě jedno Elektrika (pohon) do historiků nepatří, to je jako když byste dali do krásné staré Bugatky moderní motor s katalizátorem.
S poslední větou zřejmě spousta modelářů nebude souhlasit, ale bohužel je to tak.
Petr
Co se týká stavby z překližky, taky jsem si myslel, že je to pakárna, ale jde to. Koupil jsem si el. lupinkovku a nebyla drahá ale už ji nepoužívám je na nic. Přesto se nechá vše udělat klasickou lupinkovkou. Předloni jsem si v klidu vyšpižlal Cyklona (1943) a to je stroj. Pohání ho 2,5 MP-Jet, dvě serva a baterky. Trochu jsem musel ale vystužit pylon a teď je to ono. Už jsem ho taky rozbil, ale opět výhoda překližky - díly se většinou nepoškodí, jen se vymění nosníky a éro je tu zas. Co se týká potahu, fólii ne! Buď papír a nebo Vlies, ten vypadá jako Mikelanta
Modely jako Rata atd. mám též v plánu, ale všechno je to jen o volném čase. Jsou i jiné modely které mám v plánu
Kromě detoňáků provozuji i historické benzíňáky. Ty mají bohužel nevýhodu proti dízlům v tom, že jsou složitější na provoz - zapalovací cívka s baterkama, přerušovač a svíčka a výkon, ten mají benzíňáky menší
Jak motorů ať dízlů a nebo benzíňáků je i u nás dost. Plánků historických modelů též a tak stačí jen stavět. I mě se stalo na letišti že se mne modelář ptal a z čeho je ten trup. Myslel mého Lanzo Bombera (240 cm) s benzínovou desítkou Ohlsson (1946).
Ještě jedno Elektrika (pohon) do historiků nepatří, to je jako když byste dali do krásné staré Bugatky moderní motor s katalizátorem.
S poslední větou zřejmě spousta modelářů nebude souhlasit, ale bohužel je to tak.
Petr
Petr