Teorie okolo dvourotoru...?

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
Pucmeloud
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Pucmeloud »

AdamProg píše:Jen bych dodal ze prudke poklesy muzou byt zpusobene virenim a nebo odtrzenim proudu vzduchu na listu rotoru.
Napriklad odtrzeni proudu vznika pokud dvourotarak hodne roztocis, tak se otacky jednoho rotoru prestanou tocit dostatecnou rychlosti a skokove ztrati vztlak a vrtulnicek tak rapidne ztrati celkove tah (tahne to najednou jen jeden rotor) a pritom airodynamicky odpor listu zustava stejny(takze i rychlost toceni je dobra a gyro je spokojene), takze ti to zacne klesat, na coz pridas plyn, ale motory sou zatizene jako by tam ten tah druheho rotoru byl, takze to chvilku trva nez to rozdejcha a zareaguje.
Jinak pri nekterych manevrech je mozne se dostat do vyru ktere mohou zapricinit poklesy ci nestabilitu, napriklad kdyz letas mezi dverma nebo mezi kreslama atd., tak je vrtulnik mene stabilni nez na volnem prostoru.

Suhlasím, mám naprosto stejné zkušenosti. Ono "poletování po bytě" je tak spíše adrenalínové poskakování a čekání, kdy to chytne o kredenc. :lol: :lol:
Chce to ideálně velkou halu, nebo absolutní bezvětří venku. Doma to nějak není ono...
danbuk

Re: Teorie okolo dvourotoru...?

#17 Příspěvek od danbuk »

Zdravím, mám easy copter v6 a nechce létat. Po roztočení rotorů se začne vrtulník otáčet kolem svislé osy. Rotace je příliš velká na srovnání trimem. Nevím si rady co s tím, skoušel jsem nastavit citlivost gyra ale to nepomáhá. Gyro ale funguje, když roztočím vrtule a točím vrtulníkem tak gyro pohyb vyrovnává. Neví někdo co s tím?
cilek

#18 Příspěvek od cilek »

danbuk píše:Zdravím, mám easy copter v6 a nechce létat. Po roztočení rotorů se začne vrtulník otáčet kolem svislé osy. Rotace je příliš velká na srovnání trimem. Nevím si rady co s tím, skoušel jsem nastavit citlivost gyra ale to nepomáhá. Gyro ale funguje, když roztočím vrtule a točím vrtulníkem tak gyro pohyb vyrovnává. Neví někdo co s tím?

Máš správné listy a dobře namontované?
Mikelo

#19 Příspěvek od Mikelo »

Kromě složitých teorií existují také jednoduché praktické věci.
Například:
Uhlíky motorů pohánějících oba rotory nemusí být ve stejném stavu.
Ložiska a hřídele obou rotorů na tom nemusí být stejně.
Odpor horního rotoru se mění méně, než dolního - řízeného. Dolní navíc vibruje, protože skutečné cyklické řízení je suplováno houpací hlavou rotoru.
Z výše uvedeného plyne, že vztlak dolního rotoru je nižší než horního, takže zatáčka, která znamená snížení otáček horního rotoru ja sestupná.
Ne vše dokáže primitivní elektronika kompenzovat.
Hlavně nemá cenu se tím zbytečně moc zabývat. Malé koaxy s pevným úhlem náběhu jsou hračky na pár dní.
zdzd

#20 Příspěvek od zdzd »

Mikelo píše:Hlavně nemá cenu se tím zbytečně moc zabývat. Malé koaxy s pevným úhlem náběhu jsou hračky na pár dní.

Taky to tak vidím. Jediná zábavná věc na nich může být jen ta marná snaha z nich vyrazit nějaké slušné chování. Vyplýtvaný čas a peníze. Zkušenosti se pak už k ničemu jinému nehodí a pokud to čirou náhodou začne jakž takž fungovat, stane se to nudným.
danbuk

#21 Příspěvek od danbuk »

Nemám problém s tím jak to lítá, mám problém s tím že to nelítá. Rotace je dosti rychlá, asi otočka za sekundu. Listy by měli být ok, uhlíky a ložiska také vzhledem k tomu že má za sebou tak 5 pokusů o vzlet.
corona

#22 Příspěvek od corona »

danbuk píše:Nemám problém s tím jak to lítá, mám problém s tím že to nelítá. Rotace je dosti rychlá, asi otočka za sekundu. Listy by měli být ok, uhlíky a ložiska také vzhledem k tomu že má za sebou tak 5 pokusů o vzlet.
Zkontroloval bych lehkost chodu obou hřídelí s vymontovanými motory.
Testnul bych i samotný motůrky, jak běží.
Někdy ovšem ani tohle nepomůže ke zjištění, jak na tom motor je - i celkem neoběhanej motůrek může mít problém např. s nekvalitním kluzným ložiskem.

Problém může způsobovat i nesprávná vůle v ozubení mezi pastorkem a oběžným kolem.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“