nabijec na li-polky

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
zelda

#16 Příspěvek od zelda »

FlyerMan píše:Vypne, ale bez omezovacu bych do toho nesel.

ja taky ne..proto si koupim power peak li-poly a omezovac od zajice...
zalik
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od zalik »

furt omezovace omezovace... nasetri trochu vic penez a kup su novyho ultramata 12 od graupnera a ten co mas doma na Nicd/mh prodej!
1350 Dualsky ma nabity za hodinku a zadnej omezovač nepotrebuje... este tak cekat 3 hodiny na jedny baterky to tak....fuj tos me az vylekal FlyerMane.... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Kopec77
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Kopec77 »

Mě zajíc s omezovačem nabije 1500ky za hodinku a půl, ale je pravda že je nevybíjím do mrtě.
cuki
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od cuki »

omezovac? co to je? v zivote som o tom nepocul :lol:
ja pouzivam Jeti char 20, nabija to vsetko, jednoducha priam primitivna obsluha... co sa tyka kvality nabitia baterii, zatial som nepostrehol ziadne negativa tejto nabijacky... :wink:
- PARK fly - F3J/B/F/K -
koko
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od koko »

Mam jeti 20 a jsem presvedcen ze omezovac to ma. Jediny co chybi je srovnavac napeti víceclankovych sad, ale to uz je o necem jinem. Zelda ale muze mit problem protoze min. nab. proud je 0,5A a on psal ze muze 0,3 A. Jinak je to nabijec super a za ty prachy... Uvazuju ze koupim este jeden abych moh nabijet soucasne, obcas se to hodi. Vim ze neco podobneho nabizi Bel a i na vetsi proudy akorat provedeni je podivny.
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Dave0402 »

koko píše:Mam jeti 20 a jsem presvedcen ze omezovac to ma. Jediny co chybi je srovnavac napeti víceclankovych sad, ale to uz je o necem jinem. Zelda ale muze mit problem protoze min. nab. proud je 0,5A a on psal ze muze 0,3 A. Jinak je to nabijec super a za ty prachy... Uvazuju ze koupim este jeden abych moh nabijet soucasne, obcas se to hodi. Vim ze neco podobneho nabizi Bel a i na vetsi proudy akorat provedeni je podivny.

Omezovač právě způsobuje, že napětí na jednotlivých článcích baterie nepřesáhne nastavenou mez. Jeti Char tohle nemá - pouze se stará, aby celkové napětí paku nepřesáhlo stanovenou mez, ale pokud budeš mít pak rozjetý (napětí jednotlivých článků bude různé), tak v horším případě může dojít k přebíjení jednoho článku a naopak neúplného dobíjení článku druhého.

Jinak podle posledních referencí od Ladislava Křivského by ideálním nabíječem LiXX měl být Schulze LiPoCard http://fa-tomas.cz/index.php?kat=katalog_detail&puvodnikat=katalog&lang=cz&id=354&sekce_id=18
- umí až 4 články v sérii a obsahuje balancer. Trochu horší je to s cenou (2 290,- Kč s DPH)
FlyerMan

#22 Příspěvek od FlyerMan »

K cemu omezovace a balancery 8O ?!!! Tady je par prikladu pro vystrahu:

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=209187
NoName

#23 Příspěvek od NoName »

WOW... Sice lipoly nelitam,ale jen tak ze zvedavosti jsem se mrknul na ty videa. mnooo,to si poridim az budu chtit neco vyhodit do vzduchu :)
james_jack

urcite - graupner lipo-charger 4

#24 Příspěvek od james_jack »

Porid si graupner lipo-charger 4 - funguje skvele :-), uz vidim jak u zajice reklamuju nabijecku a baterky ktery mi nabijecka znicila. :-) On totiz vyrobce odpovida za zpusobene skody pokud byl dodrzen navod k pouzivani :-):-)
strycArtus
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od strycArtus »

