Lankové ovládání směrovky

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LV
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od LV »

JMalik píše:Páka na servu může mít jinou délku než páka na směrovce (nebo jiném kormidle), to nemá vliv.
Jde jen o to, jestli je bod otáčení směrovky v ose zavěšení lanek na páce směrovky. Další problém s prověšováním lanek při zvětšující se výchylce může nastat tak, že je nutno vést lanka od směrovky do vodících trubiček poměrně blízko SOP a nejdou k páce serva přímkou. Potom se zvětšující se výchylkou se lanka srovnávají do přímky a opět dojde k prověšení.
Teď co s tím. Většinou není možné bez devastace směrovky přelepit páky do osy otáčení, takže je vhodnější to posunutí realizovat na páce serva. Je dobré si zhotovit takovou maketu pák kormidla a serva z bambusových špejlí, nalepit do kříže špejle na kterých se propíchne špendlík v jednom případě tak, aby simuloval tu odměřenou vzdálenost mimo osu otáčení páky směrovky a na druhém kříži špejlí se to zase posune obráceně (obě špejlové páky jsou spojeny nitěma simulující lanka a celé je to připíchnuté na nějaký kus klacku (násada od koštěte). Dá se tak najít i kompenzace pro to případné lomené vedení lanek.
Mám to tak teď na akrobatu pro výškovku ovládanou jedním servem a čtyřmi lanky. Páky výškovky jsou přesně v ose, ale kompenzace lomených lanek je cca 12mm mimo přímku na páce serva.
Pokud to takhle nebude jasné, mohu sem dát zítra fotky.

dráha lanka na to nemá vplyv. jedno lanko môže ísť rovno a druhé cez tisíc kladiek dôležité sú len uhly k osy otáčania.
Na N11 mám tak VOP Jedno lanko je priamo a druhé cez kladku a všetko funguje ako má. Pokial však uhol tiahla (lanka) a páky k bodu otáčania na jednej strane je iný ako na druhej strane tak vzniká diferenciácia
http://picasaweb.google.cz/elektromodel ... 3655044578
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
JMalik

#17 Příspěvek od JMalik »

LV píše:
JMalik píše:Páka na servu může mít jinou délku než páka na směrovce (nebo jiném kormidle), to nemá vliv.
Jde jen o to, jestli je bod otáčení směrovky v ose zavěšení lanek na páce směrovky. Další problém s prověšováním lanek při zvětšující se výchylce může nastat tak, že je nutno vést lanka od směrovky do vodících trubiček poměrně blízko SOP a nejdou k páce serva přímkou. Potom se zvětšující se výchylkou se lanka srovnávají do přímky a opět dojde k prověšení.
Teď co s tím. Většinou není možné bez devastace směrovky přelepit páky do osy otáčení, takže je vhodnější to posunutí realizovat na páce serva. Je dobré si zhotovit takovou maketu pák kormidla a serva z bambusových špejlí, nalepit do kříže špejle na kterých se propíchne špendlík v jednom případě tak, aby simuloval tu odměřenou vzdálenost mimo osu otáčení páky směrovky a na druhém kříži špejlí se to zase posune obráceně (obě špejlové páky jsou spojeny nitěma simulující lanka a celé je to připíchnuté na nějaký kus klacku (násada od koštěte). Dá se tak najít i kompenzace pro to případné lomené vedení lanek.
Mám to tak teď na akrobatu pro výškovku ovládanou jedním servem a čtyřmi lanky. Páky výškovky jsou přesně v ose, ale kompenzace lomených lanek je cca 12mm mimo přímku na páce serva.

dráha lanka na to nemá vplyv. jedno lanko môže ísť rovno a druhé cez tisíc kladiek dôležité sú len uhly k osy otáčania.
Na N11 mám tak VOP Jedno lanko je priamo a druhé cez kladku a všetko funguje ako má. Pokial však uhol tiahla (lanka) a páky k bodu otáčania na jednej strane je iný ako na druhej strane tak vzniká diferenciácia

Může být na cestě lanka x kladek do různých úhlů. To vůbec ničemu nevadí.
Kritický je ten průchod lanka na konci trupu ke směrovce,( výškovce). Tam se může stát, že lanko je lomené v mírném úhlu k páce kormidla, která je v neutrálu. Při plné výchylce se páka na obou stranách kormidla přiblíží k trupu a lanko se srovná. Tím se to prověsí.
Takhle: http://kvidicek.rajce.idnes.cz/Lanka/
(Na tom posledním obrázku je vidět o kolik je posunutý bod otáčení páky na servu)
Naposledy upravil(a) JMalik dne ned 14.03.2010 9:39, celkem upraveno 1 x.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Dejfak »

Pánové ted jsem z toho jelen.
Mám to do 2m Katany lanka jsem tam dal podle návodu...
Lanka jsou vedena křížem...
Ale z toho všeho co tu je nejsem moc chytrej..
Nějaké fotky by byly supr, aspon bych něco okouk a vyzkoušel..
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
JMalik

#19 Příspěvek od JMalik »

Dejfak píše:Pánové ted jsem z toho jelen.
Mám to do 2m Katany lanka jsem tam dal podle návodu...
Lanka jsou vedena křížem...
Ale z toho všeho co tu je nejsem moc chytrej..
Nějaké fotky by byly supr, aspon bych něco okouk a vyzkoušel..

