Messenger a elektrifikace

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Abu
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Abu »

Super, jeste si tak doma vzpomenout a zacit ten motor hledat... prvni pokus vcera vecer nevysel :?
Abu (Tomáš S.) - MC19 - kanál č.90 na 40MHz
Abu
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Abu »

Tak ma nekolik zprav - ta dobra, motor jsem nasel.
Ted ty horsi, vazi rovnejch 20g, coz je tak na hranici. A uz jsem z nej kdysi sundal "montazni trojuhelnik" a kabely, takze vypada ted takhle - http://poletuchy.ic.cz/CDrom.jpg
Neni problem ho zprovoznit, staci udelat z preklizky nebo cuprextitu (mohu dodat) neco jako je tady na te fotce - http://poletuchy.ic.cz/cdr_pczd/slides/P1020773.html , priletovat kabely, zaizolovat a mechanicky zajisit (treba tavnou pistoli) a je to... akorat ze ja na to uz do soboty nebudu mit cas, tka jestli ho mam vzit apson takhle v polotovarovem stavu?
DAF
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od DAF »

to Abu: určitě. Nějaký cuprextit se najde, to není problém. Ještě jak velký je problém převinutí CD motoru, aby se dal používat na éra? Našel jsem doma nějakou mechaniku, ale nikdy jsem to nedělal. Jaký je potřeba drát (předpokládám smalt), jak to navinout atd. Když tak si to nechám na sobotu. Ale ten motor vem, nějak to už zprovozníme. Díky.
Hitec Aurora 9X
Abu
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Abu »

Problem s previnutim celkem neni. Drat je potreba samozrejme smaltovanej, problem je s urcenim tloustky a poctu zavitu. Chce to experimentalne, obecne na pomalubezny motor kolem 20-22z, do tryskace 12-14z. Tloustku zvolit takovou, aby se to tam tesne veslo, co nejtlustsi drat nebo jeste lepe treba 2 az 3 tenke vinute soucastne a spojene paralelne (mensi odpor vinuti). Vetsinou jsem pouzival 0.3, 0.35 nebo 0.4mm. Schema vinuti pro vetsinu CDromek (9 polovych nastavcu, 12 magnetickych polu) je k nalezeni na webu, kdyztak poslu nejake odkazy.... Ale necekej od toho zazraky, pokud to ma slaby magnety, tak bez vymeny za neodymy to nebude mit moc silu. Nektere maji uz v originalu celkem slusny magnet, ty pak behaj prijatelne, ale vetsinou maji problemy s velkejma vrtulema (9" a vic, coz je logicke, slaby magnet = maly kroutak, lepe dat o par zavitu min, tak 18 a nechat ho vic tocit s nejakou 7" max 8" vrtuli)...
DAF
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od DAF »

Když to tak čtu, tak se asi na nějaké přemotávání vykašlu. Nepoznám neodymy a patlat se s tím a nakonec zjistit, že to nedělá přesně to co jsem od toho očekával. A takové zásoby starých CD mechanik nemám, abych se dal na výzkumnou dráhu. I tak dík za osvětlení věci.
Hitec Aurora 9X
lubak
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od lubak »

DAF, uz si toho Messengera postavil?
jamel

#22 Příspěvek od jamel »

Našel jsem na půdě taky tento rozestavěný model. Ale nemám už motor CO2. Rád bych také elektrifikoval a ještě přidal RC ovládání směrovka a výškovka.
Prosím poraďte
Dal by se tam dát tento motor s reglem?
http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 093&styl=0
50g
serva
http://www.kostkamodelcentrum.cz/index. ... 297&styl=0
2x6g
Lipol RAY 850 2čl.
30g
přijímač ještě nevím
cca 10g

Obávám se že mi to vyleze celkem přez 250g možná k 300g uveze to to letadlo?
Také nemám už plánek, nevíte někdo kde by mělo mít to éro těžiště?
Abu
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Abu »

Ten regl je urcite straslive zbytecne velkej a tezkej, motor asi taky. Jako nahradu Modely CO2 bych videl nejakej motor 10-15g a k tomu 6-8A reglik do 10g. A baterku taky mensi nez 850, nepotrebujes prece litat 40 minut vkuse, staci 20.
jamel

#24 Příspěvek od jamel »

Abu píše:Ten regl je urcite straslive zbytecne velkej a tezkej, motor asi taky. Jako nahradu Modely CO2 bych videl nejakej motor 10-15g a k tomu 6-8A reglik do 10g. A baterku taky mensi nez 850, nepotrebujes prece litat 40 minut vkuse, staci 20.

Díky za reakci.
A když teda připustíme že ta výbava je zbytečně těžká. Mohlo by to s tím přesto slušně létat nebo je to nesmysl?
Ptám se možná blbě, ale po letech s modelařinou znovu začínám...
Abu
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Abu »

Nevim jak je ten model velkej a jakou ma plochu kridel. Kdyz to bude moc tezky tak to poleti rychle se vsemi nepriznivymi dusledky (obtizny start, jeste obtiznejsi pristani, konstrukce nemusi vydrzet tu zatez,....)
jamel

#26 Příspěvek od jamel »

Abu píše:Nevim jak je ten model velkej a jakou ma plochu kridel. Kdyz to bude moc tezky tak to poleti rychle se vsemi nepriznivymi dusledky (obtizny start, jeste obtiznejsi pristani, konstrukce nemusi vydrzet tu zatez,....)

Rozpětí je 580mm a délka 495mm křídlo je široký cca 100mm (je to dvouplošník)
Přiznám se že nevím jak se správně počítá polocha křídla tedy jestli se započítává centroplán a u dvouplošníku obě plochy
Abu
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Abu »

Tak to vychazi plocha neco pres 11dm2, aby to rozumne litalo je potreba udrzet plosny zatizeni pod 20, takze celkova vaha tak max 230g.

Pro ilustraci - http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=56
je o neco vetsi, plosne zatizeni 17g/dm2, leta krokem a na pohon staci s rezervou 30W (4A z 2xLipol)
jamel

#28 Příspěvek od jamel »

Abu píše:Tak to vychazi plocha neco pres 11dm2, aby to rozumne litalo je potreba udrzet plosny zatizeni pod 20, takze celkova vaha tak max 230g.

Pro ilustraci - http://galerie.rcserver.cz/index.php?action=dtl&id=56
je o neco vetsi, plosne zatizeni 17g/dm2, leta krokem a na pohon staci s rezervou 30W (4A z 2xLipol)

Díky za rady. Zařídím se podle toho.
lubak
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od lubak »

Cim to potahujete?
Ten pribaleny papier sa mi velmi nepaci.
Mevv

#30 Příspěvek od Mevv »

Tak jsem objednal vše potřebné a začal jsem ho také stavět. :D Zatím dělám na trupu. Časem někam umístím fotky a dám sem odkaz. Také by mě zajímalo čím to potáhnout.?
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“