Spevnenie povrchu u penového modelu
Polepuju papírovou páskou a aby se díly nekroutily, je potřeba potahovat vždy obě strany najednou. Poté pak zatížit. Konečná pevnost je hodně vysoká. S obyčejným tenkým papírem mám trochu problém, po navlhčení se mi vždy zvlní.
Teď jsem dokončil křídlo na malého větroně vyřezané z XPS. Střed komplet potažený papírem a uši jen náběžka, odtokovka a nosníky. Pro zvýšení odolnosti proti omačkání jsem uši potáhnul tenoučkou průhlednou páskou. Potažená plocha cca 17dm2 váží 10g. Je to tedy cca 0,6g na dm2. Se zvýšením pevnosti tímto způsopbem bych ale moc nepočítal. Ty tenké pásky špatně drží a dost se natahují. Pevnější a lepší je kvalitní sakelná páska, ale ta je zase pro větší plochy děsně těžká. Na uvedeném modelu jsem ji použil jen dva proužky pro zpevnění uší.
Teď jsem dokončil křídlo na malého větroně vyřezané z XPS. Střed komplet potažený papírem a uši jen náběžka, odtokovka a nosníky. Pro zvýšení odolnosti proti omačkání jsem uši potáhnul tenoučkou průhlednou páskou. Potažená plocha cca 17dm2 váží 10g. Je to tedy cca 0,6g na dm2. Se zvýšením pevnosti tímto způsopbem bych ale moc nepočítal. Ty tenké pásky špatně drží a dost se natahují. Pevnější a lepší je kvalitní sakelná páska, ale ta je zase pro větší plochy děsně těžká. Na uvedeném modelu jsem ji použil jen dva proužky pro zpevnění uší.
Vigo píše:Polepuju papírovou páskou a aby se díly nekroutily, je potřeba potahovat vždy obě strany najednou. Poté pak zatížit. Konečná pevnost je hodně vysoká. S obyčejným tenkým papírem mám trochu problém, po navlhčení se mi vždy zvlní.
No já mam křídla potažený papírem a chtěl bych jej přetmelit, ale nevím jako pak povrchovku. Myslel jsem, že bych to sříknul a přelakoval, ale pry to je dost porezni. Nebo to přelakovat a pak to striknout.
- Vita_Valke
- Kontaktovat uživatele:
No nedokážu si to nějak představit potahování PS nažehlovačkou. Třeba to jde, ale já s tím zkušenosti nemám.
http://www.lm-model.cz/images1/jak11.jpg
Tady je model který je přetmelený. V popisu píším, že je přetmelen, následně přelakován a nabarven akrylatovými barvami.
http://www.lm-model.cz/images1/jak11.jpg
Tady je model který je přetmelený. V popisu píším, že je přetmelen, následně přelakován a nabarven akrylatovými barvami.
- Vita_Valke
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spevnenie povrchu u penového modelu
mior píše:Chcel by som spevniť povrch penového (EPS, EPP) modelu. Nejde mi ani tak o prevádzkovú pevnosť (tá je daná konštrukciou modelu), ani o "havarijnú" pevnosť (keď to spadne, aj tak treba reparovať).
Ide mi o to, aby model nebol náchylný na rôzne otlačenia prstami alebo na odery pri pristávaní na trávu a podobne... Skúšal som rôzne impregnácie zriedeným styrolepom alebo polyuretanovým lakom. Určitá tvrdosť nastala, ale nie je to ono.
Vyselektoval som dve možnosti:
1) laminovať tkaninou
2) potiahnúť papierom
Otázky:
1) koľko vrstiev? gramáž? vákuovať?
2) koľko vrstiev? aký papier?
Čo a ako by ste to riešili vy?
Prosím o rady, postupy, ale hlavne o praktické skúsenosti.
Podstatná informácia chýba - čo to bude za éro... vetroň / kombat /poletucha /F3K aky rozmer .... od toho sa odvíja technologia a bez toho ti ťažko niekto poradí. Technológii je mnoho, každá má výhody aj nevýhody, ale treba prvotne napísať o aký model ide.
Karas píše:No nedokážu si to nějak představit potahování PS nažehlovačkou. Třeba to jde, ale já s tím zkušenosti nemám.
Tak s nažehlovačkou na EPP mám osobní zkušenost - špatnou. Teplotu žehličky jsem celkem odhadnul, folie se přilepila a křídlo jsem lehoučce opálil jen v malém místě, nic hrozného. Druhý den spokojenost, jak se mi to pěkně povedlo, no a večer se sloupla horní barevná vrstva folie, tavná vrstva zůstala na křídle. Tak jsem to strhnul celé, táhlo se to ja mikroten. Nakonec jsem koupil bankovní lepící pásku a nalinkoval ji na křídlo. Pak jsem to stříknul ze spreje baufixem - koupený v Lídlu - nežere polystyren. Příště tu pásku nejspíš vynechám a stříknu barvu rovnou na EPP, po vytvrzení barvy se povrch trochu zpevní, což bohatě stačí. JaHo
I květák je jen vycepované zelí
Hrany podél přelepím širokou křížovou skelnou lepící páskou. Viz. - Minimag.
U Windrideru Foxe jsem nalepil užší proužky skelné pásky po celé délce spodní strany trupu. Přistál jsem s ním totiž trošku tvrději na strništi a byl jak ježek.
A když už je v éru hodně dírek od strniště, tak to zatmelím
šlehaným tmelem "One time" Red devil - Baumax.
U Windrideru Foxe jsem nalepil užší proužky skelné pásky po celé délce spodní strany trupu. Přistál jsem s ním totiž trošku tvrději na strništi a byl jak ježek.
A když už je v éru hodně dírek od strniště, tak to zatmelím
šlehaným tmelem "One time" Red devil - Baumax.
DX6i
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP
Minimag, Windrider FOX, CAP 232 EPP MS Composit, Mono2, Extra 300 EPP