Máš sice naprostou pravdu, ale existuje rozdíl mezi teorií a skutečným světem. Bohužel. (Jinak mám ULTRAMAT 10 a jsem zatím spokojen.)
tikef

#26 Příspěvek od tikef »

já mam jeti char 20 a úplná spokojenost
support slowflyers
Kovboj

#27 Příspěvek od Kovboj »

tikef píše:já mam jeti char 20 a úplná spokojenost

Já taky. Jen se zeptám na nabíjecí nastavení. Když vím, že mám dost času do dalšího lítání, tak baterie nabíjím na nejmenší nastavení (myslím že to je 0.5, maximum je 2A). Předpokládám, že jim tak trochu zvyšuji životnost. Mám pravdu nebo je to jedno?
Jo, a nabíjím tím většinou dvoučlánek Li-Ion (Power-Ion) od Jeti.
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Dave0402 »

Kovboj píše:
tikef píše:já mam jeti char 20 a úplná spokojenost

Já taky. Jen se zeptám na nabíjecí nastavení. Když vím, že mám dost času do dalšího lítání, tak baterie nabíjím na nejmenší nastavení (myslím že to je 0.5, maximum je 2A). Předpokládám, že jim tak trochu zvyšuji životnost. Mám pravdu nebo je to jedno?
Jo, a nabíjím tím většinou dvoučlánek Li-Ion (Power-Ion) od Jeti.

PowerIon od Jeti můžeš v klidu nabíjet 3A (nastavený max. proud na nabíječcce LiXX) - v tvém případě 2A. Na téhle stránce http://jetimodel.cz/cze/power-ion.html máš grafy nabíjení.
Důležité je nabíjet na max. 4,1V na článek.
A dobré je nastavit na regulátoru vypínání tak na 2,8V na článek při zátěži (u Jeti Advance 18+ můžu nastavit 2,7V). Koleno těchto aku by mělo být někde okolo 2,5V na článek.

Pro živostnost LiXX je důležité je nepřebíjet a nevybíjet až do kolena. Jinak nabíjení na 4,1V na článek je podle L. Křivského dobré provádět i u LiPolek - aku pak vydrží mnohem déle. Samozřejmě pak přijdete o část kapacity - uvádí se, že pokles kapacity je asi 10% na 0,1V, takže např Kokam 2000mAh pak budou mít kapacitu cca 1800mAh. Ale pro koho je důležitý počet cyklů a oželí cca 10% zkrácení letového času, je to vhodná cesta ...
Dave0402
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Dave0402 »

Ještě k tvé otázce - jestli se zvýši životnost LiXX, pokud je budeš nabíjet menším než doporučeným proudem (typicky 1C) to opravdu nevim :cry:

Ale pokud je budeš nabíjet např. 2C tak jim životnost zkrátíš. Mám dojem že někdo na Mojehobby psal, že nové 20C Kokamy se dají nabít za cca 1/2 hodiny, ale za cenu zkrácení životnosti o 20% (ale tyhle údaje jsou BEZ ZÁRUKY)

Když nabíjím 3s1p PowerIon 3A (na 4,1V), tak nabíjení trvá průměrně 46 minut a dodaný náboj je okolo 980C (nabíječka X-Peak3). Takže celková doba nabíjení se nezkrátí 3x (nabíjení 3C místo 1C), ale o cca 1/4 času.
Honza

Re: urcite - graupner lipo-charger 4

#30 Příspěvek od Honza »

james_jack píše:Porid si graupner lipo-charger 4 - funguje skvele :-), uz vidim jak u zajice reklamuju nabijecku a baterky ktery mi nabijecka znicila. :-) On totiz vyrobce odpovida za zpusobene skody pokud byl dodrzen navod k pouzivani :-):-)

Ale no no.. ja pouzivam Zajicuv omezovac s UPD2, zcela bez problemu. Baterky mi chodej dekovat :))
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“