Doplnil jsem fotky.
V Tvém případě dávám 99% na to, že nemáš body uchycení lanek na pákách u směrovky tak, aby ležely na ose otáčení směrovky.
(Jdu do haly, případné pokračování odpoledne :wink: )
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Dejfak »

JMalik píše:
LV píše:

Může být na cestě lanka x kladek do různých úhlů. To vůbec ničemu nevadí.
Kritický je ten průchod lanka na konci trupu ke směrovce,( výškovce). Tam se může stát, že lanko je lomené v mírném úhlu k páce kormidla, která je v neutrálu. Při plné výchylce se páka na obou stranách kormidla přiblíží k trupu a lanko se srovná. Tím se to prověsí.
Takhle: http://kvidicek.rajce.idnes.cz/Lanka/
(Na tom posledním obrázku je vidět o kolik je posunutý bod otáčení páky na servu)

No to dává v celku smysl..
Tu páku jsis vyráběl? Udělám to komplet nový tohle vypadá dobře..
JMalik

#21 Příspěvek od JMalik »

Ano, jednu kratší jsem na to obětoval a uříznul jí.
Pokud to budeš dělat podobně, nestačí to jenom sešroubovat tím imbusem, jsou tam zespodu ještě dva ocelové čepy 1,2mm, aby se to nemohlo pootočit.
Sestav si ty špejle tak, jak popisuji v některém předchozím příspěvku a odměř si to na nich, uvidíš zároveň jak to funguje a příště zvládneš i složitější lankování.
Ty to máš pravděpodobně jen mimo osu otáčení, lanka budou celkem v přímce. Předělal bych v tomto případě ty páky na směrovce tak, aby jsi na servu mohl použít standartní páku bez odsazení.
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Dejfak »

Ted tady s tím laboruju, a v ose otáčení to mám skoro, chybí mi tak 2mm.
Zkoušel jsem udělat tu zahlou páku na servu a pak to maká v pohu.
Ty páky na směrovce už víc dát do osy nemůžu nemám místo.
Tak je asi jedno jestli budu vyrábět páky na sevu nebo na směrovce.
Ale každopádně děkuju za objasnění už mi to je jasné, na tom špejlovém modelu se to pochopí nejlépe.
JMalik

#23 Příspěvek od JMalik »

Dejfak píše:Ted tady s tím laboruju, a v ose otáčení to mám skoro, chybí mi tak 2mm.
Zkoušel jsem udělat tu zahlou páku na servu a pak to maká v pohu.
Ty páky na směrovce už víc dát do osy nemůžu nemám místo.
Tak je asi jedno jestli budu vyrábět páky na sevu nebo na směrovce.
Ale každopádně děkuju za objasnění už mi to je jasné, na tom špejlovém modelu se to pochopí nejlépe.

No, vidíš, teď už to dáš určitě dohromady.
Já bych osobně amputoval ty obludné páčky ze směrovky a vytvořil nové z laminátu a ty tam vlepil správně.
Vidíš z těch fotek jak to mám na tom Sůčku?
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Dejfak »

Jo jo ty jsou parádní..
Budu muset také něco spáchat..
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Mirek12 »

já snad mohu pomoci akorát fotkou z progresse páky na směrovce jsou přesně v ose http://img688.imageshack.us/img688/3429/scampservo.jpg

lanka jsou v každé poloze naplá
JMalik

#26 Příspěvek od JMalik »

Mirek12 píše:já snad mohu pomoci akorát fotkou z progresse páky na směrovce jsou přesně v ose http://img688.imageshack.us/img688/3429/scampservo.jpg

Proč tam nedáš normální páku a používáš to přesazení z nulové polohy? Vždyť to musí pootočením na tisícihranu vyjít bez použití subtrimu ( nebo s minimální korekcí).
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Mirek12 »

JMalik píše:
Mirek12 píše:já snad mohu pomoci akorát fotkou z progresse páky na směrovce jsou přesně v ose http://img688.imageshack.us/img688/3429/scampservo.jpg

Proč tam nedáš normální páku a používáš to přesazení z nulové polohy? Vždyť to musí pootočením na tisícihranu vyjít bez použití subtrimu ( nebo s minimální korekcí).

tohle jsem nedělal já ale člověk co s tím soutěžil :wink:
JMalik

#28 Příspěvek od JMalik »

Mirek12 píše:
JMalik píše:

Pokud je to na ose otáčení, je zbytečné to posunovat na páce serva. Prolož si pravítkem na fotce oba body uchycení lanek na páce serva a bude Ti to jasné.
Mirek12
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od Mirek12 »

JMalik píše:
Mirek12 píše:
JMalik píše:

Pokud je to na ose otáčení, je zbytečné to posunovat na páce serva. Prolož si pravítkem na fotce oba body uchycení lanek na páce serva a bude Ti to jasné.

jo vím jak to myslíš , stejnou práci by udělalo o kousek přetočení na zubu serva nebo posunutí s.trimu když by stačila dráha serva.. v obou směrech.. 8)
JMalik

#30 Příspěvek od JMalik »

Mirek12 píše:
JMalik píše:
Mirek12 píše:
JMalik píše:

jo vím jak to myslíš , stejnou práci by udělalo o kousek přetočení na zubu serva nebo posunutí s.trimu když by stačila dráha serva.. v obou směrech.. 8)

Ano,
vyhýbám se té kompenzaci subtrimem, pokud je to jen trochu možné. Musí to být vždy mechanicky seřízené do bezvědomí a to co nejde, potom subtrimem, protože na to posunutí musíš myslet, když potřebuješ extrémní výchylky ( nad 100%)
Odpovědět

Zpět na „Dílna“